עלי הגפן בעבר שימשו לעיטוף דגים בזמן הצלייה במדורה ולכבישת ירקות. עם הזמן אנשים התחילו להבין שיש להם פוטנציאל לשמש גם כמאכל בפני עצמו והחלו למלא אותם בבשר קצוץ, או להגיש כמתאבן לצד יוגורט. השילוב בין עלי הגפן, האורז והבשר הטחון יוצר מעדן טעים ובריא, כאשר אפשר כמובן לקחת את המנה למקומות טבעוניים וצמחוניים, ולהחליף את הבשר בצימוקים או חמוציות. חוץ מהטעם הנהדר לעלים יתרונות בריאותיים רבים; הם עשירים בוויטמינים כמו ניאצין, ברזל, סיבים, מגנזיום, סידן ונחושת, ודלים בנתרן, סוכר שומן וכולסטרול.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים עלי גפן במילוי בשר טחון ואורז:
עלי הגפן: שיח הגפן פורח באביב וניתן למצוא את עליו עד אמצע הקיץ אצל הירקן. את העלים הטריים יש לשטוף היטב, לחלוט ולרכך, את הכבושים אפשר למצוא ברשתות השיווק ומומלץ לשטוף ולהשרות במים קרים כדי להוציא מהם את המליחות.
האורז: אפשר לשטוף את האורז, לערבב עם התוספות ולהכניס לסיר לבישול. אך אפשר ורצוי עוד יותר להשרות במים לפחות שעה, כך האורז יספוג במהלך הבישול פחות נוזלים ויתנפח במידה הנכונה שלא תפגע בעלים. רק הימנעו מלהכין מראש את האורז אחרת הוא יהיה רך מדי ועיסתי. אם ברצונכם לקצר את זמן הבישול עדיף רק לבשל חלקית את האורז לפני הבישול בתוך העלים.
הגלגול: מניחים את הצד המבריק כלפי מטה, עם הצד העבה שבו היה הגבעול קרוב אלינו.
הבישול בסיר: מומלץ לרפד את תחתית הסיר לפני שמניחים את העלים כדי שלא ידבקו או ישרפו במהלך הבישול. ניתן לעשות זאת עם שאריות עלי גפן, במיוחד הקרועים, פרוסות תפוחי אדמה, או כמו במתכון הבא עם עגבניות. מסדרים בצפיפות את העלים כדי שלא יזוזו בתוך הסיר ויתפרקו, ומניחים מעליהם צלחת שתסייע להם להישאר במקום ולא לצוף למעלה.
צינון: מומלץ לתת לעלים לנוח ולהצטנן לפני האכילה, כדי לאפשר לעמילנים שבאורז להתייצב.
העשרת הטעם: אפשר להוסיף לתערובת כוסברה או פטרוזיליה קצוצה, עגבנייה מרוסקת, רכז רימונים וצנוברים.
החלפת עלי הגפן: ניתן להחליף את עלי הגפן בעלי כרוב.