print header

מחקרים בדקו ומצאו: מהו הכלי המתקדם שיכול לחזק את המוח?

תוחלת החיים האנושית בעולם המערבי הולכת ועולה, ואלו כמובן חדשות נהדרות, אך הן מביאות איתן כמה וכמה אתגרים שעומדים בינינו לבין הזדקנות בריאה ושמירה על איכות החיים בגיל השלישי. אחד המרכזיים שבהם הוא ירידה הדרגתית בתפקוד שמשפיעה על היכולות הקוגניטיביות ועל הזיכרון שלנו. מחקרים מהעבר הוכיחו לנו שהדעיכה הזו מתחילה לקראת גיל 40, וכאשר מגיעים לגיל הזהב בעיות זיכרון כבר הופכות למטרד משמעותי. כדי להילחם במצב הזה ולחזק את התאים האפורים, ניתן למצוא כיום כלים שונים שמבטיחים לשמור על הזיכרון ועל היכולות השונות של המוח באמצעות אימון קוגניטיבי ממוחשב. למען איכות החיים שלנו ושל היקרים לנו בעתיד, חשוב להבין מה עומד מאחורי השם הזה ומה מחקרים שונים חשפו על היעילות שלו.
 
אימון קוגניטיבי ממוחשב: צללית של אישה מול מחשב

מהו אימון קוגניטיבי אמיתי ואיך מזהים אותו?

אימון קוגניטיבי הוא מושג חדש יחסית שנולד בעקבות ההבנה של עולם המדע, שהמוח האנושי שומר על "גמישות" גם בגיל מבוגר. במילים אחרות, הוא מסוגל ללמוד יכולות, לבצע הקשרים חדשים ואפילו ליצור תאי עצב חדשים, כאשר מספקים לו את הגירויים, הפעילויות, והאתגרים המתאימים באופן קבוע. בדיוק כמו אימון בחדר כושר עבור השרירים, אימון קוגניטיבי מחזק את המוח באופן שמאפשר לשמר ואף לשפר את היכולות השונות שלו. לרוב זה נעשה באמצעות משימות שמערבות חיזוק יכולת מפתח של המוח, במסווה של משחקים המאתגרים את המשתמש לזכור מספר מסוים של פריטים, לזהות פרצופים ולפתח קשב מרחבי. ההשפעה החיובית של משחקים שכאלו הומחשה פעמים רבים במסגרת מחקרים שונים, שגם הדגישו את חשיבות השמירה על פעילות גופנית.
 
ישנם כמה הבדלים מרכזיים בין משחקי חשיבה להפעלת המוח לבין אימון קוגניטיבי אמיתי שיוביל לתוצאות לאורך זמן:
  • אימון קוגניטיבי יעיל מספק לנו יכולות שניתן "לתרגם" ולהעביר לחיי היומיום והן לא רק תורמות לשיפור היכולת במשחק.
  • אימון קוגניטיבי הוא כלי שתוכנן בראש ובראשונה לחיזוק המוח ולא כמשחק. הוא עדיין בהחלט יכול לספק פעילות מהנה, אך זהו לא תחום ההתמקדות שלו.
  • כלי יעיל לאימון קוגניטיבי מסוגל להוביל לשיפור ביכולות כמו שליפת מידע, זיכרון עבודה ועיבוד מידע.

מחקרים חושפים: עד כמה אימון קוגניטיבי ממוחשב יעיל לחיזוק המוח?

