print header

מחקר חדש חושף את הכמויות המפתיעות של מיקרופלסטיק במסטיקים

בני האדם לועסים מסטיק כבר במשך מאות שנים, כשבעבר נהגו לייצר אותו משרף של עץ האלה, אולם לאורך הזמן תהליך הייצור השתנה והפך להיות סינתטי לחלוטין. רבים לועסים מסטיק באופו קבוע ולא חושבים שהוא מזיק להם בשום צורה מיוחדת, אך בשנים האחרונות עולות סיבות רבות לדאגה שחשוב להכיר. לאחרונה חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה הציגו בפני איגוד הכימיקלים האמריקאי ממצאים ממחקר פיילוט שבצעו, שמעידים כי בכל גרם של מסטיק שאנחנו לועסים יש בממוצע כ-100 חלקיקי מיקרופלסטיק שמשתחררים לרוק ושבסופו של דבר אנחנו מעכלים. האם זה מסוכן כמו שזה נשמע? 
 

מה ידוע לנו על מיקרופלסטיק והסכנה שהוא מציב בפנינו?

"המטרה שלנו היא לא להדאיג אף אחד", כך אמר סנג'יי מוהנטי, פרופסור מאוניברסיטת קליפורניה, בהודעה ששחרר לתקשורת. "מדענים עדיין לא יודעים להגיד במאה אחוז אם מיקרופלסטיק מסוכן לנו או לא, מאחר שלא נעשו הרבה מחקרים על בני אדם בנושא". בכל זאת ראוי לציין שבין אם ההשפעה השלילית היא גדולה או לא, אף אחד לא היה רוצה חלקיקי מיקרופלסטיק בגוף שלו או של הילדים שלו. 
כמויות מדאיגות של מיקרופלסטיק במסטיק: אישה מכניסה מסטיק לפה
על פי מחקרים קודמיםההערכה היא שאדם ממוצע צורך בין 39,000 ל-52,000 חלקיקי מיקרופלסטיק מדי שנה. הוא נמצא בכל מקום, ואנחנו נחשפים אליו דרך אריזות פלסטיק של שתייה ומזון, קרשי חיתוך, ספוגים ותהליכי הייצור של פריטים רבים שאנחנו צורכים. הוא אפילו מצוי במאכלים רבים שאנו אוכלים. מסטיק הוא פשוט מוצר מסוים שעוד לא נחקר רבות בנושא זה עד היום, ומתברר שטוב שהגיע תורו...
 
"המעבדה שלי חקרה בעיקר את ההשפעה של מיקרופלסטיק על אדמה ומים. למדנו שיש דרכים שונות שבהן אדם יכול להיחשף למיקרופלסטיק – עיכול או שאיפה", כך אמר מהונטי. "רוב המחקרים שנעשו בנושא ושקשורים לחשיפה למיקרופלסטיק על ידי עיכול מזון עוסקים בזיהום של מזון מאריזות פלסטיק (בקבוקי פלסטיק, שקיות תה מפלסטיק וכדומה), אך מסטיק הוא פריט מזון שעשוי בעצמו מפלסטיק. ועדיין, הרוב לא יודעים זאת. רצינו למדוד את כמות המיקרופלסטיק שבמסטיק, וחשוב להעריך את כמות החשיפה ואת ההשפעות השליליות הפוטנציאליות שיש לזה".

איך נערך המחקר?

מסטיק עשוי מחומרי טעם, ממתיקים, בסיס צמיגי ומרכיבים אחרים. במסטיקים "טבעיים", החומר הצמיגי הוא פולימר שמבוסס על צמחים, כמו שרף עץ, וזה מה שגורם לו להיות "לעיס". בסיס צמיגי מחומר סינתטי, כמו פולימר שמבוסס על נפט, משמש ליצירת מסטיקים סינתטיים, שהם המוצרים שכולנו מכירים מהקיוסקים, הסופרים וחנויות הממתקים. 
 
החוקרים בדקו 5 סוגים של מסטיקים סינתטיים ו-5 סוגים של מסטיקים טבעיים מיצרנים שונים. כל אדם שהשתתף במחקר לעס 7 חתיכות מסטיק שונות מבין אלה למשך 4 דקות, ונלקחו ממנו דגימות רוק כל 30 שניות. לאחר מכן הוא שטף את פיו במים נקיים, נלקחה ממנו דגימת רוק נוספת, וכל אלו שולבו יחדיו לדגימה אחת. החוקרים עשו גם בדיקה נוספת ושונה, בה כל נחקר לעס מסטיק למשך זמן רב יותר, ונלקחו דגימות רוק כל 20 דקות.
 
