print header

מדריך הטיפים המקיף לשהייה בטוחה בים או בבריכה עם ילדים

יציאה לים או בילוי בבריכה הם פעילויות שכולנו ממתינים להן בקוצר רוח עם בוא הקיץ, ועבור ילדינו מדובר בחוויה מהנה שהם לא יסכימו לוותר עליה. עם זאת, על מנת שנשוב מהים או מהבריכה עם זיכרונות נעימים ומשמחים, ישנם לא מעט דברים שחשוב להקפיד עליהם וכללים שעלינו לוודא שהילדים זוכרים ופועלים לפיהם. אוסף הטיפים המקיף הבא כולל התייחסות למרבית התחומים שיעזרו לפעילות המשפחתית בים להיות מוצלחת במיוחד, והקפדה על הכללים האלה תעזור לכם לשמור על ביטחונם של ילדיכם ותבטיח לכם ולהם קיץ נהדר ונטול סיכונים.  
 
 

1. מניעת טביעה והתמודדות נכונה עם מצבים מסכנים חיים

בשעה שחלק מהילדים יעדיפו לבלות על ידכם בזמן השחייה בים או בבריכה, אחרים יבקשו את החופש כדי לשחק עם חבריהם או עם האחים הבוגרים. ילדים רבים עשויים להניח שמדובר בפעילות נוספת שזהה למשחק בגינת השעשועים, מבלי להבין שהמים עלולים להיות לא צפויים ואף מסוכנים. כהורים, חשוב שתזכרו שניתן לטבוע לא רק במים העמוקים אלא גם ברדודים, ועליכם לפקוח עיניים על ילדים צעירים לכל אורך הזמן שהם נמצאים בהם. כדי להפחית את הסיכון, חשוב להגדיר עבורם את השטח בו מותר להם להיות ואת האזורים שאליהם אסור להם להתקרב, אפילו אם הם מזהים בהם בן משפחה מבוגר. כמו כן, יש לזכור שגם מי שיודע לשחות עלול לטבוע, ואפילו אם ילדיכם למדו שחייה ושוחים היטב בבריכה, הדבר לא מעיד על כך שהם יכולים לשהות בה ללא פיקוח. 
טרם היציאה מהבית חשוב שתזכירו לילדיכם מספר עקרונות שחשוב מאוד להקפיד עליהם, וחדדו שאי ציות להם פירושו הפסקת הבילוי באופן מידי. בין העקרונות הללו:
 
  • מותר לשחות אך ורק בנוכחות מבוגר מלווה, אפילו אם מדובר במים הרדודים או בבריכה מתנפחת אצל חברים.
  • בכל חשש לביטחונם האישי, חשוב לפנות למבוגר.
  • לעולם לא להיכנס למים ללא אישור או מחוץ לשעות הפעילות.
  • ילדים בוגרים יותר ששוחים לבד, צריכים לעשות זאת תמיד בליווי חבר.
כמו כן חשוב מאוד שתכירו את העקרונות להחייאה בסיסית בילדים בגילאים שונים, על מנת שתוכלו להעניק עזרה ראשונה במידת הצורך. 
 

2. שימוש נכון במצופים

הורים רבים מלבישים לילדיהם הצעירים מצופים מתנפחים של שתי הידיים על מנת לעזור להם לצוף בקלות רבה יותר וליהנות מהבילוי במים, אפילו אם אינם יודעים עדיין לשחות. עם זאת, הסתמכות על מצופים בלבד היא טעות חמורה! בשעה שהמצופים אכן יכולים לעזור לילדים ולהעניק להם תחושת ביטחון, הם לא יכולים להגן עליהם מפני טביעה ואינם תחליף להשגחה של מבוגר. זאת ועוד, הם עלולים לסכן את הילדים באופנים הבאים:
 
  • מצופי ידיים מגבילים את התנועה בידיים, ולכן ילד שירצה להזיז אותן כדי לשחות אם יחוש בסכנה או ייסחף, לא יוכל לעשות זאת ביעילות.
  • גלגל מתנפח לפעוטות עלול להתהפך, בייחוד כאשר אחרים נשענים עליו.
  • "איטריית" קלקר עלולה להיסחף ולגרום לילדים להיסחף יחד איתה. מכאן, שאם ילדיכם אינם יודעים לשחות או נמצאים רק בשלבים הראשונים של הלמידה, אין לאפשר להם לשחות עם מצופים ללא פיקוח שלכם. 
כאשר אתם רוכשים מצופים לילדיכם, העדיפו מצופים בצבע יחיד אשר בולט מרחוק, כך שתוכלו לאתר אותם בקלות במים. את הניפוח עצמו בצעו רק לאחר הלבשת המצופים על ידי הילד, כך שתדעו שהם לא יחליקו מחד ולא ילחצו יותר מדי מאידך. כאשר הילדים מתחילים להשתפר בשחייה, תוכלו להוריד מעט את האוויר מהמצופים על מנת להקנות להם תחושת עצמאות רבה יותר במים, אולם מומלץ שלא לוותר עליהם מידית אלא לעשות זאת בהדרגה. 

3. משחק בטוח עם צעצועים מתנפחים

קיים מגוון רחב של צעצועי בריכה בגדלים שונים, שיכולים להפוך את הבילוי בים או בבריכה למהנה יותר, אך חשוב לבחור אותם בקפידה. רייצ'ל ויינטראוב, יועצת בכירה במועצה האמריקאית לצרכנות, מציינת שמגלשות מתנפחות שפופולאריות בבריכות רבות, עלולות להיות לא יציבות או לאבד אוויר עם הזמן, מה שיגרום לילדים ליפול אל תוך המים. גם העובדה שמדובר במתקן רטוב יכולה לגרום לילדים להחליק. גלגלי ים גדולים המשמשים כמשטחי שיזוף או סירות גומי, יכולים להוות סכנה לילדים שנהנים מהם בשעת הבילוי במי הים: משב רוח יכול בקלות לסחוף אותם אל המים העמוקים, ועד הרגע בו הילדים יגלו זאת הם עלולים להיות רחוקים מאוד מהחוף.
 
אם ילדיכם משחקים בצעצועים קטנים, חשוב שיידעו שאסור לשחות אחריהם במקרה שהם נסחפים אל המים העמוקים, או לצלול במצבים בהם הם מגיעים אל הקרקעית. בסיום הבילוי חשוב להוציא את הצעצועים מהמים, על מנת שהילדים לא יתפתו לחזור ולקחת אותם באופן עצמאי.

4. היכרות עם שירותי ההצלה

בנוסף להתנהגות הנכונה במים, ילדיכם הצעירים צריכים גם לדעת מהו תפקידו של האדם שיושב על שפת הבריכה או של זה שנמצא בסוכה שסמוכה למי הים. מומלץ לבחור מראש לארגן את אזור הישיבה שלכם כך שיהיה קרוב למציל, ולהסביר לילדים מתי חשוב לפנות אליו לעזרה. לאחר שלמדו לזהות את עמדת המציל או הסוכה שלו, תוכלו להפוך אותן לנקודת המפגש המשפחתית שלכם בסוף היום או במקרה שהילדים הלכו לאיבוד. 
 

5. הימנעות מהתייבשות

השהות במים הקרירים והצלולים גורמת לרבים לשכוח שהם נמצאים ביום חם מחוץ לבית, ועל כן הם נמצאים בסכנת התייבשות. כיוון שילדים אינם נחים על החוף או מסביב לבריכה בשלווה ולרוב מתרוצצים ומשחקים, הם גם מזיעים מאוד ולכן מאבדים יותר נוזלים מבדרך כלל. ילדים בגילאי 4-8 זקוקים ל-5 כוסות מים ביום, וילדים בין הגילאים 9-13 אמורים לשתות 7-8 כוסות. הקפידו על הפסקות שתייה מוגדרות לאורך כל הבילוי, ותכננו את כמות השתייה כנגזרת של משך השהות בים או בבריכה.
 
חשוב גם לזכור שעקב ההזעה ילדים מאבדים לא רק נוזלים אלא גם מלחים, כך שבנוסף לשתייה חשוב שיאכלו פירות, ירקות ומזונות נוספים בעלי תכולת נוזלים גבוהה מחד, ומינרלים מאידך. העדיפו לארוז בקופסאות כמה שיותר פירות וירקות חתוכים, כך שילדיכם יוכלו לאכול אותם בקלות מבלי להתייחס אל ההפסקה כאל "עונש". 

