maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

הסכנות שבשומן הטראנס וכיצד להימנע ממנו

יתכן ששמעתם בעבר ששומן טראנס אינו מומלץ עבורכם ושכדאי להימנע ממנו, אך אם לא עשיתם זאת עד עתה, כדאי שתדעו שלאחרונה שחרר מנהל המזון והתרופות האמריקאי הודעה ליצרני מזון כי בעוד 3 שנים יאסור לחלוטין את השימוש בשומן טראנס, אלא עם אישור מיוחד. המטרה היא בסופו של דבר להעלים את השימוש בשומן הטראנס בכלל מוצרי המזון.

בעיות הקשורות למזון עטיר בשומנים שאינם בריאים הן אינן רק נחלתם של האמרקיאים, ולפי משרד הבריאות כל ילד רביעי בישראל סובל מעודף משקל. מומחים מסכימים באופן גורף עם כך ששומן הטראנס אינו בריא לגופנו ואחראי לתופעות רבות שמזיקות לבריאותנו, כולל עודף משקל. הכירו את השומן הרע הזה, מדוע כדאי להימנע ממנו ואילו תחליפים קיימים לו ולמוצרים המשתמשים בו בכתבה הבאה.

שומן טראנס
המנעו מחטיפים ומוצרים מעובדים

 

מה זה בעצם שומן טראנס?

שומן טראנס, או יותר נכון חומצת שומן טראנס, זו קבוצה של חומצות שומן בלתי רוויות. בלתי רוויות במה? במולקולות מימן (H). שלא כמו שומן רווי (במולקולות מימן), אשר לו אין קשרים כפולים בין אטומי הפחמן (C) לבין מולקולות המימן, השומן הבלתי רווי מכיל לפחות קשר כפול אחד בין אטומי הפחמן למולקולות המימן במבנה הכימיקלי שלו. הקשר הכפול הזה יכול להיות באותו הצד (ציס) או בצד השני (טראנס) של אטומי הפחמן. 

הצורה של שומני הטראנס גורמת להם להיות צמיגיים ויציבים יותר, ונקודת ההתכה שלהם הופכת לגבוהה יותר. לכן, ומשום שהוא זול, יצרני מזון רבים מעדיפים להשתמש דווקא בו. הבעיה היא שהאנזים ליפאז שבגופנו, אשר אחראי על פירוק השומנים, מותאם יותר לפירוק שומני ציס מאשר שומני טראנס. לכן שומן הטראנס נוטה להצטבר בכלי הדם.

 
שומן טראנס
 

הסכנות הבריאותיות של שומן הטראנס

שומן טראנס ונזק ללב

במהלך העשורים האחרונים נעשו מספר רב של ניסויים קליניים בנושא שומן הטראנס. במהלכם נתנו לאנשים לאכול תזונה המורכבת ממוצרים עם שומני טראנס במקום עם שומנים רוויים או פחמימות. ההשפעות הבריאותיות קיבלו הערכה על פי הגברת הנזק הפוטנציאלי ללב, כמו עליה ברמת הכולסטרול הרע LDL ובליפופרוטאינים - חומצות שומניות העוטפות את הכולסטרול ועוזרות לו להגיע לאיברים השונים דרך הדם. שלא כמו שומנים אחרים, לא חלה עליה ברמות הכולסטרול הטוב HDL בניסויים האלה מדובר על נזק פוטנציאלי ללב, אך ניסויים רבים אחרים כמו זה מוכיחים ששומן הטראנס מזיק ללב ולכלי הדם בדרכים רבות אחרות.

בנוסף לכל, מומחים מאמינים ששומן הטראנס הורס את בטנת תאי כלי הדם וכשמחליפים בדיאטה את השומן הרווי בשומן טראנס למשך 4 חודשים, רמות הכולסטרול הטוב HDL יורדות ב-21%, בעוד שיכולת העורקים להתרחב נפגעת ב-29% אחוז, כך הוכח במחקר שנערך עוד בשנת 2001

 

שומן טראנס וסוכרת

הקשר שבין שומני הטראנס לסיכון לחלות בסוכרת עדיין אינו ברור באופן מלא, אך מחקרים רומזים לכך שאכן קיים קשר ביניהם. במחקר בקנה מידה גדול שנערך בקרב 80,000 נשים נמצא כי אלו שצרכו את הכמויות הגבוהות ביותר של שומן הטראנס, הגבירו את הסיכון שלהן לחלות בסוכרת ב-40%. 

עם זאת, מחקרים דומים לא מצאו קשר בין שומני הטראנס לסוכרת, אך מחקר שנערך במשך 6 שנים על קופים מצא שדיאטה עשירה בשומני טראנס (8% מהקלוריות היומיות) גורמת לתנגודת לאינסולין, השמנת יתר והגברת רמות הפרוקטוסמין, דבר שמסמל עליה ברמת הסוכר שבדם.

בשורה התחתונה, יתכן ששומן הטראנס גורם לתנגודת לאינסולין ומעודד את הגוף לפתח את מחלת הסוכרת, אמנם התוצאות ממחקרים על בני אדם עדיין אינן חד משמעיות.

שומן טראנס ודלקות

עודף דלקות מוביל לשורה שלמה של מחלות, ביניהן מחלות לב, סינדרומים מטבוליים, סוכרת, ארטריטיס ורבות אחרות. במחקרים שנערכו בנושא נמצא כי שומני הטראנס מגבירים את הסיכויים לדלקות. במחקר אחר התגלה כי ההשפעה הזו חזקה אף יותר כשקיימים מלכתחילה שומנים רבים בגוף. לאור הראיות האלה זה די ברור ששומני הטראנס גורמים לדלקות ומגבירים את הסיכוי לתחלואת הגוף. 

שומן טראנס
המנעו ממאפים קנויים, בעיקר סופגניות

 

כיצד להימנע משומן הטראנס?

בשנים האחרונות הפכנו למודעים יותר ויותר לנזקים שעושה לגופנו שומן הטראנס, אולם הוא עדיין קיים במוצרי מזון רבים. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא כמובן להסתכל על התווית ולחפש את שומן הטראנס, שכאמור מופיע ברגע שבמוצר המזון יש לפחות 2% ממנו. מומלץ שבצריכה היומית לא תצרכו יותר מ-1% שומן טראנס מסך הקלוריות היומי, לכן וודאו שאם יודעים כמה ממנו אתם צורכים. כדי לוודא שאתם נמנעים ממנו לחלוטין, הימנעו גם משומנים מוקשים או מוקשים חלקית וכן ממוצרים שמכילים שמן צמחי ללא רשימת רכיבים. 

העדיפו לבחור בתחליפים למוצרים עם שומן טראנס, כמו חמאה במקום מרגרינה או שמן זית ושמן קוקוס במקום שמן צמחי אחר. הימנעו ממזון מעובד ומהיר, ובעיקר מצ'יפס, עוגיות, עוגות, סופגניות ושניצל למיקרוגל. ככלל, העדיפו להכין בעצמכם את הארוחות בבית.

אמנם כרגע שומן הטראנס חוקי, בארה"ב ובישראל, אך בעוד 3 שנים האמריקאים יראו אותו הרבה פחות במוצריהם, ויצרני המזון יאלצו למצוא תחליפים ראויים. מה יקרה אצלנו עד אז? את סימון המזון שכולל יותר מ-2% שומן טראנס החלו בשנת 2014, חוק שהחל בארה"ב כבר בשנת 2006. אז אכן נראה שאנחנו הולכים אחרי האמריקאים בהתייחסותנו לתוספי המזון המזיקים, אולם אם נסתמך על הזמן שלוקח לנו לעשות זאת, יתכן שנצפה בשינוי האמתי ובהסרת שומן הטראנס מהמזון שלנו רק בעוד 10 שנים לפחות.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: