print header

האושר בא עם הגיל!


אם אתם חשים מדוכדכים כעת, ופתרונות נפוצים כמו יוגה, צפייה בקומדיה, טבילה בים או שיחה עם חברים, לא עוזרים לשפר את מצב הרוח - התעודדו!
תנו לעצמכם עוד כמה שנים והטבע פשוט יעשה את שלו.

להבדיל מהדעה הרווחת, וזו המטופחת על ידי אמצעי התקשורת, שככל שאדם צעיר יותר, כך הוא מאושר יותר, מסתבר שזה לא בהכרח מדויק - מחקר חדש מאוניברסיטת סטנפורד מצא שעם ההתבגרות בא האושר - והשיא הוא בגיל 70!

גיל הזהב


המחקר שפורסם לאחרונה, התנהל במשך 10 שנים וכלל 184 משתתפים דוברי אנגלית בין הגילאים 18-94. מתוכם, 31% אפרו-אמריקנים ו-69% אירופאים-אמריקאים. 54% מהמשתתפים היו נשים ו-46% גברים. 41% מהם עובדי כפיים ו-59% שכירים מקצועיים.

"עד כה, רוב המחקרים שבחנו את הקשר בין אושר לגיל, בחנו צעירים בודדים אל מול קשישים בודדים בנקודת זמן ספציפית" הסבירו החוקרים, "זהו המחקר הראשון שבחן מבוגרים מקשת הגילאים על פני תקופה של 10 שנים, תוך שימוש בכלי מדידה מיוחדים שאפשרו לדייק מדדים רגשיים על בסיס יומיומי, ולא באופן עקרוני לפי רוח התקופה".

המחקר חולק ל-3 תקופות. בתקופה שבין 1993-1995 נדרשו המשתתפים לדרג במהלך שבוע נבחר, את מצבם הרגשי. השבוע הזה חזר שוב בין השנים 1998-2001 ואז עשר שנים אחרי כן, בין השנים 2004-2005.

המשתתפים נדרשו לדרג ב-5 מצבים אקראיים בכל יום, את הרגשות הבאים על פי סולם מדידה של 1-7 (כלל לא - מאוד):

8 רגשות חיוביים ביניהם: אושר, שמחה, סיפוק, התרגשות, גאווה, הישג, עניין ושעשוע. 11 רגשות שליליים: כעס, עצב, פחד, גועל, אשמה, מבוכה, בושה, חרדה, כעס, תסכול ושעמום.

בנוסף לדירוג העצמי, החוקרים לקחו בחשבון גם בעיות בריאות (מחלות תורשתיות, אלרגיות...) ויכולות אינטלקטואליות ורגשיות של כל משתתף, כפרמטרים בעלי השפעה על נפשו של כל אדם.

צעיר וזקן

הממצאים הראו כי צעירים חווים תנודתיות רגשית רבה, מה שהופך אותם לא פעם לאנשים אומללים, לעומת זאת אנשים מבוגרים חווים רגשות שליליים וחיוביים בצורה מאוזנת, מה שמאפשר להם לשמור על רווחה רגשית יציבה וכי הם הרבה יותר מאושרים ומסופקים בחיים.

מחקר דומה על הזדקנות ואושר, תירגם את הממצאים לתרשים בצורת U לפיו, בני האדם נולדים מאושרים, שוקעים למשברי החיים ואז אחרי גיל העמידה, מתחילים להתרומם חזרה.

אז בעוד שלצעירים יש שיער שופע יותר, גוף מוצק יותר וסיבולת חזקה יותר - למבוגרים יש יותר שקט פנימי. טריידינג נחמד לא?

u
 

במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין חוויות שליליות, רווחה רגשית ותמותה, ואלה הממצאים העיקריים:

  • רווחה רגשית משתפרת והופכת חיובית יותר עם השנים.
  • בניגוד לדעה הרווחת שנעורים הם התקופה הטובה ביותר בחיים, השיא הרגשי מגיע בעשור השביעי.
  • חוויות רגשיות מתאזנות באופן ניכר בגילאים מתקדמים.
  • תדירות הרגשות השליליים שוכחת עם השנים במקביל לתדירות הרגשות החיוביים שגוברת.
  • יש פחות תנודתיות רגשית ועל כן מתאפשרת יציבות רגשית.
  • אנשים שחווים יותר רגשות חיוביים משליליים, מגדילים את הסיכוי לתוחלת חיים ארוכה יותר.
  • לפיכך, יש קשר ישיר בין איכות חיים לאריכות ימים.


החוקרים מאמינים כי לאור העובדה שהמחקר נערך בשבוע אחד בכל שנה ייתכן מאוד ותהפוכות רגשיות ואירועי חיים גדולים, חמקו מהמחקר. לכן כעת הם מנסים
לשפר ולדייק את תוצאותיו בכך שהם לומדים בתנאי מעבדה מבוקרים את יכולות המשתתפים להגיב למצבי לחץ, כמו גם את הבסיס הגנטי שלהם, הצרכים הביולוגיים וההשפעות הסוציאליות, תוך ניסיון להבין את הקשר בין משתנים אלה לרווחה רגשית.

גיל הזהב
 

במציאות שבה רובינו חיים בתחושה שהשיא תמיד מאחורינו - אין ספק שכעת, כשאנו יודעים שיש למה לצפות וכי ניתן להסביר את הדכדוך הרגעי כחלק מהעקומה, הרי שמדד הרגשות החיוביים משתפר. יחד עם זאת, אין זה מפתיע שעם השנים, היציבות הרגשית משתפרת, לא רק בגלל שבגיל 70 אחרי שסיימנו לשלם את המשכנתא, יצאנו לפנסיה ופרשנו מהמירוץ אל העושר, יש לנו יותר פנאי וחשק לרוות נחת מפירות הצלחתנו, אלא בעיקר בגלל שבשלב זה של החיים, השכלנו להבין כי לא כל הנוצץ הוא זהב וכי דרמה יש רק בתיאטרון.

אני מסתכלת על סבתא שלי ומחייכת - היא אסירת תודה היום יותר מאי-פעם. זו ללא ספק רווחה רגשית. זו כנראה גם הנחלה. 

 

ליקטה וכתבה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.