print header

12 טיפים של משפחות מאושרות שיעזרו לכם להכניס אושר גם לביתכם

פעמים רבות כשאנו רואים משפחות מאושרות מהצד, כולנו עוצרים ותוהים מה בדיוק סוד הקסם שלהן וכיצד הן הופכות להיות כמו שהן. למרות שזה נראה קל במבט מהצד, ניהול של משפחה מאושרת הוא לא תמיד פשוט, וגם להורים וילדים מחויכים יש דברים קבועים שהם עושים כדי להגיע למצב הזה. אז מה הם אותם סודות של משפחות מאושרות שגם אנחנו יכולים ליישם? התשובות נמצאות ב-12 הטיפים הבאים שתוכלו להחיל בחיי היום יום שלכם עם משפחותיכם, ויום אחד אתם תהיו אלו שאנשים מביטים עליהם מהצד ותוהים מה סוד הקסם של המשפחה שלהם.
 
סודות של משפחות מאושרות: משפחה אוחזת ידיים ומניפה אותן מעלה מול ים בשקיעה
 

1. שבו ליד בני זוגכם בעת קבלת החלטות ולא מולם

ישיבה מול אנשים בעת דיונים היא הרגל שכולנו מאמצים לעצמנו, אך האם זה תמיד נכון? למרבה הפלא, ההחלטות הטובות ביותר מתקבלות כאשר בני זוג יושבים זה ליד זה ולא אחד מול השנייה, כך שמומלץ לכם ליישם את העיקרון הזה גם בביתכם. ישיבה ושיחה באופן הזה עלולים להיות משונים תחילה עבורכם, אך לאחר זמן מה אתם תתרגלו לשבת ליד בני זוגכם ולנהל דיונים חשובים עם מסקנות טובות.

2. רוצים לעודד את ילדיכם לדבר? עמעמו את האורות

אחד האתגרים הגדולים ביותר של הורים הוא לגרום לילדיהם לדבר עמם אחרי ימי לימודים או סתם כאשר הם רוצים לנהל איתם שיחה. כדי לפתוח את שערי התקשורת ולנהל שיחות עם הילדים בביתכם, השתמשו בטריק פשוט של עמעום האורות סביבכם. אורות רכים גורמים לאנשים להרגיש נוח יותר בסביבתם ומרגיעים אותם, והתחושות הללו גורמות להם להיות פתוחים יותר עם האנשים שסביבם, ובמקרה הזה – אתכם ההורים.
סודות של משפחות מאושרות: חדר עם מנורה עם אור עמום

3. או שבו על ספות מרופדות

אם חושבים על זה לעומק, כאשר אנו יושבים על כיסאות קשיחים ולא נוחים, קשה לנו לנהל שיחות טובות עם האנשים לידינו. לכן, זה לא מפתיע שבמחקרים שנערכו באוניברסיטאות בכירות כמו הרווארד וייל חוקרים מצאו שישיבה על מושבים נוחים ומרופדים גורמת לאנשים להרגיש יותר בנוח ולדבר בחופשיות. הטיפ הזה יעזור לכם לא רק עם ילדיכם שמסרבים לדבר באופן רגיל, אלא גם עם בני זוגכם שחשוב לשמור עמם על תקשורת רציפה, כך שאם אתם רוצים לנהל שיחות טובות עם האנשים בביתכם, עשו זאת על הספה ותוסיפו לה עוד כמה כריות על הדרך.

4. הכינו תרשים זרימה של מטלות עבור בני המשפחה כדי לעודד יעילות וליצור אווירה שלווה

ריבים רבים בין בני משפחה, ובייחוד ילדים, סובבים סביב מטלות הבית השונות שלא תמיד מתבצעות כמו שצריך או שאינן מוגדרות עבור יושבי הבית. כדי לפתור את הבעיה הזו ולהשרות אווירה הרמונית יותר בביתכם, הפכו את המטלות למשהו מהנה על ידי הכנת תרשימי זרימה עבור בני המשפחה. לכל בן משפחה יהיה לוח משלו שעליו יהיו שלושה טורים הכוללים טור של "מטלות לביצוע", טור של "מטלות בתהליכי ביצוע" וטור של "מטלות שבוצעו". ליד כל אלו יהיו מדבקות של מטלות שבני המשפחה יעבירו בין הטורים השונים בהתאם להתקדמות שלהם, וכדי להפוך את העניין למהנה אף יותר, או לכל הפחות לסביל, תנו לילדיכם לעצב את הלוחות שלהם ותחליטו יחד אילו מטלות כל אחד יעשה (כולל אתכם ההורים). כך תוכלו למנוע ריבים רבים בין בני הבית ולשמור עליו נעים ככל האפשר באמצעי פשוט במיוחד. 
סודות של משפחות מאושרות: איור של תרשים זרימה

