עולם הקפה שינה את פניו בשנים האחרונות, מבחינת השפע שהוא מציע, אפשרויות הבחירה שהפכו רבות יותר ומגוון הטעמים והאיכויות. כשאנחנו מגיעים לקפה השכונתי זה הכי קל, רק צריך לבחור: הפוך, מקיאטו, אספרסו או כל העדפה שיש לנו לדרך שבה אנחנו אוהבים את הקפה שלנו. המצב שונה כשאנחנו לוקחים את חוויית הקפה למתחם הביתי שלנו וכאן הבחירה כבר רחבה יותר ומבלבלת. אז הנה מה שחשוב לדעת על הטעם של הקפה שאנחנו שותים, כדי לקחת את מערכת היחסים איתו לשלב הבא.
לייט ופירותי או מר וחזק?
כולנו זקוקים לרגע של פינוק במהלך היום ואין כמו כוס קפה איכותית לפתוח איתה את היום או לשתות ברוגע בשעות הערב כשחוזרים מיום עבודה עמוס במשרד או בבית. הגורם שהכי משפיע על חוויית הקפה שלנו, הוא ללא ספק הטעם. יש כאלה שאוהבים קפה לייט בעוד אחרים מעדיפים אותו מר וחזק ויש גם את אלה שגיוון בין השניים, עושה להם את זה.
קפה משובח מתחיל באיכות פולי קפה שהוא מכיל. קיימים עשרות זנים אולם ברוב העולם משתמשים בעיקר בשני סוגים: זן הרובוסטה, הגדל בעיקר במדינות כמו הודו ואינדונזיה. הוא עשיר מאוד בקפאין ובעל טעמים אדמתיים חזקים ומרירים ומציע קרמה סמיכה ועשירה. הזן השני של פולי הקפה ששולט למעשה בשוק הקפה, הינו זן הערביקה, שניתן למצוא בדרום אמריקה, בתימן ובאתיופיה. זן זה מכיל כמות נמוכה של קפאין ומאופיין בטווח רחב של טעמים מתוקים וחמוצים, עם ניחוח פירותי מתקתק. נוכחות גבוהה של זן הערביקה בקפה תבטיח כוס קפה משובחת ואיכותית יותר בטעמה.
חלק מתהליך הכנת הקפה כולל גם את שלב הקלייה, כאשר הטמפרטורה וזמן הקלייה משפיעים גם הם על טעמו הסופי של הקפה: חזק או עדין ועל מיצוי הטעמים. קלייה בהירה, מייצרת טעמים מעודנים יותר של הקפה ומוציאה מהפולים את המתיקות הטבעית בטעם אגוזי – פירותי, בעוד קלייה כהה מביאה טעם מריר ועוצמתי יותר ועיתים אף טעם מעט שרוף.
על טעם ועל ריח: מה משפיע על הטעם של הקפה שלנו?
כאמור, לכל זן של פולי קפה יש את הטעם הייחודי המאפיין אותו. מקובל להתייחס לטעמו של הקפה באופן מקצועי בעזרת מספר פרמטרים המשפיעים עליו באופן עקיף וישיר:
ארומה – הטעם והניחוח הראשונים שאנו מרגישים בעת הלגימה הראשונה. נהוג לתאר את הארומה במילים כמו: אגוזי, שרוף, קרמלי, פירותי, ייני, עסיסי, דלוח ועוד.
גוף – הכבדות והעושר של הקפה כשהוא נוכח בחלל הפה שלנו והתחושה שהוא מותיר אחריו מיד לאחר הבליעה. כדי לתאר את הגוף, נהוג להשתמש במונחים כמו: כבד, מלא או שטוח.
דרגת חומציות - מתוארת כגבוהה או נמוכה. ככל שדרגת החומציות גבוהה יותר, כך יורגש סוג של עקצוץ בצידי הלשון. דרגת החומציות מושפעת ישירות מזן פולי הקפה.
טעם - הטעם שנשאר בפה לאחר ניטרול הארומה, החומציות והגוף. נהוג לתאר אותו כשוקולדי, קרמלי, אדמתי, חמצמץ, חלק או עשיר, וגם מר או מעופש כאשר הטעם אינו ערב לחיכנו.
שאריות הטעם - מה שנותר בפה לאחר הלגימה. כשהקפה טוב ואיכותי, נותרת בפה שארית טעם לאורך זמן.
איזון - איזון הטעם בין מרירות לחומציות.
הייחודיות של הקפה נמדדת, על פי רוב, לפי הטעם ומידת החומציות. ניתן לדרג כל אחד מהפרמטרים המשפיעים על הטעם על סקאלה שנעה בין דומיננטי לבין לא קיים.
לשחזר את חוויית הקפה הטובה גם בבית
לכל אחד ואחת מאיתנו מגיעה לפחות כוס קפה אחת מפנקת ומענגת שתעזור לנו לצלוח את היום יותר בקלות. המגוון הרחב של הטעמים והאפשרויות מאפשר לנו לאתגר את חוש הטעם ולדייק את הטעם שאנחנו הכי אוהבים.