print header

עצות חשובות למניעת טביעה בים או בבריכה ולסיוע בשעת חירום

לאורך כל השנה, ובייחוד במשך תקופת הקיץ והחודשים החמים, אנחנו הישראלים אוהבים לבלות כמה שיותר בים, בבריכה ובפארקי המים השונים עם כל משפחתנו ויקירינו. עם זאת, מקורות המים הללו, יחד עם כל ההנאה והכיף שאנו חווים במהלך הבילוי בהם, טומנים בחובם סכנות לא מעטות ובראשם סכנת הטביעה. כדי שתוכלו לבלות בכיף ובבטחה באזורי המים השונים, ובו בזמן גם להיות זהירים ולשמור על חייכם וחיי יקיריכם, אנו מביאים בפניכם רשימה של עצות מעשיות על האופן בו תוכלו להימנע מטביעה, מה באפשרותכם לעשות בעת שהיא מתרחשת, וכיצד תנהגו לאחריה. אנו ממליצים לכם לקרוא בעיון את ההמלצות הללו וליישם אותם בפעם הבאה שתצאו לבלות בים או בבריכה, כדי שאתם ויקיריכם תוכלו לשוב הביתה בשלום.

עצות למניעת טביעה: אדם טובע בים הפתוח
 

1. הכירו את גורמי הסיכון לטביעה ודעו כיצד להיזהר מהם

ישנם מספר גורמי סיכון המעלים באופן משמעותי את הסיכוי שלכם או של יקיריכם להיקלע למצב של טביעה, וכדאי מאוד שתכירו אותם ותדעו כיצד להישמר מהם:
  • חוסר ידע בשחייה ורמת שחייה בלתי מספקת –  אם אתם בין אלה שאינם שולטים ברזי השחייה אין צורך להתבייש בכך, פשוט יש להכיר במגבלה זו ולהימנע מנטילת סיכונים מיותרים כשאתם בים או בבריכה. מעבר לכך, גם אם אתם חושבים שאתם יודעים לשחות, היו כנים עם עצמכם והגבילו את העומק שאליו אתם נכנסים בהתאם לרמת השחייה שלכם.
  • מיקומים המגדילים את רמת הסיכון –  ילדים בגילאי 1-4 נוטים לטבוע בבריכות ביתיות בעוד שבוגרים בגילאי 15 ומעלה נוטים לטבוע באגמים או בים. מכך עולה שיש להשגיח ביתר תשומת לב על ילדיכם כאשר אתם בבריכה ואם יש לכם ילדים בוגרים - ציידו אותם בהוראות בטיחות כאשר הם יוצאים עם חבריהם לבילוי בחוף הים או לטיול הכולל פעילות מימית. 
  • חוסר השגחה – צריך להיות ברור ונהיר לכם כי טבילה במים במקום שבו אין שירותי הצלה, דוגמת חופים לא מוכרזים או בריכות פרטיות, היא מסוכנת ועלולה להוביל למקרי טביעה. גם אם אתם נמצאים במקום שבו ישנם שירותי הצלה, הדבר אינו פוטר אתכם מאחריות אישית ועליכם להשגיח היטב על ילדיכם או על חבריכם שכישורי השחייה שלהם אינם טובים במיוחד.
  • שימוש באלכוהול –  במחקר שנערך בארה"ב בקרב מתבגרים ובוגרים, נמצא כי אלכוהול מעורב בכ-70% ממקרי המוות כתוצאה מטביעה בים או בבריכה. לפיכך היזהרו וצמצמו את צריכת האלכוהול כאשר אתם נמצאים במקומות אלו, ואם ניתן הימנעו מכך לחלוטין. 
עצות למניעת טביעה: סוכת מציל לצד חוף הים

2. זהו מראש מתי לא מומלץ להיכנס לים

כשאתם בבריכה, הסיפור פשוט: אם אתם לא יודעים לשחות פשוט אל תתקרבו למים העמוקים. כשאתם בים לעומת זאת, העניין נהיה קצת יותר מסובך. כאשר אתם בחוף מוסדר תוכלו לזהות את מצב המים על פי צבע הדגל המונף על סוכת המציל ולאורך קו המים: לבן משמעו שהים שקט ואפשר לרחוץ בו ברוגע, דגל אדום משמעו שהים סוער במקצת והרחצה מותרת רק בהשגחת המציל, ושחור משמעו שהים מסוכן במיוחד ושאסור לרחוץ בו.

