print header

7 טעויות שאתם עושים על המנגל ושמסכנות את בריאותכם

אין כמו על האש עם המשפחה והחברים. זו אפשרות נהדרת ליהנות מחברתם של האנשים שאנחנו אוהבים באוויר הפתוח ועם אוכל טעים, אך לפני שאתם מתחילים להדליק את המנגל, חשוב שתדעו שיש הרבה טעויות שיתכן כי אתם עושים ושמסכנות את בריאותכם – חלקן אפילו מעלות את הסיכון לחלות בסרטן. בבשר יש חומצות אמינו וסוכרים, וכשצולים אותם בטמפרטורות גבוהות הם מייצרים מולקולות שנקראות אמינים הטרוציקלים (HCA), תרכובות שאפשר למצוא למשל בעשן סיגריות. ידוע שהן מסרטנות, אך לא כולם מודעים לסכנה הזו בעת הכנת בשר על המנגל, וגם לא לדרכים שבהן ניתן לצמצם את הצריכה שלהן ועל ידי כך להגן על הגוף מפני סרטן. בשביל זה הכנו לכם את המדריך הבא, בו תגלו את 7 הטעויות שמהן כדאי לכם להימנע כשאתם עושים על האש.
 

1. אתם משתמשים במרינדה קנויה

לא כל מרינדה היא מסוכנת, אך אם אתם רואים ברשימת הרכיבים של המרינדה סוכר או סירופ תירס, כדאי להיזהר. האמת היא שאפילו דבש מסוכן בצלייה, כך שאפילו מרינדה שתכינו בעצמכם עם רכיב זה אינה בטוחה ב-100%. לכן כדאי לדבוק במרינדות ללא ממתיקים, למשל על בסיס חומץ, מיץ לימון ותבלינים, ובמיוחד כאלה שנוגדים סרטן, כמו רוזמרין, נענע, אורגנו, טימין ובזיליקום. אם אתם בכל זאת רוצים טעם מעט מתקתק, הוסיפו רוטב טריאקי למרינדה – מחקר שנערך במכון לחקר הסרטן בהוואי הראה שהוא משחרר 67% פחות HCA מאשר ממתיקים אחרים. באותו מחקר נמצא כי כורכום ושום יכולים גם לסייע, כשביכולתם להפחית את שחרור ה-HCA מהבשר הצלוי ב-50%. לעומתם, מרינדות עם סוכרים עלולות להכפיל פי 3 את כמות ה-HCA שמשתחררת מהבשר בעת הצלייה.
טעויות בצליית בשר על מנגל: בשר על האש

2. אתם עוטפים את המזון בנייר אלומיניום

קל לצלות תפוח אדמה או דגים בתוך נייר אלומיניום על המנגל, אך זה גם מסוכן, כי נייר האלומיניום עלול לחלחל למזון כשהוא נחשף לחום גבוה כמו זה שבמנגל, וצריכתו עלולה להאיץ תהליכי דמנציה, כפי שהוכח במחקר שנערך בשנת 2011חלחול האלומיניום למזון אף נמצא במחקר ברמה שנחשבת למסוכנת מאוד על פי ארגון הבריאות העולמי. במקום נייר אלומיניום, תוכלו להשתמש בסל צלייה, שהוא פתרון פשוט ומושלם לבעיה.

3. אתם משתמשים באביזרי נונסטיק שאינם טפלון

בין אם זו המרית ובין אם זו רשת הגריל, כלי נונסטיק מקלים מאוד על הניקוי, אך מסכנים אתכם בחשיפה לחומצה פרפלואורואוקטנואית, שנמצאה במחקרים כמקושרת לעלייה במשקל, בעיות הורמונליות שמקורן בבלוטת התריס ונזקים נוספים לגוף. אם אתם בכל זאת מעוניינים להשתמש באביזרי נונסטיק, מומלץ לדבוק במוצרי טפלון, שיכולים לעמוד בחום של עד 260 מעלות מבלי להוות סכנה, אך חשוב מאוד לדעת שגם הגריל שלכם יכול לעבור את הטמפרטורה הזו, כשהצלייה בגריל יכולה להגיע עד לחום של 290 מעלות כאשר הוא מכוסה.

4. אתם לא מבשלים את הבשר מעט מראש

מומחים מהמכון הלאומי האמריקאי לחקר הסרטן ממליצים להעביר את הבשר בישול מקדים לפני הצלייה במנגל, מה שיקצר את הזמן שיידרש כדי שהבשר יהיה מוכן באופן מלא בצלייה. על ידי בישול מקדים תוכלו למנוע טפטוף שומן במנגל, מה שבתורו ימנע את רמת העשן שישתחרר, אשר מכיל פחמימנים ארומטיים שנחשבים למסרטנים וקשורים לשלל בעיות בריאותיות. אם אתם עושים על האש בגינה הביתית, אפשר לבשל מעט ולא באופן מלא את הבשר על מחבת או בתנור, ולהעביר אותו מיד למנגל לצלייה קצרה.
טעויות בצליית בשר על מנגל: קציצות על האש

5. אתם לא נהנים מספיק מצליית ירקות ופירות

בשר זו אמנם אפשרות ברירת המחדל של הרוב בכל הנוגע למנגל, אבל ניתן ליהנות גם מצליית ירקות ופירות ולא לחשוש כלל מחומרים מסרטנים, כי אין בהם את הרכב החומרים שגורם לשחרור חומרים כאלה והם גם לא מטפטפים שומן שמשחרר עשן מסרטן. האפשרויות הן אינסופיות ומומלץ מאוד לנסות לצלות אננס, אפרסק, מלון, אגס, עגבנייה, בננה, תאנים ועוד – זה פשוט מעדן!

6. אתם צולים את הבשר ישירות על המבערים

הבעיה בצליית בשר היא לאו דווקא הצלייה עצמה, אלא הטמפרטורה הגבוהה שבה היא נעשית, והאמת היא שאין בעיה להתחיל עם טמפרטורה גבוה, אך באמצע הצלייה כדאי להפחית אותה ולהפוך את הבשר לעיתים קרובות כדי שלא יישרף וישחרר חומרים מסרטנים – אפילו כל דקה. אפשר גם לכבות לחלוטין את המבערים שנמצאים ישירות תחת הבשר במנגל גז ולהשאיר רק את המבערים שבצדי המנגל פועלים, כך שהוא ישמש יותר כתנור ויפחית את הסיכון שתשרפו את הבשר.

7. אתם אוכלים את השרוף

יש אנשים שמתענגים על הטעם של בשר צרוב ושרוף, אך אם שרפתם את הבשר יתר על המידה, מומלץ ש"תקלפו" ממנו את החתיכות השרופות, מאחר שאלו הן המסוכנות ביותר לבריאותכם. אפילו סטייק "עשוי היטב" נחשב למסוכן יותר מסטייק עשוי למחצה, כך שתמיד כדאי לנסות שלא לשרוף את הבשר ולהעדיף רמת צלייה נמוכה יחסית. 
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.