print header

למה לא כדאי להשאיר מזון בחוץ למשך יותר משעתיים?

לא משנה כמה אתם שומרים על היגיינה וניקיון כשאתם מכינים אוכל או כשאתם אוכלים, אתם עדיין עלולים לסבול מהרעלת מזון עקב חיידק טורדני בשם בצילוס צראוס (Bacillus cereus). הוא מזהם את המזון שלכם כשאתם מאחסנים אותו בטמפרטורת החדר למשך מספר שעות, שורד בקלות אז זמן אחסון המזון למקרר ואף את החימום במיקרוגל. ההרעלה הזו קיבלה את הכינוי "תסמונת האורז המטוגן" בתחילת שנות ה-70', כשדווח על גל מקרים של הרעלות מזון במסעדה סינית בארה"ב. הגורם, כפי שהשם מרמז, היה אורז מטוגן שהושאר חשוף בטמפרטורת החדר למשך זמן רב. אך החיידק מעורר הרעלת המזון הזה עלול לשגשג בכל סוג של מאכל שמכיל עמילן; כמו פסטה, תפוחי אדמה, מאפים, סוגי אורז שונים וגם בבשר מבושל, ירקות, מוצרי חלב ומרקים. מה בדיוק הוא עושה ואיך להימנע ממנו? את כל זה תלמדו כבר עכשיו.

מה התסמינים של הרעלת מזון מבצילוס צראוס?

יש 2 סוגים של הרעלות מזון שניתן לסבול מהם עקב צריכת מזון שנגוע בבצילוס צראוס. כשהוא קיים בכמויות שאינן גדולות מדי אך מתפתח במעיים, הוא עלול לגרום לשלשולים. אם הוא מתפתח בכמויות גדולות על המזון עצמו ונאכל, הוא עלול לגרום בעיקר להקאות. ניתן לסבול משני התסמינים האלה בו זמנית ותסמינים נוספים כוללים חום גבוה, התכווצויות וכאבי בטן. התסמינים האלה מתחילים כ-6 שעות אחרי שצורכים מזון נגוע, וזאת בניגוד לנורו-וירוס, שיש לו תסמינים דומים, אך הוא גורם להם 12-48 שעות לאחר צריכת מזון נגוע. לוקח 24 שעות עד מספר ימים להחלים מהתסמינים האלה ולמגר מהגוף את חיידקי הבצילוס צראוס.
למה אסור להשאיר מזון בחוץ למשך יותר משעתיים: מזון עמילני

מה גורם לבצילוס צראוס להתפתח במזון?

באופן כללי יתכן שתהיה בכל מזון שאתם מכינים כמות קטנה של בצילוס צראוס, והוא לא מזיק בכמויות כאלה. הבעיה היא שהוא מתרבה מהר מאוד לאחר הבישול, בעיקר במזון שמכיל עמילן ושהשארתם בטמפרטורת החדר למשך מספר שעות. מחקר שפורסם בשנת 2006 אף הראה שהחיידק מכפיל את עצמו תוך 20 דקות בלבד, כך שתוך מספר שעות הכמות שלו במזון גדלה משמעותית באופן אקספוננציאלי. מה שמפתיע זה שחימום במיקרוגל לא הורג את החיידק הזה, ולכן, שלא כמו חיידקים כמו סלמונלה או אי-קולי, הוא עדיין מסוגל להזיק גם אחרי שמחממים את האוכל.

איך מטפלים בהרעלת מזון מבצילוס צראוס?

אם צרכתם מזון שמכיל כמויות גבוהות בצילוס צראוס, כל שנותר לכם לעשות זה לשתות הרבה נוזלים וליטול תרופות שמונעות שלשולים והקאות, במידת הצורך יש לפנות אל רופא המשפחה כדי לקבל מרשם מתאים. יש אנשים שעלולים לפתח סיבוכים עקב הידבקות בחיידק, למשל ילדים עם מערכת חיסון חלשה, והם צריכים לקבל טיפול מיוחד.
 
עליכם לגשת לרופא אם אתם חווים:
  • שלשולים שלא נפסקים אחרי יומיים-שלושה
  • חום גבוה של מעל 38 מעלות
  • סימני התייבשות, כמו סחרחורות, חולשה כללית, יובש בפה, אי מתן שתן ועיניים שקועות
אם התסמינים ממש חמורים, יתכן שתקבלו מרשם לאנטיביוטיקה מסוג ואנקומיצין, גנטמיצין, כלורמפניקול או קרבפנם, אך ברוב המקרים אין בכך צורך. אם תהיו במצב שתצטרכו אנטיביוטיקה, סביר להניח שתגיעו כבר לחדר מיון.
למה אסור להשאיר מזון בחוץ למשך יותר משעתיים: אישה שעומדת להקיא

איך להימנע מהרעלת מזון מבצילוס צראוס?

מה שאתם צריכים לעשות זה למנוע מהחיידק הזה את האפשרות להתפתח באוכל שאתם מכינים, וזה אומר להכניס את המנות שהכנתם למקרר תוך שעתיים מהרגע שבו הן מוכנות. הקירור מאט באופן משמעותי את קצב התפתחות החיידק, אך הוא לא עוצר אותו לחלוטין. לכן באופן כללי לא מומלץ לצרוך מזון עמילני מבושל אחרי 3 ימים במקרר, כי אז הוא כבר יכול לפתח רמות מסוכנות של החיידק.
 

עקבו אחרי הטיפים הבאים, ותוכלו להימנע מהרעלת מזון מבצילוס צראוס:

1. אחסנו מזון עמילני באזור קריר: שמרו את האורז, הפסטה ותפוחי האדמה שאתם קונים במקום קריר ויבש עד שתשתמשו בהם בבישולים.

2. שטפו ידיים לפני הכנת מזון: זה יצמצם באופן משמעותי את כמות החיידקים שתתפתח באוכל שאתם מכינים.

3. בשלו את המזון באופן מלא: דאגו שהאורז או הפסטה שאתם מכינים מתבשלים באופן מלא ובמים רותחים.

4. צננו את המזון מהר: אל תשאירו את האוכל שהכנתם בחוץ למשך יותר משעתיים. אם בישלתם מנה והגשתם אותה לאורחים מיד אחרי שיצאה מהתנור, הכניסו אותה אחרי הארוחה למקרר בהקדם.

5. אל תחממו מזון יותר מפעם אחת: אם הוצאתם לעצמכם שאריות מהמקרר וחיממתם אותם, אכלו את הכול והיפטרו ממה שנשאר. אל תחזירו את זה למקרר.

6. היפטרו ממזון שישב יותר מדי זמן במקרר: אם עברו יותר משלושה ימים ואתם בספק שהמזון בטוח למאכל, עדיף להיפטר ממנו מאשר לאכול אותו להצטער בהמשך.

למה אסור להשאיר מזון בחוץ למשך יותר משעתיים: השלכת אוכל לזבל

לסיכום

בצילוס צראוס הוא חיידק שקיים בכל מזון עמילני שאתם מכינים ואף במנות אחרות, וברמות נמוכות הוא לא מזיק, אך אם לא תאחסנו את המזון במקרר כשעתיים לאחר ההכנה, הוא עלול להתפתח לרמות מסוכנות ולגרום לשלשולים והקאות. התסמינים של הרעלת המזון הזו אמורים לעבור תוך 24 שעות, אך היא עלולה להימשך יותר ולגרום לסיבוכים ולהצריך אנטיביוטיקה. העבירו את המידע הזה לכל מי שאתם מכירים, ובמיוחד למי שנוהג לחמם מזון, להחזיר למקרר ולאכול שוב – זה מנהג שעלול להיות מאוד מסוכן!
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.