print header

10 תועלות בריאותיות של תבלין הפפריקה ומתכון אחד נפלא!

רובנו משתמשים בתבלינים כדי להוסיף טעם לאוכל, בלי לדעת שרובם הגדול מכיל רכיבים חשובים שנחוצים לבריאותנו. תבלין נפלא שכזה הוא פפריקה, אבקה אדומה שמגיעה אלינו בעיקר מהמטבח ההונגרי, ונוצרת מטחינה של פלפלת צ'ילי שמקורה דווקא בדרום אמריקה הרחוקה. אותם מרכיבים נחוצים שיש בה ושהופכים אותה לבריאה אמנם נמצאים גם במאכלים אחרים, אך העובדה שהם קיימים בפפריקה הטעימה והנפוצה ייתן לכם סיבה נהדרת להשתמש בה לעיתים קרובות יותר. לשם כך, אספנו עבורכם 10 סיבות נהדרות לצרוך את גרסאותיה השונים של הפפריקה, ומתכון נפלא וטעים – שכעת מתברר כי הוא גם בריא במיוחד...
 
יתרונות בריאותיים של פפריקה: צנצנת פתוחה שוכבת על שולחן ומתוכה נשפכת פפריקה

1. מפחיתה דלקות וכאבים

פלפל הצ'ילי שממנו מכינים פפריקה חריפה, מכיל תרכובת אורגנית שומנית בשם קפסאיצין, שמעניקה לו את טעמו ושיכולה לסייע בהפחתת דלקות ובשיכוך כאבים ומחלות אוטואימוניות כמו דלקת מפרקים. במחקר משנת 2011 נבדקה השפעת ריכוז גבוה של קפסאיצין על אנשים הסובלים מכאבים עצביים, ונמצא כי הוא סייע בשיפור תחושתם למשך למעלה מ-12 שבועות. מכאן, ניתן להסיק כי תרכובת זו משפיעה לאורך זמן ומפחיתה את הסיכוי לסבול מתופעות לוואי של תרופות ייעודיות בעת הטיפול בבעיה. לכן, אם אתם רוצים לשכך כאבים כרוניים ודלקות, כדאי שתוסיפו לתפריט שלכם פפריקה חריפה.

2. שומרת על בריאות העין

אחד המרכיבים החשובים והעיקריים שיש בפפריקה הוא ויטמין A, ובכפית אחת שלה תזכו לכ-20% מהכמות המומלצת שלו ליום, כשבכל 100 גרם תבלין יש כ-2,637 מק"ג ויטמין A. חומר זה חיוני לנו מכיוון שהוא משפיע בעיקר על מערכת הראייה, ויש לו תועלות נוספות כמו שיפור תהליכי הגדילה של הגוף. מרכיבים נוספים שנמצאים בשפע בפפריקה ומועילים לבריאות העיניים הם ויטמין E ובטא-קרוטן, אשר מהווה חומר מוצא לוויטמין A. בנוסף, במסגרת מחקר משנת 2008 שנערך בקרב 1,800 נשים, נמצא כי אלו שצרכו באופן קבוע מרכיבים כמו לוטאין וזאקסנטין אשר נמצאים בפפריקה, היו בעלות סיכוי נמוך יותר לפתח מחלות עיניים כמו קטרקט. לכן, אם מאסתם באכילת גזרים לשם שמירה על בריאות העין, אתם יכולים לגוון מדי פעם במאכלים מתובלים בפפריקה.
יתרונות בריאותיים של פפריקה: עין ירוקה

