print header

11 היתרונות הבריאותיים לשינה מספקת ומלאה

קצב החיים העמוס והמהיר שלנו לעתים לא מותיר לנו ברירה אלא לדחות את פעילויות הפנאי, כמו צפייה בטלוויזיה, גלישה באינטרנט או קריאת ספר, לשעות הקטנות של הלילה, אולם שגרה שכזאת עלולה לגרום לנו למחסור בשעות שינה. אם אתם שואלים כמה כבר שעת שינה אחת יכולה להשפיע, לפי מומחים היא יכולה להשפיע המון – כשמחסור בשעות השינה הולך ומצטבר הוא עלול לפגוע בבריאותנו הפיזית והנפשית ובאיכות החיים שלנו. אם אתם ישנים פחות מ-7-8 שעות שינה בלילה ונכנסים למיטה בשעות מאוחרות, 11 היתרונות הבאים שבשינה מוקדמת יעניקו לכם את כל הסיבות לכבות את המחשב ואת האור, וללכת לישון מוקדם. 
 
שינה
 

1. שיפור הזיכרון

אם אתם חשים שזיכרונכם אינו במיטבו ואתם נוהגים לשכוח פרטים בתדירות גבוהה, ייתכן שיש לזה קשר לשינה מועטה. ממצאי מחקרים הוכיחו כי בזמן השינה מוחנו מעבד את הזיכרונות שצברנו במהלך היום ושומר אותם בתאי המוח. אם אנו לא ישנים מספיק שעות, הזיכרונות הללו לא מעובדים "ומאוחסנים" כהלכה בתוך מוחנו, וכך הם נאבדים מבלי להישמר. יתרה מכך, מחקרי שינה נוספים מצביעים על כך שמחסור בשעות שינה מעלה את הסיכון לפתח זיכרונות כוזבים. בכמה ניסויים שנעשו, התבקשו הנחקרים לזכור סדרה של מילים. לאחר זמן מה הם נדרשו לומר אילו מהמילים הם זוכרים, ונמצא כי הנבדקים שישנו מעט שעות שינה אמרו שהם זוכרים מילים שלמעשה לא הוצגו להם כלל בשלב הראשון.

2. חיזוק המערכת החיסונית

בפעם הבאה שאתם סובלים משיעול, נזלת, כאבי גרון ומשאר תסמינים חוזרים ונשנים של הצטננות או שפעת, כנראה שזה הסימן שלכם להיכנס למיטה מוקדם ולישון את שעות השינה שהגוף שלכם דורש. שינה מספקת היא אחד מהמרכיבים החשובים ביותר לשמירה על המערכת החיסונית ולמניעת הדבקות בווירוסי הצטננות ושפעת. גם אם נדבקתם בווירוס שכזה, שינה מספקת תעזור לכם להתאושש מהמחלה הרבה יותר מהר – במקום לגרור שיעול וצינון למשך שבועות, ישנם סיכויים גבוהים שהתסמינים ייפסקו הרבה יותר מוקדם ויימשכו רק מספר ימים.  

3. ירידה במתח הנפשי ושיפור מצב הרוח 

ממצאים שעלו ממחקר שנערך בשנה שעברה באוניברסיטת בינגהמטון שבניו יורק מראים כי אנשים שנוהגים ללכת לישון מאוחר בכל לילה סובלים יותר ממחשבות שליליות חוזרות ונשנות, מאשר אנשים שהולכים לישון מוקדם כל ערב. המחקר מצביע על כך שישנו קשר בין שינה מועטה לבין התפתחות מחשבות פסימיות ומעוררות דאגה. מעבר לכך, שינה מעטה יכולה להוביל ללחץ נפשי, עצבנות ובאופן כללי מחסור באיזון רגשי, שעלול להביא אתכם להתפרצויות זעם, בכי וחוסר סבלנות חסרי פרופורציה  גם מהדברים הכי קטנים. שינה טובה אמנם לא תעלים את הבעיות והלחצים שקיימים ממילא בחיים, אבל היא יכולה לשפר את מצב רוחכם, להרגיע אתכם ולגרום לכם לחשוב מזווית נכונה יותר על הקשיים.  
שינה
 

4. סיוע בשמירה על המשקל 

שינה מספקת עשויה לעזור לכם לשמור על משקל תקין ולסייע במניעת העלאת קילוגרמים נוספים. הכיצד? כאשר אנו סובלים ממחסור בשינה באופן קבוע תהיה לנו פחות אנרגיה לבצע פעילויות ספורטיביות שונות ולהשקיע במזון שאנו צורכים, כמו למשל הכנת ארוחת ערב בריאה ומזינה אחרי יום עבודה ארוך. במקום זאת, ההעדפה הישירה תהיה לצרוך אוכל מעובד, זמין, משמין מאוד וכלל לא בריא, כמו מזון מהיר או חטיפים וממתקים למיניהם. בנוסף לכך, ממצאי מחקרים מראים כי ככל שאנשים נשארים ערים עד שעה מאוחרת יותר הם אוכלים יותר, זאת מכיוון שלגוף שלנו יש נטייה לדרוש אחרי השעה שמונה בערב מזונות מלוחים, שומניים או מתוקים. כך מתעורר בנו הצורך לאכול מזונות לא בריאים ומשמינים במשך אותן שעות, מהם נוכל להימנע אם נלך לישון מוקדם יותר. 

5. שיפור המראה החיצוני

במקרה הזה שנת היופי איננה מיתוס ישן ומופרך, אלא יש בה יסוד של ממש – מחסור בשעות שינה עלול להשפיע לרעה על המראה החיצוני שלנו. מחקר שוודי שנעשה לאחרונה אישר זאת בניסוי פשוט: מספר משתתפים התבקשו לדרג את תמונותיהם של אנשים אחרים לפי רמת האטרקטיביות שלהם. מחצית מהמצולמים בתמונות סבלו ממחסור בשינה, ואילו אחרים ישנו פרק זמן מספק. באופן גורף, האנשים שסבלו ממחסור שינה דורגו כפחות אטרקטיביים, בריאים ושמחים. הסיבה לכך היא שבזמן שאנו ישנים הגוף שלנו עובר תהליך בו תאי עור ישנים מתחלפים בתאי עור חדשים - כך לעור הפנים מתקבל מראה רענן, זוהר ובריא יותר. לעומת זאת, מחסור בשינה יכול לגרום לעור הפנים להפוך לחיוור, לגרום עפעפיים להתנפח ולהתכהות ולעיניים להפוך לאדומות. 

6. הפחתת הסיכון להיפצע בתאונות

כאשר אנו סובלים מתשישות כתוצאה משעות שינה מעטות, הסיכויים שלנו להירדם בזמן נהיגה, ליפול במדרגות או אפילו להיחתך בזמן בישול במטבח גבוהים הרבה יותר. ואכן, לפי הערכת המכון לרפואה של ארצות הברית, אחת מכל 5 תאונות דרכים המתרחשות במדינה זו נובעת מהירדמות או נמנום בזמן הנהיגה. כך בהתאמה, אנשים שישנים פחות מ-5 שעות בכל לילה מעלים את הסיכון שלהם להיפגע בתאונת דרכים עד פי 5 יותר מאשר אנשים שישנים 8 שעות או יותר. על כן, מספר שעות שינה מספק יכול למזער את הסיכונים שלכם להיפגע בתאונות שונות ולשמור על בטיחותכם.   
שינה

7. שיפור ביצועים קוגניטיביים ומחשבתיים

מי מאתנו לא התעורר מלילה של שינה מועטה והרגיש מסוחרר, מטושטש ומבולבל, כאילו ראשו לא הצליח להעביר הילוך? מחסור בשינה פוגע ביכולות הקוגניטיביות של מוחנו – פעולות בסיסיות של זיכרון או ריכוז, וכן פעולות מורכבות יותר כמו קבלת החלטות ופתירת בעיות מסובכות. אחת הסיבות לכך היא ששינה לא מלאה מדלגת או קוטעת את שלב ה-REM המחזורי, השלב בו אנו חולמים, ועלולה לפגוע בכישורים של חשיבה יצירתית. למעשה, במחקר עדכני שנערך בנושא, נבדקים שהשתתפו בניסוי הביאו תוצאות טובות יותר במענה על חידה לאחר שהתעוררו משינת REM עמוקה, מאשר נבדקים שהתעוררו משינה ללא שלב ה-REM. לכן, השינה חיונית לשמירה על מחשבה בהירה, רעננה וממוקדת שתמנע מכם לעשות טעויות מיותרות. 
 

8. סיוע בהפחתת כאבים

אם אתם סובלים מכאבים כרוניים או מכאבים חזקים כתוצאה מפציעה כלשהי או מכל סיבה אחרת, שינה מספקת יכולה לעזור לכם להפיג אותם. מחקרים רבים הצביעו על הקשר שבין מחסור בשינה וסף כאב נמוך, ועל כך ששינה יכולה לשמש כתוספת משלימה ומועילה לתרופות משככי כאבים. עם זאת לצערנו, בזמן כאבים חזקים השינה לא באה בקלות וישנם קשיים רבים להירדם. במקרים כאלה, מומלץ להתייעץ עם הרופא על האפשרות לקבל כדורי משככי כאבים יחד עם כדורי שינה. 

9. הקלה בהירדמות וביקיצה

השינה העמוקה ביותר אליה הגוף נכנס מתרחשת בין השעות 22:00-02:00 בלילה. בדרך כלל, אם אתם נכנסים למיטה אחרי השעה 22:00 בלילה שלבי ההירדמות שלכם יהיו יותר ארוכים, איכות השינה עצמה תהיה פחות טובה ומרעננת ובסופה תקומו בבוקר עם תחושה של עייפות. הקדמת שעת השינה מ-23:00 ל-22:00 יכולה לעשות הבדל עצום באיכות השינה ולשפר את תחושת ההתעוררות ביום שלמחרת. הסיבה לכך היא ששינה בשעה זו תנצל את הגל הכימי של המוח, המכין את גופנו לקראת שינה ומתרחש בדרך כלל לקראת השעה 22:00 בלילה. הגל הזה יתרום גם להירדמות קלה ומהירה. 
שינה

10. שיפור חיי המין

על פי סקר אמריקאי שנערך על ידי קרן השינה הלאומית של ארה"ב, עד 26% מהאנשים העידו כי חיי המין שלהם לקו בחסר מכיוון שהם היו עייפים מדי. ואכן, שינה היא מרכיב מרכזי בשמירת החיוניות והתשוקה החשובים מאוד לחיי מין מספקים ומהנים. בנוסף לכך, למרות שעובדה זו עדיין לא הוכחה באופן נחרץ, ישנן עדויות שמצביעות על קשר שבין שינה מעטה לבין רמות טסטוסטרון נמוכות בקרב גברים – הורמון שמשפיע רבות על החשק המיני. 

11. הפחתת הסיכויים ללקות במחלות 

שינה מספקת אמנם לא תוכל להעניק לכם חסינות מלאה מפני מחלות מסוכנות כמו מחלות לב, מחלות כליות, סוכרת או שבץ מוחי, אולם היא יכולה לשמור על בריאותכם ולהפחית את הסיכויים שלכם ללקות במחלות אלו. בזמן שאנו ישנים הגוף שלנו מבצע סוג של "עבודות תיקון ושחזור" לתאים השייכים לחלקי הגוף השונים: הלב, כלי הדם, המוח ורקמות אחרות. תיקונים אלו מסייעים לשמור על הגוף מפני התפרצות מחלות כרוניות בתוכו. לכן, כאשר אנו ממעיטים בשינה אנו מקצרים את הזמן בו הגוף שלנו מבצע את התיקונים הללו, וכך חלקי הגוף מתחילים להתבלות. לאחר מחסור ממושך שכזה בשינה, הסיכויים ללקות במחלות אלו עלולים לעלות.

מקור התמונות: Jon Huss , Loving Earth , Kyle May , Der Wunderbare Mandarin , Ed Yourdon

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.