print header

מידע מציל חיים לקיץ בטוח

 
טביעה היא מצב שבו נכנסו מים לריאותיו של אדם, ובשל כך הוא נמצא בסכנת חיים. ישנם סוגי טביעה שונים, ובניגוד לתפיסה הרווחת, הטביעה לא חייבת להתרחש בים או בבריכה, אלא אפילו באמבט שלכם. עם הכרת הסכנות העלולות להוביל לטביעה, ואמצעי ההתמודדות עם טביעה לסוגיה, תוכלו להציל חיים ולעבור את הקיץ בשלום ובבטחה.
 
 
ראשית, נכיר את סוגי הטביעות:
 
טביעה יבשה:
כאשר הטובע נושם מים, העצבים מפעילים עווית שנקראת "ספאזם לרינגיאלי" - סגירת מיתרי הקול המונעת מעבר של אוויר (או מים) בקנה הנשימה. טביעה יבשה לא חייבת להתרחש במים עמוקים, אלא בכל מקום בו אתם יכולים לנשום מים. לעתים, העווית כה חזקה עד שאינה נפסקת, וגורמת לחנק ולמוות. למרות זאת, 90% מההחייאות המוצלחות בטובעים התרחשו במקרה של טביעה יבשה.
 
טביעה רטובה:
טביעה רטובה היא למעשה סיבוך של הטביעה היבשה, שמתרחש רק כאשר חדרו מספיק מים לריאות. לכן, רוב מקרי הטביעה הרטובה מתרחשים בים, באגם או בבריכה. בטביעה רטובה, המוח לא מקבל מספיק חמצן, ולכן הוא מאבד שליטה על הגוף ועל מיתרי הקול, שנפתחים ומאפשרים מעבר מים לריאות. כאשר הריאות מלאות מים אי אפשר להנשים את הטובע והצלתו תלויה מאוד בכמות המים שנכנסו לריאות. למרות שיש הבדל משמעותי בין טביעה במים מתוקים או מלוחים, אבדן החמצן במוח הוא זה שגורם בסופו של דבר למוות.
 
טביעה משנית:
טביעה משנית היא אולי המסוכנת ביותר מבין סוגי הטביעות, כיוון שהיא יכולה להתרחש גם 90 שעות לאחר כניסת המים לריאות, ולפני שהיא נותנת את אותותיה, מצבו של ניצול הטביעה נראה תקין לחלוטין. טביעה משנית היא מצב שבו אדם חולץ מהמים בעודו בחיים, אך פיתח סיבוכים פיזיולוגים בעקבות כניסת המים לריאות. אמנם הסיכוי לפתח סיבוכים מטביעה משנית קטן, אך רצוי תמיד לאחר טביעה, הצלה מטביעה או אפילו "כמעט טביעה" להגיע לחדר מיון להשגחה ומעקב. 
 
טביעת הלם:
טביעת הלם היא מוות בעקבות טביעה בלתי צפויה. בדרך כלל המוות נגרם מדום לב כתוצאה מהמגע עם המים בשילוב החרדה מהמצב.
 
 
כך נעניק סיוע ראשוני ונציל אדם מטביעה:
 
גם אם לא עברתם הכשרה כלשהי ואינכם יודעים לבצע הנשמה, ישנם פעולות פשוטות אך חיוניות בהם עליכם לנקוט כשאתם אתם מזהים טובע או מתמודדים עם המצב בעצמכם.
 

הדמיית טיפול בטובע. צילום: דובר מד"א

 
 
ראשית, יש להוציא את הטובע מהמים. אם אין סחף או זרמים המסכנים אתכם, הוציאו את הטובע מהמים מיד. ייתכן שהוא עדיין לא איבד את ההכרה ומים לא חדרו לריאותיו, והוא סובל רק מטביעה יבשה. אם הוא איבד את ההכרה, ככל שתמהרו להוציאו כך ייכנסו פחות מים לריאותיו והסיכוי להצילו יגדל.

שנית, התקשרו למגן דוד אדום והזעיקו אותם למקום האירוע, תוך שאתם בודקים האם הטובע נושם ובהכרה, מד"א יספקו לכם הנחיות כיצד לעשות זאת בזמן השיחה. 

אל תנסו להוציא את המים מהריאות בכוחות עצמכם או להסיע את הטובע לבית החולים, אלא המתינו לצוות מיומן שיעשה זאת בבטחה.

אם מצאתם את עצמכם בנקודה רחוקה מדי בים או שנסחפתם, הכי חשוב שלא תיכנסו לפאניקה. הרפו את גופכם והשתדלו לצוף ככל האפשר. אל תנסו לשחות למרחק כיוון שתתעייפו במהירות, פשוט נסו לתפוס את הגלים לכיוון החוף.

 
הסכנות שיכולות להוביל לטביעה וההימנעות מהן:
 
הדרך הטובה ביותר להציל את עצמכם מטביעה היא להימנע מסכנות. אין זה אומר לא לבקר בים לעולם, אלא פשוט להכיר את הסיכונים בחופים השונים.
 
 
בים התיכון:
בים התיכון הסכנה העיקרית היא זרמים וגלים שיכולים לסחוף אתכם ממסלולכם ולהקשות עליכם לחזור אל החוף. כדי להימנע מזרמים וסכנותיהם, התרחצו אך ורק בחוף מוכרז עם שירותי הצלה פעילים, שימו לב לדגלים ולסימונים שבמים ומומלץ אף לפנות לתחנת ההצלה כדי לברר מהן נקודות התורפה של החוף בו אתם נמצאים.
 
בים האדום:
באילת קיים שיפוע תלול מאוד של קרקעית הים, זאת אומרת, ישנם מים עמוקים מאוד בסמוך לחוף. כמו כן, הרוחות החזקות באזור גורמות להיסחפות. אם אינכם יודעים לשחות היטב, מומלץ שלא להתרחק משפת הים ולא לשחות למרחקים. בעת רוחות חזקות, לפעמים עדיף לוותר על השחייה במים ולהסתפק בשכשוך קל. 
 
בימת הכנרת:
כמו שאתם וודאי יודעים, הכנרת חוותה נסיגת מים גדולה בשנים האחרונות. כתוצאה מכך, ישנם מקומות הקרובים לחוף בהם תמצאו שיפוע חד ומעבר למים עמוקים. יתר על כן, בשעות הערב בעיקר ישנן רוחות פתאומיות הגורמות לגלים וזרמים. כשאתם נכנסים לכנרת עליכם להיזהר מאוד בכניסה, כאשר אתם נתקלים ברוחות חזקות לצאת מהמים מיד. סכנה נוספת בכנרת היא אופנועי הים וכלי השיט שבקרבת חופי הרחצה, מהם מומלץ להתרחק ככל האפשר.
 
בים המלח:
הסכנה העיקרית בים המלח היא סכנת ההחלקה. קל למעוד בזמן הרחצה או כשעוברים מציפה על הגב לעמידה. נשימת מים בים המלח היא מסוכנת ביותר, גם בכמויות קטנות. כמו כן, מי ים המלח הכבדים מקשים על השחייה הרגילה שלנו, והופכים אותה לקשה ומעייפת. כדי להיזהר מסכנות אלו, לעולם אל תתרחצו בצדי הדרך או בחופים לא מוכרזים, אלא תמיד בחוף מוכרז עם שירותי הצלה פעילים. כמו כן, בחופים אלה ניתן לרוב למצוא מעקות, מצופים וגשרים שיסייעו לכם לקום או לעמוד מבלי להחליק. 
 
 
זכרו: הקפדה על אמצעי הזהירות מבטיחה לכם קיץ בטוח ומהנה!
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.