print header

9 טעויות בחינוך ילדים שעלולות לעלות ביוקר בעתיד

מי מאיתנו לא רוצה עתיד טוב לילדיו, שבו הם ישגשגו, יצליחו ויגשימו את עצמם? לשם כך אנחנו מחנכים אותם מגיל צעיר ומקנים להם כמה שיותר כלים שישמשו אותם בהמשך הדרך, בתקווה שאנו עושים זאת נכון ומועילים להם. עם זאת ולמרות הכוונות הטובות שמניעות אותנו, אנו יכולים לעשות כל מיני טעויות חינוך שעלולות להוריד את ביטחונם העצמי של הילדים ולפגוע בעתיד שלהם. כדי לחסוך את הנזק הזה ואת כל ההשלכות שלו לאורך החיים של הילדים שלכם, כדאי שתכירו את הפחים שבהם אתם עלולים ליפול כהורים. בדיוק לשם כך, אספנו עבורכם 9 טעויות שהורים עושים בחינוך ילדיהם ועלולות לעלות ביוקר בעתיד, ושכדאי שתימנעו מהן עם ילדכם האהוב...
 
טעויות בחינוך ילדים: ילדה הולכת ואוחזת את ידי הוריה

1. מכריחים את הילד להחליט במה יעסוק בחייו

כהורים, אתם ודאי רוצים שיהיה לילדכם אופק תעסוקתי יציב ורווחי, ולכן שואלים אותו "מה תרצה לעשות כשתהיה גדול?". די טבעי שלא תהיה לו תשובה כרגע, או שהיא תשתנה משנה לשנה כי הוא עוד צעיר וחסר, וגם כי גם ילדים מבינים שאנו חיים בעידן דינמי שבו אפשר להחליף מקצוע אפילו בגילאים מתקדמים. בנוסף, קחו בחשבון שהמקצוע שאתם מייעדים עבורו כעת לא בהכרח מתאים לו, ולכן כדאי שתפסיקו לצפות ממנו להיות מתכנת או עורך דין, אם הוא בכלל מתעניין בתחום אחר. גם חשוב לזכור שמקצועות משתנים מעשור לעשור, ולכן אין לדעת האם אופק תעסוקתי כלשהו שילדכם מכוון אליו או שאתם מייעדים לו – יהיה קיים כשיגדל. בשל כך, הפסיקו לבקש ממנו לבחור מקצוע בגיל צעיר, אלא הבהירו לו שמדובר בשאלה עם מספר תשובות שיכולות גם להתחלף עם הזמן, ושיש לו את הזכות לבחור אותן ולהתלבט.

2. לא נותנים לילד לטעות

הורים שונים רוצים להיות מושלמים ונטולי רבב, והדרך שלהם להפוך לכאלו היא דרך ילד מחונך להפליא שתמיד פועל נכון. כדי ללמד אותו כיצד לעשות זאת, הם מבקרים אותו שוב ושוב, גוערים בו ומשווים בינו לבין ילדים אחרים – בין אם מדובר באחיו הגדולים או בחברים בני גילו. מה שמגביר את התסכול שהוא חש כתוצאה מכך, הוא העבודה שאין לו הזדמנות לתקן את הטעות, ולכן הוא לא באמת לומד ממנה. המגמה הזו רק הולכת ומתגברת עם הזמן, והיא מובילה לאחת משתי תוצאות – או שהילד הופך לפרפקציוניסט ולכן מתוסכל כשדברים לא נעשים בדיוק כמו שהוא רוצה, או שהוא מאבד את ביטחונו והערכתו העצמית. בכל מקרה, שתי ההשלכות ישפיעו ישירות על העתיד שלו ועלולות להזיק לאופן שבו הוא יתפקד בעבודה. כדי לחסוך את הנזק, תנו לו לטעות וללמוד בעצמו – זה יחזק אותו ויהפוך אותו לאדם שלם יותר.
טעויות בחינוך ילדים: ילדה יושבת על אדן חלון ומכסה את פניה

3. מלמדים לחסוך כסף

חשוב ללמד ילדים להעריך כסף כבר בגיל צעיר, ולא לבזבז כל שקל שנכנס לכיס – אך חשוב לעשות זאת במידה הנכונה. בעבר אנשים חסכו כל גרוש ואגורה ליום שבו לא יהיה כסף מנסיבות כאלו ואחרות, וגם בימי משבר הקורונה למדנו על בשרנו כמה חשוב להפריש סכום מסוים לצד, אך חשוב לזכור שילדינו חיים בעידן אחר מזה שאנו גדלנו בו. ראשית, צריך לזכור שהיום ישנן דרכים שונות להתעשר ואפילו לעשות זאת בגיל צעיר, ולכן אפשר לסמוך על ילדכם שעם מספיק תושייה – הוא עשוי להתגבר על קשיים כלכליים יותר מהר מכם. שנית, אם תכניסו לראשו פחדים הקשורים לימים סגריריים, הוא עלול לחכות להם בחרדה שיגיעו בכל רגע נתון. כדי למנוע ממנו את החששות האלו, חנכו אותו לצאת מדי פעם למסע קניות מחושב ומתון, ולחסוך רק אחוז מסוים מכספו.

4. משתמשים באנשים מצליחים כמודל לחיקוי

בעשורים האחרונים, הדור הצעיר שואב השראה מאנשים מפורסמים שהצליחו להרוויח את ממונם במו ידיהם ולהפוך לעשירים כנגד כל הסיכויים – אך האם מומלץ להיעזר בסיפורים שכאלו? הכירו את רמי, בחור שכבר מגיל צעיר אהב מחשבים וחלם להיות מתכנת מצליח, וכדי לגלות כיצד לעשות זאת, הוא קרא את הביוגרפיה של סטיב ג'ובס, ממייסדי אפל ואיש שהצלחתו לא מוטלת בספק. רמי גילה שג'ובס פרש מלימודי הקולג' שלו וכבש את העולם בלי תואר אקדמי, ולכן אותו רמי החליט לוותר גם הוא על השכלה גבוהה, ופשוט יצא לשטח ומצא עבודה בתחום. לאחר כמה שנים במקצוע, הוא גילה שעליו להשלים תואר אקדמי כדי לקבל קידום שעליו חלם – מה שעזר לו להבין שלא כל מה שטוב לסטיב ג'ובס, מועיל בהכרח לאדם אחר. מכאן אפשר להבין שכל מקרה לגופו, ואפשר להיעזר בסיפורם של אנשים מצליחים כמודל לחיקוי, אך לקחת אותם כעירבון מוגבל.
טעויות בחינוך ילדים: איור של סטיב ג'ובס

5. לא תומכים בילד בפני זרים

כל ילד צריך לדעת שהוריו יתמכו בו לא משנה מה יקרה, ושהם יעמדו לצידו מול מורים, מנהלי בית הספר או כל אחד אחר. במקרה שלכם, אם יש לילדכם מספיק ביטחון עצמי, אתם יכולים לתת לו לנסות להתמודד עם אתגרים בעצמו, אבל תנו לו להרגיש שאתם נותנים לו גב ושהוא לא לבד. עם זאת, אם ההערכה העצמית שלו נמוכה, אל תניחו לו להסתדר לבד מתוך כוונה ללמד אותו כיצד לעשות זאת בלעדיכם, אלא העניקו לו את התמיכה הראויה שתחזק אותו ותעלה את ביטחונו העצמי. בנוסף, הימנעו משאלות כמו "אבל מה אחרים יחשבו?" גם אם הן נובעות מכוונה טובה, זאת מפני שהן עלולות לגרום לו לחשוב שדעתם חשובה יותר משלו, ובכך להוריד את ביטחונו העצמי. אם אתם רוצים שהוא יצליח לעמוד בפני עצמו ולהחליט לבד בעבודה שלו בעתיד או מחוצה לה, שימו את השאלות האלו בצד ועמדו מאחוריו. 

6. משאירים את הלימודים לבית הספר

אתם שולחים מדי בוקר את ילדכם לבית הספר כדי לרכוש מידע וללמוד מקצועות כמו חשבון, תנ"ך, אנגלית והיסטוריה, אך האם רק שם הוא יכול לעשות זאת? התשובה לכך היא חד משמעית "לא", ואפשר לעזור להמשיך להשכיל בדרכים הרבה יותר מהנות גם בשעות הפנאי. בזמן שספרים וחוברות לימוד עלולים להיתפס בעיניו כמשעממים ולא נחוצים, תוכלו להקנות לו מידע בתחומים שונים בדרכים יצירתיות שהוא יאהב. ניתן, למשל, לקחת אותו לגינה הסמוכה לבית ולערוך שיעור טבע, או ללמוד יחדיו כיצד לחפש באינטרנט מידע על נושאים שמעניינים אותו. בנוסף לכך, תוכלו לשלב ביקור במוזיאונים או בתיאטראות במהלך טיולים בארץ או בעולם, וכך ללמד אותו מעט על היסטוריה ואמנות. הראו לו שאפשר ללמוד מכל דבר, וכל מה שצריך לעשות הוא להרים את הראש ולשאול שאלות.
טעויות בחינוך ילדים: אימא עם ילדים בפארק, אוחזים בעלים

7. מדברים על הקשיים שבחיים הבוגרים

הורים רבים שנמצאים בבית ורוצים לפרוק את רגשותיהם, לפעמים מרגישים מספיק חופשיים כדי לעשות זאת בפני ילדיהם הצעירים. הרגל שכזה מעיד על קשר עמוק, ומותר להיות עצובים ליד הילדים מדי פעם, אך אם מרבים לעשות זאת – עלולים לגרום לנזק. במצב שכזה, שבו השיתוף של המצוקה הופך למנהג קבוע, תפקידי בני המשפחה מתחלפים ובמקום שההורים יתמכו בילד, הוא הופך לסוג של "עוגן" ונושא משקל אדיר על כתפיו הקטנות. בנוסף לכך, הוא לומד שהחיים הבוגרים הם נוראיים, ועלול לפחד לגדול. מי שתמחיש לכם זאת נהדר היא דנה, ששמעה בילדותה את הוויכוחים התכופים של הוריה ואת התלונות של אימה, שתמיד טענה שלמשפחות אחרות כנראה יש יותר מזל. בהמשך חייה דנה התגייסה לצבא ונאלצה ללמוד להפסיק להתבייש מאנשים שנתפסים בעיניה כיותר מוצלחים וממשפחות שהן כנראה יותר טובות.

8. מונעים מהילד שימוש ברשתות החברתיות

הורים רבים מונעים מילדם הצעיר כניסה לרשתות חברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם ואפילו טיק טוק מסיבות מוצדקות למדי, אך האם באמת צריכים לאסור שימוש בהן באופן גורף? ובכן, מומחים רבים מגדירים אותן כפלטפורמה תקשורתית לגיטימית שמחליפה את גינות המשחקים שבהן אנו נהגנו לבלות ולהתרועע עם אחרים. בשל כך, אותם מומחים ממליצים לכם לבחון מחדש את היחס אל אותן רשתות חברתיות, ולהסתכל דווקא על התועלות שגלומות בהן; למשל, ילד שמשתמש בהן יכול לרכוש במהירות כישורים שימושיים הקשורים לעולמות המחשבים, וגם ליצירת קשרים חברתיים. תשאלו אפילו את אביה של תמר בת ה-10, שגילה שהיא יודעת לצלם ולערוך סרטונים מגניבים בזכות השימוש באפליקציית טיק טוק, ולכן הפך אותה לצלמת הרשמית של המשפחה. עם זאת, חשוב שתוודאו שהם לא נמצאים ברשתות החברתיות כל הזמן, ושהם משתמשים בהן בחוכמה ונזהרים מהסכנות שטמונות בהן.
טעויות בחינוך ילדים: לפטופ עם מסך הכניסה של פייסבוק

9. משתמשים בספורט כאמצעי לעיצוב אופי הילד

ספורט אמנם ידוע לא רק בחיזוק גופם של ילדים כבר בגיל צעיר, אלא גם בסיועו לשחרור אנרגיה ולבניית משמעת ואישיות איתנה, ולכן הורים שונים שולחים אותם לחוגים שונים. עם זאת, אם אתם עושים זאת, כדאי שתדעו שלענפי ספורט שונים שנחשבים לתחרותיים מדי, יש צדדים שליליים שעלולים להזיק לילדכם מבחינה גופנית וגם נפשית. יש לכך כמה סיבות, שאחת מהן היא אותם מדריכים שמעודדים את המשתתפים בהם לחתור לניצחון – אך לא תמיד מלמדים כיצד להתמודד עם הפסד, וגם לא מציינים שרק מעטים מצליחים להפוך לאלופים. בנוסף, אותם מאמנים לעיתים ממעיטים מערכם של אלו שמפסידים, ובכך עלולים להוריד את ביטחונם העצמי של הילדים למשך שנים רבות. בשל כך, אם אתם רוצים לרשום את ילדכם לפעילות ספורטיבית, ודאו שהיא מתאימה לאופיו, ושהיא לא תסכן אותו ותעלה לו ביוקר בעתיד...
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.