הביצה הסקוטית היא מאכל מהמטבח הבריטי - קציצה עסיסית וטעימה עטופה בפירורי לחם, שעוטפת ביצה קשה או רכה. שמה השני של המנה הזו הוא "ביצת הפתעה", והיא אהובה במיוחד על ילדים (ולא רק) שמגלים בהתלהבות מה ההפתעה שמסתתרת בפנים.
אופן ההכנה קל ופשוט, מכינים ביצים קשות כמו במתכון הבא: איך מכינים ביצים קשות. מקלפים את הביצים, עוטפים בתערובת תבלינים ובבשר, ומצפים בפירורי לחם.
המתכון הבא הוא הדרך שבה מכין השף לירוי קפוזה את הביצים הסקוטיות; דעו כי אפשר להפוך את המנה למושחתת יותר ולטגן את הקציצות בשמן חצי עמוק, אך ניתן גם לחסוך בקלוריות ולטגן קלות (לא חייב) ואז לאפות בתנור. מה שחשוב זה להכין טחינה ומפנקת שתוכלו לזלף מעל.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים ביצים סקוטיות:
הביצים: את הביצים רצוי להכין מראש אחרת הן עלולות לצאת לא מוכנות או להתפוצץ ולהישפך בתוך הקציצה ולהרוס את המנה. את הביצים מבשלים לפי מידת העשייה האהובה עליכם, כביצה רכה או כביצה קשה.
בשר טחון: את הבשר הטחון ניתן להמיר בבשר עוף טחון. שומן הכבש במתכון אינו רכיב חובה וניתן לוותר עליו.
פירורי לחם: אפשר להחליף את פירורי הלחם בשיבולת שועל או בשברי קורנפלקס.
להעשרת הטעם: ניתן להוסיף כף חרדל, שום כתוש, עירית ועשבי תיבול קצוצים כמו: כוסברה או פטרוזיליה.