5. השתמשו בספורט לא רק כהתעמלות, אלא כאמצעי לעידוד ילדיכם

לפי ג'ים תומפסון, מייסד "הברית לאימון חיובי", להורים יש תפקיד חשוב מאוד בעיצוב החוויה של ילדיהם בנוגע לספורט. באופן טבעי, ילדים נמשכים לספורט מפני שהוא מאפשר להם להיות פעילים ולהתרוצץ כמו שהם אוהבים, ולא מומלץ להפוך אותו לאמצעי לביקורת כלפיהם. לכן, חשוב שתימנעו ממתן של הערות שליליות לאחר שילדיכם לא צלחו משימה מסוימת כמו שצריך. כך למשל במקום להגיד "פיספסת כמה גולים אחד אחרי השני" אמרו "לא הכנסת את כל הגולים, אבל אני חושב/ת שאת/ה בן אדם שלא מוותר/ת בקלות". באופן הזה אתם תכירו בצד החיובי של ילדיכם ולא בעובדה שהם עשו טעויות פה ושם, וזכרו שכך או כך הם בעצמם מודעים למקומות שבהם הם נכשלו.
 

6. צרו מסורות משפחתיות מהנות ביחד

האמרה החבוטה של "העיקר זה לא הכמות, אלא האיכות" היא נכונה בתחומים רבים בחיים, וזה תקף גם לחיי המשפחה. כדי שתוכלו לבלות זמן איכות יחד עם בני משפחתכם וליצור לא רק זיכרונות שמחים אלא הווה מאושר, עשו מאמץ לפנות כמה שעות מדי שבוע לפעילות קבועה שתעשו יחד. הפעילות לא חייבת להיות גדולה מהחיים או בזבזנית, אלא כזו שכל בני המשפחה יתכנסו עבורה, בלי מסכים מסביב ובלי הסחות דעת, ופשוט יעשו דברים מהנים יחדיו. הפעילות יכולה להיות הכנת פנקייקים ביחד בערבי יום ראשון, בנייה של מבנה לגו חדש אחת לשבוע, הרכבת פאזל משפחתית או כל פעילות אחרת שמתמקדת אך ורק בבני המשפחה יחדיו ולא בשום דבר אחר.
סודות של משפחות מאושרות: יד מרכיבה פאזל

7. הפסיקו להגיד "את/ה" בעת ריבים

ריבים הם בהחלט לא חלק מהנה בחיי המשפחה, אך לא תמיד ניתן להימנע מהם, ואם מנהלים אותם בצורה הנכונה, הם אפילו יכולים לקדם אתכם יחד. כדי לעשות זאת, השתדלו להימנע מהמילה "את/ה" כאשר אתם נקלעים לוויכוח עם אחד מבני המשפחה, בין שמדובר בילדכם ובין שמדובר בבן או בת זוגכם. לפי ג'יימס פנבייקר, פסיכולוג באוניברסיטת טקסס ומחבר הספר "חייהם הסודיים של כינויי הגוף", שימוש בפנייה אישית גורם להקמת חומות אצל הצד השני, מה שלא מקדם דבר. לכן, במקום להגיד משפטים כמו "את/ה אף פעם לא מספר/ת לי כלום", אמרו "אנחנו צריכים ללמוד לתקשר בצורה טובה יותר" כדי לקחת אחריות משותפת בשיחה ולאפשר לצד השני להביע את מה שהוא חש בלי שהוא ירגיש מותקף.

