print header

9 מיתוסים על הצטננות שצריך להפסיק להאמין בהם

אין דבר גרוע יותר ממצב שבו כולם סביבנו מתעטשים ומשתעלים, ואנחנו מבינים שלא קיימת עבורנו דרך לברוח מהצטננות. כן, יש לא מעט דרכים למנוע הצטננות עוד לפני שהיא מתחילה, אך יתכן שברגע שבו המחלה מכה שורש, אתם מעדיפים להקשיב לטיפים שלמדתם מאימא, סבתא או חברים. חלקם אולי עובדים, אך יכול להיות שחלקם הם מיתוסים ולא עובדות אמיתיות, אז עכשיו נשפוך קצת אור על הנושא ונחשוף בפניכם את המיתוסים שהתרגלנו להאמין להם בנוגע להצטננות, כמו גם האמת שסותרת אותם.
 

1. מיתוס: אנטיביוטיקה עוזרת לטפל בהצטננות

האמת: "אנטיביוטיקה מטפלת בזיהומים שנגרמים עקב חיידקים, והצטננות היא מחלה שנגרמת בעקבות נגיפים", כך מסביר ד"ר דארון גרש, רופא משפחה מבית החולים סנטר-קר במינסוטה ועמית באקדמיה האמריקאית לרופאי משפחה. "אנטיביוטיקה יכולה להרוג חיידקים או להאט את קצב התפתחותם, ויכולה לטפל בבעיות כמו דלקת סימפונות (ברונכיטיס), דלקת גרון או זיהום באוזן, אך היא לא יכולה לרפא זיהומים ויראליים, ולמעשה היא עלולה לגרום לתנגודת מסוכנת לאנטיביוטיקה אם משתמשים בה לעיתים קרובות מדי או לא נכון".
מיתוסים על הצטננות: קפסולות

2. מיתוס: ויטמין C עוזר למנוע הצטננות

האמת: "הראיות שיש בידינו אינן ברורות מספיק בכל הנוגע להשפעה של ויטמין C", כך אומרת ד"ר קתרין לינג, פרופסור חברה בבית הספר לסיעוד באוניברסיטת ג'ון הופקינס שבבולטימור. "יש ראיות לכך שביכולתו להפחית את משך המחלה אצל אנשים מסוימים, אך אנשים שסובלים ממחלת כליות או נשים בהיריון צריכים להימנע מנטילת מנות גדולות של ויטמין C, אשר באופן כללי גם עלולות לגרום לבעיות במערכת העיכול".

3. מיתוס: בהצטננות צריך לאכול הרבה, וכשיש חום צריך לצום

האמת: "אנשים חולים צריכים לנוח ולשתות הרבה", כך אומרת ד"ר לינג. "אם אין לכם תיאבון או אם יש לכם חום גבוה, חשוב לשתות הרבה ואף לצרוך אלקטרוליטים. מרק עוף זו מנה מצוינת לשם כך – זה חלבון שקל לעכל, זה אוכל שמחדיר נוזלים לגוף, והאדים עצמם שעולים מן המרק יכולים לעזור להחלמה".

4. מיתוס: יציאה החוצה עם שיער רטוב עלולה לגרום להצטננות

האמת: בעוד שיציאה החוצה עם שיער רטוב עלולה לגרום לכם לתחושה קרירה, זה לא מה שיגרום לכם לחלות או להצטנן", כך אומר ד"ר גרש. "מחלה נגרמת על ידי נגיפים וחיידקים, בדרך כלל כשאתם באים במגע עם אדם חולה". ובכל זאת, חשוב לוודא שמתלבשים חם כשיוצאים החוצה בחורף, מאחר שמזג אוויר קר מפחית את תגובת מערכת החיסון, מה שמקשה על הגוף להדוף חיידקים ונגיפים.
מיתוסים על הצטננות: אישה מצוננת על ספסל

5. מיתוס: צריכת מוצרי חלב מעודדת ייצור ליחה

האמת: "מוצרי חלב יכולים לגרום לליחה להיות צמיגית יותר", כך אומרת ד"ר לינג. "עם זאת, מוצרי החלב עצמם לא מגבירים את ייצור הליחה, כך שאי אפשר להתייחס לזה ככלל גורף. יתכן שאדם שסובל מכאב גרון יגלה שמזון קר או מוצרי חלב דווקא מסייעים להרגיע את הכאב ולא משפיעים עליו לרעה בשום צורה".

6. מיתוס: הצטננות לא גורמת לחום, רק שפעת

האמת: "הצטננות ושפעת הן שתי מחלות שנגרמות מנגיפים שונים, אך התסמינים שלהם די דומים", כך אומרת ד"ר לינג. "יתכן שיהיה לכם חום, ויתכן שלא. יתכן שתרגישו שהגוף כואב, יתכן גם שתרגישו עייפים, יתכן שתרגישו את כל אלה או שום דבר מזה. חום גבוה זה פשוט אחד ממנגנוני הגוף בניסיון להרוג פולשים זרים, ובמקרה זה נגיפים".

7. מיתוס: הצטננות לא מדבקת, אלא אם כן היא מלווה בחום

האמת: "אדם לא 'צריך' שיהיה לו חום גבוה כדי להיות מדבק" אומר ד"ר גרש. "למעשה, חלק מהאנשים שמראים מעט מאוד תסמינים עלולים עדיין להיות מדבקים, וראינו עדות ברורה לכך בתקופת הקורונה". לצורך העניין, הקורונה עצמה עלולה להיות מדבקת אף יומיים לפני שמופיעים תסמינים וד"ר גרש מוסיף: "הצטננות עלולה להיות מדבקת גם יום לפני שמופיעים התסמינים, והיא הכי מדבקת ב-4 הימים הראשונים לאחר תחילתם. נגיפים יכולים להישאר בגוף למשך שבועות גם אחרי שנעלמים התסמינים, אך ככל שעובר הזמן, כך הסיכון להדבקה יורד".
מיתוסים על הצטננות: אישה מצוננת מתחת לשמיכה

8. מיתוס: אי אפשר לעשות הרבה כדי למנוע הצטננות

האמת: "לאורך חודשי החורף חשוב להתגונן נכון מפני הצטננות ומחלות דומות אחרות" אומר ד"ר גרש. הנה כמה דרכים לעשות זאת:
  • שטיפת ידיים עם סבון לעיתים קרובות
  • ניקוי קבוע של משטחים ברחבי הבית, ביניהם שיש, שולחנות ואפילו צעצועים, עם חומר מחטא
  • צריכת נוזלים קבועה
  • צריכת מזון בריא ועשיר ברכיבים שמחזקים את מערכת החיסון
  • שינה מספקת
  • התרחקות מאנשים חולים

9. מיתוס: תרופות יכולות לרפא הצטננות

"הטיפול התרופתי שניתן לאדם מצונן לא מיועד לרפא את ההצטננות", כך אומרת ד"ר לינג. "אין תרופה להצטננות, אך יש תרופות שמסייעות להפחית את התסמינים, ביניהם חום גבוה וכאבי שרירים. התרופה הטובה ביותר להצטננות היא מנוחה, שתייה מרובה וקצת זמן".
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.