print header

האם תינוקות שנולדו בזמן הקורונה סובלים מעיכוב בהתפתחות?

אלו מבינינו שנכנסו להיריון ממש לפני תקופת הקורונה לא יכלו לדמיין שהתינוק הקטן שלהם ייוולד לעולם שמלא ברבים כל כך החשים חוסר ודאות, פחד ובדידות בעקבות השפעות המצב, ולבטח כל הורה חושש עבור ילדיו והתפתחותם התקינה בתקופה שבה לא קיימת באמת שגרה נורמלית – לא למבוגרים ולא לילדים. נושא התפתחות התינוקות שנולדו בזמן הקורונה נבחן כבר רבות, בעיקר בהתמקדות על השפעתה של המחלה עצמה על ילדים רכים, ומחקר שפורסם בתחילת ינואר 2022 הראה שיתכן כי החששות אכן מוצדקות, אך לאו דווקא בגלל הנגיף עצמו. לפני שתיכנסו ללחץ חשוב לציין שהמחקר הזה לא מספק נתונים כלל-עולמיים, ולכל היותר הוא מהווה הקדמה למחקרים נוספים וגדולים יותר שצריכים להיעשות בעתיד ושיבדקו את ההשפעות האלה בטווח הארוך.
 

הבעיה היא לא הנגיף – הבעיה היא הבידוד

החוקרים רצו תחילה לדעת האם הידבקות בקורונה בזמן ההיריון עלולה להשפיע על התפתחותו הנוירו-התנהגותית של התינוק על גיל 6 חודשים. מה שהם גילו הדהים אותם; נמצא שתינוקות שנולדו במהלך החודשים הראשונים של המגפה הראו סימנים של האטה בהתפתחות בין אם נחשפו לקורונה ובין אם לא.
מחקר על עיכוב בהתפתחות התינוקות שנולדו בזמן הקורונה: ילד קטן עם מסכה
המחקר עקב אחרי 255 תינוקות מניו יורק, שהייתה מוקד מגפת הקורונה בתחילת 2020 בארה"ב. כל אחד מהתינוקות נולד בין החודשים מרץ-דצמבר 2020, כלומר שהם יכלו להיחשף לקורונה עוד בעודם ברחם; הם נבדקו באופן שגרתי בנוגע לאבני הדרך בהתפתחותם עד גיל 6 חודשים, בתחומים כמו יכולות חברתיות,  תקשורתיות ומוטוריות. ההורים שלהם נשאלו גם הם שאלות שונות, כמו למשל האם ילדיהם הרכים מתגלגלים מהגב לבטן או באיזו תדירות הם מברברים.
 
ממצאי המחקר הראו שתינוקות שנולדו בזמן המגפה קיבלו ציונים נמוכים יותר מאלו שנולדו לפניה, אך בעוד שזה נשמע מדאיג, חשוב לומר שהמחקר הזה לא מציין שמדובר בהשפעות התפתחותיות שנמשכות לטווח ארוך. "זוהי דוגמה קטנה מאוד שנלקחה ממערכת הבריאות בעיר ניו יורק במהלך תקופה מצומצמת", כך אומרת מולי ווד, פרופסור משנה לאפידמיולוגיה באוניברסיטת צפון קרוליינה. "איננו יכולים ללמוד על דברים באופן כוללני כך, אך זה כן מראה השפעה שקיימת על אוכלוסייה מסוימת במהלך המגפה".

מה צריך לקחת מהמחקר הזה?

בעוד שהמחקר עצמו לא מהווה בהכרח סיבה לבהלה נרחבת, הוא כן יכול לעזור להורים להבין למה התינוקות שלהם מתפתחים לאט יותר מאחרים, אם זה אכן המצב. "ילדים הם גמישים מאוד, ואנחנו מדברים על שינויים קטנים בכמה מדדים בודדים", כך אומרת ד"ר סמנתה רודמן וייטן, פסיכולוגית קלינית ממרילנד. "ההיגיון הבריא אומר שעם פחות גירויים התינוקות יתפתחו לאט יותר. הגישה הטובה ביותר לדעתי היא להשקיע בפעילויות חיוביות ומעשירות לאורך היום".
 
מאחר שקבוצת התינוקות הזו נולדה במהלך תקופות סגרים בעיר ניו יורק, הגיוני שיכולתם הפחותה לחוות את העולם ולהשתתף בפעילויות או במפגשים חברתיים תשפיע לרעה על התפתחותם. עם זאת, זה לא אומר שתינוקות שהתפתחו מאוחר לא ידביקו את הפער בהמשך. זאת ועוד, ישנו ממצא מעודד במחקר שעל פיו יכולות התקשורת של התינוקות האלה הן מפותחות יותר. יתכן שזאת מכיוון ששני ההורים עבדו מהבית או שהו בבית למשך זמן רב יותר, והתינוקות האלה שמעו יותר את השפה דרך המשפחה מאשר כאלו שמטפל בהם אדם אחד במהלך היום.
מחקר על עיכוב בהתפתחות התינוקות שנולדו בזמן הקורונה: ילד קטן יושב על אימא שעובדת מול מחשב וסמארטפון

איך לעזור לילדים להדביק את הפער?

אם עד עכשיו המחשבה על יציאה מהבית עם התינוק הלחיצה אתכם, המחקר הזה ייתן לכם מוטיבציה לצאת ולאפשר לו לחוות כמה שיותר פעילויות בחוץ – במידת האפשר כמובן. הורים שחוששים שילדיהם מתעכבים בהתפתחותם יכולים לבצע איתם מספר פעילויות שיסייעו להם לגדול כראוי:
  • קראו ספרים לילדיכם מדי יום – עשו קולות מצחיקים, הצביעו על תמונות ושאלו אותם שאלות, אפילו אם הם לא יכולים לענות עליהן.
  • נצלו כל הזדמנות כדי לדבר עם ילדיכם – פרט לסיפורים, דברו עם הקטנטנים לאורך היום, ספרו להם בדיחות, הסבירו להם מה אתם עושים כשהם מסתכלים עליכם או כשאתם מטפלים בהם וכדומה.
  • צאו החוצה עם הילדים – במהלך הטיול בחוץ הצביעו על עצים או בעלי חיים, הסבירו להם על הצלילים שהם שומעים כמו ציוצי ציפורים וכדומה. אפשרו לילדיכם גם לראות אנשים אחרים שיחייכו אליהם, יגידו להם "שלום" או "להתראות" ויעזרו לחדד את כישורי התקשורת שלהם.
  • שחקו יחדיו בבית או בחוץ – לא משנה אם זה התעסקות בצעצוע או פאזל, ריקוד או שיר, כל אחת מהפעילויות האלה מהווה משחק עבור ילדיכם שעוזרת לפתח אותו בשלל דרכים. מצאו הזדמנויות לשלב פעילויות שכאלה לאורך היום.
אם אתם חוששים שהילד שלכם משתרך מאחור בתחום ההתפתחותי, אל תחששו לפנות לרופא הילדים ולהעלות בפניו כל שאלה שיש לכם או להגיע לבדיקה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.