print header

מחקר בדק מה מעורר אותנו בבוקר: הקפאין או מנהג שתיית כוס הקפה?

רובנו המוחלט שותה את הקפה של הבוקר מתוך הרגל ואמונה שזה מה שעוזר לנו להתעורר בשעות המוקדמות ולצבור את האנרגיות שדרושות לנו כדי להתחיל את היום. אך האם יתכן שכוס הקפה שאתם שותים היא למעשה פלסבו? יכול מאוד להיות שכן, זאת על פי מחקר חדש שנועד להשוות בין ההשפעות של שתיית קפה לבין אלו של צריכת קפאין בלבד. בקפה יש תרכובות רבות שמשפיעות על המוח בדרכים שונות, והקפאין היא הידועה ביותר שבהן. אך יתכן שתופתעו לגלות שהשפעתו הנוירוכימית של הקפה על המוח לא ידועה במלואה לחוקרים, ומה שברור להם פחות זה השפעותיו הפסיכולוגיות. 
 
מחקר משנת 2005 הראה שבעוד שהקפה משפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל אנשים שאינם נוהגים לשתות אותו באופן קבוע, ההשפעה הזו פחותה בקרב אלו שנוהגים לשתות קפה בשגרה, וזאת מאחר שהם מפתחים אליו סיבולת. עורכי אותו מחקר סברו שחלק גדול מההשפעה המעוררת של הקפה מגיע למעשה מנטרול תסמיני הגמילה ממנו למשך זמן קצר לאחר צריכתו, ועל כן הוא לאו דווקא מעורר, אלא פשוט מפחית את העייפות שאתם סובלים ממנה אחרי שלא שתיתם קפה במשך לילה שלם.
 
במחקר שנערך ב-2023 חוקרים השוו נתוני fMRI (דימות תהודה מגנטית תפקודית) של אנשים ששותים קפה בשגרה, לפני ואחרי שתיית קפה וצריכת קפאין. הם גילו שהן שתיית כוס קפה והן צריכת קפאין גורמות להפחתה בקישוריות התפקודית של רשת ברירת המחדל – רשת של אזורי מוח שונים שפועלים יחדיו בצורה מתואמת כשהאדם שרוי במצב מנוחה ואינו מבצע מטלות מכוונות. תופעה עוררה את ההשערה שצריכת קפאין או שתיית קפה מסייעות לאנשים לעבור ממצב מנוחה למצב עבודה. עם זאת החוקרים גילו שאלו שנוטים לשתות קפה באופן קבוע זוכים להפעלה של תהליכים מסוימים במוח, אולם זאת בעיקר בזכות החוויה החושית של שתיית הקפה או התרכובות האחרות שמצויות בו אשר אינן קפאין, ועל כך נרחיב בהמשך.
מחקר על שתיית קפה ועוררות: ידיים מחזיקות כוס קפה
ד״ר אנטוניו טייקסיירה, פרופסור לפסיכיאטריה ומנהל תוכנית הנוירופסיכיאטריה במרכז האקדמי הבריאותי UTHealth Houston שבטקסס, אשר אינו מעורב במחקר המדובר, מספר על זאת כך: ״החוקרים הסיקו שחלק מההשפעה הנפוצה של שתיית הקפה קשורה למנגנון נבדל מזה של קפאין. בין המנגנונים האחרים, הם הבחינו בחוויית שתיית הקפה עצמה ובכך שיש לה אפקט פלסבו – הציפייה לאנרגיה שתגיעה לאחר שתיית כוס הקפה – וגם ההקלה על הגמילה, כששני המנגנונים האלו לא נבדקו באופן ישיר במחקר.

מה ההבדל בין שתיית קפה לבין צריכת קפאין בלבד?

עבור המחקר הנוכחי החוקרים גייסו 47 משתתפים שנוהגים לשתות לפחות כוס קפה אחת ביום, ואשר היו בממוצע בגיל 30. כל המשתתפים התבקשו להימנע משתיית משקאות עם קפאין או צריכת מאכלים שמכילים אותו למשך 3 שעות לפני השתתפותם במחקר. כשהיו במעבדה, הנחקרים עברו 2 סריקות fMRI: אחת לפני צריכת קפאין או שתיית כוס קפה, ועוד אחת חצי שעה אחרי. במהלך הסריקות המשתתפים התבקשו להירגע ולתת לראשם לנדוד במחשבות.
 
בתום כל הבדיקות החוקרים גילו שהן צריכת קפאין והן שתיית קפה הפחיתו את הקישוריות התפקודית במוח ברשת ברירת המחדל. החוקרים ציינו שתופעה זו מעידה על מוכנות גבוהה יותר לעבור ממצב מנוחה למצב עבודה, ובנוסף הם הבחינו בכך ששתיית קפה – לא רק צריכת קפאין – גורמת להפחתה בקישוריות שבין מערכת המישוש לבין המערכת המוטורית של המוח. החוקרים ציינו שזה יכול להסביר מדוע אנשים דיווחו על שיפור פסיכומוטורי (קצב המחשבה, הדיבור וכדומה) לאחר שתיית קפה.
 
