maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 יתרונות בריאותיים של גבינות כחולות

מכירים את גבינות העובש עם הכתמים בצבע כחול וירוק? מדובר כמובן בגבינות הכחולות, ביניהן רוקפור, גורגונזולה, סטילטון, דורבלו, קמבזולה וכל שאר הגבינות בעלות כתמי העובש. אל תטעו לחשוב שהן מקולקות, סימני העובש האלה הם תרביות של פטריות מסוג פניציליום, אותו סוג פטריות שגילה אלכסנדר פלמינג כי ביכולתן לעכב גדילת חיידקים עוד בשנות ה-40. היום אנו משתמשים בתרופות מסוג פניצילין לטיפול בזיהומים רבים, והגבינות הכחולות עצמן הן בעלות יתרונות בריאותיים רבים שכדאי שתכירו.

אם מעולם לא טעמתם את הגבינות הכחולות, כדאי שתדעו שיש להן טעם חד ומלוח, והריח שלהן אינו נעים במיוחד בשל תרביות החיידקים הידידותיים שגדלות עליה. יחד עם זאת הן מוסיפות טעם נהדר למנות שונות וניתן למרוח אותן על לחמים, לאכול אותן עם סלטים, לפורר מעל מאכלים אחרים ולהשתמש בהן במתכונים. אם אתם מתכננים ערב גבינות ויין עם החברים, הגבינות הכחולות הן בחירה מצוינת, ומיד תגלו גם עד כמה בריאה, אך קודם כל כדאי שתכירו כמה גבינות כחולות מומלצות.  

גבינות כחולות
Artizone

קיימים סוגים רבים של גבינות כחולות, ובעצם כל גבינה שמוסיפים לה תרבית חיידקים ליצירת עובש נקראת גבינה כחולה, אך רק אלו שמיוצרים באזורים ספציפיים מקבלות שם, ואלו הן גם האיכותיות ביותר.

סטילטון

הסטילטון מגיעה אלינו מאנגליה, ויש הקוראים לה "מלכת הגבינות האנגליות" ויש בה כ-35% שומן וכ-22% חלבון. את הסטילטון מייצרים בלסטרשייר, דרבישייר ונוטינגהאמשייר מחלב פרות ומיישנים אותה במשך 9 שבועות. אם אתם קונים גבינת סטילטון, וודאו שאתם מקבלים את הגבינה הכחולה, משום שמוכרים אותה גם כגבינה רגילה ללא עובש. מומלץ לאכול אותה עם סלרי וקרקרים או לחם, ויש הנוהגים להוסיף אותה למרקי ירקות עם ברוקולי או סלרי.

רוקפור

אחת המפורסמות מבין הגבינות הכחולות היא זו שעשויה מחלב כבשים, ויש הטועים וקוראים לכל גבינה כחולה "גבינת רוקפור". את הרוקפור מייצרים בעיר רוקפור-סור-סולזון שבדרום צרפת ומיישנים אותה במשך 3 חודשים. בעבר היו מוצאים את העובש הייחודי לה במערות קמבלו, אך היום מייצרים אותו בתנאי מעבדה. טעמה הוא מעט מלוח מבחוץ ומלוח ומעושן מבפנים.

גורגונזולה

הגבינה הכחולה הזו מגיעה מאיטליה מאזורי לומברדיה ופיימונטה. המרקם שלה יכול להיות רך וחמאתי או קשה ומתפורר, טעמה מלוח והיא מכילה 25-35 אחוז שומן. מייצרים אותה מחלב פרה והיא בדרך כלל משמשת לקינוח כחלק מפלטת גבינות מפנקת המוגשת לצד פירות ואפשר גם להכין ממנה רוטב לפסטה או לשלב אותה בסלט.

דנבלו

בשמה האחר "דנית כחולה", זו גבינה חצי רכה מחלב פרות עם ריח חזק. הגבינה הזו יוצרה לראשונה כניסיון לחקות את גבינת הרוקפור, אך לה יש טעם עדין יותר והיא מלוחה יותר. היא מכילה 25-30 אחוז שומן ולרוב מוסיפים אותה לסלטים, כקינוח עם פירות או על לחם או ביסקוויט. זוהי הגבינה היחידה שהאיחוד האירופאי אישר אותה כקניינה הרוחני של דנמרק והיא עוברת תהליך התיישנות של 8-12 שבועות.

גמלוסט

זוהי גבינה כחולה נורבגית מחלב עזים שפירוש שמה הוא "גבינה ישנה". לגבינה צבע חום צהבהב ויש לה טעם וארומה עשירים כמו של הרוקפור. מרקמה הוא לח, גס וגרגירי והיא נחשבת גבינה רזה יחסית עם חצי אחוז שומן וכ-50% חלבון. את הגבינה מייצרים בהרדנגר וסוגן שבנורבגיה ומיישנים אותה במשך 4-5 שבועות.

גבינה כחולה
 

יתרוניתיהם הבריאותיים של הגבינות הכחולות

הגבינות הכחולות מכילות תרביות חיידקים ידידותיים ומספקים שלל יתרונות בריאותיים שמסייעמים במניעה ובטיפול בבעיות שונות.

1. אנטי דלקתיות

חוקרים מצאו שהיתרונות הבריאותיים שבגבינה הכחולה עובדים בצורה הטובה ביותר על סביבות חומציות כמו העור והקיבה שלנו. החומציות מתלווה בדרך כלל גם למצבים דלקתיים כמו דלקת מפרקים, כך שאכילת גבינה כחולה מסייעת לטיפול במחלה זו בפרט ובמחלות דלקתיות אחרות בכלל.

2. מגנות על הלב

עד לא מזמן היינו בטוחים שהצרפתים סובלים פחות ממחלות לב למרות המאכלים השומניים שלהם, משום שהם נוהגים לשתות כוס יין בכל ערב, אך מדענים סבורים שגם לגבינות הכחולות יש תפקיד חשוב בשמירה על הלב של הצרפתים. מומחים מעריכים כי "יין אדום לבדו לא יכול להסביר את הפרדוקס, וכנראה שהדיאטה הצרפתית הטיפוסית מכילה בתוכה מרכיב אחר שאחראי למוות מופחת כתוצאה ממחלות לב". בשל היכולות האנטי דלקתיות של הגבינה הכחולה, מעריכים כי היא האחראית לתופעה.

3. יעילות בדיאטה

במחקר שפורסם במגזין של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים מצאו כי ילדים שנשנשו שילוב של גבינות וירקות הרגישו שבעים מהר יותר וצרכו כ-70% פחות קלוריות מילדים שנשנשו חטיף צ'יפס מתפוחי אדמה. החלבון שבגבינות והסיבים שבירקות עוזרים לנו להרגיש שבעים יותר, והגבינות הכחולות הן נמוכות יחסית בערך הקלורי שלהן, כך שמומלץ להוסיף אותן לדיאטה שכוללת מוצרי חלב וגבינות.

4. מונעות התרבות חיידקים

אותם חיידקים פרוביוטיים שנמצאים בגבינות הכחולות מגבילים את התרבות פטריית הקנדידה ומונעים את התרבות חיידק האי קולי על ידי יצירת סביבה חומצית. הם גם עוזרים למנוע את התסמינים של אותן המחלות, בין היתר שלשולים, עצירות ותהליכים דלקתיים.

גבינה כחולה
Quinn Dombrowski

5. מקלות על תסמונת המעי הרגיז

על העובש של הגבינות הכחולות, ובפרט בגבינת סטילטון, תוכלו למצוא חיידקי לקטובצילוס אשר אמנם אינם מגבירים את כמות הצואה במקרה של תסמונת המעי הרגיז, אך מספקים הקלה משמעותית בכאבי הבטן, בתחושת הנפיחות, בגזים ובקושי שבמתן צואה.

6. מונעות דלדול עצם

הגבינות הכחולות מכילות ויטמין K2, וככל שהגבינה בעלת ריח חזק יותר, כך היא מכילה יותר ממנו. ויטמין K2 משחק תפקיד חשוב בשמירה על צפיפות העצם ונמצא כי מחסור בוויטמין זה מעלה את הסיכון לעצמות שבריריות. בנוסף, מחקרים הוכיחו כי ויטמין K2 חיוני במיוחד לשמירה על מבנה העצם של נשים שעברו את גיל המעבר.

7. מפחיתות תסמיני אלרגיה

במחקר שפורסם בשנת 2005 במגזין מדע מוצרי החלב באמריקה נמצא כי חיידק הלקטובצילוס עוזר להפחית סימפטומים של אלרגיות נפוצות אשר גורמות לאף סתום או מצונן. יתרון זה הגיעה הודות להגנה והעזרה שהוא מספק לרקמות הריריות שבגוף, בין היתר אלה שבאף וכן אלה שבמערכת העיכול.

8. מחזקות את יעילותם של חיסונים

בנוסף לכל היתרונות הבריאותיים האלה, הגבינות הכחולות יכולות גם לחזק את החיזוקים שאנו מכניסים לגופנו. מחקר שפורסם בשנת 2011 אישר שהלקטובצילוס משפר את יכולותיה של מערכת החיסון, בעיקר בזכות יכולתו לחזק את כוחם של חיסונים רבים, וביניהם חיסון השפעת.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: