print header

צניחה ברמות הסוכר: מה גורם לזה ואיך מונעים את זה?

קרה לכם פעם שאכלתם כל כך הרבה מתוק עד שהרגשתם אחר כך עייפים ותשושים, כאילו שאתם נכנסים למעין תרדמת? זוהי "חמרמורת סוכר" (האנגאובר סוכר), ואמנם זה לא שמה הרשמי של הבעיה, אך היא בהחלט קיימת ולא נעימה. זה קורה לרבים מאיתנו אחרי שאנחנו טורפים סופגניות בחנוכה או לוקחים מנה כפולה של עוגה בסוף ארוחה גדולה. אחרי האוכל לפתע מרגישים את ירידת הסוכר הפתאומית שמפילה אותנו, וזה משהו שלמעשה יכול לקרות לכל אדם אחרי צריכת כמות גבוהה של פחמימות פשוטות ו/או סוכרים. מה שבעצם קורה זה שהסוכר שצרכנו (כן, גם פחמימה זה סוכר) מעלה את רמת הסוכר בדם באופן חד, וזה לא נמשך זמן רב, כך שמהר מאוד מרגישים את הירידה של רמת הסוכר באופן ניכר. אז מה אפשר לעשות נגד זה והאם זה מסוכן? ריכזנו עבורכם את התשובות בכתבה הבאה.

מה זה בעצם "חמרמורת סוכר"?

בין אם אלו חטיפים עתירי סוכר או מזון מעובד כמו לחם, הגוף שלכם מעכל פחמימות פשוטות והופך אותם לסוכר שנקרא גלוקוז. מולקולות הגלוקוז נספגות מהר במחזור הדם, מה שגורם לעלייה ברמת הסוכר בדם. בכמויות קטנות הגוף מסתגל לכך ומצליח לווסת את הרמות האלה, לכן העלייה הזו היא רגעית. עם זאת, כשצורכים כמות גדולה מאוד של סוכר או פחמימות, הגוף יכול להיכנס למצב זמני של היפרגליקמיה, בו רמות הסוכר בדם גבוהות מספיק כדי לגרום לתופעות לא נעימות, שכוללות:
  • עייפות
  • תחושת ערפול
  • ראייה מטושטשת
  • צימאון מוגבר
  • כאבי ראש
חמרמורת סוכר: אישה שסובלת מסחרחורת
בעוד שהגוף מנסה לנגוד את התופעות האלה, הוא עלול להגיב יתר על המידה, מה שמוביל לירידה זמנית וחדה ברמות הסוכר בדם, מה שנקרא "היפוגליקמיה ראקטיבית"' ומכונה לפעמים "נפילת סוכר". המצב הזה בתורו יכול לגרום גם כן לתסמינים לא נעימים, ביניהם:
  • סחרחורות
  • רעידות
  • עצבנות
  • הזעת יתר
  • חרדה
  • דופק מהיר וחזק

האם "חמרמורת סוכר" מסוכנת?

עבור רוב האנשים לא מדובר במצב מסכן חיים, וכל התופעות שתוארו הן זמניות, אך בטווח הארוך בהחלט יכולות להיות לזה השלכות בריאותיות. ראשית, אם זה קורה לכם כמעט אחרי כל ארוחה, זה עלול להיות סימן לשלב מוקדם של סוכרת מסוג 2אך גם אם זה קורה לכם רק מדי פעם, השינויים החדים ברמות הסוכר בדם משבשות את מנגנון התגובה של הגוף לסוכר.
חמרמורת סוכר: סופגניות
כשהגוף מרגיש שישנה עלייה ברמת הסוכר בדם, הלבלב משחרר אינסולין – הורמון שמסייע לגוף להפוך את הגלוקוז לאנרגיה ולאחסן גלוקוז עודף לשימוש עתידי. אצל רוב האנשים התהליך הזה מתרחש מהר מאוד, אך הבעיה מתחילה כשהעלייה ברמות הסוכר מתרחשת לעיתים קרובות מדי, מה שמוביל לתנגודת לאינסולין, אשר עלולה להתפתח לסוכרת.
 
כשהגוף נהיה עמיד בפני אינסולין, נהיה לו קשה מאוד לשמור על רמות סוכר תקינות בדם, גם אם הוא מייצר המון אינסולין, ולרוע המזל זה אומר שרמות הסוכר בדם יישארו גבוהות למשך זמן רב יותר, וכך גם התסמינים המעיקים שמגיעים איתן. אם זה ממשיך כך, נהיים חולים בסוכרת מסוג 2. יתרה מכך, הרמות הגבוהות של הסוכר בדם פוגעות בכלי הדם, ובסופו של דבר מובילות למחלות כליות ולב ולבעיות בראייה.

איך אפשר להימנע מצניחה ברמת הסוכר?

בתקופה כמו חנוכה, קשה להימנע מזלילת 2 סופגניות ברצף, כי קל לנו להגיד שזה רק פעם בשנה. אך בכל זאת, חשוב שתימנעו מכך אם אתם מעוניינים למנוע מעצמכם תסמינים לא נעימים שכאלה. הנה 4 טיפים שיעזרו לכם:

1. אל תגזימו

כבר ציינו זאת, אך נציין את זה שוב – הדרך היעילה ביותר למנוע "חמרמורת סוכר" היא פשוט לא לצרוך הרבה סוכר ופחמימות בבת אחת, כי זה מה שגורם לעלייה החדה בסוכר ולתסמינים שמגיעים יחד איתה. בדיוק כמו שהייתם נמנעים משתיית קפה בלילה מתוך ידיעה שזה יפגע בשינה שלכם, כך מומלץ להימנע ממנה שנייה של קינוח או צריכת ממתקים בכמות גדולה אם אתם יודעים מה מצפה לכם אחר כך.
חמרמורת סוכר: אישה מסרבת לחתיכת עוגה

2. אכלו ארוחות מאוזנות

ארוחות שמכילות כמויות גבוהות של פחמימות מתעכלות מהר יותר, והסוכר שמיוצר מאותן פחמימות נספג מהר מאוד בדם, אך אם משלבים בארוחה חומרים מזינים אחרים, זה יכול להאט מעט את התהליך. לכן, אם אתם יודעים שאתם מתכוננים לאכול משהו מתוק מאוד בכמויות גבוהות או הרבה פחמימות, אזנו את הארוחה עם מזונות שמכילים סיבים, חלבון או שומנים בריאים, מה שיסייע לסוכר להיספג בדם באופן הדרגתי יותר.

3. הכירו את האינדקס הגליקמי של מה שאתם אוכלים

אינדקס גליקמי מודד את הערך הסוכרתי של כל מאכל – ככל שהאינדקס הגליקמי גבוה יותר, כך הוא גורם לעלייה חדה יותר ברמת הסוכר בדם. לסופגנייה לצורך העניין יש אינדקס גליקמי של 75, וזה לא כולל את אבקת הסוכר שעליה, לה יש אינדקס גליקמי של 70. לעומת זאת, לפירות רבים יש אינדקס גליקמי נמוך, זאת על אף שהם מכילים סוכרים. לדוגמה, לתותים יש אינדקס גליקמי של 25, כך שכדאי להסתפק בסופגנייה אחת, ואם אתם רוצים לאכול עוד משהו מתוק, העדיפו פרי עונתי כמו תות.

4. שתו הרבה מים

הבעיה היא כאמור כמות הסוכר הגבוהה שבדם, ואם אתם מבינים דבר או שניים בכימיה בסיסית, כדי להפחית את הנפח של הסוכר בדם צריך להוסיף למחזור הדם נפח של נוזלים. אם אתם מיובשים למשל, יהיה קל יותר לגוף שלכם לסבול מיתר סוכר, לכן אם אתם אוכלים הרבה מתוק, כדאי גם לשתות הרבה מים שידלל את הסוכר העודף. 
 
לסיכום
בחנוכה, ולמעשה גם בכל יום אחר בשנה, כדאי שלא להתפרע יותר מדי עם מאכלים מתוקים ופחמימות בעלי אינדקס גליקמי גבוה. אם לא מקפידים לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם, סובלים לא רק בטווח הקצר מתופעות לוואי לא נעימות, אלא בסופו של דבר גם בטווח הארוך מסיכון מוגבל לחלות בסוכרת מסוג 2. כעת כשאתם יודעים את כל זה, אתם יכולים להבין טוב יותר כיצד הגוף שלכם עובד ואיך למנוע עלייה וירידה חדה של סוכר בדם, אז נותר לכם רק לעשות את הבחירות הנכונות שישמרו עליכם בריאים למשך שנים רבות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.