יחד עם כל זאת, התגלה כי שתיית קפה, ולא צריכת קפאין בלבד, היא זו שהובילה לעלייה בתהליכי התפקודים הניהוליים ובעיבוד הוויזואלי, מה שהוביל לתפקודים קוגניטיביים גבוהים יותר, כולל בתחומים כמו זיכרון עבודה, שליטה קוגניטיבית והתנהגות שמונעת על ידי מטרה. 
מחקר על שתיית קפה ועוררות: איש עובד במחשב לצד כוס קפה

שתיית קפה היא חוויה חושית

החוקרים כתבו שההשפעות השונות של צריכת קפאין ושתיית קפה יכולות לנבוע מהחוויה החושית שמתלווה לשתיית כוס קפה. ארמרגו קוטור, תזונאית מבית החולים האוניברסיטאי בסטטן איילנד שבניו יורק, אשר אינה חלק מצוות החוקרים שערכו את המחקר, ציינה השפעה נוספת של שתיית קפה שניתן להסביר אותה בעזרת אפקט הפלסבו: ״במקרה זה אפקט הפלסבו נובע מכך שבאופן תרבותי, שתיית כוס קפה בתחילת היום היא נורמה חברתית, כך שאנשים רבים מקשרים בין ה׳קפה של הבוקר׳ לבין עוררות ומוכנות לקראת היום״.
 
היא מוסיפה ואומרת: ״אחרי שמתעוררים, אנשים רבים שותים את הקפה של הבוקר כחלק משגרת הבוקר שלהם ולפני שהם מתחילים את היום, מה שבאופן טבעי הופך להיות למנהג שמקושר לשיפור התפקוד שלהם. התכוננות לקראת היום עם כוס קפה היא חוויה קולקטיבית שהפכה לנורמה חברתית, שאפילו קיבלה מטבע לשון: ׳אל תדברו איתי לפני ששתיתי את הקפה של הבוקר שלי׳.״
 
עם זאת, קוטור מצדדת בטענות ובממצאי החוקרים וטוענת שאכן יתכן כי השפעת שתיית כוס הקפה נובעת גם מתרכובות אחרות שמצויות בקפה: ״תרכובות טרפנים ופוליפנולים שמצויים בקפה מגיעות לקולטנים שבמוח וגורמות להעלאת האנרגיה, מצב הרוח והמוטיבציה״.
מחקר על שתיית קפה ועוררות: אישה מחייכת עם כוס קפה ביד

מגבלות המחקר בנוגע להערכת השפעתו של הקפה

ד״ר טייקסיירה מציין מגבלות חשובות שנוגעות למחקר הנוכחי ושמקשות על הסקת מסקנות חד משמעיות הנוגעות לשתיית קפה, מאחר שלא נבדקו אנשים שנוהגים לשתות קפה נטול קפאין, וגם חסרים נתונים מבדיקות fMRI במהלך ביצוע משימות והערכות קוגניטיביות. ״החוקרים בדקו את הקישוריות הטבעית שבמוח בעזרת fMRI, וזה שונה מלקבל הערכה אמיתית של תפקוד קוגניטיבי. מדובר בפירוש מוטעה ונפוץ בספרות הרפואית״. הוא מוסיף ואומר: ״גם לא ברור איך הנבדקים עצמם מתייחסים לשתיית כוס קפה או משקאות עם קפאין״.
ד״ר גרגורי ס. קרטר, מרצה ופרופסור לנוירולוגיה ומנהל רפואת השינה במחלקת הנוירולוגיה במרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס, אשר לא היה מעורב במחקר, אמר כך בנושא: המגבלה העיקרית במחקר היא טווח הזמן משתיית הקפה או צריכת הקפאין ועד לתפקוד שנראה ב-fMRI. לקפאין לוקח 50-60 דקות להגיע לריכוז מקסימלי בדם, ומחברי המחקר בדקו את התוצאות לאחר 30 דקות בלבד. זה כנראה היה מוקדם מדי, אפילו אם הקפאין מספיק לעבור בזמן זה את מחסום הדם-מוח״.
מחקר על שתיית קפה ועוררות: בריסטה מכין קפוצי׳נו

אז מה בעצם המחקר הזה מספר לנו?

״שתיית הקפה אכן הגבירה את התפקודים הניהוליים של הנחקרים, משמע יש לו השפעה מיטיבה מסוימת עבור אלו שמעוניינים לשפר את זיכרון העבודה והקוגניציה שלהם״, כך מציינת קוטור. ״עבור אלו שסובלים מקשיים בתפקודים ניהוליים, שתיית קפה יכולה להועיל ולהגביר את המוטיבציה״, היא מוסיפה. ד״ר מגראת׳ מציין גם כי התוצאות אכן הראו יתרונות מסוימים לשתיית קפה, אשר לא נובעות מתכולת הקפאין שבמשקה. לפיכך, סביר להניח שגם שתיית קפה נטול קפאין מדי בוקר יכולה לעזור לאנשים לשמור על ערנות וריכוז בשעות הראשונות של היום. 
 
אז אם רציתם להפחית את כמות הקפאין שאתם צורכים לאורך היום, תשמחו לשמוע שסביר להניח כי גם כוס קפה נטול קפאין תוכל לעזור לכם להתעורר באותה מידת הצלחה. אם ניתן להסתמך על המומחים שהגיבו על המחקר, יתכן אפילו שכוס תה או מיץ יוכלו לסייע לכם, זאת אם תצליחו לשכנע את עצמכם שהמנהג הזה אכן יעורר אתכם, כמו שאתם משוכנעים בכוחו של הקפה. הפלסבו הוא ככל הנראה האפקט החזק ביותר שמסייע לכם להתעורר בבוקר, ועל אף שישנן תרכובות נוספות בקפה שיכולות לעזור לכם לקבל יותר אנרגיות ולהתעורר, ישנן גם תרכובות אחרות במשקאות אנרגיה טבעיים שתוכלו להכין לעצמכם ושישיגו תוצאות דומות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.