maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

אבץ - הגיע הזמן שתכירו

הגיע הזמן להכיר את המינרל שחיוני לתפקוד התקין של כל תא בגוף. הוא נספג במעי הדק ולכן חשוב בריפוי פצעים, תחזוקת מעטפת תאים, ייצור נוגדנים ושיפור תגובת המערכת החיסונית למזהמים. הנה המקורות שלו ומידע על המנה היומית המומלצת לתינוקות, ילדים ומבוגרים.
 

אבץ

 
כמות מינרל מיטבית אמורה לענות על כל צרכי הגוף. היא חיונית לתפקודם התקין של התאים ומצמצמת משמעותית את הסיכון למחלות כמו סוכרת, הגדלה של בלוטת הערמונית, קטרקט, מחלות לב ועוד. יחד עם זאת, בעולם כולו עדיין צורכים כמות נמוכה מדי של מינרלים. זו בעיה שצפויה להפוך למשבר אמיתי בתחום הציבור והדרך היחידה להתמודד איתה היא להעלות את המודעות. 
 
למינרל zinc שמוכר יותר בשם אבץ יש תפקיד חשוב בחלוקת תאי הגוף. הוא חיוני לתהליך הגדילה ומזרז ריפוי פצעים. היתרונות שלו הם שיפור ביצועים של המערכת החיסונית ושמירה על מאזן חומציות נכון. המינרל מהווה מרכיב במאות ריאקציות אנזימיות בגוף, אך מבחינת הצרכן הפשוט הוא גם חשוב לתחזוקת מעטפת תאים. 
 
המינרל אחראי על ייצור נוגדנים והוא נספג במעי הדק במהירות יחסית גבוהה. תהליכי העיבוד התורמים לספיגת המינרל בגוף הם הנבטה או השריה של קטניות, זרעים, אגוזים ודגנים. עוד תהליך עיבוד מומלץ הוא של התפחת לחם מקמח מלא וקליית אגוזים. 

איך יודעים שחסרים לנו מינרלים בגוף?

יש שורה ארוכה של סימפטומים שעשויים להעיד על מחסור במינרלים מסוימים בגוף האדם. ספיגתו הטבעית של מינרל zinc למשל יורדת בנוכחות טפילי מעי ובתזונה עשירה מאוד בסיבים. בקהילה המדעית מסכימים על כך שהספיגה יורדת גם בגלל עודף טאנין שנמצא בתא או יין, עודף חומצה אוקסלית שנמצאת בתרד ובשוקולד ועודף סידן שקיים בכמויות גדולות במוצרי חלב.
 
אפשר לזהות את סימני המחסור כדי לדעת מתי יש צורך בהגברת צריכת המינרלים. הסימנים שקל לזהות הם אובדן שיער, פגיעה בריפוי פצעים ובראיית לילה וירידה או אובדן של חוש הטעם והריח. יש כאלה שפונים לייעוץ רפואי לאחר הופעת סימפטומים כמו בעיות עור, עצבנות, דיכאון, נמנמת ואובדן זיכרון. בכל הנוגע לסימני מחסור שיותר קשה לזהות באופן עצמאי וללא בדיקות מעבדה, הדגש הוא על פגיעה בתפקוד המערכת החיסונית, הפרעות גדילה בילדים, ירידה ברמת הטסטוסטרון ותופעות לוואי כמו ירידה בתפקוד, בחשק המיני ובאיכות הזרע.

באיזה מזונות יש את המינרל?

מעקב אחר המזונות שבהם יש כמויות גדולות של מינרלים יכולה לסייע למי שרוצה לשפר את איכות החיים ותפקודי הגוף. בטחינה יש 1.5-3.5 מ"ג לכף של טחינה גולמית ובגרעיני דלעת יש 7.6 מ"ג לכל 100 גרם. בגרעיני חמניה יש 5 מ"ג לכל 100 גרם ובצנוברים יש 4.1 מ"ג לכמות דומה. לצורך השוואה, פיסטוקים מכילים 2.2 מ"ג למאה גרם ובאגוזי קשיו יש 3.4 מ"ג למאה גרם. מנגד, בקמח שיפון כהה יש 6.4 מ"ג לכוס ובקמח חיטה מלא יש 3.6 מ"ג לכוס. 
 
עודף מוגזם של מינרל יפגע במערכת החיסונית ויוריד את רמות הסידן בגוף. רצוי להכיר את הכמויות הנכונות ואת המנה היומית המומלצת, שמוגדרת במונחי RDA ומתייחסת לכל קבוצה בנפרד. תינוקות עד גיל שנה למשל צריכים 5 מ"ג בלבד, לעומת ילדים עד גיל 10 שזקוקים לכמות של 10 מ"ג. גברים צריכים לצרוך 15 מ"ג ביום ונשים 12 מ"ג. יחד עם זאת, נשים בהריון כבר זקוקות לכמות של 15 מ"ג ונשים בהנקה נמצאות בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר ולכן הן צריכות 16-19 מ"ג של המינרל ביום.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: