print header

במזונות וברכיבים הנפוצים הבאים יש רעלנים שכדאי שתכירו

בדרך כלל כשאנחנו שומעים על רעלנים – עולים בראשנו מחשבות על זיהום תעשייתי באזורים שעדיף לנו להתרחק מהם או לשהות בהם כמה שפחות. אך מה אם נגיד לכם שרעלנים עלולים להימצא גם ממש בתוך המטבח שלכם – אפילו במוצרי מזון שהייתם בטוחים שהם הבריאים ביותר? אנחנו מקווים שלא תופתעו מכך יותר מדי, אך זה נכון. בעוד שחלק מהטענות שמוצרי מזון מסוימים הם רעילים בצורה כזו או אחרת הופרכו, במקרים אחרים המדע כן הוכיח שאכן ישנם רעלנים המתקיימים במספר מאכלים ומזונות נפוצים שנכנסים לפה שלנו לא מעט. אז כדי שתתחילו להיות מודעים לכך ותבינו מה ניתן לעשות כדי לצמצם את צריכתם, הכנו לכם את הרשימה הבאה.

1. שמנים צמחיים ושמני זרעים מעובדים

שמנים צמחיים שכאלו כוללים את שמן התירס, החמניות, הסויה, החריע, זרעי הכותנה ועוד. שלא כדוגמת שמנים המגיעים ממקורות שהם שומניים באופן טבעי, כשמו הקוקוס, הזית והאבוקדו – השמנים שציינו בתחילה מופקים באמצעות תהליכים המערבים רכיבים כימיים לדוגמת הקסאן (המצוי להבדיל גם בבנזין, דבקים לנעליים, מוצרי עור וגגות ועוד), על מנת לזכך ולמצות אותם. לפיכך, ניתן לומר שהשמנים האלו מעובדים מאוד – ואף גדושים בחומצות שומן חד בלתי רוויות מסוג אומגה 6, שיכולות לעורר דאגה אם הן נצרכות במינונים גדולים מדי וללא איזון של צריכת חומצות אומגה 3 מנגד.

במחקר שערכה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן נמצא כי נשים שהיו בעלות הצריכה הגבוהה ביותר של אומגה 6 והנמוכה ביותר של אומגה 3, היו בסיכון גבוה יותר ב-87% עד 92% לחלות בסרטן השד, לעומת אלו שרמות חומצות השומן הללו בהן היו מאוזנות. בנוסף, כשהשמנים המעובדים הללו מחוממים, הם עלולים לייצר את התרכובת אלדהייד, שמעודדת בגוף התפתחות סרטן באופן פוטנציאלי. המינונים הגבוהים ביותר של התרכובת משתחררים מהשמנים האלו בעת טיגון בשמן עמוק, כשרמות נמוכות יותר בעלות השפעה פחותה משתחררות במהלך שיטות בישול אחרות כגון טיגון בהקפצה – לכן אם משתמשים בהם, כדאי לעשות זאת בטכניקות הללו.

רעלנים נפוצים: בקבוקי שמנים

2. ביספנול A

ביספנול A, הידוע גם בקיצור BPA, הוא כימיקל שמצוי לרוב במוצרי פלסטיק כדוגמת אריזות שונות של מוצרי מזון ומשקאות, ובבטנות הפנימיות של פחיות מזון (למשל אלו של עגבניות משומרות). במחקר שפורסם בשנת 2011 צוין כי החומר הזה עלול לזלוג מהאריזות והפחיות אל תוך האוכל והשתייה שבתוכם ושעלולות להיות השפעות מרעילות על גופנו. ההנחה המדעית העיקרית כאן היא שהוא "מתחזה" להיות אסטרוגן ועל ידי כך הוא מתקשר לאזורי הקולטנים שנועדו להורמון זה – ויכול לשבש את פעולתם התקינה. זאת ועוד, במחקרים קליניים שונים נמצא כי רמות גבוהות מן הכימיקל הזה בגוף מקושרות לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2 ולתנגודת לאינסולין והשמנת יתר חולנית.

יחד עם זאת ניתן להרגיע ולציין שמרבית אריזות ופחיות הפלסטיק כיום הן נטולות BPA, אם כי בחלק מהמוצרים הוא הוחלף בחומרים דומים כדוגמת ביספנול S שיכולות להיות לו השפעות דומות ,או אף יותר רעילות, כפי שנמצא במחקר שפורסם בשנת 2020. לכן, על מנת לצמצם את החשיפה שלכם לרעלניים שכאלו, הימנעו ככל הניתן מלהכניס כלי פלסטיק למדיח הכלים, כולל גם בקבוקי מים. כמו כן השתמשו בכלים מזכוכית ומפלדת אל חלד, וחפשו אחר מוצרים המאוחסנים וארוזים בצנצנות זכוכית במקום בפחיות אלומיניום.

רעלנים נפוצים: אריזות פלסטיק למזון

3. שומן טראנס מלאכותי

אולי כבר שמעתם על הנזקים שעושה שומן טראנס, אך לא לחלוטין הבנתם למה – אנחנו כאן כדי להבהיר לכם זאת ולהסביר מדוע הוא בהחלט יכול להיחשב כרעלן פוגעני לגוף. השומן הזה נוצר על ידי הזרקת מימן לתוך שמנים חד-רוויים כדוגמת שמן סויה ותירס, על מנת להפוך אותם לשומנים יציבים. לכן שומן טראנס עלול להימצא בהרבה מאכלים מעובדים, דוגמת מרגרינה, חטיפים למיניהם ומוצרי מזון המגיעים באריזות.

תוצאותיהם של שלל מחקרים כבר הראו שוב ושוב שצריכת שומן טראנס גורמת לדלקתיות ושיש לה השפעה שלילית מאוד על בריאות הלב – כפי שאף עולה מן המחקר הזה שנערך במחלקה לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, ארה״ב. מסיבה זו, השימוש בשומן טראנס מלאכותי נאסר לגמרי בארה״ב החל מינואר 2020. פה בארץ עוד אין איסור שכזה, אך מאז שנת 2014 חברות המזון מחויבות לסמן שומן טראנס במוצריהם – כך שעליכם פשוט לפקוח עין ולהשתדל להתרחק כמה שיותר ממוצרים המכילים אותו.

רעלנים נפוצים: איש מסרב בידו לבקבוק שמן שמוצע לו

4. פחמימינים ארומטיים רב טבעיים

זה אולי נשמע לכם כמו משהו שקשור לזיהום סביבתי ולא לאוכל שלנו – אבל תתפלאו לדעת שהפחמינים הארומטיים הרב טבעיים יכולים להיות קרובים הרבה יותר לצלחת שלכם ממה שאתם חושבים. מאחר והם מופקים מחומרים אורגניים שנקלים ונשרפים, הם למעשה יכולים להיווצר גם מבשר שאנחנו צולים או מעשנים בטמפרטורת גבוהות – כשטיפות שומן הנוחתות על גבי משטח הבישול שלנו יוצרות פחממינים נדיפים כאלו שיכולים לחדור לתוך הבשר. על אף שבשר אדום נחשב ל״חשוד המיידי״ בעניין זה, גם דגימות שנלקחו מעופות ודגים צלויים נמצאו במחקר שפורסם בשנת 2020 כבעלות רמות גבוהות של פחמימינים כאלו, וכן גם מאכלים מעובדים שונים הוכחו כמכילים אותו.

למרבה הצער, החוקרים כבר מצאו שהפחמימינים הארומטיים הרב טבעיים הם רעלנים המקושרים לעלייה בסיכון להתפתחות סרטן השד, הכליות, הכבד והערמונית. לכן כשאתם רוצים להכין לעצמכם בשר עדיף להשתמש בשיטות בישול אחרות דוגמת טיגון קל או בישול איטי – אבל אם אתם כבר ״מתעקשים״ לעשות על האש, תוכלו לצמצם את רמות הפחמימנים בכ-89% אם רק תמעיטו בעשן ותדאגו לנקות במהירות את טפטופי השומן של הבשר מן המצלה – כך אף הוכח במחקר שפורסם בשנת 2016.

רעלנים נפוצים: בשר על האש מטפטף

5. כספית בדגים

דגים הם מקור מצוין לחלבון בריא מן החי, אך סוגים מסוימים של דגי ים עלולים להכיל כמויות גבוהות של כספית, הידועה כרעלן. זוהי תוצאה של זיהומים במי האוקיינוס העושים את דרכם מעלה באמצעות שרשרת המזון; צמחים שגדלים במים המזוהמים מכספית נצרכים על ידי דגים קטנים שבתורם נטרפים על ידי דגים גדולים יותר. במהלך הזמן הכספית מצטברת בגופם של הדגים הגדולים יותר – הנאלכים בסופו של דבר על ידינו, בני האדם.

הכספית היא ניורו-טוקסין, רעלן עצבי, כלומר חומר הפוגע במוח ובמערכת העצבים. תוצאות של מחקרים שונים מצביעות על כך שילדים קטנים ונשים בהיריון ומניקות חשופים לסיכון גבוה מצריכת כספית, מאחר והיא יכולה להשפיע בצורה קטלנית על מוחם של פעוטות ועל התפתחות מערכת העצבים. לכן, לא משנה בני כמה אתם, מומלץ שתגבילו את החשיפה שלכם לכספית ותצרכו דגים שידוע כי מינוניה בהם נמוכה כגון סלמון, הרינג (מליח) וזהבון.

רעלנים נפוצים: דג מורעל

6. אפלטוקסין

אגוזים למיניהם ידועים כמקור טוב לחלבונים ולשמן בריא - וגם בוטנים הם לא יוצאים מהכלל, כשיש להם כמה וכמה יתרונות בריאותיים. עם זאת, חמאות בוטנים מסוימות עלולות להכיל אפלטוקיסין – רעלן הנוצר מפטריות אספרליגוס ומחקרים העלו קשר בינו לבין מחלות כבד שונות, כולל גידולים סרטניים. באופן מעניין ודי יוצא דופן, במחקר שבו הושוו רמות אפלטוקסין, נמצא כי דווקא בחמאות בוטנים טריות מחנויות מזון בריא ישנה רמה גבוהה יותר של הרעלן מאשר בכאלו ממותגות שניתן למצוא בכל סופרמרקט.

הדרך הכי טובה להימנע מהסכנה הזו היא לאחסן את חמאת הבוטנים שלכם במקפיא כדי לצמצם את צמיחת הפטרייה בה, ולהשתדל לקנות חמאת בוטנים מיצרנים מוכרים המקפידים על האיכות. כמו כן, צריך לדעת שהאפלטוקסין יכול להתפתח ולחלחל לגוף גם מאכילת כמות גדולה של בוטנים – לכן יש להיזהר מכך, כפי שהפוסט הבא מעמוד האינסטגרם שלנו מבהיר:

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.