print header

5 סוגים של חוקים שצריך להנחיל לילדים בבית

יש הורים שמרשים לילדיהם לקפוץ על הספה והמיטה, או שמאפשרים להם לתופף על סירים בקולי קולות, ויכול להיות גם שאצל סבא וסבתא מותר לעשות את כל זה ואף יותר, אך יתכן שבבית שלכם התנהגות שכזו אינה מקובלת עליכם. זה בסדר להנחיל חוקים מסוימים לילדים בבית, וזה אף נדרש לגידול ילדים שמוכנים לצאת לעולם האמיתי, כי הם זקוקים לחוקים שיאפשרו להם להבין מה מותר ומה אסור וכיצד לשלוט ביצרים מסוימים. אך אפשר גם להגזים עם זה ולהנחיל יותר מדי חוקים שהופכים אתכם להורים נוקשים שמונעים מילדיכם להתפתח כמו שצריך, לכן חשוב למצוא את האיזון הנכון. כדי לעזור לכם, הכנו לכם כאן רשימה של 5 סוגי החוקים שצריך להנחיל לילדים בבית, והם אלו שעליכם לשים עליהם את הדגש. בנוסף, ניתן לכם עוד 8 טיפים שיסייעו לכם לוודא שילדיכם אכן יצייתו לחוקים שתקבעו.
 

1. חוקים שנוגעים לביטחונם של הילדים

בטיחות בבית זה דבר שחשוב מאוד לילדים, וזאת על מנת שיוכלו לחקור את הכישרונות והתשוקות שלהם מבלי שתישקף להם סכנה. לכן אין כאן מקום לגמישות, ועליכם להנחיל חוקים ברורים שנוגעים לבטיחות, לדוגמה:
  • אסור לפתוח את הדלת לאנשים זרים כשההורים במקלחת או אם ההורים לא בבית.
  • אסור לקפוץ על רהיטים שמטרתם ישיבה או שכיבה (כיסאות, ספות, מיטות וכדומה).
  • אסור לחלוק מידע עם אנשים זרים באינטרנט, כולל שם, כתובת, מספר טלפון וכדומה.
סוגי חוקים שצריך להנחיל לילדים בבית: ילדים קופצים על מיטה

2. חוקים מוסריים לילדים

הילדים שלכם צריכים לפתח ערכים ומוסר, וזה מתחיל בחינוך שלכם, ובין היתר בחוקים שאתם קובעים להם בבית. החוקים שנוגעים לכך לא צריכים להיות מסובכים, וכל ילד חייב להכיר אותם ולפעול על פיהם לא רק בבית, אלא גם מחוצה לו. עליכם להדגים בעצמכם את החוקים האלה ולפעול על פיהם, כי הילדים שלכם ילמדו יותר מההתנהגות שלכם מאשר מההוראות שתיתנו להם. הנה כמה דוגמאות:
כשמצטערים על דבר מה צריך לבקש סליחה.
  • אסור לפגוע ברגשותיהם של אחרים או באופן פיזי.
  • יש להגיד את האמת חברים, בני משפחה ואנשים בעמדות סמכות.
  • לכל אחד בבית מגיע שידברו אליו בכבוד, ללא קללות או צעקות.
  • יש לכבד את הרכוש של כל אחד מבני הבית ולא לגעת בדברים של אחרים ללא רשות.
  • יש לאפשר לכל אחד מבני הבית לקבל פרטיות כשהוא רוצה וצריך.

3. חוקים שנוגעים לפיתוח הרגלים בריאים אצל הילדים

כשלילדים יש שגרה ומבנה קבוע לסדר היום שלהם, הם נוטים להתנהג הרבה יותר טוב, לכן עליכם ליצור חוקים שנוגעים גם להרגלים יומיומיים בריאים. זה ימנע מאבקי כוחות בבית כשהילדים שלכם יידרשו לבצע מטלה מסוימת או כשתרצו שיקשיבו לכם, ואתם תראו שככל שתוודאו שהשגרה של ילדיכם תהיה קבועה יותר, כך תצמצמו באופן ניכר את הריבים והוויכוחים שיהיו לכם איתם. עליכם רק לוודא שיהיו השלכות ברורות במקרים שבהם עוברים על החוקים. הנה כמה כללים שיעזרו לכם להבהיר לילדיכם מה מצופה מהם באופן יומיומי:
  • מצחצחים שיניים פעמיים ביום, בבוקר ולפני השינה.
  • שמים את הבגדים המלוכלכים בסל הכביסה ולא בשום מקום אחר בבית.
  • ישנן שעות קבועות לצפייה בטלוויזיה ולכניסה למיטה.
סוגי חוקים שצריך להנחיל לילדים בבית: ילדה מצחצחת שיניים

4. חוקים שמעודדים כישורים חברתיים אצל ילדים

חוקיי בית בתחום זה יכולים לסייע לילדיכם לפתח כישורים חברתיים שיעזרו להם לא רק בשלב זה של חייהם, אלא גם בהמשך. זה כולל את האופן שבו מתייחסים לכל אחד מבני הבית, וברגע שתאכפו את החוקים האלה, אתם תראו שזה יחלחל גם לאינטראקציות שקיימות מחוץ לבית ועם ילדים אחרים. כאן נכנסים גם חוקים שאולי לא ייראו לכם קשורים באופן ישיר לנושא, אך הם בהחלט קובעים את האופן שבו הילדים שלכם יתקשרו עם אחרים, לדוגמה:
  • יש לחלוק צעצועים ומשחקים עם האחים.
  • כשמשחקים יחדיו צריך לעשות זאת בתורות.
  • אין סמארטפונים או טאבלטים ליד השולחן בזמן האוכל, ובמיוחד כשכל המשפחה אוכלת יחדיו.