יחד עם זאת, בין שאתם רוחצים בים בהשגחת מציל ובין שאתם לוקחים סיכון ורוחצים בחוף בלתי מוכרז או בשעות שלאחר סיום פעילות המצילים, עליכם להכיר את התופעה המסוכנת הנקראת "זרמים נסוגים" ולדעת כיצד להישמר ממנה. הזרמים הנסוגים מתאפיינים בזרימת מים חזקה ומהירה המתרחשת לעיתים קרובות סמוך לקו החוף ויכולה למשוך את המתרחצים באבחה אחת אל תוך הים. לכן, אם אתם בחוף הים ומתכוונים להיכנס אל המים, העבירו מבט בוחן על פני הים ושימו לב לסימני האזהרה המעידים על בואו של זרם נסוג:

  • פני השטח של הים באזור המסוכן יראו חריגים ולא אחידים: במיקום בו מתפתח זרם נסוג תיווצר רצועה צרה של מים שטוחים וקצפיים, שמסביבה ימשיכו להיראות גלים רגילים.
  • צבע המים באזור הזרם הנסוג יהיה שונה מהצבע שסביבו באופן משמעותי.
  • אצות ופסולת ימית אחרת יסחפו לפתע החוצה מהמים בבת אחת.

פיקחו עין על הופעתם של הסימנים האלו, ואם אתם נתקלים בהם, הימנעו מלהיכנס למים או לכל הפחות התרחקו מהאזור המתעתע והיכנסו לים במקום בו נראה שהזרם רגיל ודפוס הגלים אחיד. בין שאתם נמצאים בחוף הכולל שירותי הצלה ובין שלא, כדאי שתהיו מודעים לסכנות האורבות בים כדוגמת הזרמים הנסוגים. 

איור של זרם נסוג

3. אם אתם חשים שאתם עצמכם טובעים, דעו כיצד לנהוג

אם אתם מוצאים את עצמכם במצב בו אתם חשים שאתם טובעים, נסו שלא להיבהל יתר על המידה ולא להיכנס לפאניקה. נכון שזוהי עצה שלא פשוט ליישמה במציאות, כי כאשר אתם נקלעים למצב מצוקה שכזה הגוף נוטה להגיב באוטומטיות ולהתעלם מסימני האזהרה ומהשכל הישר - אך אם תכירו מראש כללי התנהגות שאותם מומלץ לבצע בעת טביעה, יכול להיות שתוכלו לפעול במהירות ולהציל את עצמכם ממצב קטלני זה:

  • ראשית כל, אם אתם נקלעים לזרמים חזקים ונסוגים, כפי שפירטנו כאן קודם, אל תנסו להילחם בזרם ולשחות לעבר היבשה. במקום זאת הסתובבו במקום לזווית של 90 מעלות מן החוף, והחלו לשחות במקביל אליו ככל שאתם יכולים. מכיוון שהזרמים הנסוגים החזקים ביותר פעילים ברצועות מים צרות יחסית הנסחפות לכיוון החוף, השחייה במקביל תוכל לעזור לכם בסופו של דבר להשתחרר ולצאת מהם.
  • בנוסף, במקרה שאתם מתחילים להרגיש שאתם מאבדים שליטה ומתקשים לנשום, אל תנסו להילחם נואשות כדי לשמור על ראשכם מעל המים, מכיוון שלרוב זה לא יצליח ובמקום זאת רק תאבדו אנרגיה, תהיו מותשים ולא תוכלו לסמן כלל לעזרה. רעיון טוב יותר הוא לנסות לדרוך במקום ולעמוד יציב, ואז להרפות ולעבור למצב של ציפה על פני המים. בדרך הזאת תוכלו לנסות לצאת מהסחף ולצוף אל כיוון החוף, או פשוט לסמן לעזרה מבלי לאבד אנרגיה יקרה.
עצות למניעת טביעה: אדם צף במים
 

4. הכירו את הסימנים לכך שאחרים טובעים ודעו כיצד לסייע

לרוב, טביעה ממשית לא תתרחש כפי שאנו רגילים לחזות בסרטים או בסדרות, שם היא מוצגת כאירוע קולני, כמעט אלים, מן התרחשות כאוטית שבה האדם נאבק במלוא העוצמה להישאר מעל המים וזועק לעזרה. במציאות, אדם הנמצא במצב של טביעה לא מסוגל לנוע יותר מדי או להשאיר את ראשו מעל פני הים לאורך מספיק זמן כדי לקרוא לחילוץ. בשל כך בדרך כלל לא תשמעו מאדם טובע שום איתות ברור בנוגע למצוקתו. לכן כאשר אתם בים, אל תתנו לחושי הסכנה שלכם לנוח - פיקחו עין והיו ערניים למקרים בהם הסימנים הבאים מופיעים אצל אלו הנמצאים בסמוך אליכם במים:

  • הגוף נוקשה וזקוף, והזרועות משוכות מעלה ומטה כנגד זרם המים, כשהתנועה דומה לאדם המנסה לטפס בסולם (כאמור, אל תצפו לראות את זרועותיו של הטובע מתנופפות באוויר או מסמנות לעזרה באופן גלוי).
  • חוסר יכולת מוחלט של האדם הטובע לדבר או לתקשר (מכיוון שהוא מרוכז בניסיון למצוא נתיב אוויר לנשום).
  • התנועה של האדם הטובע תתאפיין ברגעים קצרים בו תראו אותו מנסה להיאבק כדי להישאר על פני המים, וברגע לאחר מכן הוא ישקע אל מתחת למים ונשימתו תיעצר, וכך חוזר חלילה.

