print header

10 תשובות לשאלות נפוצות שתזונאים שומעים

מרוב שיש היום כל כך הרבה דיאטות שונות, קשה לדעת איזו מהן היא המתאימה ביותר בשבילנו ואחרי אילו המלצות בנוגע לתזונה עלינו לעקוב. בדיוק לשם כך אנשים מתייעצים עם תזונאים, שיודעים לבנות תפריט פרטני לכל אדם על פי מצב בריאותו, אך יש כמה שאלות שהתזונאים שומעים כמעט מכל מטופל שמגיע אליהם, וכעת הזמן לענות על כולן כדי לעשות קצת סדר בבלגן. האם יש דיאטה מומלצת יותר או פחות, האם גלוטן הוא האויב הגדול ביותר שלנו ומה המזון הכי מסוכן לבריאות? 
 
שאלות נפוצות שאנשים שואלים תזונאים: תפוחים וסימן שאלה על מאזניים

1. האם חובה להפסיק לאכול פחמימות כדי להוריד אחוזי שומן?

היום נהיה מאוד אופנתי להתייחס לפחמימות כמו לשד, ויש הממליצים להכחיד אותן מהתזונה ולהעדיף דווקא לצרוך יותר שומן. משטר תזונה שזה יכול להצליח בחלק מהמקרים ואכן לגרום לירידה באחוזי השומן בגוף, אך זה מעט יותר מסובך ממה שזה נשמע, כך אומרת רייצ'ל פיין, תזונאית ומנהלת אתר שעוסק בתזונה נכונה. 
 
"נכון, שריפת השומן מתגברת כשרוב הקלוריות שאנו צורכים מגיעות משומן, אך בו זמנית הגוף שלנו מתחיל לאחסן יותר שומן חדש", היא מסבירה. "מבחינה ביולוגית, הגוף שלנו מעדיף לשרוף פחמימות, במיוחד כשאנחנו עושים פעילות גופנית. שומן ופחמימות הולכים יד ביד – המטבוליטים שנוצרים מחילוף החומרים של הפחמימות דרושים לחילוף החומרים של השומן".
 
בשורה התחתונה: כדי להגיע למשקל בריא ורצוי, הגוף צריך איזון של פחמימות, חלבון ושומן. בנוגע לפחמימות, רייצ'ל ממליצה לבחור מוצרים שמעובדים כמה שפחות, כמו חיטה מלאה, קטניות, אגוזים וזרעים.

2. האם סוכר הוא באמת החומר הגרוע ביותר לגוף?

סוכר הוא לא כזה נוראי כמו שאנשים רבים חושבים, אך בהחלט צריך לצרוך ממנו במתינות, ויש לצריכתו המוגזמת הרבה השלכות שליליות. "טכנית, סוכר הוא הצורה הפשוטה ביותר של אחד המיקרונוטריאנטים שהגוף צריך – פחמימות, שהן סוג של דלק עבור הגוף", כך מסבירה פיין. הבעיה מתחילה כשהסוכר הוא מעובד או כשמוסיפים אותו למזונות אחרים בצורות שונות, כמו סירופ תירס לצורך העניין. בצורתו הטבעית, בפירות למשל, הוא בסדר גמור לצריכה.
 
בשורה התחתונה: המפתח הוא להפחית את צריכת הסוכר שמוסיפים למזונות באופן מלאכותי.
שאלות נפוצות שאנשים שואלים תזונאים: קוביות סוכר

3. איזו דיאטה עוזרת להפחית במשקל במהירות המרבית?

השאלה הזו היא קצת טריקית, כך אומרת ג'ולי קנינגהם, תזונאית שמעבירה הרצאות בנושא סוכרת. למה? כי אנשים צריכים להפסיק לראות את הדיאטה כדבר מה שמתחילים איתו רק לזמן קצוב, וגם לא צריך להתרכז בירידה מהירה במשקל. "ככל הנראה תצליחו להתמיד בדיאטה קיצונית רק לזמן קצר, וכתוצאה מכך גם אם תורידו במשקל במהירות, הוא יעלה בחזרה כשהדיאטה תסתיים", כך מסבירה ג'ולי.
 
בשורה התחתונה: עדיף שתבחרו את המזון שלכם בצורה חכמה ותעשו שינויים קבועים בסגנון החיים שלכם, במקום להתרכז בדיאטה לטווח קצר שתזנחו ברגע שתחזו במספר שאתם רוצים לראות על המשקל.

4. האם פירות משמינים?

