print header

10 דברים שהורים חזקים נפשית לא עושים

לתפקד כהורים חזקים מבחינה מנטלית זו משימה שדורשת מאיתנו הרבה מאוד רצון וכוח נפשי. אנחנו צריכים ללמוד כיצד לווסת את רגשותינו ביעילות, לנהל את מחשבותינו בצורה נבונה ולדעת היטב כיצד להגיב או לנהוג בכל מצב נתון. לאורך החיים, הרבה לפני שהפכנו להורים, אימצנו לחיינו הרגלי הורות מהסביבה - כאלה שזכורים לנו מההורים שלנו מתקופת הילדות או מצפייה בהתנהלות של חברינו או שכנינו מול ילדיהם. חלק מההרגלים הללו הם טובים, אבל רבים מהם שגויים ולעתים עלולים לגרום לנזק גדול לתפקודנו בעת גידול ילדים. תוהים מהם ההרגלים הרעים שהורים אימצו לעצמם לאורך השנים ומהן החלופות הנכונות? התשובה שלכם נמצאת ב-10 הסעיפים הבאים.

1. מבזבזים זמן על רחמים עצמיים

הורים חזקים הם כאלה שיודעים להימנע מנפילה למלכודת של החשיבה השלילית. הם משאירים בצד מחשבות כמו "הילד שלי מנסה להעניש אותי", או "ההתנהגות של הילדים שלי לא הוגנת", ומרכזים את רוב המאמץ בלמקד את הבעיה ולטפל בה, לא לשקוע ברחמים עצמיים. הם מבינים שאם הם יקפאו על השמרים ויטענו ש"מגיע להם יותר טוב", זה לא מה שיפתור את הבעיה, ושאם הם לא ינקטו בעצמם בפעולות לשיפור המצב, אף אחד לא יעשה את זה עבורם.

2. מאשימים את הילדים

פרט לאירועים חריגים, ברוב המקרים לא תשמעו הורים חזקים מבחינה נפשית אומרים משפט כמו: "הילד שלי פשוט מעצבן". במקום להטיל את האשמה על הילד, הם יודעים לכבוש את יצריהם, לנשום עמוק ולקחת אחריות על הרגשות וההתנהגות שלהם. למעשה, הם מזהים שבכל פעם שמתפתח ריב כלשהו בינם לבין הילד, חוסר שמירה על איפוק או איבוד העשתונות עלולים להעניק לו כוח או אפילו קלפי מיקוח נגדם במצבים מסוימים. הורה חזק יודע לעצור את עצמו בצורה מאופקת, לקחת אחריות , ללמוד את כיצד לתקן את הבעיה ולהסתיר האשמות סרק שיחשפו את פגיעותו בפני הילד.
 
10 דברים שהורים חזקים נפשית לא עושים: ילד מוענש

3. נרתעים משינויים

כשילדים גדלים ומתבגרים, ההתנהגות והגישה שלהם משתנות בהתאם, כמו גם הדינמיקה והיחסים עם ההורים. חלק מההורים לא ערוכים מספיק לשינויים שכאלה, ומתקשים לתת לילד לפרוש כנפיים ולהתנסות בדברים חדשים בצורה חופשית. דבר שכזה עלול ליצור הרבה מאוד חיכוכים והתנהגות נרגנת מצד הילד. לעומת זאת, הורים חזקים מבחינה מנטלית יודעים לצפות לשינויים כאלה עם הגיל, מקבלים אותם בזרועות פתוחות ומתאימים את התנהגותם לשלב בו הילד נמצא בחיים.

4. מקדישים זמן לדברים שאינם בשליטתם

הורים חזקים מבחינה מנטלית משקיעים את רוב זמנם ומאמצם בהשפעה על הילד ולא בשליטה עליו. הם יעניקו לו כלים וכישורים הכרחיים שיעזרו לו להיות תלמיד טוב, אבל לא יאלצו אותו לקבל ציונים טובים. ברוב הזמן הם יעדיפו להציג לו את ההשלכות שיהיו לבחירות שהוא יעשה, מתוך מטרה לעורר בו את הרצון להשתמש בכל אותם כלים שהוענקו לו, אבל הם מבינים שהם לא יכולים לשלוט על בחירתו הסופית.
 
10 דברים שהורים חזקים נפשית לא עושים: אמא מעירה לילדה

5. מפחדים לקחת סיכונים

יש הורים שנרתעים מכל רעיון שהילד מעלה אם יש בו "קורטוב" של סיכון. לעומת זאת, הורים חזקים מבחינה מנטלית לא פוסלים באופן מיידי הצעות שכאלה ומקדישים מחשבה לחישוב הסיכונים שטמונים בהן. הם מבינים שילד בן 14 שמסרב ללבוש מעיל ביום קר וסגרירי יסב לעצמו הרבה פחות נזק מאשר ילד שמחליט לרכוב על אופניים ללא קסדה. השאיפה שלהם לאזן בין הרצון של הילד לחוש עצמאות לבין הבטיחות שלו, מסייעת לו לפתח אופי חזק יותר. במקרים מסוימים כאשר ההחלטה הזו מתבררת כטעות, זה תמיד יכול להיות שיעור חשוב עבור ההורה והילד כאחד.

6. מורדים בעברם האישי

היכולת לחיות בשלום עם תקופת הילדות שלהם, על כל הדברים הטובים והרעים שהם חוו במסגרתה בבית ובכלל, חשובה מאוד להורים חזקים. הם לא מנסים לפצות על החינוך הקשה שהם עצמם קיבלו עם פינוק יתר של ילדיהם, והם לא פועלים באופן מכוון בצורה הפוכה מהוריהם רק כדי להוכיח שהם שונים. במקום להתרכז בעבר ולהשתמש בו כמצפן, הם משקיעים את מירב המאמצים כדי לעשות את מה שנכון עבור הילד וזה מה שהופך אותם להורים טובים יותר בהווה.
 
10 דברים שהורים חזקים נפשית לא עושים: גבר מתלבט

7. עושים השוואות עם משפחות אחרות

אחד הדברים החשובים שהורים חזקים מבחינה מנטלית נמנעים ממנו הוא השוואה של עצמם או של ילדיהם למשפחות אחרות. הם לא מקווים שהילד שלהם יהיה חכם או מוכשר כמו הבן או הבת של השכנים, ובטח שלא אומרים זאת בפניו בשום צורה. במקום זאת, הם ממקדים את תשומת לבם בתא המשפחתי ועוזרים לילד למצות את מלוא הפוטנציאל הטמון בו - ובכל ילד או ילדה יש כזה.

8. מוותרים לאחר כישלון

הורות היא תהליך מתמשך של צבירת ניסיון וטעייה. כשהורים חזקים מבחינה מנטלית חווים כישלון כלשהו, הם לא נשברים ומוותרים אלא מביעים נכונות לנסות שוב. אם הילד שלהם לא מבצע את מטלותיו, הם לא פשוט מניחים שנגזר עליו להיות עצלן כל חייו; או אם הם מנסים שיטת חינוך שלא צולחת, הם לא ממלאים את עצמם ברגשות חרטה ומלקים את נפשם על כך. במקום זאת, הם מנסים להבין את שורש הבעיה, מתקנים את הכשלים ומנסים להקנות לילד או לילדה את הכלים ההכרחיים והערכים הנכונים שיעזרו להם להשתפר בדרך כזו או אחרת.

9. חושבים שהעולם חייב להם משהו

הורים חזקים מבחינה מנטלית מבינים שהעולם לא חייב להעניק להם ילדים שמתנהגים למופת, או כאלה שמהרגע שהם מגיחים לאוויר העולם הם יהיו ברוכי כישרונות וידעו להתנהג כמו מבוגרים. להיפך, הם מבינים שכל המהות של ההורות היא להעניק לילד את כל הכלים האלה בעצמם, להרגיש שהפעולות שלהם הן אלה שעיצבו והפכו את הילדים לסיפור הצלחה. הם מודעים לכך שלהיות הורה זו עבודה קשה, אבל זו גם זכות.
 
10 דברים שהורים חזקים נפשית לא עושים: אמא עוזרת לילד ללכת

10. מצפים לראות תוצאות מיידיות

בעיות התנהגות זו תופעה שהורים בכל העולם נאלצים להתמודד איתה, אבל כל אחד עושה זאת אחרת. הורים חזקים מבחינה נפשית מבינים ששינוי בהתנהגות הוא לא דבר שמתרחש בין רגע, אלא שזהו תהליך שדורש עבודה עקבית ומתמשכת שאת ניצניה רואים לאחר תקופה ארוכה למדי. במהלך הזמן הזה ההורים צפויים לחוות התקדמות ונסיגה בהתנהגות של הילד, והמפתח לצלוח זאת הוא לנהוג באיפוק במצבי התדרדרות ולשבח את העבודה הקשה שלו כשישנה התקדמות ניכרת - וכמובן כאמור, לעולם לא לוותר.

 

רוצים להמשיך "לשפשף" את כישורי ההורות שלכם? הכירו 6 "טעויות" הורות שתוכלו להפוך לשיעור חינוכי חשוב עבור הילדים.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.