כאשר אתם מבחינים באדם הנמצא בתוך המים ומציג את ההתנהגויות הנ"ל, בין שאתם עומדים בסמוך אליו ובין שאתם רואים אותו מן החוף, נהגו כך:

  • נסו לתקשר עם האדם ולשאול לשלומו: "אתה בסדר?" – הקפידו לשמוע שהוא משיב לכם בקולו, ואל תסתפקו רק בניד ראש. אם הוא לא מצליח להשיב לכם, ניתן להניח שהוא אכן במצב מצוקה.
  • אם אתם נמצאים על החוף, מהרו להזעיק את המציל, ובמקביל צרו קשר גם עם מוקדי ההצלה השונים, בראשם מגן דוד אדום. אם אתם בתוך הים, אותתו החוצה ודרשו להזעיק למקום את גורמי החילוץ.
  • ​אם אתם נמצאים על החוף ואין מציל בסביבה, נסו למצוא בקרבתכם אמצעי ציפה, כדוגמת גלשן, גלגל הצלה או מצוף, ולצאת בשחייה אל כיוון הטובע. אל תשכחו לצייד גם את עצמכם באמצעי ציפה ובטיחות כדי להימנע מסכנות הים.
עצות למניעת טביעה: אדם עם מצופים גורר בתוך המים אדם אחר

5. כך תימנעו מילדים לטבוע – בבריכה ובים

בכל הנוגע לילדיכם הקטנים ולבילויים השונים המערבים מים, עליכם להיזהר שבעתיים. בין שאתם נמצאים עימם בחוף הים, בקאנטרי קלאב השכונתי, בבריכה ביתית, או בגיגית קטנה שמילאתם במים - חובה להדגיש שלעולם אין לתת להם לשהות במים ללא השגחה, בוודאי ובוודאי אם הם אינם מיומנים בשחייה. כאשר אתם נמצאים עם הילד במים או בקרבתם השגיחו עליו במלוא הריכוז והימנעו מעיסוק בטלפון, בטאבלט או בכל דבר שיכול להסיח את דעתכם. במקרה שיש לכם בריכה בבית, מכל סוג שהוא, מנעו מהילד גישה אליה כשאתם לא בסביבה. אם אתם לא יכולים לרוקן אותה ממים לאחר השימוש בה אז הציבו סביבה גדר או מחסום שימנעו מהילד את היכולת להיכנס אליה לבדו. הרחיקו ממנה צעצועים, מתנפחים או כל דבר אחר שיכול לגרות את הילד לגשת אליה כשאתם לא במקום. 

עצות למניעת טביעה: שני ילדים טובלים בבריכה

6. החייאה

החייאה היא טכניקה מצילת חיים שחשוב ביותר שכל מי ששוהה בסביבת מים יידע לבצע. הכרת התהליך ואופן הביצוע שלו תאפשר לכם לסייע באופן בהול לאדם טובע מיד עם הבאתו אל היבשה, להשיב את זרימת הדם התקינה לגופו ואפילו להחזיר את יכולתו לנשום. ההחייאה כשלעצמה יכולה להציל את חייו של הטובע בו במקום, או לכל הפחות להדוף את סכנת המוות המרחפת מעליו עד להגעת כוחות ההצלה והחירום. שיעורים המלמדים כיצד לבצע החייאה אינם ארוכים ומסובכים כלל, וכיום ניתן למצוא אותם אפילו באופן מקוון ברחבי רשת. לקריאת מדריך מפורט כיצד לבצע החייאה לחצו כאן.

עצות למניעת טביעה: אשת הצלה מבצעת החייאה לילדה על סירה בלב ים.

7. מהי "טביעה יבשה" וכיצד תזהו אותה

טביעה יבשה, או טביעה משנית, היא תופעת לוואי מסוכנת היכולה להתפתח בקרב אלו שחולצו ממצב של טביעה, ולמרות שהיא אינה נפוצה במיוחד עדיין כדאי שתכירו אותה ותדעו כיצד לטפל בה ולמנוע את תוצאותיה הקטלניות. התופעה הזו מתרחשת כאשר מים שנבלעו בעת הטביעה עצמה נסחפים אל הריאות רק בשלב מאוחר יותר, לאחר שהאדם כבר חולץ מן המים. במקרה שכזה, הנוזלים הנסחפים בגוף חוסמים את דרכי האוויר ויכולים לגרום לחנק ואף למוות, כשהכל יכול להתרחש אפילו במהלך 24 השעות שלאחר ההוצאה מן המים. לכן עליכם לשים לב שהאדם הטובע מקבל את מלוא הטיפול הרפואי הנדרש גם לאחר שחולץ, ואם אתם מבחינים שגם לאחר שחרורו מן הטיפול הוא ממשיך להשתעל, סובל מקשיי נשימה, כאבים בחזה וחולשה קשה, אל תפטרו זאת כתגובה טבעית שתחלוף, אלא חיזרו מידית להמשך בדיקה וטיפול.  

מקור התמונות: 29cmCoast Guard, army.mil,noaa.gov

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.