בתוכניות דיאטה רבות מציעים לאנשים לאכול רק פירות עם מעט מאוד סוכר או להכחיד אותם לחלוטין מהתזונה. אך האם באמת יש פירות שמזיקים לדיאטה, כמו בננה למשל? "זאת שאלה שמעלים בפני כל הזמן", אומרת קימברלי גומר, מנהלת תזונתית במרכז פריטיקין לחיים ארוכים במיאמי. "אני תמיד עונה כך: 'אתה באמת חושב שכל כך הרבה אנשים נאבקים במשקל שלהם רק בגלל בננות?'".
 
בעוד שאנשים שסובלים מלחץ דם גבוה או מתנגודת לאינסולין צריכים להיזהר מצריכת פירות עם תכולת סוכר גבוהה, קימברלי אומרת שרוב האנשים יכולים לאכול בננות ומאכלים דומים בלי לחשוש.
 
בשורה התחתונה: פירות הם מזונות טבעיים, ובעוד שהם מכילים סוכר, הם מגיעים גם עם הרבה סיבים שמווסתים את תהליך העיכול וכמה ויטמינים ומינרלים חשובים. לפני שאתם שוקלים להכחיד פירות מהתזונה שלכם, הפחיתו את צריכת הסוכר המעובד ואל תדאגו בנוגע למזונות הטבעיים.
שאלות נפוצות שאנשים שואלים תזונאים: קערות בצורת לב עם פירות בתוכן

5. אם עשיתי אימון גופני של שעה, אני יכול לאכול מה שאני רוצה לארוחת ערב?

"אני רץ בשביל העוגה" הוא אולי משפט מצחיק שאפשר להדפיס על חולצה, אך המתמטיקה של הדיאטה קצת יותר מסובכת מזה, כך אומרת קימברלי. לדוגמה, המספרים שמתארים את כמות הקלוריות ששרפתם בהליכון הם מאוד לא מדויקים. בנוסף, אנשים מזלזלים מאוד בכמות שהם אכלו בפועל ומעריכים יתר על המידה את רמת האימון הגופני שביצעו.
 
בשורה התחתונה: "אם המטרה שלכם היא לרדת במשקל, אתם צריכים להגיע למצב שנוצר בגופכם 'גירעון' של קלוריות", מסבירה קימברלי. "הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להתרכז בבחירות נכונות בנוגע לתזונה, והכושר הגופני צריך להתלוות לכך, אך אין לסמוך רק עליו בנוגע לשריפת הקלוריות".

6. מה המזון הגרוע ביותר שאנחנו אוכלים?

כשזה נוגע לתזונה לקויה והשמנת יתר, המזון הגרוע ביותר הוא למעשה לא אוכל, אלא משקה - כך טוען ד"ר ג'ון לה פומה, מומחה לתזונה ומחבר ספרים בנושא דיאטה. "בבקבוק של קולה יש כמעט שליש כוס סוכר", הוא אומר, "תפסיקו לשתות קלוריות – אין במשקאות הללו שום חומר מזין וזה לא ממלא אתכם, רק גורם לכם לא לזהות מתי הגוף שלכם צרך מספיק דלק לאנרגיה".
 
בשורה התחתונה: זנחו את המשקאות הקלים עתירי הסוכר והיו מודעים לכמות הקלוריות שאתם מוסיפים לגופכם דרך שתייה.
שאלות נפוצות שאנשים שואלים תזונאים:

7. כמה קלוריות צריך לאכול כדי להוריד במשקל?

במסגרת תוכניות דיאטה רבות רצוי להפחית את צריכת הקלוריות היומית לכמות ה"מומלצת" ליום – 1,200 קלוריות – ולרוב מובטח שזה מה שיגרום לכם לרדת במשקל במהירות. למרבה הצער, זה גם ישאיר אתכם רעבים, עצבניים ומוכנים לוותר על הדיאטה ברגע שתראו עוגה. לכל אדם יש צורך קלורי שונה, ואתם צריכים להבין מה המצב שלכם, כך אומר ד"ר צ'רלי זלצר, מומחה לירידה במשקל ופסיכולוג אימוני כושר מפילדלפיה.
 
"התשובה הפשוטה היא שאם אתם רוצים להוריד במשקל, עליכם לאכול פחות ממה שאתם אוכלים עכשיו", כך הוא אומר. המשוואה שאתם צריכים לקחת בחשבון היא המין, הגובה, המשקל והגיל שלכם, וכן רמת הפעילות שהגוף שלכם עושה מדי יום, אך אל תפסיקו שם – עליכם לעקוב אחרי המזון שאתם צורכים ולהבין איך הוא משפיע על המשקל שלכם.
 
