print header

כל מה שרציתם לדעת על נזלת ודרכי ההקלה

חודש אוקטובר הוא המבשר הרשמי של עונת הסתיו, שמביאה עמה את ברכת הגשם הראשון, את פריחת החצב ואת המראה המרגש של שלכת העלים הצבעונית. אך לרוע מזלנו, מה שמאפיין את העונה הזו יותר מכל הוא דווקא חוסר היציבות במזג האוויר. הטמפרטורות ההפכפכות שמשתנות בן רגע מציבות בפני בריאותנו אתגר גדול, ורבים מאיתנו מוצאים את עצמם חווים תסמינים של צינון והתקררות המלווים בנזלת מוגברת ככל שהחורף הולך ומתקרב. אז רגע לפני שאנו עושים את צעדינו הראשונים בתוך העונה הקרה והרטובה, אנו רוצים לצלול איתכם לעומק של הנושא ולהסביר לכם מה תפקידה של הנזלת בגופנו, מה גורם לה להפוך את ימי הסתיו והחורף לקשים מנשוא, מתי היא עלולה להיות מסוכנת, וכמובן שלא נשאיר אתכם ללא טיפים שיעזרו לכם להתמודד איתה.

מהו תפקידה ותרומתה של הנזלת לגוף שלנו?

הנזלת היא נוזל שמופרש מרירית האף שלנו שמטרתו היא לשמור על לחות בחלל האף ולמנוע כניסת אבק או חלקיקים לתוך מעברי הנשימה. על אף שברוב המקרים אנו נוטים להתייחס אליה כאל מטרד, הנזלת נוטלת חלק חשוב מאוד בהגנה על הגוף, כאשר אחד מתפקידיה העיקריים הוא למנוע פלישה של פתוגנים מחוללי מחלות לגופנו, כגון: חיידקים, פטריות ונגיפים, שעלולים להעביר אותנו ימים שלמים ומייגעים של חולי. למעשה, אפשר להסתכל על הנזלת כמסננת הראשית בכניסה לאף שלנו, שפועלת יום-יום, שעה-שעה להגנה על הגוף.

הגורמים לנזלת ודרכי הקלה: אישה עוצמת עיניים ונושמת

ממה נגרמת הפרשת נזלת מוגברת?

ייצור מוגבר של נזלת הוא אחת הדרכים של הגוף להגיב להצטננות או אלרגיה - והסיבה לכך היא שרירית האף שלנו, שממנה הנזלת מופרשת, מתפקדת הן כמערכת הגנה נגד זיהומים והן כאמצעי של הגוף להיפטר ממחוללי המחלות והדלקות שפלשו אליו. בשעה שאתם חווים הצטננות, גיתות האף שלכם (הסינוסים) הופכות פגיעות יותר לזיהום נגיפי, ובגוף שלכם מתרחשת הפרשה של חומר שנקרא היסטמין, שמגרה את בלוטות האף לייצר עודף של נזלת שתפקידה הוא להקשות על החיידקים להתבסס בתוך האף ועל מעברם ממקום למקום. לכן, כשאתם מרגישים מצוננים ואפכם לא מסכים להיפרד מהטישו, ודאי תשמחו לדעת שזה משום שהגוף שלכם עובד קשה כדי להוציא את החיידקים מהסינוסים שלכם.
 

מדוע יש לנו נזלת כשאנו בוכים? ודאי תהיתם לא פעם מדוע האף שלכם נוטה לייצר נזלת בשעת בכי. ראשית, אין לכך שום קשר לזיהום, אלרגיה או תופעה רפואית חריגה. כשאתם בוכים, בלוטות הדמעות שלכם, שנמצאות מתחת לעפעפיים, מייצרות את הדמעות שחלקן יוצאות החוצה ונוזלות על הפנים, אך חלקן האחר מתנקז דרך שני פתחים זעירים הנמצאים בשולי העפעפיים אל תוך "צינור הדמעות", שמוביל אותן אל שק הדמעות (Nasolacrimal Sac). משם, הן מתרוקנות אל תוך חלל האף ומתערבבות עם הנזלת.

הגורמים לנזלת ודרכי הקלה: אישה מקנחת את האף

מה המשמעות של נזלת בצבעים שונים?

בחינה קצרצרה של הנזלת מאפשרת לנו לדעת הרבה על המתרחש בגופנו, וצבעה המשתנה יכול להעיד על תחילתה של מחלה או אפילו על זיהום נגיפי. אמנם הצבעים השונים הם אינם הוכחה חד משמעית לקיום של מחלה ובחינת רופא עשויה להיות יעילה הרבה יותר במקרה הזה, אך הם יכולים להוות רמז להתפתחות של זיהום בחלל האף, שאולי דורש התערבות רפואית. 
 
שקוף - נזלת שקופה לרוב מעידה על כך שאין זיהום נגיפי בחלל האף אך אם ישנה הפרשה מוגברת של נזלת שקופה ונוזלית, הדבר עשוי להעיד על כך שאתם סובלים מנזלת אלרגית. זה נכון בעיקר כאשר התופעה מלווה לצד תסמינים כמו: עיניים נפוחות ומגרדות, אף מגרד, התעטשויות בלתי פוסקות, שיעול ברמות משתנות ועייפות.
 