החוקרים מדדו את כמות המיקרופלסטיק שנמצאה בדגימות הרוק, ועל אף שבתחילה הם שיערו שבמסטיקים הסינתטיים יהיה יותר מיקרופלסטיק, הם הופתעו לגלות שבמסטיק טבעי הייתה כמות זהה. "לא הופתענו לגלות מיקרופלסטיק במסטיק, אך כן הופתענו לגלות שיש כמות זהה במסטיקים סינתטיים וטבעיים", כך אמר מוהנטי.
כמויות מדאיגות של מיקרופלסטיק במסטיק: אישה לועסת מסטיק

כמה מיקרופלסטיק יש במסטיק?

לפי המחקר התגלה שבממוצע יש כ-100 חלקיקי מיקרופלסטיק בכל גרם של מסטיק. היו כמה סוגי מסטיקים שבהם היה יותר – עד 600 חלקיקי מיקרופלסטיק על כל גרם. יש לציין שכל חתיכת מסטיק שוקלת בסביבות 2-6 גרם. החוקרים גילו גם שבשני סוגי המסטיקים היה אותם סוגים של פולימרים, כשהכמות הגבוהה ביותר הייתה של פוליאוליפין – פלסטיק שכולל סוגים שונים כמו פוליאתילן ופוליפרופילן.
 
טרייסי וודראף, פרופסור ליילוד וגניקולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה שחקרה את השפעות המיקרופלסטיק על הבריאות ולא לקחה חלק במחקר הנוכחי, מציינת שהעובדה שהמסטיק מכיל מיקרופלסטיק היא לא כל כך מפתיעה. "שום דבר לא מפתיע אותי בנושא הזה יותר, אבל זה עצוב שמה שאנחנו שמים בפה שלנו להרבה זמן משחרר מיקרופלסטיק. אנחנו כבר יודעים שאנחנו נחשפים לכמות גבוהה של מיקרופלסטיק, מכיוון שניתן למצוא אותו בכל חלק בגופנו, אך הבעיה היא שהמסטיק שאנחנו לועסים מצטרף לרשימה של המיקרופלסטיק שאנחנו כבר נחשפים אליו".

מה ההשפעה הבריאותית של מיקרופלסטיק בגוף?

הנושא הזה עדיין נמצא תחת מחקר. בסקירת מחקרים שנערכה בשנת 2024 הראו החוקרים שיש חשש כי מיקרופלסטיק מזיק למערכת הנשימה, העיכול והרבייה, ויתכן גם שהוא מקושר לסרטן במעי הגס ובריאות. ד"ר דנה הונס, דיאטנית קלינית מאוניברסיטת קליפורניה שלא קשורה למחקר, מסבירה שלמרות שידוע לנו שמיקרופלסטיק זה דבר נפוץ כיום בגופנו, התוצאות האלה עדיין מדאיגות.
 
"למען האמת, מעולם לא חשבתי שמסטיק יכול להיות מקור למיקרופלסטיק! כן, אני מאוד מופתעת מהמחקר הזה, ולא בצורה טובה. כשלועסים מסטיק, רוב האנשים נוטים לבלוע את הרוק שלהם, ואם המסטיק משחרר מיקרופלסטיק לרוק, זה אומר שאנחנו בולעים אותו, וזה לא טוב".
כמויות מדאיגות של מיקרופלסטיק במסטיק: ילדה עושה בלון ממסטיק

האם צריך להפסיק ללעוס מסטיקים?

ד"ר הונס מציינת שיתכן כי כדאי להפחית את כמות המסטיקים שלועסים או להפסיק כליל ללעוס מסטיקים. "המחקר הזה מראה שגם מסטיק טבעי וגם מסטיק סינתטי מכילים כמות זהה של מיקרופלסטיק, אז במקרה הזה, נראה שלא ממש משנה איזה מסטיק אתם לועסים. יתכן שעדיף להפסיק ללעוס מסטיקים או לפחות להפחית את התדירות – במיוחד בקרב ילדים שמוחם עלול להיות רגיש יותר לנזקים שנגרמים מחשיפה לכימיקלים."
 
וודראף אומרת שזו בחירה חופשית של כל אחד, אך היא בעצמה מעדיפה להימנע ממסטיקים. "ככל שלועסים יותר, כך נחשפים ליותר מיקרופלסטיק. אנחנו למעשה מוסיפים עוד מיקרופלסטיק למה שאנחנו כבר נחשפים אליו באופן יומיומי, אז אני אישית מעדיפה שלא ללעוס יותר מסטיק. אם אנשים מעוניינים להפחית את החשיפה שלהם למיקרופלסטיק, שאנחנו כבר די יודעים שמקושר לבעיות בריאותיות מסוימות, עדיף להימנע מלעיסת מסטיק."

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.