עד לפני מספר שנים, אימון קוגניטיבי לחיזוק המוח היה משהו שאנשים עשו עם דף ועט או עזרים מוחשיים אחרים, ובמרבית המקרים גם בליווי של איש מקצוע. כיום, בזכות התקדמות ניכרת לא רק בתחום בתחום חקר המוח אלא גם בכל הקשור לפיתוח כלים דיגיטליים שונים, ניתן לבצע אותו כמעט מכל מקום באמצעות מחשבים ומכשירים ניידים. בעקבות זאת "נולד" האימון הקוגניטיבי הממוחשב, מה שעורר חוקרים מרחבי העולם לבדוק האם מדובר בבשורה אמיתית שמנגישה את האפשרות לחזק את המוח כמעט לכל אדם. ב-2020 פורסמה בכתב העת המדעי הנחשב Nature, סקירת מחקרים בראשות חוקר בשם ברונו בונשר מאוניברסיטת קיימברידג', שאיגדה מידע על יותר מ-1,500 אנשים אשר השתתפו בניסויים לבחינת היעילות של אימון קוגניטיבי ממוחשב. המידע שאוגד בסקירה הזאת והמסקנות שלה, בהחלט צריכים לסקרן כל אדם שרוצה לשמר את הזיכרון והמוח שלו.
אימון קוגניטיבי ממוחשב: מוח בתוך ראש על רקע קוד בינארי
כדי להקל על ניתוח הממצאים של הניסויים השונים, עורכי סקירת המחקרים חילקו את ההשפעה על המוח והזיכרון למספר תחומים: מהירות עיבוד (processing speed), זיכרון עבודה (working memory), תפקודים ניהוליים (executive function), זיכרון מילולי (verbal memory), קשב (attention) וקשב מרחבי (visuospatial abilities). הם הציגו את היעילות ורמת השיפור של המשתתפים בכל הניסויים בתחומים האלו בגרף הבא, שבו ניתן לראות ש-4 מתוך 6 היכולות השתפרו באופן מובהק בעקבות ביצוע אימון קוגניטיבי ממוחשב. שתי היכולות הנוספות חוו השפעות מעורבות, אך בהחלט ניתן לראות שגם הן יכולת להתחזק מאוד.
אימון קוגניטיבי ממוחשב: גרף מתוך מחקר
כפי שניתן לראות, היכולות ששופרו במידה הרבה ביותר הן מהירות העיבוד וזיכרון העבודה (כינוי למנגנון הקוגניטיבי המשמש את המוח לצורך אחסון מידע ושימוש בו לאורך פרקי זמן קצרים). החוקרים מציינים שמדובר בעובדה מעניינת וחשובה, משום שחלק מתהליך ההאטה הפסיכומוטורית שרבים חווים בשנות חייהם המתקדמות, פוגע בעיקר ביכולות האלו. לפי מסקנות הסקירה, אימון קוגניטיבי ממוחשב בהחלט יכול לספק לכך פתרון. פרט חשוב נוסף שהם מציינים בניתוח הממצאים, הוא שהכלים היעילים לחיזוק המוח שנבחנו בניסויים השונים אינם בלעדיים לגופי מחקר והם זמינים לשימוש עבור כל אדם, נושא שעליו תוכלו ללמוד בהמשך הכתבה.

מה עוד התגלה על אימון קוגניטיבי ממוחשב?

ניתוח המחקרים של בונשר חשף מידע לא רק על היעילות של אימון קוגניטיבי ממוחשב. איגוד נתוני הניסויים השונים שנסקרו מאפשר להסיק מסקנות נוספות וגם בחלק מהניסויים עצמם התגלתה תובנה בעלת משמעות לגבי האפשרות של כל אחד ואחת מאיתנו לחזק את המוח והזיכרון. למשל, התגלה שאימון שכזה יכול להיות מבוצע בסביבה ביתית בעזרת מכשיר כמו טלפון נייד ועדיין להוביל לשיפור בתפקוד המוח בקרב אוכלוסיות מבוגרות. עוד מצויין בסקירה שישנן ראיות לכך שההשפעה המשמרת והמחזקת של אימון קוגניטיבי נמשכת לאורך זמן כל עוד המתרגל ממשיך לבצע אותו. במילים אחרות, ככל שמתרגלים את המוח לאורך יותר זמן בעזרת אימון ממוחשב, כך מוגנים יותר מהידרדרות קוגניטיבית ופגיעה ביכולות חשובות כמו זיכרון ועיבוד מידע.

הפיתוח הישראלי שמאפשר לכם לבצע אימון קוגניטיבי יעיל

המטא-אנליזה של בונשר מוכיחה שהשיפור בתפקוד ממנו נהנים אנשים המחזקים את מוחם באמצעות אימון קוגניטיבי הוא לא מקרי, ושמדובר בכלי יעיל וחזק לשיפור הזיכרון. אך כפי שהסברנו בתחילת הכתבה, לא כל משחק או אפליקציה שמבטיחים לחזק את המוח באמת עושים זאת, ורבים לא יודעים לאן לפנות. כאן נכנסת לתמונה אפקטיבייט, תוכנה לאימון המוח שפותחה בישראל בשיתוף נוירופסיכולוגים, חוקרי מוח, מפתחי אינטליגנציה מלאכותית ומומחי עיצוב חווית משתמש. אפקטיבייט הוכחה מחקרית באופן ממוקד והיא מספקת למשתמשים בה משחקים ואימונים שמפעילים את המוח בהתאמה אישית לרמת היכולות וקצב ההשתפרות של כל אדם. האימונים הקוגניטיביים נערכים בסביבה ידידותית למשתמש, שגם אנשים מבוגרים ללא זיקה טכנולוגית יכולים להתמצא בה במהירות. אפקטיבייט אף נבחרה על ידי קופות ובתי חולים בארץ ככלי לחיזוק מוחם של מטופלים רבים, לשיפור יכולת הזיכרון שלהם ולהעלאת איכות חייהם באופן כללי.
 
לפרטים נוספים על אימון המוח והזיכרון בעזרת אפקטיבייט, מלאו את פרטיכם: 
 
 
אני מאשר קבלת מידע/ הטבות מאפקטיבייט מעת לעת אשר ניתן להפסיק בכל שלב
 

 

!-- Google tag (gtag.js) -->

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.