3. משפרת את רמות הכולסטרול

קרוטנואידים הם פיגמנטים אורגניים שמשמשים כנוגדי חמצון חזקים שיכולים להועיל לגוף בתחומים שונים, כמו בריאות העין, העור והעיכול. סוג אחד של חומר זה שניתן למצוא בשפע בפפריקה הוא קפסנתין, שיכול לסייע בהעלאת רמות הכולסטרול ה"טוב", אשר מרחיק חלק מהכולסטרול ה"רע" מכלי הדם ועוזר בהגנה על הלב. במסגרת מחקר משנת 2018 נערך ניסוי בקרב 100 מבוגרים, שבמהלכו הם נטלו 9 מ"ג של קרוטנואידים שמצויים בפפריקה כל יום במשך 12 שבועות. תוצאות המחקר הראו ירידה ברמות ה-LDL, שידוע ככולסטרול "הרע", בקרב נוטלי הפפריקה לעומת אלו שקיבלו פלסבו, ובכך המחקר מאשש את המצוין לעיל.

4. מאזנת את רמות הסוכר 

אותו קפסאיצין שציינו בסעיף הראשון יכול גם להשפיע על גנים הקשורים לאיזון רמות סוכר ולעיכוב עבודת אנזימים שנועדו לפרק את הסוכר בגוף. הוא גם יכול לעזור להתמודד עם רגישות לאינסולין, ובכך לסייע לחולי סוכרת. במחקר שנערך בסין בשנת 2016 לאורך ארבעה שבועות נבדקו נשים בשבוע ה-42 להריון, כאשר חלקן נטלו מנה יומית של 5 מ"ג קפסאיצין, והאחרות פלסבו. נמצא כי אלו שהשתייכו לקבוצה הראשונה סבלו פחות מעלייה ברמות הסוכר לאחר ארוחות , בהשוואה לבנות הקבוצה השנייה. לכן, הכנסת פפריקה לתפריט היומי מומלצת לאנשים שרוצים למנוע עליות חדות ברמות הסוכר שלהם.
יתרונות בריאותיים של פפריקה: צ'ורוס באריזה, ועליהם מפוזר סוכר

5. מסייעת למנוע סרטן

גופנו עלול לעיתים לסבול ממצב של עקה חמצונית, שבו הוא לא מסוגל להתמודד עם רדיקלים חופשיים שמזיקים לו ואף עלולים להעלות את הסיכון להיווצרות גושים סרטניים. גם כאן הקרוטנואידים שציינו קודם ושמצויים בפפריקה, יכולים לסייע לנו לשמור על הבריאות - בטא-קרוטן, לוטאין וזאקסנטין. במחקר משנת 2005 שנערך בבוסטון בקרב כ-2,000 נשים, נמצא כי אלו שהיו עם הכמויות הגבוהות ביותר של קרוטנואידים היו בעלות סיכוי נמוך יותר ב-25-35% ללקות בסרטן השד. ממחקר נוסף משנת 2016 עולה כי הקפסאיצין שנמצא בפפריקה יכול לעכב התפתחות של תאים סרטניים, זאת על ידי שינוי הופעת גנים מסוימים אשר עלולים לגרום למחלה זו.

6. שומרת על עור הפנים

רוצים לזכות בעור פנים בריא וצעיר? תתחילו לאכול פפריקה! תבלין טעים זה מלא בוויטמינים, ברזל ורכיבים נוספים שמסייעים בהעלמת קמטים וכתמים בעור. בטא-קרוטן, למשל, הוא חומר שנמצא בפפריקה בשפע, ובזכות הפיכתו בגוף לוויטמין A שידוע ביכולתו לשמור על בריאות העור, הוא מסייע בהשגת מראה צעיר ורענן. בנוסף אליו, הרכיבים השונים שנמצאים בפפריקה יכולים לסייע לכם לשמור על עורכם בכך שהם מגבילים היווצרות מלנין, חומר שאחראי על הפיכת העור לכהה יותר ועלול להוביל לסרטן.
יתרונות בריאותיים של פפריקה: בחורה עם קרם פנים לבן

7. שומרת על בריאות הדם

פפריקה מכילה כמויות גבוהות של חומרים שמסייעים לשמור על בריאות הדם. למשל, 100 גרם של תבלין זה מכילים 23.6 גרם של ברזל, מינרל שקשור להעברת חמצן אל התאים בעזרת כדוריות דם אדומות, ובכך עוזר לגוף להתמלא באנרגיה ולהילחם באנמיה. כמו כן, באותה כמות של פפריקה ניתן למצוא 30 מ"ג של ויטמין E, שעוזר לשמור על בריאות הקרום של כדוריות דם אלו. תועלת זו של המרכיב הנחוץ הזה אוששה במסגרת מחקר שנערך בג'ורג'יה, ארצות הברית, בו נמצא קשר בין צריכת הוויטמין למניעת אנמיה. בשל שני המרכיבים האלו - ברזל וויטמין E - יש לכם סיבה כפולה להתחיל לצרוך יותר פפריקה.

8. מונעת איבוד שיער

רוצים לשמור על בריאות השיער? כדאי שתתחילו להוסיף מעט פפריקה למאכלים שלכם, מכיוון שהיא מכילה שני חומרים חשובים שיכולים לסייע לכם להשיג מטרה זו. אחד מהם הוא ויטמין B6, שכמותו ב-100 גרם היא 2.1 מ"ג, ויעילותו בתחום זה הוכחה במסגרת מחקר משנת 2001 שנערך בקרב 46 נשים שסבלו מנשירה. מרכיב אחר שכבר ציינו בסעיפים קודמים הוא ברזל שמסייע בהעברת חמצן לתאים, לרבות לקרקפת, ובכך נחוץ לצמיחת שיער. כמו כן, כאשר גופנו סובל ממחסור בברזל, הוא "לווה" מזקיקי השיער חלבון שנחוץ להם בשם פריטין, וכך הוא מוביל לנשירה. מכאן שפפריקה מומלצת לאנשים הסובלים מנשירת שיער, לרבות כאלו שלוקים באנמיה.

9. מסייעת בשינה ערבה ובשמירה על שמחת חיים

יתרון נוסף של ויטמין B6 הוכח במסגרת מחקר משנת 2007 שנערך על עכברים, והוא היכולת לסייע ליצירת מלטונין שעוזר לנו לשמור על מחזור שינה תקין. בנוסף לכך, ממחקר שנערך בדנמרק בשנת 2004 עולה כי חוסר בוויטמין זה עלול להוביל לדיכאון, מכיוון שמרכיב זה מקושר ליצירת סרוטונין, מוליך עצבי אשר מסייע לנו להישאר שמחים. לכן, אם אתם רוצים להישאר ערניים ומלאי שמחת חיים, כדאי שתוסיפו לתפריט שלכם מאכלים המכילים ויטמין B6, ובפפריקה הוא נמצא בשפע!

10. שומרת על המערכת החיסונית ומונעת צפדינה

צפדינה היא מחלה קשה שמתבטאת בהתחלה בחניכיים מדממים ובשיניים חלשות, ובהמשך בהידרדרות שאר הגוף. היא נובעת ממחסור גדול של ויטמין C, מרכיב הידוע ביתרונותיו הבריאותיים שכוללים בין היתר את חיזוק המערכת החיסונית. אנשים שרוצים ליהנות מתועלותיו בדרך כלל צורכים פירות הדר, בלי לדעת שגם בפפריקה יש כמות גדולה של ויטמין זה. 100 גרם של פפריקה מכילים 71.1 מ"ג ויטמין C, כאשר הכמות היומית המומלצת שלו לגברים מגיל 19 ומעלה היא 90 מ"ג, ולנשים 75 מ"ג. לכן, אם אתם רוצים להתחזק ולהימנע מצפדינה, כמו גם ליהנות מהתועלות של שאר רכיבי התבלין, כדאי שתוסיפו מעט פפריקה לחייכם!
 

למתכון נהדר של עוף בתבשיל פפריקה, לחצו על התמונה

מתכון נהדר של עוף בתבשיל פפריקה
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.