print header

אלרגיה לחלב זה לא סוף העולם

חלב פרה מכיל מעל 25 מולוקלות שונות, אשר יש להן פוטנציאל לעורר תגובה אלרגית, לכן לא פלא שחלב מדורג שוב ושוב בין 8 אלרגיות המזון הנפוצות והמטרידות ביותר. איך זה בא לידי ביטוי? האם זה תמידי? האם תוצאות מחקר חדש, מחזיקות בפוטנציאל מהפכני? ואיך ייתכן שהדרך להתגבר על אלרגיה לחלב כוללת חלב?
 

אלרגיה לחלב
 

אלרגיה לחלב נגרמת כאשר המערכת החיסונית מגיבה נגד אחד או יותר מהחלבונים הנמצאים בחלב. זה קורה בגלל שהמערכת, מתקשה לזהות חלבונים כגורם לא מזיק, ולכן מאותתת לגוף לפעול לחיסול חלבוני החלב כאילו והיו חיידק, וירוס או כימיקל מסוכן.
אלרגיה לחלב לעיתים קרובות מבולבלת עם רגישות ללקטוז. למרות שהסימפטומים יחסית דומים, שתי התופעות מתקיימות בתנאים שונים - בעוד אלרגיה לחלב היא תגובה של המערכת החיסונית, הרגישות ללקטוז נובעת מקושי לפרק את האנזמים שבלקטוז לכדי עיכול תקין.
אלרגיה לחלב

אלרגיה לחלב שכיחה יותר אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים. ההערכה היא כי 2-5% מהתינוקות מפתחים אלרגיה לחלב פרה, כאשר 60% מהם מצליחים להתגבר על האלרגיה עד גיל 4 ו-80% עד גיל 6. הילדים שסובלים מהאלרגיה ולא "מתגברים" עליה בגיל צעיר, עשויים לשאת אותה איתם לכל החיים.

התסמינים של אלרגיה לחלב מתחלקים ל-3 קבוצות אפשריות:
תגובות עור: פריחה, אקזמה, נפיחות בשפתיים, בפנים, בלשון ובפנים הגרון...
תגובות קיבה: נפיחות, שלשולים, הקאות, גזים והתכווציות.
תגובות אף-גרון-ריאות: נזלת, התעטשות, עיניים מגרדות, שיעול, צפצופים וקוצר נשימה.

התסמינים שמתקבלים כתוצאה מאלרגיה לחלב, יכולים לבוא לידי ביטוי באלרגיות מזון אחרות כגון אלרגיה לבוטנים, ביצים וקמח.

אלרגיה לחלבעד היום, הטיפול היחיד המוצלח עבור אלרגיה לחלב היה הימנעות מוחלטת מחלבוני חלב פרה, ושימוש בתחליפי חלב שונים כמו חלב סויה, חלב אורז, ונוסחאות היפואלרגנית על בסיס חלבון הידרוליזה או חומצות אמינו. אך לאחרונה, על סמך מחקר חדש - יש תקווה חדשה לאלרגים!

 

"מזונות שמכילים חלב אפוי יכולים לעזור לבנות את הסיבולת של ילדים עם אלרגיות לחלב" כך מצהירים החוקרים מבית הספר לרפואה הר סיני בניו-יורק. "שילוב הדרגתי של מזונות המכילים חלב אפוי בתפריט התזונה של ילדים עם אלרגיה לחלב, עשוי לעזור להם להתגבר על האלרגיה."

המדענים חקרו 88 ילדים בין הגילאים 2-17 שאובחנו עם אלרגיה לחלב, במטרה לבחון האם חלב שנאפה בטמפרטורות גבוהות, שבעצם מפרקות את החלבון, יכולות להפחית את האלרגיה ובכך לאפשר לגוף להסתגל ולעכל חלב פרה.

במשך 5 שנים, השתמשו החוקרים בסידרה של 3 אתגרים שבחנו את תגובתיות הילדים למזונות שונים המכילים בהדרגה צורות שונות של חלב. בסוף תקופת המחקר, 47% מהילדים בקבוצת הניסוי, כבר יכלו לצרוך חלב לא מחומם כמו שמנת, יוגורט דל שומן וגלידה, לעומת 22% בקבוצת הביקורת, מה שמוכיח, על פי דעת החוקרים, כי חשיפה מבוקרת למוצרי חלב אפויים מאיצה את הקצב ומגדילה את הסיכוי של ילדים להתגבר על אלרגיה לחלב.

"המחקר מראה כי ילדים רבים שסובלים מאלרגיות לחלב, לא צריכים להימנע לחלוטין ממוצרי חלב" הסבירה אנה נובאק-וגדין, פרופסור לרפואת ילדים, אלרגיה ואימנולוגיה, ואחת ממנהלות המחקר, "יותר מזה, לא רק שהם לא צריכים להימנע - הדרך להתגבר על האלרגיה לחלב היא לצרוך חלב! בהדרגה! זה סימן מעודד שמראה כי באמצעות השגחה רפואית צמודה, הילדים יכולים להתגבר על האלרגיה שלהם, כך שלא בהכרח נגזרה עליהם איכות חיים לקויה"

אלרגיה לחלב

כאמור, סדרת האתגרים הורכבה משלושה מבחנים הדרגתיים:
באתגר המזון הראשון, הילדים התבקשו לאכול מאפין או ופל שהכילו חלב אפוי. נמצא כי 65 מתוך 88 הילדים (כ-75% מהקבוצה) לא חוו תגובות אלרגיות. בהתאמה, ההורים של הילדים, קיבלו הנחיות ספציפיות כיצד לשלב מוצרי חלב אפוי בתפריט התזונה היומי של הילדים. באשר לילדים שפיתחו תגובה אלרגית למאפים, הם התבקשו להימנע ממזונות המכילים חלב ונשרו מהמחקר.

לאחר תקופה של 6-12 חודשים, 65 הילדים שעברו את אתגר המזון הראשון, חזרו למרפאה לאתגר המזון השני והתבקשו לאכול פיצה עם גבינה שנאפתה בטמפרטורה
נמוכה יותר מזו של המאפים, והכילה כמות גבוהה יותר של חלבון חלב. 78% מהילדים בקבוצה לא חוו תגובות אלרגיות והוסכם שגם פיצה תיכנס לתוך תפריט המזונות שלהם. ילדים אשר פיתחו תגובה אלרגית לפיצה, המשיכו לאכול את המאפים וחזרו לאחר תקופה של 6-12 חודשים לאתגר נוסף של הפיצה. אם הם לא הראו תגובות אלרגיות, הם עברו לשלב הבא של המחקר.

לאחר ממוצע של שלוש שנים, משתתפי המחקר, שלא הראו תגובה לגבינה אפויה, חזרו לאתגר האוכל האחרון - שם ניתנו להם מזונות המכילים חלב לא מחומם כמו שמנת,
יוגורט דל שומן וגלידה. מבין הילדים שעברו את אתגר המאפים ואת אתגר הפיצה, 60% יכלו לשתות חלב.

"למרות שאנחנו עוד צריכים להמשיך במחקר שלנו כדי לקבוע מה הדרך הטובה ביותר ליישם את התוצאות הללו להגדרה קלינית, התוצאות מהוות צעד מרגש ופסיעה גדולה לעבר המטרה האולטימטיבית למצוא מרפא טיפולי לאלרגיות למזון" הסבירה פרופסור נובק בשמחה.

אלרגיה לחלב
 

אין ספק שזו בשורה נהדרת עבור ילדים שהגיבו יפה למחקר, אך מה עם אלה שנשרו?

חשוב לדעת כי תזונה ללא חלב, מחייבת צריכת סידן ממקורות אחרים כמו ירקות ירוקים (ברוקולי, כרוב ירוק, עלי לפת), דגים עם עצמות רכות ואכילות (סלמון וסרדינים), ופירות ים (צדפות ושרימפס). מכיוון שסידן לא יכול להיספג ללא ויטמין D, מקורות טובים לויטמין D כוללים ביצים, כבד ואור השמש.

בכל מקרה בו ידוע לכם על רגישות כלשהי למזון, יש להיוועץ עם דיאטניים כדי להתאים את תפריט המזון המזין ביותר. 
 

 

עריכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.