print header

7 טעויות של הורים בעידן הדיגיטלי

כל אחד יכול לראות בבירור שהילדות של היום שונה מאוד מהילדות של פעם; במקום לרכוב על אופניים ברחבי השכונה, הילדים מעדיפים לגלוש באינטרנט ובמקום לשחק מחבואים עם החברים - הם מעדיפים לגלול עם האצבע על מסכי הסמארטפון. הם כבר לא מבקשים מהוריהם להסיע אותם לקניון כדי להיפגש עם חברים, כי כולם מדברים בוואטסאפ, ובמקום לריב על השלט של הטלוויזיה, לכל אחד יש מסך משלו שבו הוא יכול לראות סרטונים ביוטיוב. בהתחשב בכל זה, לא מפתיע כלל שגם ההורות של היום צריכה להתקדם עם הזמנים, אך יש הורים שלא מצליחים לעשות את השינוי הזה כמו שצריך, מה שמוביל ללא מעט טעויות. אז לאלו מכם שעדיין לא השתלטו במאה אחוז על ההורות בשנות ה-20 של המאה ה-21, הנה 7 עצות לדברים שבהחלט אסור לעשות.
 

1. אל תישארו בורים בכל הנוגע לטכנולוגיה

אם לא התעדכנתם בענייני טכנולוגיה בשנים האחרונות אז יש לכם הרבה מאוד חומר להשלים, כזה שכולל מילים חדשות, מונחים שלא הכרתם וכמובן כלים שייתכן כי לא התוודעתם אליהם. חלק גדול מאותם כלים מועיל מאוד לילדכם ולא מזיק להם, אך חלק אחר עלול להיות תלוי באופן שבו ישתמשו בהם. כהורים, תפקידכם הוא להיות מודעים למה שהילדים שלכם נתקלים בו בעולם הדיגיטלי והטכנולוגי, והעובדה שיש הרבה מה ללמוד היא לא תירוץ להישאר בורים בנושא זה.
 
בהתאם לרמת השימוש שלכם בטכנולוגיה, התחילו בהורדת מספר אפליקציות מפתח שגם ילדיכם משתמשים בהן על מנת שתכירו אותן ותבינו במה מדובר, כמו למשל טיקטוק (לאנדרואיד | לאייפון) או סנאפצ'ט (לאנדרואיד | לאייפון); מומלץ שבאופן כללי תדברו עם ילדיכם על הטכנולוגיה שבידיהם, ותבקשו מהם שיסבירו לכם כיצד לעשות דברים שאינכם יודעים לבצע. זה יעזור לכם אט אט גם לדעת כיצד בדיוק הם משתמשים במכשיר הסלולר שקניתם להם ומה הם עושים בו.
טעויות של הורים בעידן הדיגיטלי: נערה ואבא משתמשים במחשב

2. אל תשערו שהילדים שלכם הם מלאכים קטנים

אתם אולי התרגלתם להאמין שהילדים שלכם תמימים מאוד, והם אכן כאלה במובנים רבים - אך מאז ומתמיד היו קומץ ילדים מעט יותר "נבזיים" מאשר אחרים, והיום זה קל יותר מתמיד להיות כאלה. סביר להניח שכבר יצא לכם לראות ילד בפארק שדוחף ילדים אחרים, או אפילו ילד קטן יותר שגונב לאחרים צעצועים. זו התנהגות לא נאותה כלל, אולם ניתן לראות אותה ולהעיר עליה. לעומת זאת, בעולם הדיגיטלי קצת קשה יותר להורים לשים לב אליה, ולמעשה, ההתנהגות הזו יכולה להיות אפילו הרסנית עוד יותר במרחב הווירטואלי הזה.
 
מחקרים מראים שאנשים הרבה פחות שמים לב לדרך שבה נתפסים דבריהם כשהם שאינם יוצרים קשר עין עם האדם שאיתו הם מדברים, והשיחות בהודעות מאפשרות לילדים להגיד דברים רבים שלא היו אומרים במקרים אחרים. לעיתים יש להם גם את האפשרות להישאר אנונימיים או לכתוב דרך שם בדוי, ובכך הם יכולים להעליב ולהקניט ילדים אחרים באופן שיפגע בנפשם, וזאת ללא חשש מההשלכות לגביהם ומבלי לראות למה גורמים מעשיהם – לדוגמה לדמעות. עליכם לוודא שהילדים שלכם לא הופכים לבריונים ברשת, ואם כן, דאגו להפסיק התנהגות זאת ולחנך אותם לנהוג בהתאם, במרחב הווירטואלי כמו במרחב הפיזי.

3. אל תחשבו שהאינטרנט הוא מקום בטוח לילדיכם

אנחנו משערים שאיננו צריכים לספר לכם אילו פינות חשוכות קיימות באינטרנט, ובדיוק כמו שלא הייתם רוצים שילדכם ייכנס לסמטה חשוכה ומפוקפקת באמצע הלילה, סביר להניח שהייתם מעדיפים שיימנע גם מאתרים כאלה ואחרים שיחשפו אותו לתכנים שאינו מוכן אליהם בשום צורה. אמנם אתרים עם תכנים למבוגרים לעיתים דורשים לוודא את גילו של המשתמש לפני שהוא נכנס אליהם, אך קל מאוד לבחור בכל גיל שרוצים, וזה לא מה שיימנע מהילדים שלכם גישה לתכנים למבוגרים בלבד.
 
לכן אל תחששו להשתמש באפליקציות ושירותים שמאפשרים לכם לנתר את השימוש של ילדיכם במכשיר הסלולרי שלהם או במחשב ולמנוע מהם אפשרויות ותכנים שלא הייתם מעוניינים שייחשפו אליהם. בנוסף, כדי למנוע את חשיפתם של ילדים קטנים לתכנים למבוגרים ביוטיוב או לפרסומות באופן כללי, העדיפו לתת להם להשתמש באפליקציית Youtube kids (לאנדרואיד | לאייפון) במקום באפליקציית היוטיוב הרגילה.
טעויות של הורים בעידן הדיגיטלי: אפליקציית יוטיוב

4. אל תאפשרו לילדיכם גישה לסמארטפון ללא מגבלה

אנחנו בטוחים שרובכם רכשתם סמארטפון לילדיכם על מנת שתוכלו להישאר איתם בקשר גם כשהם נמצאים מחוץ לבית, לכן אין סיבה שישמרו עליו בחדרם, ואין סיבה שתהיה להם גישה אליו 24 שעות ביממה. לא משנה כמה הם מתבכיינים ומתלוננים - גישה ללא הגבלה לאינטרנט, ובפרט לרשתות חברתיות, היא לא דבר שהילדים צריכים, שכן מדובר בגורם ממכר מאוד שאפילו מבוגרים רבים נאבקים בדחף להשתמש בו בכל רגע פנוי. אמנם זה לא פוגע כמו התמכרות לאלכוהול או לסמים, אך התמכרות לטכנולוגיה עלולה לגרום לילדיכם לאבד שעות שינה ולהזניח את מערכות היחסים שלהם עם בני משפחתם, וכן לפגוע בהישגים הלימודיים שלהם ובמקרים קיצוניים היא יכולה להוביל אותם לדיכאון ואף לנטיות אובדניות.
 
לכן דאגו שהסמארטפון של ילדיכם יהיה מחוץ לחדרם, והבהירו להם שיש זמן מוגבל לשימוש שלהם בו. בנוסף, גם את המחשב של הילדים מומלץ להציב בחלל ציבורי יחסית בביתכם, ויש להגביל את השימוש שלהם בו, למעט למקרים שבהם עליהם לעבוד עליו לצרכי לימודיהם. בדקו מדי פעם האם הם אכן עוסקים בו בעינינים חינוכיים, ואל תחששו לעולם להגיד להם שתם הזמן שלהם עם המחשב או עם הסמארטפון – זה בדיוק כמו להגיד להם שהם לא יכולים לקבל עוד חתיכת עוגה, כי הם כבר אכלו ממנה מספיק.

5. אל תגבילו את ילדיכם יותר מדי

מהצד השני של המתרס, יש הורים שחוששים מהטכנולוגיה ברמה קיצונית, ומנסים למנוע באופן מוחלט את הגישה של ילדיהם אליה. בעוד שזה אולי נשמע כמו רעיון טוב להורים רבים, הם שוכחים שלשימוש בטכנולוגיה ובאינטרנט יש גם יתרונות רבים. בין אם אלו הן שיחות וידאו עם סבא וסבתא ובין אם אלו משחקים חינוכיים שעוזרים לילדים ללמוד דברים שהם לאו דווקא נחשפים אליהם בבית הספר, שימוש נכון בטכנולוגיה יכול להיות מועיל מאוד, וחבל לחסוך את זה לחלוטין מהילדים.
 
הילדים שלכם גדלים במציאות שאינה נפרדת מהעולם הדיגיטלי, וסביר להניח שבעתיד זה יחדור עוד יותר לחייהם, כשהקריירה של ילדיכם תהיה אף תלויה בהיכרות שלהם עם הטכנולוגיה וביכולת שלהם להשתמש בה באופן יעיל. הם צריכים להתנסות בה ולהכיר אותה, אולם כפי שכבר הצענו – עליכם לבקר את השימוש שלהם בטכנולוגיה, להשגיח עליו ולוודא שהם אכן משיגים ממנה דברים חיוביים ולא שליליים.
טעויות של הורים בעידן הדיגיטלי: ילדים עם סמארטפון

6. אל תפרסמו תמונות וסרטונים של ילדיכם ללא אישורם

עד עכשיו דיברנו בעיקר על השימוש של ילדיכם בטכנולוגיה, אך יתכן שגם אתם עושים בה שימוש לא חיובי, ובפרט כזה שמזיק לילדיכם. סביר להניח שיש לכם חשבון פייסבוק או אינסטגרם למשל, בהם אתם מפרסמים תמונות מחופשות משפחתיות או מבילוי בחוף הים, אך האם הייתם רוצים לחשוף את כל העולם לתמונה של הילדה שלכם בבגד ים? יכול להיות שהיא בעצמה הייתה מתנגדת לכך, ובהחלט יש מקום לדעתה ולרגשותיה. 
 
חשוב שתבינו שלא רק חבריכם חשופים לתכנים שאתם מעלים, אלא כמעט כל אדם בעולם שרוצה גישה אליהם, וזה כולל את החברים של ילדיכם. הם עלולים למצוא תמונות או סרטונים של ילדיכם ולעשות בהם שימוש לרעה, ולכן הימנעו מלהביך את ילדיכם בפומבי, ובקשו מהם אישור להעלות תכנים שקשורים אליהם. זה כולל אפילו למשל סטטוסים שבהם תספרו על כמה שהילד שלכם נבהל מבת היענה בגן החיות – פשוט הימנעו מלדבר על רגעים שכאלו, כמו שלא הייתם רוצים שידברו כך עליכם, גם לא בצחוק.

7. אל תשכחו שאתם - ולא האמצעים הטכנולוגיים - ההורים של ילדיכם 

הורות זה דבר נהדר, אך גם קשה, ואמנם הטכנולוגיה עוזרת להקל עלינו בשלל דרכים, אך אסור לכם לתת לסמארטפון, למחשב או אפילו לטלוויזיה להיות הבייביסיטר של הילדים שלכם. אי אפשר שהשימוש בטכנולוגיה תהיה הפעילות העיקרית והיחידה של ילדיכם, ואתם כהורים צריכים לספק להם שלל דרכים להעביר את זמנם באופן יצירתי ומהנה. אם אין לכם כבר רעיונות איך לעשות את זה, אז יש לנו לא מעט בשבילכם כאן.
 
זכרו דבר אחד מהותי – אם הילד שלכם אומר לכם "אבא, אימא, אני משועמם!", זה סימן לכך שאתם עושים עבודה טובה, כי הוא לא מחפש ריגושים דרך העולם הדיגיטלי, ולמעשה הוא מעוניין למצוא דרך שתסייע לו לגלות את החלק היצירתי שבו. רגעים שכאלה הם ההזדמנות שלכם למצוא תעסוקה מועילה לילדיכם, אז אל תנסו לפטור את עצמכם מכך בעזרת הסמארטפון או הטלוויזיה. השקיעו בילדיכם ובפעילויות שלהם, ואתם תראו שזה כשלעצמו יסייע לכם לגדל ילדים שיודעים כיצד להשתמש נכון ובמתינות בטכנולוגיה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.