print header

אלקטרודה לגירוי שדרתי – ניתוח שצריך לחשוב פעמיים לפני שעושים

לעיתים קרובות החידושים הטכנולוגיים בתחום הרפואה הם מאוד מעודדים ואכן עוזרים לשפר את איכות חיינו, אך ישנם מקרים שבהם מתגלה לנו כי אותן טכנולוגיות שהובטחו כמסייעות, הן לא יותר מפרוצדורה יקרה שאין בה בהכרח צורך או תועלת. לכן חוקרים ביקשו לבדוק האם גירוי שדרתי בעזרת קוצב כאב לטיפול בכאבים בעמוד השדרה – אכן עוזר למנוע את הכאבים ביעילות וברמה שמצדיקה את ההתערבות הניתוחית. עד היום לא היו די ראיות שתמכו ביתרונות ההליך, ולפי סקירת מחקרים עדכנית יתכן כי הטכנולוגיה הזו לא רק שאינה מסייעת, אלא אף עלולה להזיק למטופלים...
 

תחילה בואו נבין מה זה גירוי שדרתי

גירוי שדרתי הוא טיפול שניתן בעזרת התקן אשר מחדירים לעמוד השדרה, והאלקטרודה שבו פולטת פולסים חשמליים ישירות לחוט השדרה, מה שמשבש את הסמל העצבי שמגיע למוח, זאת במטרה להקל על כאבים. השימוש הנפוץ ביותר בגירוי שדרתי הוא עבור תסמונת ניתוח הגב הכושל וכאבים איסכמיים היקפיים, אולם משתמשים בו גם לטיפול ב:
  • תסמונת כאב אזורי מורכב
  • תעוקת לב עמידה לטיפול
  • כאבי בטן
  • כאבים פרינאלים
  • כאבים בגפיים שנגרמים מפגיעות עצביות
חשוב מאוד לציין שהמחקר שאנו מדברים עליו נוגע לטיפול בכאבי גב תחתון בעזרת גירוי שדרתי ולא בטיפול בעזרתו לכאבים מסוגים אחרים.
מחקר חדש על ניתוח לגירוי שדרתי: איש שסובל מכאבי גב

ניתוח תוצאות הניסויים הקליניים על גירוי שדרתי

המחקר הנוכחי שאף לבדוק את מאגר הניסויים הקיים בנושא טיפול בגירוי שדרתי, והחוקרים התמקדו בעיקר בניסויים עם בקרת אקראיות, אשר נחשבים לשיטת המדידה האמינה ביותר לבדיקת יעילות של טיפולים במחקר הרפואי. החוקרים ניתחו תוצאות של 13 ניסוים קליניים, בהם השתתפו בסך הכול 699 משתתפים אשר קיבלו טיפול בעזרת אלקטרודות, בעזרת פלסיבו או שלא קיבלו כלל טיפול להקלה על כאבי גב. הגוף שפרסם את המחקר – ספריית קוקרן – נחשב למאגר מידע אמין ומבוסס ראיות, אשר מקבל אמון רב מחוקרים, רופאים ומחוקקים.
 
הניתוח של 13 הניסויים הראה כי גירוי שדרתי לא מסייע יותר מאשר פלסיבו לטיפול בכאבי גב תחתון. לפי הנתונים סביר להניח שאין לגירוי השדרתי שום יתרונות לאנשים שסובלים מכאבי גב תחתון, ושהסיכויים שישפר את חייהם הם נמוכים. בכל אותם מחקרים יש מעט מאוד מידע הנוגע להשפעת הגירוי השדרתי בטווח הארוך, וגם לא תועדו היטב תופעות הלוואי מהניתוח, מה שמנע את האפשרות לקבוע מה רמת הסיכון של הפרוצדורה.

המחקר הזה מעלה דאגות רבות

סקירת הניסויים הזו כבר הגיעה למחלקת הבריאות ושירותי האנוש של ארה״ב, וכעת הנושא נבדק לעומק מאחר שהניתוח הזה ממומן על ידי תוכנית הביטוח הלאומית-חברתית מדיקר. גם באוסטרליה החלו לדון בנוגע ליעילות של הטיפול הזה בטווח הארוך בקרב ה-TGA, הרשות המחוקקת בכל הנוגע למוצרים שמיועדים לטיפולים רפואיים.
 
מנהל צוות המחקר, ד״ר אדריאן טריגר, הביע גם הוא את חששותיו בנוגע לפרוצדורה הפולשנית והיקרה הזו. הוא מדגיש את החשיבות של מתן מימון ממשלתי לטיפולים שאכן הוכחו כמסייעים לבעיות שנוגעות לכאבי גב. ״המחקר שלנו הראה שהסיכונים מתעלים על היתרונות האפשריים,״ כך הוא מסכם, זאת בנוסף להוצאה הכספית הגבוהה הנדרשת לצורך הניתוח, שאינה שווה את ההשקעה.
מחקר חדש על ניתוח לגירוי שדרתי: רופא מטפל בגב של איש

הבעיה העיקרית – פערים בנתונים וחוסר מידע בנוגע לטווח הארוך

צוות המחקר ראה שיש פערים רבים בנתונים הקליניים שסופקו בניסויים, כולל מחסור בניסויים שמטרתם לבדוק מה ההשפעה של גירוי חוט השדרה בטווח הארוך. רוב הניסויים הקליניים בחנו רק את ההשפעה המיידית של הטיפול בטווח זמן של פחות מחודש, ולכן קבוצת החוקרים הציעה להרחיב את תקופות הניסויים ל-12 חודשים לפחות, זאת על מנת לתעד טוב יותר את השפעת הניתוח.
 
פרופסור כריס מאהר, מנהל שותף במרכז לבריאות העצמות והשרירים בסידני, מחזק את הממצאים של צוות החוקרים ומציין שלא ידועים יתרונות קליניים לגירוי השדרתי בכל הנוגע לטיפול בכאבי גב. הוא מדגיש את הצורך של המחוקקים להתייחס לנושא זה, מאחר שמדובר בניתוח יקר מאוד וקשה לעת עתה לסמוך על ההתקן שיסייע לטפל בבעיה. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.