print header

מה זה מזונות פונקציונליים ואיך לצרוך יותר מהם?

המזונות הפונקציונליים נחקרו רבות לאורך השנים בכל הנוגע לתרומתם לבריאות ולתזונה, והם ממשיכים להיות בחוד החנית של תחום מחקר הרפואה הטבעית. מחקרים הראו פעם אחר פעם שתזונה שעשירה במזונות פונקציונליים היא הטובה ביותר להגנה על הגוף מפני מחלות כרוניות, כמו מחלות לב, סרטן, דלדול עצם, סוכרת ושבץ. אך יש אנשים שבכלל לא מכירים את המושג לכן כדאי לעצור לרגע את ההתלהובת כדי להבין מה בעצם נחשב למזון פונקציונלי ואיך צורכים יותר ממנו? את זה בדיוק נסביר לכם היום, כולל את היתרונות הבריאותיים הרבים שיש להקפדה על תזונה שכוללת כמה שיותר מזון פונקציונלי.

מה זה מזון פונקציונלי?

בעוד שאין הגדרה מוחלטת לקבוצת מזון שכזו, ההגדרה הכללית אומרת שרוב המזונות הפונקציונליים מספקים יתרונות בריאותיים שהם מעבר ל"חומרי הזנה בסיסיים", כלומר הם מספקים מיקרונוטריאנטים ומקרונוטריאנטים, כמו ויטמינים, מינרלים, פחמימות, שומן וחלבונים. המזונות הפונקציונליים מספקים את החומרים ההכרחיים האלה יחד עם תרכובות שלא תמצאו במזונות אחרים, כמו לדוגמה חומצות שומן אומגה 3, סיבים תזונתיים, פרוביוטיקה ונוגדי חמצון. אלו יכולים להיות ירקות, פירות, עשבי תיבול או תבלינים, אך לא רק. גם דגים שמנים, כמו סלמון למשל, או בשר איברים כמו כבד , יכולים להיחשב כמזונות פונקציונליים.
מה זה מזון פונקציונלי: מוצרי מזון בריאים בקערה בצורת לב

האם מזון מועשר נחשב למזון פונקציונלי?

אז כפי שאנחנו מבינים מההגדרה הכללית, המזונות הפונקציונליים הם כאלה שמספקים מעבר לחומרי הזנה בסיסיים. אם כך, האם מזון מועשר יכול להיחשב כמזון פונקציונלי? מאחר שאין הגדרה מדויקת למונח זה, אין גם חקיקה שקובעת מה נחשב למזון פונקציונלי ומה לא, והתגית "מזון מועשר" מהווה פעמים רבות דרך ליצרני המזון להרוויח כסף יותר מאשר הצהרה אמיתית הנוגעת לרמה הבריאותית של המוצר שהם מספקים – אם היא מודבקת למזון מעובד, זה לא אומר שמדובר במוצר מזון פונקציונלי. למעשה, מזון פונקציונלי לא צריך להיות מועשר בשום דבר, מכיוון שהוא בעצמו כבר מכיל את מה שנדרש כדי שייחשב לבריא. 

היתרונות הבריאותיים של המזון הפונקציונלי

לכל פריט מזון יש יתרונות בריאותיים משלו, אך מזון פונקציונלי יספק לכם כמה שתתקשו למצוא בהרבה מזונות שיש בחנויות ושאנשים אוכלים לאורך היום:

  • נוגדי חמצון (כמו קרוטנואידים, פלבונואידים, ליקופן, אנתוציאנינים ופוליפנולים) שנלחמים ברדיקלים חופשיים.
  • יכולת הפחתת דלקות.
  • סיוע במניעת מחלות, כמו מחלות לב וכלי דם, בעיות נוירולוגיות סרטן ואף דיכאון.
  • תמיכה בבריאות ותפקוד מערכת העיכול, וכתוצאה מכך שיפור תפקודה של המערכת החיסונית.
  • אספקת פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה לגוף.
  • הפחתת כמות הפתוגנים והחיידקים המזיקים בגוף.
מה זה מזון פונקציונלי: קערה עם פירות וזרעים בריאים

איך מזון פונקציונלי עושה את כל זה? האמת היא שלכל פריט מזון יש דרך קצת אחרת לסייע לגוף, וזאת בהתאם לתרכובות שמצויות בו, אך באופן כללי הנה כמה מהדברים שיכולים לסייע לגוף להימנע ממחלות בזכות צריכת מזון פונקציונלי:

  • מניעת ההשפעות השליליות של לחץבזכות חומרים כמו ויטמין B, מגנזיום וחומצות שומן אומגה 3.
  • הגנה על המוח מפני נזק חמצוני, מה שתורם לשמירה על הקוגניציה והבריאות הנפשית.
  • איזון רמות הכולסטרול ולחץ הדם.
  • סיוע בספיגת חומרים מזינים מהמזון שאנחנו צורכים.
  • סיוע בבנייה ושמירה על מסת עצם חזקה, למשל על ידי הפחתת רמת החומציות שבדם, אשר גורמת לבריחת סידן.
  • ויסות רמות הסוכר בדם בזכות סיבים ותרכובות נוגדות דלקות.
  • סיוע בשמירה על המשקל ומניעת משקל עודף, אשר גורם למחלות.

אילו מזונות פונקציונליים הם המומלצים ביותר?

כדי להתחיל לצרוך יותר מזון פונקציונלי אתם צריכים כמה דוגמאות, ואנחנו ממליצים להתחיל עם כמה מהרשימה הבאה ולוודא שאתם משלבים אותם כמה שיותר בתזונתכם.

מזונות עם כמות גבוהה של נוגדי חמצון

אלו כוללים מגוון רחב של פירות וירקות בצבעים עזים, כמו ירקות עם עלים ירוקים, פירות יער וגרגרים מכל סוג, תפוזים, פפאיה, פלפלים, בטטות, גזרים ומזונות ממשפחת המצליבים, כמו ברוקולי או כרוב ניצנים. אלו הם המקורות הטובים ביותר לנוגדי חמצון, שלמעשה מעניקים למזונות האלה את צבעם העז, ומגנים על תאי הגוף מפני נזק חמצוני.
מה זה מזון פונקציונלי: פירות וירקות עם צבעים עזים

מזונות ירוקים עשביים

עשבים למיניהם, כולל עשבי ים, כמו ספירולינה למשל, מלאים בפיטונוטריאנטים, ויטמינים ומינרלים, שאת חלקם קשה למצוא במזונות אחרים ממקור צמחי.

מזונות עם תכולת סיבים גבוהה

סיבים חשובים מאוד לתהליכי העיכול ולבריאות מערכת העיכול, והם גם מסייעים לווסת את תחושת התיאבון. אפשר למצוא סיבים בירקות, בפירות טריים, בקטניות, בדגנים מלאים ובזרעים ואגוזים. לחצו כאן כדי להכיר 10 מזונות עם תכולת סיבים גבוהה.

מזונות פרוביוטיים

אלו כוללים מזונות מותססים ומתורבתים, כמו יוגורט, קפיר, כרוב כבוש וכדומה. לפרוביוטיקה יש מספר תפקידי מפתח שחשובים לגוף, ביניהם הגנה על קירות המעיים, סיוע בספיגת חומרי הזנה מהמזון שאנחנו צורכים, מניעת בעיות שקשורות למערכת העיכול ומלחמה בזיהומים.

מזונות פרה-ביוטיים

פרה-ביוטיקה היא המזון של הפרוביוטיקה, והיא כוללת בתוכה פחמימות וסיבים ש"מסרבים" להתעכל בגופני, אך מאכילים את החיידקים הטובים שבגופנו. כמה דוגמאות למזונות פרה-ביוטיים הם כרישה, בצל, שום, בננה, תפוח אדמה, אספרגוס, ארטישוק, שעועית ושיבולת שועל. באופן כללי, צריכת ירקות לא מבושלים היא אחת הדרכים הטובות ביותר להכניס פרה-ביוטיקה לגוף.

חומצות שומן אומגה 3

אומגה 3 מסייעת להפחית את הסיכון למחלות לב, דיכאון, כאבי מפרקים ועוד, זאת בנוסף להיותה חשובה למען שמירה על תפקוד המוח והקוגניציה. הדרך הטובה ביותר להוסיף יותר חומצות שומן אומגה 3 לתזונה היא על ידי צריכת דגים שמנים, כמו סלמון, סרדינים ומקרל, כמו גם אגוזי מלך, זרעי צ'יה וזרעי פשתן.

זרעים ואגוזים

אמנם הזכרנו אותם בסעיפים קודמים, אך יש לתת להם התייחסות מיוחדת ופרטנית, מכיוון שהם נחשבים לאחת הדרכים הטובות יותר להוסיף שומנים בריאים וסיבים יחדיו לתזונה, מה שמגן על הלב, על המוח ועל מערכת העיכול בו זמנית. הם גם משביעים יחסית לחטיפים אחרים שאתם יכולים לנשנש, ותוכלו לבחור בין ערב רב של פיצוחים טעימים שכאלה, ביניהם שקדים, אגוזי קשיו ואגוזי מלך, וגם אפשר להוסיף לסלטים זרעי צ'יה, זרעי פשתן או זרעי המפ.

ציר עצמות

בציר עצמות יש כמות גדולה של חומצות אמינו כמו גליצין, ארגינין ופרולין, כמו גם ויטמינים ומינרלים, קולגן, אלקטרוליטים ואפילו נוגדי חמצון.
מה זה מזון פונקציונלי: אישה אוכלת סלט

איך לצרוך יותר מזון פונקציונלי באופן קבוע?

אז עכשיו כשאתם מכירים את המזונות המומלצים ומה הם יכולים לעשות עבורכם, נשאר לכם רק לשלב אותם בתזונה הקבועה שלכם, והנה כמה טיפים שיסייעו לכם לעשות זאת נכון:

1. בססו את התזונה שלכם על מזון צמחי

כדי להשיג מספיק סיבים, נוגדי חמצון ושאר חומרים מזינים שמסייעים לגופכם, עליכם לוודא שאתם צורכים יותר צמחים מאשר בשר ומוצרים מן החי. מילת המפתח כאן היא איזון, כי כמובן שעליכם לצרוך חלבון ושומנים בריאים, אך באופן כללי, עדיף שבצלחת שלכם יהיה יותר מזון מן הצומח.

2. בחרו בשומנים הנכונים

נסו להשתמש כמה שפחות במוצרי מזון עם שומן טראנס, כמו שמנים צמחיים מעובדים, (שמן סויה, קנולה או חמניות), והעדיפו מוצרי מזון עם שומנים בריאים, כמו שמן קוקוס, זית או אבוקדו.

3. בחרו במוצרים איכותיים מן החי

אם אתם צורכים הרבה בשר, ביצים, דגים וגבינות, דאגו לרכוש מוצרים כמה שיותר איכותיים וירוקים, בהם תהיה תכולה גבוהה יותר של חומרים מזינים והרבה פחות הורמונים ותוספות שגופכם לא צריך.

4. אל תתמלאו במזונות שאינם בריאים

אחד היתרונות בהוספת יותר מזון פונקציונלי לתזונתכם זה שהוא יתפוס את מקומם של מזונות אחרים שאולי התרגלתם לצרוך מהם ושאינם מסייעים או אף מזיקים לבריאותכם. חטיפים כמו אגוזים למשל יסייעו לכם לצרוך פחות ממתקים או חטיפים מלוחים שאינם בריאים לכם, מה שיעזור לכם לצרוך פחות סוכר ונתרן ויותר חומרים מזינים. בדקו את התוויות של המוצרים שאתם צורכים והימנעו מאלה שבראש רשימת הרכיבים שלהם מצוינים חומרים כמו סוכר, פרוקטוז, דקסטרוז, כל דבר שמתלווה ל"סירופ" וכדומה. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.