maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

חמאת בוטנים - יתרונות בריאותיים בשפע

שלא בצדק, יצא לחמאת בוטנים מוניטין לא כל כך חיובי. השם חמאה כמובן, משווה לה תדמית של נזק בריאותי, ואילו כמות השומן בה מרתיעה הרבה אנשים מלצרוך אותה, אך מחקרים רבים מעידים דווקא על כמה יתרונות בריאותיים מאוד משמעותיים של הממרח הסמיך - ואם הוא גם כל כך טעים, אז למה לא?

לפני שנגיע לעיקר, כמה נקודות מעניינות על חמאת בוטנים. מחקר של אוניברסיטת קנזס מצא כי אמריקאים צורכים מדי שנה חמאת בוטנים בכמות שמספיקה לכסות את כל קרעית הגרנד קניון. ואכן, חמאת בוטנים היא מאכל שמאוד מזוהה עם ארה"ב, בייחוד בשל מה שנחשב כמעט סמל לאומי - סנדוויץ' חמאת הבוטנים והריבה המפורסם. עם זאת, הראשונים שידוע כי ייצרו חמאת בוטנים היו האצטקים, תרבות עתיקה ממרכז אמריקה. סביר להניח שחמאת הבוטנים של האצטקים אינה דומה בדיוק למה שאנו מכירים היום.

חמאת הבוטנים המודרנית שייכת לד"ר אמברוס שטראוב, שב-1980 פיתח נוסחה של תחליף חלבון ששימשה למשל מבוגרים שלא יכלו ללעוס בשר. בהמשך, נלמד עוד על חמאת הבוטנים כמקור לחלבון. בכל אופן, מאז שימשה כמזון למבוגרים, צברה חמאת הבוטנים פופולאריות עצומה בעולם בכלל ובארה"ב בפרט, שאף הרחיקה לכת והכריזה על ה-24 בינואר כיום חמאת הבוטנים הלאומי.

ועכשיו לעיקר, מהם בעצם היתרונות הבריאותיים של חמאת בוטנים?

שומן

באופן פרדוקסלי, היתרון הבולט ביותר של חמאת בוטנים הוא מה שנתפס כחיסרון הגדול ביותר שלה - שומן. בגדול, יש חלוקה גסה לשני סוגים של שומנים: רווים ובלתי רווים. שומן רווי הינו מזיק ומעלה את הכולסטרול הרע, אם הוא נצרך בכמות בלתי סבירה. לעומת זאת שומן חד בלתי רווי, מסייע דווקא לייצור הכולסטרול הטוב בגוף, ובכך תורם למניעת מחלות לב ובעיות במערכת הולכת הדם. היחס הקיים בין שומן חד בלתי רווי לשומן רווי בחמאת בוטנים, הוא 1:4 לטובת השומן הטוב. אותו היחס בין השומן הטוב והרע קיים גם בשמן זית, מסביר ד"ר וולטר ס. ווילט, מומחה תזונה מאוניברסיטת הרווארד. על בריאותו של שמן זית אין ויכוח וחמאת בוטנים נמצאת בדיוק באותו סטטוס.

סוכרת

ד"ר ווילט הינו שותף בפרוייקט שאלות ותשובות בנושאי לב של אוניברסיטת הרווארד ובהמשך ליתרון המשמעותי עבור הלב, הוא מוסיף כי מחקרים רבים לאורך השנים מצאו כי אנשים המוסיפים חמאת בוטנים לתפריט התזונה באופן עקבי, מקטינים את הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2.

 


אשלגן ומלחים

מרכיב דומיננטי נוסף בחמאת בוטנים, הוא אשלגן. היסוד הזה הינו חיוני ביותר לתפקוד מגוון מערכות בגוף, כמו השרירים, העצבים וחילוף החומרים. שני יתרונות חשובים נוספים הם מניעת בריחת סידן מהגוף ושמירה על איזון המלחים. האשלגן הוא בעצם היסוד שאחראי לאזן את הנתרן המגיע אלינו ממלח ועשוי להביא למחלות לב ובעיות קדיו-וסקולריות. כלומר, צריכת חמאת בוטנים סדירה, מסייעת מאוד לשמירה מפני מחלות רבות הקשורות ללב.

סיבים תזונתיים

עוד יתרון בריאותי חשוב הוא בסיבים התזונתיים הרבים אותם אנו מקבלים מחמאת הבוטנים. 2 כפות חמאת בוטנים מכילות 2 גרם של סיבים. לסיבים אלה כמה יתרונות: ראשית, הם משפרים מאוד את פעילות מערכת העיכול ומסייעים להוציא את המיטב ממזונות אחרים שאנו אוכלים, כמו גם מסייעים למניעת סרטן במעי הגס. שנית, הם יוצרים תחושת שובע ארוכת טווח, כך שמנה קטנה של חמאת בוטנים תחזיק אותנו לאורך זמן. בהמשך לכך, הסיבים מווסתים את רמות הגלוקוז בדם ובכך מסייעים למניעת סכרת.


 

חלבונים

חלבונים הם אלמנט חשוב נוסף לו אנו זוכים בצריכת חמאת בוטנים. חלבונים הם בעצם אבני הבניין של השרירים בגוף, של ההורמונים והאנזימים, והם מהווים חלק ממערכת החיסון. 2 כפות של חמאת בוטנים מכילות 7 גרם חלבון - בהחלט כמות מכובדת, ולכן מדובר במקור צמחי מעולה לחלבונים.

אחרון חביב - רסברטרול

תרכובת אחרונה ומאוד חביבה המצויה בשפע בחמאת בוטנים - היא הרסברטרול. זהו חומר הקיים במגוון רחב של צמחים, ביניהם בוטנים, המייצר תועלת רבה וחיונית לגוף. הרסברטרול מסייע למניעת קרישי דם, מסייע למניעת כיווץ של כלי דם ומפחית את שקיעת הכולסטרול בהם. התרכובת האנטי מיקרוביאלית עוזרת לגוף להילחם בזיהומים, בקטריות ופטריות. במחקרים רבים נמצא קשר בין רסרבטרול לבין למניעת סרטן ואלצהיימר.

כולנו יודעים איך תדמית בעייתית שנוצרת ללא סיבה, יכולה לשקף מציאות מעוותת. חמאת בוטנים, כשהיא נצרכת באופן טבעי, ללא תוספות סוכר מיותרות, היא מזון בריא ועכשיו אתם יודעים זאת בוודאות. עזרו לתקן את המעוות ושלחו לכל מכריכם את המידע הזה, שיוכלו גם הם ליהנות מהיתרונות הבריאותיים ומהטעם הנפלא של חמאת הבוטנים.

 

מקור תמונות: Pollinator, PiccoloNamek

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: