print header

איך ללמוד מהר ובהצלחה – 7 טיפים שמגובים על ידי המדע

במהלך כל חיינו אנחנו למדים דברים חדשים, לפעמים באופן סביל ופשוט ממהלך היומיום, ולעיתים באופן פעיל בקורס, באוניברסיטה או בבית הספר. בנוגע ללמידה מהסוג הראשון, הדרך היחידה לשפר אותה ולהכניס יותר ממנה לחיינו היא על ידי שמירה על ראש פתוח וניסיון לחוות כמה שיותר דברים בחיינו. בנוגע ללמידה מהסוג השני – צריך לדעת כיצד לבצע אותה כמו שצריך על מנת להצליח בה, ובעוד שעבור חלקנו זה בא בטבעי, עבור אחרים זה קצת יותר קשה. אז איך הכי כדאי להתכונן לקראת מבחן חשוב או ללמוד יכולת חדשה שנשתמש בה בעתידנו המקצועי או כתחביב? הבאנו בפניכם 7 טריקים וטיפים שמגובים על ידי המדע ושיהפכו אתכם למומחים בכל הנוגע ללמידה, שינון וזכירת מידע.
 

1. כשאתם מסכמים את החומר – עשו זאת במילים שלכם

כשאתם מאזינים להרצאה או קוראים חומר בספר או במחשב, רשמו לעצמכם בקצרה סיכום של הדברים ששמעתם או קראתם. אך מה הדרך הטובה ביותר לעשות זאת? אם מדובר בחומר לקריאה, מחקרים טוענים שהדגשת חלקים בטקסט עם טוש זוהר או עשיית "העתק-הדבק" וקריאת החומר שוב לאחר מכן הן שיטות שפשוט לא יעזרו לכם.
טיפים לשינון ולמידה: יד כותבת בזמן הרצאה
ומה בנוגע לסיכום חומר שאתם שומעים בהרצאה? במחקר שפורסם בשנת 2014 תלמידים התבקשו לסכם הרצאת טד ששמעו, כשלחלקם ניתן לשם כך מחשב נייד ולחלקם האחר עט ונייר. אחרי 30 דקות הם התבקשו לציין עובדות מסוימות ששמעו בהרצאה, וכן לציין נושאים ורעיונות שונים שהוצגו בה. התוצאות של המחקר הראו שמשתמשי המחשב הנייד היו מוצלחים יותר בזכירת עובדות מסוימות, אך אלו שכתבו בעט ונייר הצליחו לזכור יותר את הנושאים והרעיונות שהועלו בהרצאה. 
 
החוקרים סוברים שזאת מכיוון שהתלמידים שעבדו עם מחשב נייד הצליחו לכתוב מהר יותר, והיה להם קל יותר להקליד את מה שאומר המרצה מבלי לחשוב יותר מדי מה חשוב לנושא ומה לא, כלומר הם לבדו באופן סביל. התלמידים האחרים שכתבו בעט נאלצו לעומתם לכתוב לאט יותר, ולהחליט באופן פעיל מה חשוב יותר לנושא ומה לא. אז מה כדאי? תלוי מה אתם מעוניינים להשיג. אם חשוב לכם לזכור עובדות, סכמו בעזרת מחשב, ואם חשוב לכם יותר להבין את הנושא לעומק, סכמו בעזרת עט ומחברת.

2. עברו על הסיכומים שלכם באופן קבוע

בנוסף לכתיבת סיכומים, מומחים מציעים שתעברו עליהם באופן קבוע ולא רק לפני מבחן או בזמן שאתם צריכים לבצע מטלה מסוימת שקשורה לחומר הנלמד, ועל כך נרחיב עוד בסעיף 5. חשוב עם זאת לציין את זה כבר עכשיו, מכיוון שזו סיבה נוספת לבחור מראש האם אתם מעדיפים לעבוד עם מחשב או עם עט ומחברת; אם אתם רגילים לשבת ולקרוא מול מחשב, בחרו לעבוד איתו, ואם אתם מעדיפים לקחת איתכם את הסיכומים לקריאה בנוחות ברכבת או באוטובוס למשל, בחרו בעט ומחברת.
טיפים לשינון ולמידה: אישה שוכבת על ספה וקוראת במחשב נייד

3. קראו בקול את הסיכומים שלכם

מחקר משנת 2017 הראה שיש הבדל גדול בין קריאת מידע בלב לבין אמירתו בקול רם, וגם כאן, כמו במקרה של סיכום במחשב הנייד אל מול סיכום בעזרת עט, ישנו הבדל בין פעולה פאסיבית יחסית בלמידה לבין פעולה אקטיבית. אם תגידו את מה שאתם קוראים, אתם תעזרו לעצמכם לחקוק את המידע הזה בזיכרון לטווח ארוך, ועל כן שיטה זו מומלצת יותר.
 
מומלץ לכם אף להקליט את עצמכם בזמן שאתם קוראים, כדי שתוכלו להאזין לעצמכם מקריאים את החומר בזמנים שבהם אינכם יכולים לקרוא אותו בקול, למשל במהלך נסיעות באוטובוס או ברכבת. על פי מחקרים, הכי מומלץ לקרוא את החומר בזמן אמת, אך עוזר מאוד גם להאזין להקלטה שלכם בזמן שאתם קוראים את החומר.