5. חוקים שמטרתם להכין את הילדים לעולם האמיתי

הילדים שלכם תמיד נמצאים בשלבי הכנה לקראת השלב הבא בחייהם, ובכל יום הם לומדים שיעורים שמלמדים אותם כיצד לתפקד נכון כבני אדם – לא רק בבית, אלא בעולם באופן כללי. עם זאת, בנושא זה החוקים שתנחילו יהיו תלויים בעיקר באופי של הילדים שלכם. יש ילדים שיהיו אחראיים יותר מאחרים, ויתכן שלא תצטרכו לעודד אותם באופן קבוע לעשות שיעורי בית למשל לפני שיוכלו לצפות בטלוויזיה, אך אם זה נדרש, עליכם לאכוף חוקים שכאלה על מנת להכין אותם לעתידם. הנה כמה דוגמאות:
  • צריך לעשות שיעורי בית בכל יום לימודים לפני שמתפנים לדברים אחרים.
  • כל אחד בבית אחראי על מטלות אחרותאותן צריך לבצע מדי יום (בהתאם לגילם של ילדיכם).
  • אם הילדים רוצים לקנות לעצמם דבר מה, עליהם לחסוך את דמי הכיס שלהם.
  • אם הילדים גדולים מספיק, עליהם לדאוג לעצמם בכל הנוגע להיגיינה אישית ולא לחכות להוראות שלכם.
סוגי חוקים שצריך להנחיל לילדים בבית: ילד עושה שיעורי בית

8 טיפים להנחלת חוקים בבית

סביר להניח שאם יהיו יותר מדי חוקים ואם תמיד תגידו לילדיכם מה הם צריכים לעשות, זה לא יתקבל בעין טובה מהם לאורך זמן. לכן יש לנו מספר טיפים לתת לכם שיעזרו להפוך את תהליך יצירת ואכיפת החוקים לפשוט ויעיל יותר.

1. אפשרו לילדים להביע את דעתם

בסופו של דבר, אכיפת החוקים תלויה בכם, אך יש סיכוי טוב יותר שילדיכם יקשיבו לכם אם ירגישו שאתם מקשיבים להם ושיש להם מקום להביע גם את דעתם. שמרו על ראש פתוח – יתכן שהילדים שלכם ימציאו כללים או סעיפים לחוקים שלא חשבתם עליהם ושתשמחו ליישם.

2. היו מודל לחיקוי עבור ילדיכם

לא רק הילדים צריכים לציית לחוקי הבית, אלא כל בני הבית, וזה כולל אתכם. לכן אל תנחילו חוקים שלא תוכלו לציית להם בעצמכם, למשל אם החלטתם שאסור לשקר בבית, אל תשקרו לילדיכם.

3. אכפו את החוקים באופן עקבי

אם יצרתם רשימת חוקים לילדים, אל תצפו שהם יצייתו להם מיד ותמיד. עליכם לשים לב מתי הם עוברים על החוקים ולהעיר על כך בזמן, ואם אתם לא מתכוונים לאכוף חוקים מסוימים, אל תוסיפו אותם סתם כך לרשימת הכללים. אם לא תפעלו כך, אתם רק תשדרו את המסר שהחוקים הם "הצעות" ולא כללים שיש לציית להם באופן מוחלט.
סוגי חוקים שצריך להנחיל לילדים בבית: אימא מדברת עם בניה

4. הסבירו מקרים יוצאי דופן

בין אם אתם יוצאים לחופשה ובין אם אתם מארחים אנשים בבית, יתכן שיהיו מצבים שבהם תרשו לילדיכם לעבור קצת על החוקים שיצרתם. הדבר החשוב זה שתיידעו אותם מראש בנוגע לכך שמקרים שכאלה הם יוצאים מן הכלל ולא הופכים להיות חלק מהשגרה.

5. הודו בטעויות שלכם

גם מבוגרים והורים עושים טעויות, ואם אתם רוצים שהילדים שלכם יודו בטעויות שלהם, עליכם להראות להם כיצד אתם עושים זאת בעצמכם. אם קיללתם בטעות או שיקרתם, קחו אחריות על המעשים שלכם והתנצלו בפני ילדיכם, והם ילמדו שכך עליהם לפעול גם בעצמם.

6. ספקו הסבר קצר לכל כלל

הילדים שלכם צריכים להבין את החוקים שלכם ולא רק לשמוע אותם מכם בצורת משפט קצר. למשל אם החוק הוא לא ללכת בבית עם נעליים, הסבירו שזה מכיוון שאתם מעוניינים שהבית יישאר נקי והנעליים מלכלכות את הרצפה.

7. הסבירו מה קורה אם עוברים על החוקים

כדי שהילדים שלכם יוכלו לעשות בחירות נכונות ואכן יצייתו לחוקים, עליהם לדעת מה קורה למי שעובר עליהם. זה יכול להיות הגבלות מסוימות ושלילת זכויות, כמו צפייה בטלוויזיה או אכילת חטיפים למשל.

8. השתמשו כמה שיותר בשפה חיובית

הרבה יותר יעיל להנחיל חוקים בצורת "עשה" במקום "אל תעשה", למשל "דברו בשפה יפה" במקום "לא לקלל". זה מראה לילדים לא רק מה אסור לעשות, אלא מה צריך לעשות במקום ומה באמת מצופה מהם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.