לבן - נזלת לבנה המלווה בתחושת גודש באף לרוב מעידה על תחילתו של זיהום או הצטננות. הצבע הלבן מקורו בכמות מוגברת של כדוריות דם לבנות, שפועלות לשם הגנה על הגוף.
 

צהוב - נזלת צהובה היא סימן לכך שהמחלה שלך מתפתחת ונמצאת בשלב מתקדם יותר מאשר בשלב בו היא לבנה. הגוון הצהוב נוצר כתוצאה מהמלחמה של מערכת החיסון וכלל הגורמים המגנים בפתוגנים המזהמים.

הגורמים לנזלת ודרכי הקלה: כוס תה, משקפיים וטישו

 

ירוק - במצב בו הנזלת הצהובה והלבנה לא הצליחה להרחיק את מחוללי המחלה אל מחוץ לגוף, המערכת החיסונית מגבירה את עוצמת פעולתה, דבר שהופך את צבע הנזלת לירוק. הדבר מעיד על מדרגה נוספת ומתקדמת יותר של המחלה.
 
אדום - נזלת שנעה בין גוונים של ורוד ואדום עלולה להעיד על הימצאות של דם בחלל האף, שיכול להופיע כתוצאה מפציעה, גירוי או אפיסטקסיס (דימום מהאף). אם הנזלת שלכם מאופיינת בגוון הנוטה לחום או אדום כהה, הדבר עלול להעיד, בהנחה שלא נשמתם אבק, על דם שהתייבש. 
 
שחור - נזלת בגוון שחור עלולה להעיד על פטרת חמורה, בעיקר בקרב אנשים הסובלים ממערכת חיסון חלשה. אם אתם רואים שהנזלת שלכם מקבלת גוון כזה, עליכם לפנות באופן בהול לטיפול רפואי.

מה ניתן לעשות כדי להקל על נזלת מוגברת?

1. דאגו שהאוויר בחלל הבית יהיה לח - אוויר יבש מגרה את האף והגרון, וגורם לייצור מוגבר של נזלת המתפקדת כחומר סיכוך באזורים אלה. הצבה של מכשיר אדים סמוך למיטה מסוגלת לשפר פלאים את איכות השינה שלכם, לשמור על האף שלכם נקי מנזלת מוגברת ולמנוע מכם לסבול גם מכאבי גרון.
 

2. אל תשכחו לשתות! כשאתם חולים או סובלים מהצטננות, שתייה מרובה היא חיונית ביותר לדילול הנזלת ומאפשרת לסינוסים שלכם להתרוקן במהירות, מבלי שהיא מצטברת עליהם. אנשים הסובלים מנזלת אלרגית עשויים גם הם לחוש הקלה משמעותית בגודש כאשר הם צורכים כמות נוזלים מספקת.

הגורמים לנזלת ודרכי הקלה: כוס תה עם לימון

 

3. שנו את תנוחת השינה שלכם - בימים של נזלת מוגברת, ההמלצה היא להעדיף שינה בתנוחה שבה ראשם ופלג גופכם העליון מוטה מעט כלפי מעלה - תוכלו לעשות זאת על ידי הוספת כרית מתחת לראשכם. כשגופכם מונח על מיטה או ספה בצורה מאוזנת לחלוטין, הדבר עלול להגביר את אי הנוחות על ידי כך שזה משרה עליכם תחושה של קושי בנשימה ושל נזלת המצטברת בתחתית הגרון שלכם.
 
4. המנעו מבשמים, אלכוהול, קפאין ועישון - כשאתם מצוננים עשו כל שביכולתכם להימנע מלהיות בקרבת מבשמי אוויר ובשמים, כיוון שהכימיקלים המצויים בהם עלולים לגרות את האף, הגרון ואת דרכי הנשימה התחתונות. כמו כן, עליכם להימנע מעישון, כיוון שלעשן הסיגריות יש נטייה להגביר את ייצור הליחה והנזלת. בנוסף, צריכה של אלכוהול וקפאין, הידועים ביכולתם לייבש את הגוף במקרים של צריכה מוגברת, עלולה לדרדר את המצב, ולכן בימים של צינון יש להימנע מהם ולהעדיף משקאות חמים ונטולי קפאין.
 

5. זמן טוב למקלחת חמה - אחת הפעולות שמסוגלות להקל על הנזלת שלכם היא לבלות זמן איכות באמבטיה או מקלחת חמימה. כשמים חמים שוטפים את גופכם ובעיקר את הפנים הם מסוגלים לשחרר לחץ רב מהסינוסים שלכם ולהקל על התחושה הכללית.

הגורמים לנזלת ודרכי הקלה: אמבטיה
6. קנחו את האף בעדינות - זה מאוד מפתה לקנח את האף בחוזקה כשאתם סובלים מנזלת כדי להיפטר משאריות שמקשות עליכם לנשום. אך כשאתם עושים את זה בצורה אגרסיבית פעם אחר פעם, הפעולה הזו עלולה לפגוע בסינוסים שלכם - דבר המתבטא בכאבים, לחץ ואפילו זיהום.
 
אם אתם מסוג האנשים שמתחברים לדרך המסורתית של טיפול בצינון, הרשו לנו להכיר לכם 7 תרופות סבתא לטיפול בנזלת שיעזרו לכם לעבור את החורף הקרוב.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.