כולנו מכירים את זה: חתכנו סלט טרי לארוחת ערב, סיימנו לאכול ונשאר קצת. מה עכשיו? לזרוק לפח? אפשר לשמור למחר? אולי ליומיים? ומתי כבר לא כדאי לקחת סיכון? השאלה כמה זמן סלט מחזיק מעמד במקרר נשמעת פשוטה, אבל התשובה תלויה בהרבה גורמים – סוג הסלט, איך הוא נשמר, מה יש בו, ואיך נטפל בו לאחר ההכנה. בכתבה הזו נעשה לכם סדר בעולם הזה ונבין אילו סלטים מחזיקים מעמד יותר, איך מאריכים את חיי המדף של סלטים מסוגים שונים, ונגלה כמובן מתי הגיע הזמן להיפרד מהם.

למה חשוב לדעת איך לאחסן נכון ירקות וסלטים במקרר?
הסיבה הראשונה היא שילוב של בריאות וטעם. בניגוד למאכלים מבושלים, סלטים מכילים רכיבים טריים ולעיתים גם רגישים. כשהם לא נשמרים כמו שצריך, הם מאבדים לא רק מהמרקם והטעם – אלא גם מהטריות והבטיחות. אכילה של סלט מקולקל עלולה להוביל לבחילות, כאבי בטן או אפילו הרעלות מזון, בייחוד אם מדובר בירקות רטובים, רטבים על בסיס מיונז או גבינות. מעבר לבריאות, חשוב גם לשים לב לנושא של בזבוז מזון, כי סלט שזרקנו זה אוכל שהושקע בו זמן, כסף ומשאבים. עם קצת מודעות – אפשר לצמצם את ההפסד וגם לאכול בריא יותר.
לפי נתוני דוח ארגון לקט ישראל מ-2022, משק בית ממוצע בישראל זורק לפח מוצרים בשווי של כ-14% מסך ההוצאות שלו על מזון. המשמעות בפועל היא שמשפחה ממוצעת בישראל זרקה לפח מזון בשווי של כ-4,000 ש"ח, וחלק מאוד גדול מהסכום הזה מקושר לזריקת פירות וירקות. היות ובמדינת ישראל ההוצאה על מזון גבוהה יחסית בהשוואה בינלאומית, אובדן מזון מהווה אחד מהמרכיבים הגדולים בבעיית יוקר המחייה. עוד נתון מדאיג שצויין בדוח הוא שאובדן מזון בצריכה הביתית נובע משילוב של הרגלי צרכנות יחד עם השפעת אופן אחסון המזון והשמירה על טריותו.

5 טיפים לאחסון סלטים במקרר
1. ייבוש מושלם הוא המפתח
לחות עודפת היא האויב הגדול של ירקות טריים, ובאופן כללי ירק יבש יחזיק מעמד פי שניים מירק לח. אם הכנתם סלט עם רוטב נוזלי או שפשוט הצטברו בו הרבה נוזלים, כמו שקורה עם סלט ירקות של עגבנייה, מלפפון, בצל, פלפל וכו', רצוי לנקז מקערת הסלט את הרוטב והנוזלים שהצטברו בתחתית. לאחר מכן השתמשו במסננת פסטה או כלי דומה כדי לייבש את הירקות, העבירו אותם לכלי אחסון (על כלי אחסון מתאימים נרחיב בהמשך) ואת הרוטב והנוזלים אחסנו בכלי אחר.
2. חיתוך ירקות חכם
אם כבר בעת הכנת הסלט אתם יודעים שיש סיכוי גבוה מאוד שיישארו שאריות, יש לחתוך את הירקות בחוכמה לקראת הכנתו. למה הכוונה? ככל שחותכים את הירקות יותר, ולחתיכות קטנות יותר, כך הם חשופים יותר להתחמצנות ולרקב כתוצאה מלחות עודפת אם לא הקפדתם על הטיפ הקודם שלנו. לכן למרות השאיפה של רבים להכין סלט ירקות "דק-דק", אם יש סיכוי גבוה לאחסון שאריות רבות במקרר רצוי דווקא לחתוך את הירקות לחתיכות גדולות יחסית.

3. אחסון מהיר וחכם
ברגע שסיימתם עם הסלט, כלומר אפילו לפני שהארוחה נגמרה והאורחים (אם היו) הלכו, כדאי להכניס אותו לאחסון במקרר במהירות. קירור מהיר של הסלט מעכב התפתחות חיידקים והוא חשוב במיוחד בקיץ הישראלי. ברוב המקרים לא כדאי להשתמש בכלי ההגשה של הסלט לאחסון ופשוט לכסות אותו בניילון, אלא לבחור בכלי אחסון כמה שיותר קטן בהתאם לכמות הסלט שנשארה, ובאחד שעשוי מחומרים כמו זכוכית או פלסטיק עם סימון BPA FREE. אם הסלט לא תובל או תובל רק חלקית – אפשר להוסיף לו קצת מיץ לימון או חומץ תפוחים, המשמשים כחומרים משמרים טבעיים שאפילו יש להם יתרונות בריאותיים רבים.
4. מיקום נכון במקרר
רבים יודעים שהמקום הטוב ביותר לירקות הוא המגירה התחתונה, שם הטמפרטורה יציבה והלחות נמוכה יותר. גם קופסאות אחסון עם סלטים שתרצו לשמור על טריותם רצוי לאחסן במקום מיוחד, רצוי שלא ליד הדפנות של המקרר, שהם אזורים שנוטים להיות קרים מאוד, או ליד מוצרי חלב ומאכלים דומים שעלולים להפריש ריחות.
5. בדיקה יומית וטיפול מונע
למרות שעם אחסון נכון אפילו סלט ירקות חתוך יכול להחזיק מעמד במקרר לפחות 24 שעות, יש הרבה גורמים שמשפיעים על הטריות של סלטים מהסוג הזה ואחרים שנעסוק בהם עוד מעט. לכן אם הכנסתם שאריות של סלטים למקרר, כדי לבדוק מה מצבם לפחות אחת ליום ולבצע פעולות שונות כדי לשמר אותן. למשל:
-
לערבב את הסלט
-
לנקז נוזלים
-
להוציא חתיכות של עלים ירוקים או ירקות שמתחילים להראות סימני התקלקלות
-
בהתאם לסוג הסלט, אפשר להוסיף לכלי האחסון חתיכה של נייר סופג כדי לספוח לחות בחלק העליון של הכלי או בין שכבות הסלט

סימנים לסלט מקולקל שחשוב להכיר
למרות כל הרצון הטוב להימנע מבזבוז, לשמר לאורך זמן ולאכול בהנאה את הסלטים שהכנו בעמל רב, לפעמים סימני התקלקלות יכולים להופיע גם אחרי אחסון קצר וחשוב להכיר אותם.
-
חתיכות עלים או ירקות בגוון חום או שחור - זה אומר שהתחיל תהליך ריקבון. אם זה רק בחלק מהעלים, אפשר להסיר אותם ולהשתמש בשאר, אבל אם ההחמרה נרחבת, כדאי לזרוק הכול.
-
ריח חמצמץ או מתוק יוצא דופן - ירקות טריים צריכים לשחרר ריח טבעי ולרוב לא חזק מדי. ריח מוזר או חזק במיוחד מעיד על פעילות בקטריאלית שעלולה להיות מזיקה.
-
מרקם רך ודביק - זה אומר שהירק איבד את המבנה התאי שלו והחל להתפרק. אפילו אם הוא נראה בסדר, כדאי להימנע מאכילה שלו.
-
כתמים לבנים או צבעוניים - אלה יכולים להיות עובש או פטריות, וחשוב לזרוק את כל המנה כי הנבגים נפוצים בכל הכלי.
כמה זמן רצוי לשמור סוגי סלטים שונים במקרר?
כאשר אנחנו מכניסים למקרר שאריות של סלט מוכן לאחר הארוחה, יש הרבה משתנים שמשפיעים על משך הזמן שבו הוא יישאר טרי, טעים ובטוח לאכילה. על חלקם כבר דיברנו, כמו למשל אופי התיבול והחיתוך, אך יש עוד משתנים רבים מאוד שקשורים בין השאר לסוג הסלט, לאופי חומרי הגלם ולרמת הטריות שלהם לפני הכנת הסלט.
1. סלט ירקות קלאסי (עגבנייה, מלפפון, בצל, פלפל וכדומה)
מתובל מראש: עד 24 שעות | ללא תיבול: עד 36 שעות
הסלט הישראלי הקלאסי הוא טעים, פשוט, אך מהיר לקלקול. עגבנייה, בפרט, נוטה להפריש נוזלים רבים לאחר החיתוך, מה שהופך את שאר הירקות לרכים וספוגיים. תיבול במלח ולימון מגביר את תהליך ה"הזעה" של הירקות ומקצר את זמן האחסון. לכן אם יש כוונה לשמור שאריות, עדיף לתבל רק את החלק שאוכלים.

