print header

10 גורמים שעשויים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית

מלבד סרטן העור, סרטן הערמונית הוא הסוג הנפוץ ביותר בקרב גברים וכאחד מכל שבעה גברים יאובחנו במחלה במהלך חייהם, לפי המכון הלאומי לסרטן של ארה"ב. זוהי סטטיסטיקה די מדאיגה, ביחוד בהתחשב בעובדה שגברים רבים אפילו לא יודעים מה היא בלוטת הערמונית או היכן היא נמצאת בגופם.

בלוטת הערמונית היא בלוטה בגודל של אגוז מלך הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, בבסיסו של איבר המין הזכרי. היא חלק ממערכת הרבייה ומטרתה, במונחים פשוטים, היא לוודא שהזרע ישרוד את המסע לתוך איבר המין הנקבי. היא עושה זאת על ידי ייצור נוזל מעט אלקלייני שמתפקד כמגן נגד חומצה עבור הזרע שעושה את דרכו לביצית, והיא גם עוזרת לשגר את הזרע ברגע הנחוץ.

בעוד שגורם הסיכון מספר אחד לסרטן בלוטת הערמונית הוא הגיל, יש עוד גורמים רבים אחרים שעשויים להעלות או להפחית את הסיכון לחלות בו. לפניכם 10 מהם שכדאי שתכירו.

 

1. היסטוריה משפחתית

אם אביו או אחיו של הגבר אובחנו בסרטן הערמונית בעבר, הסיכון שלו לחלות בו הוא כמעט כפול משל אדם שאין לו היסטוריה משפחתית של המחלה. האשמה היא כמובן בגנים. בדיוק כפי שמחלות לב עשויות לעבור בתורשה, כך גם סרטן הערמונית עשוי לעבור במשפחה לפי ממצאי מחקר שנערך בשנת 2000.

2. משקל עודף

משקל עודף מגביר את הסיכוי לחלות במספר סוגים שונים של סרטן, כולל סרטן הערמונית. אנשים שסובלים מהשמנת יתר עשויים להיות אף תחת סיכון לסוג תוקפני יותר של סרטן הערמונית לפי ממצאי מחקר שנערך במכון הימי לרפואה בסן דיאגושומן גוף, וביחוד הסוג שנוצר סביב החלק המרכזי של הגוף, הוא בעל תפקיד פעיל בתהליך חילוף החומרים ומעודד ייצור הורמונים שעשויים לעודד התפשטות תאים סרטניים ברחבי הגוף.

3. הכמות שבה מאוננים בגיל צעיר

לפי מחקר שפורסם במגזין BJU הבינלאומיככל שגבר מאונן יותר במהלך הגילאים שבין 20-40, כך עולה הסיכון שלו לחלות בסרטן הערמונית. עורכי המחקר גורסים כי רמות מוגברות של טסטוסטרון מקושרות לסיכון מוגבר לחלות במחלה, והוא נוצר בין היתר ככל שהתפקוד המיני גובר.

4. הכמות שבה מקיימים יחסי מין בגיל מבוגר

מצד שני, ככל שמקיימים יותר יחסי מין, ביחוד מעל גיל 50, הסיכון לחלות בסרטן הערמונית יורד, זאת על פי מחקר שפורסם במגזין הבריאות המינית הבינלאומיבמחקרי מעבדה נמצא כי התוכן הביוכימי של הזרע של גברים משתנה כשהזרע נפלט במהלך יחסי מין ביחס לזרע שנפלט במהלך אוננות, והשינוי הזה הוא הגורם המשמעותי במניעת סרטן הערמונית. החוקרים מציעים כי יתכן שיחסי המין מעוררים את הערמונית וגורמים לסילוק רעלים בדרכים שבהם אוננות לא יכולה.

Ian MacKenzie

5. כמות הפעילות הגופנית

השקעת מאמץ בחדר הכושר יכולה להיות בעלת השפעה משמעותית על הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. ממחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד עולה כי פעילות גופנית (סבירה ולא מאומצת מדי) מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית ובייצור "תאים ציידים" ומערכות חיסוניות כימיקליות אחרות שעוזרות למנוע סרטן. יתכן גם שהשומן שנעלם בעקבות הפעילות הגופנית משחק תפקיד חשוב בתהליך.

6. התמודדות קודמת עם סרטן

גברים שנאבקו עם מחלת הסרטן בשלב מוקדם יותר בחייהם עשויים להיות בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הערמונית. מחקרים הראו עלייה בסיכון לחלות במחלה בייחוד בקרב גברים שחלו בעברם בסרטן הכליות, שלפוחית השתן, הריאות, בלוטת התריס ומלנומה (סרטן העור).

7. התמודדות עם מחלות מין

זיהום או דלקת בערמונית (פרוסטאטיס) עלול להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן, נמצא כי גברים שחלו בעברם בזיבה או עגבת הם בעלי סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן הערמונית, ביחוד אם מדובר בבעיה כרונית. הממצאים עדיין אינם חד משמעתיים, ויתכן כי הסיבה לה נעוצה דווקא בעובדה שגברים שסובלים מדלקות בערמונית פשוט עוברים יותר בדיקות שקשורות לערמונית, ועל כן הסיכוי לגילוי הסרטן גבוה יותר.

8. התמכרות לאלכוהול

למרות שכוס יין מדי ערב עשויה להיות בריאה ללב, שתייה חריפה בכמות שעוברת את 4 הכוסות 5 פעמים בשבוע מכפילה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניהבעוד שעדיין לא ברור כיצד בדיוק האלכוהול מעלה את הסיכון לחלות במחלה, על פי המחקר יתכן שהוא פוגע בתהליכי ריפוי הדנ"א בדרכים שעשויות לגרום לסרטן.

 

9. כמות גבוהה של סידן בדיאטה

חוקרים עדיין אינם מבינים את ההשפעה של הרגלי האכילה שלנו על סרטן הערמונית במלואם, אולם מספר מחקרים טוענים כי גברים שצורכים כמות גבוהה של סידן בדיאטה שלהם הם בעלי סיכון מוגבר לחלות בסרטן הערמונית. לגברים שבין הגילאים 19-70 מומלץ לצרוך 1,000 מ"ג סידן ביום, ולגברים שמעל גיל 71 מומלץ לצרוך 1,200 מ"ג סידן ביום. מומלץ מאוד שלא לעבור את הכמות של 2,000 מ"ג ביום אשר כבר נחשבת לגבול העליון הבטוח.

10. ניתוח לחסימת צינור הזרע (וזקטומיה)

ממחקר חדש שנערך בבית הספר לרפואה שבאוניברסיטת הרווארד עולה כי גברים שעברו ניתוח לחסימת צינור הזרע הם בעלי 10% יותר סיכוי לפתח סרטן בבלוטת הערמונית מאשר גברים שלא עברו ניתוח שכזה. ככל שהגבר עבר את הניתוח בגיל צעיר יותר, כך עולה עוד יותר הסיכון שלו לחלות במחלה על פי המחקר. עם זאת, איגוד האורולוגים האמריקאי מתנגד לממצאי המחקר חדש, ועדיין אין הסכמה מוחלטת לגבי ממצאיו החדשים.

אז מה אפשר לעשות כדי למנוע את סרטן הערמונית?

רוב הגורמים שמשפיעים על התפתחות סרטן הערמונית קשורים לגנטיקה ולצערנו, נכון להיום, לא ניתן לשנות אותם, אולם אם תשמרו על הרגלי תזונה נכונים, תוכלו להפחית משמעותית את הסיכויים שלכם לחלות במחלה. 

המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל ממליצה לגברים שעברו את גיל 50 להיבדק אצל הרופא אחת לשנה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם לאחרונה קיימת נטייה ברחבי העולם להקדמת הגיל המומלץ לבדיקה ל-40. המלצה זו עדיין לא אומצה בישראל, אך עם זאת כדאי שלא לקחת סיכונים ולהיבדק במידה ואתם חושדים שאתם נמצאים ברמת סיכון גבוהה.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.