6. הגנה מפני השמש

במדינה חמה ומלאת שמש כשלנו חשוב להגן על העור לאורך כל ימות השנה, אך כאשר ילדינו הצעירים מגיעים אל חוף הים או אל הבריכה יש להקפיד על כך עוד יותר. הנזקים אותם צובר עורם העדין יסבו להם כאב מידי וילוו אותם לאורך שאר החיים, ואם תלמדו אותם להבין את החשיבות של ההגנה מהשמש כבר מגיל צעיר, תוכלו להקנות להם כלים חשובים מאוד. אלה הדברים העיקריים שחשוב לבצע טרם היציאה לבילוי:
 
  • בחרו בבגדי ים שלמים שמכסים כמה שיותר משטח העור של הילדים; לילדים עם עור בהיר מומלץ להישאר עם חולצה מעל לבגד הים על מנת לספק הגנה נוספת.  
  • אל תוותרו על מריחת קרם הגנה כל שעתיים; תוכלו לתת לילדים לאכול חתיכת פרי או לשתות מים, על מנת להסיח את דעתם בזמן המריחה. אם אתם יוצאים לבלות בבריכה שנמצאת קרוב לבית, תוכלו למרוח את שכבת הקרם הראשונה טרם היציאה ממנו, כאשר הילדים עדיין רגועים ואינם מוצפים בגירויים חיצוניים. בזמן המריחה זכרו גם את כפות הידיים, האוזניים והעורף. 
  • כאשר אתם חובשים לפעוטות כובע או מרכיבים להם משקפי שמש, סביר להניח שהם ינסו להוריד אותם או שאלה יפלו בעצמם בשעת המשחק. בחרו בכובע עם רצועת גומי או במשקפיים שניתן להרכיב עם גומי (כמו שמרכיבים משקפת מים), כדי לוודא שהם יישארו במקומם.

7. הגנה מפני חבלות/פציעות

כללים מחוץ למים  הורים רבים מקפידים להזהיר את ילדיהם ולהגן עליהם מפני סכנות הקשורות ישירות למים, אך חלק לא מבוטל מהחבלות והפציעות מתרחשות דווקא על היבשה. לפיכך, בנוסף לעקרונות הקודמים, הילדים צריכים לזכור גם את הדברים הבאים:
 
  • השטח שמסביב לבריכה רטוב מאוד וקיימת סכנת החלקה. לפיכך, אסור לרוץ בסביבת הבריכה ויש להגיע אל המים בהליכה איטית בלבד. 
  • אין לדחוף אחרים או לקפוץ עליהם בתוך הבריכה. 
  • אסור ללעוס מסטיק או לאכול בזמן השחייה, מחשש לחנק.
  • הכניסה והיציאה מהבריכה נעשות באמצעות הסולם או המדרגות בלבד, ולא על ידי קפיצות אל המים או טיפוס על שפת הבריכה. עם זאת, בבריכות בהן אין סולם או מדרגות, סדר היציאה דרך שפת הבריכה הוא: מרפק אחד, מרפק שני, בטן ורק לאחר מכן הברכיים.
עקיצת מדוזה  בשעה שכולנו יודעים כיצד נראות מדוזות ומדוע יש להיזהר מהן, ילדינו הצעירים עלולים לגלות אותן לראשונה בביקורם הבא בים. הראו לילדיכם כיצד נראות מדוזות, והסבירו להם שאין להתקרב אליהן או לגעת בהן בשום פנים ואופן. הדגישו שבמקרה שנעקצו על ידי מדוזה עליהם לגשת אליכם כדי שתוכלו לעזור להם, ושלא ינסו לגרד את המקום בעצמם או לשפשף אותו בחול. הדרך הנכונה לטיפול באזור הצריבה היא למרוח עליו חומץ, אותו תוכלו להניח מראש בתיק הרחצה או למצוא אצל החובש או המציל. הימנעו משטיפת האזור הצורב במים מתוקים, שכן הם עלולים לגרום לפיצוץ תאי הרעל של המדוזה ולחשוף את הארס לחלקי עור נוספים.  
 
מניעת נפילות – ילדים רבים הולכים לבריכה עם כפכפים, ופעמים רבות אלה עלולים לגרום להם להחליק בשעה שהם צועדים על גבי משטחים רטובים. כדי למנוע נפילה מסוכנת של הילדים בשעת הבילוי, כל שעליכם לעשות הוא לרסס ספריי לשיער על סוליית הנעל טרם היציאה מהבית ולאפשר לה להתייבש. הספריי ישפר את האחיזה של הכפכף בקרקע ויפחית את מהסיכון לפציעה.
 
מקור תמונות: Michael Coghlan
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.