בשורה התחתונה: "אני ממליץ שתעקבו אחרי המזון שאתם צורכים למשך שבוע, ולאחר מכן פשוט קצצו 5-10% מהקלוריות שבו", כך מציע זלצר. "תהיה לכם הצלחה הרבה יותר גדולה בשינוי דיאטטי שכזה מאשר בניסיון לקצץ כמות גדולה של קלוריות מתזונתכם".

8. למה כל כך יקר לאכול בריא?

"זה ממש לא יקר!", טוען כריסטופר דלמאו, תזונאי ופסיכולוג אימוני כושר, שמוסיף ואומר שהוא שומע את המיתוס הזו כמעט מכל מטופליו. למעשה, אכילה בריאה יכולה לחסוך לכם הרבה מאוד כסף כבר עכשיו, וגם בעתיד כשלא תצטרכו לשלם על טיפולים רפואיים יקרים. תזונה שאינה בריאה, אשר כוללת צריכת אלכוהול, משקאות קלים, חטיפים וכדומה, היא הרבה יותר יקרה מתזונה בריאה, והטענה הזו אף הוכחה במסגרת מחקר שנערך באוסטרליה
 
"אני חושב שהסיבה לכך שמעלים בפני כל כך הרבה פעמים את השאלה הזו היא בגלל התפיסה של הציבור בכל הנוגע למזון בריא. כשאני מדבר על מזון בריא, אני מדבר על מזון שאינו מעובד – מאכלים טבעיים שממלאים את הגוף וכלל לא יקרים".
 
בשורה התחתונה: ותרו על מוצרים שמתהדרים בהיותם חלופות בריאות יותר למוצרים מוכרים, כמו משקאות דיאטטיים או חטיפי אנרגיה עתירי סוכר, ובמקום צרו לעצמכם תפריט שכולל פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים, מוצרי חלב בריאים ובשר רזה.
שאלות נפוצות שאנשים שואלים תזונאים: ירקות בסלסלה

9. מה המזון הטוב ביותר לגוף?

לפי ג'ני ניוג'נט, מחברת "ספר הבישולים הטבעי לסוכרת", אי אפשר לטעות כשמדובר בירקות ללא עמילן. "אני מציעה למלא חצי מהצלחת בכל ארוחה עם ירקות כמו תרד, אספרגוס, עגבניות, פטריות, פלפלים, ברוקולי, כרובית, קייל, קישואים או חסה – אפילו בארוחת הבוקר", כך היא אומרת. הדעה שלה מגובה גם על ידי המדע, כשבמחקר שנערך בשנת 2006 באוניברסיטת סידני נמצא שצריכת יותר ירקות עוזרת להפחית את משקל הגוף ולנהל טוב יותר את רמות הסוכר בדם.
 
בשורה התחתונה: יש סיבה לכך שירקות הם אחד המרכיבים המרכזיים בכל דיאטה שקיימת. הם שופעים בסיבים וחומרי הזנה, הם טבעיים, מספקים תחושת שובע ואפשר לאכול מהם כמעט כמה שרוצים משום שיש בהם מעט מאוד קלוריות.

10. האם צריך לוותר לחלוטין על גלוטן?

גלוטן, החלבון שנמצא בדגנים כמו שעורה, קיבל שם רע מאוד בזמן האחרון, ויועצת התזונה מוניקה אאולסנדר מורנו טוענת שזה חבל. "כשמישהו שואל אותי אם עליו לוותר על גלוטן – או מוצרי חלב לצורך העניין – אני תמיד מבהירה שרק משום שטרנד מסוים אומר דבר מה, זה לא הופך את זה לנכון עבורך", כך היא מסבירה.
 
"כמובן שיש ראיות מדעיות ליכולותיהן של 'דיאטות ההכחדה' האלה, אך הן לאו דווקא מומלצות לכלל האוכלוסייה. למעשה, העלמת מוצרי חלב או גלוטן מהתזונה יכולה לגרום לחסכים, הפרעות אכילה וחוסר איזון בקהילת החיידקים הטובים שבמעיים", אומרת מוניקה.
 
בשורה התחתונה: אלא אם כן יש לכם בעיה בריאותית כלשהי שמונעת מכם את האפשרות לצרוך מזונות מקבוצות מסוימות, אין צורך להימנע מהם לחלוטין.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.