2. סלטי עלים (חסה, רוקט, בייבי תרד, קייל וכדומה)
עם רוטב: 8–12 שעות | ללא רוטב: עד 24 שעות | אם העלים יובשו היטב: עד 36 שעות
העלים שבסלטים שכאלה לרוב סופגים נוזלים במהירות ומתכווצים, משחירים ומאבדים פריכות. ככל שהעלים שטופים ורטובים יותר – כך הם נרקבים מהר יותר. בחורף ניתן לעיתים "למשוך" עוד כמה שעות, אבל בקיץ עדיף לצרוך באותו היום.
3. סלטים מבושלים (סלק, בטטה, תפוחי אדמה, גזר וכדומה)
עם שמן, חומץ או לימון (ללא רוטב חלבי): 3–5 ימים | עם רוטב חלבי: עד 48 שעות
סלטים אלה מבוססים על ירקות מבושלים – תהליך שגורם להם להיות עמידים יותר. שמן וחומץ אף משמשים כחומר שימור טבעי. כאשר הרוטב מבוסס שמנת, יוגורט או גבינה – זמן האחסון מתקצר בהתאם.
4. סלטים אסיאתיים (כרוב, גזר, נבטים, רוטב סויה/שומשום)
עד 2–3 ימים, תלוי בכמות הרוטב ובאם הוכן מראש
כרוב לבן, גזר ורכיבים דומים של סלטים אסייתיים הם ירקות עמידים למדי, ולכן סלטים מבוססי כרוב נוטים להחזיק יותר זמן במקרר. בנוסף, הרטבים האסיאתיים לרוב כוללים מרכיבים "משמרים" כמו סויה, חומץ, שמן שומשום, ג'ינג'ר ולימון, שמאטים את תהליך הקלקול. שימו לב – אם הסלט כולל אגוזים קלויים, בוטנים או שקדים – הם יאבדו פריכות אחרי לילה אחד. אפשר לשמור אותם בצד ולהוסיף לפני ההגשה.

5. סלטים עם פירות (תפוח, תמר, חמוציות, ענבים)
ללא רטבים: 24–36 שעות | עם רטבים: עד 24 שעות בלבד
פירות חתוכים נוטים להתחמצן ולהתרכך מהר. תפוח עץ למשל, משחים כבר תוך דקות לאחר חשיפת הפרי לאוויר ללא הקליפה. רטבים שונים ונוזלי הסלטים עצמם מקצרים את זמן האחסון המומלץ של פירות חתוכים, לכן עדיף לאכול אותם כמה שיותר בסמוך לזמן ההכנה.
6. סלטים עם מיונז, ביצים, עוף או טונה
זמן אחסון מומלץ - משתנה
ארגוני בריאות מזון כמו ה-FDA האמריקאי וארגוני תזונה בישראל ממליצים לרוב על שמירת סלטים עם מיונז, ביצים וטונה ל-3–5 ימים לכל היותר, אבל בתנאים מאוד ברורים:
-
הסלט הוכן עם מיונז תעשייתי (לא ביתי), שעבר פיסטור וכולל חומרים משמרים.
-
הסלט הוכנס מיד למקרר בתום האוכל (עד שעה מקסימום).
-
הוא נשמר בקירור רציף ולא נפתח לעיתים קרובות.
-
לא ערבבו את הסלט עם כפיות "שחזרו מהפה" או הניחו בקערת ההגשה חמה.
אם לא שומרים על הכללים האלו, שאריות של סלטים עם מיונז, ביצים, עוף או טונה מומלץ לאכול עד 24 שעות לאחר הכנסתם למקרר.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: