print header

מחקר חדש חשף: הקשר שבין זיהום אור לסיכון מוגבר לחלות בסוכרת

החיים המודרניים הביאו איתם מזור לשלל מחלות שבעבר לא ידענו כיצד ניתן להתמודד איתן, בין אם בעזרת הטכנולוגיה שמתקדמת בקצב מהיר ובין אם על ידי פיתוח תרופות שמצילות חיים של מיליוני אנשים מדי יום. אנחנו גם חיים בתנאים סטריליים ונקיים יותר כיום מאשר בעבר הלא רחוק, אך אף על פי כן, אנחנו גם נחשפים לגורמי מחלות חדשים יחסית שפוגעים ברמת החיים שלנו. זיהום אוויר הוא דוגמה מצוינת לכך, כשכולם יודעים על השפעתו המזיקה לנשימה, אך לאו דווקא על הקשר שקיים בינו לבין דמנציה. באופן דומה התגלה במסגרת מחקר חדש שנערך בסין קשר מפתיע בין כמות האור המלאכותי שאתם נחשפים אליו בלילה לבין סיכון מוגבר לחלות בסוכרת. אמנם קל לחשוב שמדובר בשני נושאים שלא קשורים כלל אחד לשני, אך מיד תבינו איך בדקו את הקשר הזה ומה בדיוק התגלה.
 

זיהום אור – האם זה מסוכן?

בחיינו כיום כולנו נחשפים לאור מלאכותי בלילה, במיוחד אם אנחנו חיים בסביבה עירונית. "על אף שלמעלה מ-80% מאוכלוסיית העולם נחשפים לזיהום אור מדי לילה, הבעיה הזו קיבלה מעט מאוד תשומת לב ממדענים עד לשנים האחרונות", כך מספרים מחברי המחקר המדובר. לפי מחקרים קודמים שנערכו בנושא, נמצא שאורות מלאכותיים בלילה משבשים את השעון הביולוגי של חרקים, ציפורים ובעלי חיים רבים שחיים בסביבת האדם, מה שאף עלול לגרום להם למוות בטרם עת.
 
יתרה מכך, אורות מלאכותיים גורמים לתפקוד לקוי של תהליכי חילוף החומרים בגוף, בעיקר מכיוון שהם משפיעים על הזמן שבו אנחנו צורכים מזון; חולדות שנחשפו לאורות מלאכותיים בלילה פיתחו אי סבילות לגלוקוז והציגו עלייה ברמות האינסולין והסוכר. בנוסף לכך במחקר אחר נמצא שחולדות שנחשפו לאור לבן מעומעם בלילה למשך 4 שבועות סבלו גם כן מהפחתה בסבילות לגלוקוז ביחס לחולדות שחיו בחושך מוחלט בלילה, זאת על אף שצרכו והוציאו את אותה כמות אנרגיה במהלך כל יום.
הקשר בין זיהום אור לבין סוכרת: איש עם כפפות מעבדה מחזיק חולדה
אם חשבתם שכל ההשפעות המזיקות האלה של אור מלאכותי בלילה נותרות בממלכת החיות, טעות בידכם, כי נמצא גם קשר בין חשיפה לאור מלאכותי בלילה לבין בעיות בריאותיות אצל בני אדם. במחקר שבו עקבו אחרי עובדי משמרות לילה נמצא כי חשיפה לאור מלאכותי בוהק מאוד בשעות הלילה מגבירה את הסיכון להפרעות קצב ולמחלת לב איסכמית. במחקרים אחרים נמצאה עלייה של 13-22% בסיכון לסבול מהשמנת יתר, ואפילו חשיפה לאור מלאכותי בחדר השינה קושרה לסיכון גבוה לפיתוח מחלת הסוכרת אצל אנשים קשישים.

איך בודקים את הקשר בין חשיפה לאור לבין סוכרת?

כפי שאתם מבינים נעשו מחקרים בנושא זה בעבר, אך לא מספיק, וכיום הטכנולוגיה מאפשרת לנו לבדוק אותו עוד יותר לעומק, בעזרת צילומי לוויין. השתמשו בהם בהקשר הזה לראשונה במחקר שנערך בהודו, בו השוו בין רמת זיהום האור במקומות שונים בעולם לבין מדדים בריאותיים כלליים בקרב האוכלוסייה המבוגרת שחיה בהם. מה שנמצא זה שבאזורים שבהם יש זיהום אור רב יותר, ישנה גם עלייה במדד מסת הגוף (BMI), בלחץ הדם הסיסטולי וברמת הכולסטרול הרע (LDL).
 
הממצאים האלה עניינו את האנשים שמאחורי המחקר הנוכחי מסין, שם בעיית הסוכרת מושפעת רבות מגורמים התנהגותיים וסביבתיים; המדינה התפתחה מהר מאוד ובזמן קצר, מה שגרם לכך שאזורים רבים הפכו לעירוניים והתרחשה עלייה דרמטית ברמת זיהום האור שהאנשים נחשפים אליה במדינה. האוכלוסייה החקלאית שהתרגלה לחיות על פי השמש עברה לחיות על פי "חוקים" חדשים בהם אפשר להמשיך לבלות גם אחרי רדת החשכה.
הקשר בין זיהום אור לבין סוכרת: אישה סינית
עבור המחקר השתמשו בנתונים שנאספו ממחקר רחב היקף שעקב אחרי מחלות שאינן מדבקות – פרקינסון, מחלות לב, סרטן, קטרקט וכדומה... בסך הכול השתתפו בו 98,658 מבוגרים מ-162 אזורים שונים בסין, עליהם נאספו נתונים כמו מצב רפואי (כולל תוצאות בדיקות דם), הכנסה, סגנון חיים, השכלה, היסטוריה משפחתית ועוד... הגיל הממוצע של המשתתפים היה 42.7 והשתתפו בסקרים גברים ונשים ביחס כמעט זהה. 
 
במחקר הנוכחי נבדקו כל אותם נתונים, ונבדקה גם רמת החשיפה לאור מלאכותי בלילה בכל אזור שבו חיו המשתתפים במחקר. החוקרים חילקו את כמות החשיפה לאור ל-5 רמות, כשהרמה הגבוהה ביותר הייתה חזקה פי 69 מהרמה הנמוכה ביותר. חשוב לציין שרוב האזורים בסין חשופים לרמה נמוכה של אור מלאכותי בלילה, ורוב האזורים שחשופים לרמה גבוהה נמצאים בחוף המזרחי. הנחקרים שחיו באזורים האלה היו מבוגרים יותר, בעלי מדד מסת גוף גבוה יותר, בעלי הכנסה גבוהה יותר וחיו בסביבות עירוניות. לעומתם, אלו שחיו באזורים עם רמת חשיפה נמוכה לאור מלאכותי בלילה עסקו יותר בפעילות גופנית, אולם היו בעלי רמת השכלה נמוכה יותר.

מה הראו תוצאות המחקר?

במחקר נמצא כי אלו שחיו באזורים עם החשיפה המרבית לאור מלאכותי בלילה היו בעלי 28% יותר סיכוי לחלות בסוכרת ביחס לאלו שחיו באזורים עם החשיפה הנמוכה ביותר. חשיפה כרונית לאורות מלאכותיים בלילה מחוץ לבית נמצאה כבעלת קשר לרמות גלוקוז גבוהות, תנגודת לאינסולין וסיכוי מוגבר לחלות בסוכרת, זאת ביחד עם ירידה בתפקוד תאי הבטא שמייצרים את הורמון האינסולין – זאת על אף שינויים שנעשו באורח החיים למניעת גורמים לסוכרת.
 
בממוצע, על כל 42 אנשים שחיו באזורים עם חשיפה לרמה גבוהה של אור מלאכותי בלילה יש מקרה אחד של סוכרת שלא היה אמור להתרחש לולא אותם תנאים. בעוד שהקשר בין רמת התאורה המלאכותית לבין סוכרת אינו חזק כמו זה שקיים בין גורמי סיכון ידועים יותר לבין המחלה, העובדה הזו מראה שאכן ישנה סיבה נוספת לעלייה בכמות החולים בסוכרת בקרב האוכלוסייה העולמית והעירונית בפרט.
הקשר בין זיהום אור לבין סוכרת: בדיקת אינסולין
החוקרים מעריכים שיותר מ-9 מיליון מקרים של סוכרת בסין של בני 18 ומעלה נובעים מסיבה זו בעיקר, והמספר הזה רק צפוי לעלות ככל שהאזורים העירוניים ימשיכו להתפתח ולהתרחב, ויותר ויותר אנשים יהגרו אליהם מהאזורים הכפריים. הממצאים האלה מצטרפים לגוף הולך וגדל של ראיות שמציעות כי חשיפה לתאורה מלאכותית בלילה משפיעה לרעה באופן משמעותי על הבריאות שלנו, ובפרט על הסיכון לחלות בסוכרת. מחברי המחקר מציינים שנדרשים מחקרים נוספים כדי לוודא האם מדובר בגורם נסיבתי או לא, אך מה שבטוח זה שאם אתם חיים בסביבה עירונית, עליכם לשמור על עצמכם יותר מפני מחלת הסוכרת והשפעותיה המזיקות. אם הנושא הזה מעניין אתכם, תוכלו ללחוץ כאן כדי ללמוד כיצד להתגונן מפני סוכרת.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.