4. קשרו בין מידע חדש לבין דברים שאתם כבר יודעים

סביר להניח שאתם לומדים דבר מה חדש שאינכם יודעים עדיין, אך כמעט תמיד תוכלו לקשר אותו למשהו שלמדתם בעבר או שאתם כבר יודעים באותו נושא או אפילו בתחום אחר. מחקרים מראים שכשאתם אתם עושים את זה ויוצרים קישור בין המידע החדש לבין משהו שאתם כבר מבינים ויודעים, אתם עוזרים לעצמכם לעגן את אותו נושא לתוך אזור עמוק יותר בזיכרון שלכם. 
 
דמיינו זאת כך: אתם קושרים קצה של קרחון למסה גדולה של קרח שנמצאת כבר מתחת לפני המים ובתוך הזיכרון שלכם. כעת אותו קצה אינו צף סתם כך מעצמו, אלא יש דבר מה שמחזיק אותו בזיכרון שלכם, ובעקבות כך אתם תזכרו את המידע החדש בהקשר רחב יותר ובקלות רבה יותר.
טיפים לשינון ולמידה: אדם קורא בטאבלט וממנו יוצאים איורים

5. למדו במקבצים קצרים

רוב האנשים לומדים יום שלם לפני מבחן, ולעיתים נגררים גם לתוך השעות הקטנות של הלילה ולתוך מרתון של למידה שמפעיל הרבה מאוד לחץ על המוח. עם זאת, מחקר שנערך באוניברסיטת אילינוי מציע לכם דווקא לחלק את הלמידה לפרקים ולרווח אותם אחד מהשני – אפילו לאורך שבוע. הסיבה לכך היא שבכל יום שתקראו ותשננו אותם, אתם תנסו לזכור דבר מה שלמדתם ביום אחר, והניסיון הזה יעזור לכם לחקוק את אותו מידע הרבה יותר טוב במוח. 
 
שקידה למשך יום שלם על למידה אינה מאפשרת לכם לעשות את זה, ועל ידי כך אתם למעשה מכניסים מידע לראשכם, אך לא מסייעים לעצמכם לזכור אותו, וסביר להניח שהרבה ממנו יישכח.

6. שנו את הדרך שבה אתם משננים חומר

מחקר שנערך באוניברסיטת ג'ון הופקינס הראה שאם אתם לומדים באותה הדרך כל הזמן, אתם לא משתפרים בה, אלא ההיפך – אתם הופכים לאיטיים יותר בלמידה שלכם. חשבו על כך כמו לאכול את אותה המנה שוב ושוב או להאזין לאותה יצירה מוזיקלית פעם אחר פעם. בסופו של דבר ההשפעה של הדברים האלה דועכת, אתם לא נהנים מהם כמו פעם והם כבר לא מצליחים ליצור בגופכם את התגובה הרצויה.
 
ד"ר פבלו צלניק, ממחברי המחקר, אומר כך: "גילינו שאם אתם עושים גרסה שונה מעט של המטלה שאתם רוצים להצטיין בה, אתם לומדים מהר יותר מאשר אם אתם עושים אותה בדיוק באותו האופן כמה פעמים ברצף". לכן מומלץ לכם לנסות מספר דברים, והם לא חייבים להקשות עליכם: אם אתם רגילים לכתוב בעט שחור, כתבו בעט אדום; אם אתם רגילים לקרוא את החומר בקול, נסו לשיר אותו; אם אתם רגילים ללמוד מול שולחן בבית, נסו ללמוד בפארק. כל אלו יעזרו לכם לשפר את יכולת הלמידה שלכם.
טיפים לשינון ולמידה: אישה יושבת על ספסל עם מחברת

7. למדו אדם אחר את מה שאתם יודעים

מחקר משנת 2014 מראה שהדרך הטובה ביותר לדעת האם אתם מבינים נושא מסוים כמו שצריך, זה לנסות ללמד אותו מישהו אחר. לא רק שזה יראה לכם מה בדיוק אתם יודעים ומה לא, אלא שגם זה יפיח בכם ביטחון עצמי בנוגע לכך שאתם אכן מבינים את החומר וזוכרים אותו כמו שצריך. אם זהו לא המצב – זה סימן לכך שעליכם לחזור וללמוד את מה ששכחתם או לא הבנתם.
 
בנוסף, כשתנסו לעשות זאת – במיוחד בנושאים שמצריכים חשיבה לוגית, כמו מתמטיקה או תכנות – אתם תגלו שהתייחסות אל התרגילים והמידע בגישה של "מורה", תסייע לכם להתמודד איתם הרבה יותר טוב. כשתספרו לעצמכם שאתם כבר יודעים את החומר, אתם תיגשו לבעיות ושאלות עם ביטחון שאתם יודעים כיצד לפתור אותן, וזה ישפיע על היכולת שלכם לעשות זאת מהר יותר – נסו ותיווכחו.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.