print header

כל מה שחשוב לדעת על אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס הוא מצב רפואי המאופיין בהיחלשות של עצמות, מה שהופך אותן לשבירות ופגיעות יותר לסדקים או שברים. זוהי מחלה מתקדמת שעלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים משמעותיים. הנה כל מה שחשוב שתדעו לדעת על אוסטיאופורוזיס:

מבנה וצפיפות העצם

עצמות הן רקמות חיות העוברות כל הזמן תהליך של היווצרות וספיגה. מצב של אוסטאופורוזיס מתרחש כאשר האיזון בין יצירת עצם לספיגה מופר, וכתוצאה מכך מתרחשת ירידה בצפיפות ובחוזק העצם.

גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס 

ישנם מספר גורמים אשר יכולים להגביר את הסיכון לפתח אוסטאופורוזיס, בין היתר:

  • הזדקנות - צפיפות העצם נוטה לרדת עם הגיל.
  • מגדר - נשים נוטות יותר לאוסטאופורוזיס.
  • היסטוריה משפחתית – בני משפחה אשר סבלו מאוסטאופורוזיס. 
  • שינויים הורמונליים - כגון גיל המעבר אצל נשים.
  • משקל גוף נמוך.
  • תזונה לקויה - במיוחד במצב של מחסור סידן או ויטמין D.
  • אורח חיים "ישבני".
  • עישון וצריכת אלכוהול מופרזת.
  • תרופות מסוימות - למשל, שימוש ארוך טווח בקורטיקוסטרואידים.

תסמינים של אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס מכונה לעתים קרובות "מחלה שקטה" מכיוון שהיא מתקדמת ללא תסמינים ברורים עד למצב של התרחשות שברים. שברים נפוצים הקשורים לאוסטאופורוזיס כוללים שברים בירך, שברים בחוליות ושברים בשורש כף היד. שברים בחוליות עלולים לגרום לשורה של תסמינים שונים כמו: כאבי גב, אובדן גובה ושינויים ביציבה.
 
אוסטאופורוזיס: עיסוי ידיים

אבחון אוסטאופורוזיס

בדיקת צפיפות עצם, מתבצעת בדרך כלל באמצעות אמצעים כמו סריקות ספיגה של קרני רנטגן כפולות (DXA), שהיא השיטה הנפוצה ביותר המשמשת לאבחון אוסטאופורוזיס. הרופא עשוי לשקול גם גורמי סיכון אחרים ולבצע בדיקות דם כדי לשלול מצבים רפואיים אחרים.

כיצד ניתן למנוע אוסטאופורוזיס?

ישנן מספר אסטרטגיות מניעה וניהול של אוסטאופורוזיס אשר כוללות בין היתר:
  • תזונה מאוזנת ועשירה בסידן וויטמין D.
  • תרגילי נשיאת משקל וחיזוק שרירים קבועים.
  • הימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מופרזת.
  • אמצעים למניעת נפילה, במיוחד עבור מבוגרים.
  • תרופות כפי שנקבעו על ידי ספק שירותי בריאות בעת הצורך.

טיפול באוסטאופורוזיס

טיפול באוסטיאופורוזיס נועד להאט את התקדמות איבוד העצם, להפחית את הסיכון לשברים ולהקל על כאבים נלווים. תרופות כוללות בין היתר: ביספוספונטים, טיפול הורמונלי (לנשים לאחר גיל המעבר) ותרופות אחרות לחיזוק העצם, עשויות להירשם – זאת כמובן תוך התבססות על מצבו של החולה וגורמי הסיכון הפרטניים עמם הוא מתמודד.

סיבוכים של אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס היא מחלה אשר עלולה להוביל לשברים - שכידוע, יש להם השלכות חמורות, כולל פגיעה בניידות, כאבים כרוניים ואף נכות. שברים בירך במיוחד, עלולים לגרום לסיבוכים משמעותיים, ולהצריך התערבויות רפואיות מורכבות כגון: ניתוחים, אשפוז ארוך טווח וקושי לשוב ולחזור להתניידות רגילה.

שינויים באורח החיים

שינויים באורח החיים יכולים למלא תפקיד מכריע בניהול אוסטאופורוזיס. אלה כוללים תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה ואמצעים למניעת נפילות.

תמיכה וניהול המחלה

אוסטאופורוזיס הוא מצב כרוני הדורש טיפול מתמשך. מעקב קבוע על ידי רופא מוסמך הינו חיוני כדי לפקח על בריאות העצם ולהתאים את תוכניות הטיפול לפי הצורך.
 
היכרות עם המאפיינים והתסמינים השונים של אוסטאופורוזיס מאפשרים לזהות את התופעה בזמן וכמובן, גם לטפל בה בצורה הנכונה. אם יש לכם חשד ולו הקל ביותר שיש לכם אוסטאופורוזיס או שאתם בסיכון בגלל גיל או גורמים אחרים, חיוני להתייעץ עם רופא מוסמך לצורך הערכה וניהול נכון של המחלל על שלל התסמינים שלה. גילוי וטיפול מוקדם יכולים לעזור להאט את התקדמות המחלה ולהפחית את הסיכון לשברים וסיבוכים נלווים – וכידוע, המחלה חושפת את המתמודדים איתה למגוון רחב של סיכונים מהסוג הזה. 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.