8. אל תדונו על נושאים מורכבים בין השעות 18:00-20:00

לכולנו יש תנודות של מצבי רוח שונים במהלך היום, ולפי מסקנות של פסיכולוגים שחקרו את הנושא, השעות הנ"ל הן השעות הלחוצות ביותר עבור אנשים. בשעות הערב הללו הורים חוזרים מיום עבודה מלא, הילדים עייפים וכולם יחד מתכנסים תחת אותה קורת גג. לכן, מומלץ לנצל את השעות האלה לביצוע פעילויות של "הורדת מתח" כמו אכילת ארוחת ערב קלילה, מקלחות ושיחות נעימות, במקום להשתמש בהן עבור שיחות רציניות ומלאות משמעות שלא יתקדמו לשום מקום בגלל תחושות המתח שכולנו מרגישים בזמנים אלו.
סודות של משפחות מאושרות: צילום עליון של גבר אוחז בראשו מול מחשב וציוד משרדי

9. העבירו לדור הבא פרטים על ההיסטוריה המשפחתית שלכם

אחד הדברים שעוזרים לגבש זהות אצל ילדים זה הכרה של העבר המשפחתי שלהם, על כל הצלחותיו וכישלונותיו. יתרה מזאת, ידיעה של ההיסטוריה המשפחתית משפרת את הביטחון העצמי של ילדים, כפי שמצאו מספר מחקרים שבדקו את הנושא. כדי שילדיכם יוכלו ליהנות מתחושת זהות חזקה ומהביטחון העצמי שהם זקוקים לו, ספרו להם מדי פעם סיפורים על העבר המשפחתי שלכם והכניסו אליו קצת פלפל עם תיאורים שימשכו את תשומת ליבם ויאפשרו להם להמשיך להקשיב לכם.

10. הפכו תפקידים בעת וויכוחים או שיחות עם בני המשפחה

אי הבנות בין בני משפחה גורמות לתסכולים רבים ולמתח שלא תמיד נעלם ככל שעובר הזמן. כדי לנטרל את המתח הזה ועל מנת שתוכלו להבין זה את זה טוב יותר וגם להיות יותר רגועים ומאושרים, החליפו מדי פעם תפקידים בעת שיחות או ריבים. הכוונה היא שאם למשל ילדכם עשה משהו שלא מוצא חן בעיניכם, תשבו יחד עמו ותגלמו את התפקיד שלו בזמן שהוא מגלם את שלכם. כאשר תכניסו את עצמכם לנעליים של הצד השני ותשקפו את מה שהוא מרגיש וחווה, לא רק שתצליחו להבין אותו טוב יותר, אלא גם תמנעו וויכוחים עתידיים רבים. היפוך התפקידים הזה עובד בצורה נפלאה גם עם בני זוג, אך חשוב שכאשר אתם מדברים כמו הצד השני, אל תעשו זאת בצורה לעגנית אלא ממקום של ניסיון להבין מה עובר עליו ומה גרם לו לעשות מה שהוא עשה.
סודות של משפחות מאושרות: זוג משוחח בבית שקפה

11. כדי להעביר ערכים לילדיכם, התמקדו בקרבה ביניכם ולא בהרצאות

כמה פעמים מצאתם את עצמכם מעבירים הרצאות לילדיכם כאמצעי להפקת לקחים עבורם? אם אתם עושים זאת, אתם וודאי מכירים גם את גלגולי העיניים שנלווים להערות מסוג זה בגילאים צעירים וגם בגיל ההתבגרות. להורים שרוצים להימנע מכך, הדרך הטובה ביותר להנחיל ערכים לילדים היא על ידי טיפוח הקרבה בינם ובין הוריהם לעומת מתן הרצאות. אם אתם מעוניינים ליצור יחידה מלוכדת ומאושרת, טפחו את יחסי הקרבה ביניכם ובין ילדיכם ונהלו שיחות ולא הרצאות עמם כדי להעביר את המסרים שלכם בצורה טובה יותר וכזו שהם יקבלו וירגישו פתוחים עמה.

12. אל תיצמדו לחוקים בצורה נוקשה מדי

גמישות היא חלק חשוב בניהול חיי משפחה מאושרים, וקשה לעבור את הימים אם מנסים לאכוף כל חוק בדיוק כפי שהוא נקבע. החיים דינאמיים ומשתנים ללא הרף, ולכן חשוב להתאים אותם לעצמנו ולבני המשפחה שלנו ככל שעובר הזמן כדי לא להיתקע בשגרה שלא תמיד תתאים לכולם. תוכלו לעשות זאת גם עם היחידה המשפחתית שלכם אם תבינו ששגרה היא דבר חשוב, אך היא צריכה לבוא לצד גמישות מחשבתית ומעשית. מדי פעם שבו יחד כיחידה אחת ותדונו בנושאים שמציקים לכם כדי לגלות איפה ניתן לעשות שינויים או להגמיש חוקים כדי להתאימם לזמנים המשתנים, ואתם יכולים להיות בטוחים שהחיוכים לא יאחרו לבוא אצל כולם. 
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.