print header

6 דרכים לפתח חוסן נפשי אצל ילדים

כולנו רוצים לחזור לעלות על הסוס אחרי אתגר קשה שהפיל אותנו, ובעוד שחלקנו עושים זאת בקלות, לאחרים זה קצת קשה יותר, ובמיוחד לילדים. מדענים למעשה חוקרים את הנושא הזה כבר במשך כמה עשורים, והם הגיעו לכמה תובנות מעניינות שנוגעות לחוסן נפשי ולכושר ההתאוששות של ילדים ממשברים, מאתגרים שנכשלו בהם ומשלל מצבים שונים בחיים שגרמו להם להתאכזב או להפסיק להאמין בעצמם. אז איך עוזרים לילדים להתעודד במצבים שכאלה ולפתח חוסן נפשי? כך תוכלו לסייע להם ב-6 דרכים שונות.
 
איך לפתח חוסן נפשי אצל ילדים: ילד עם חולצת סופרמן

1. עזרו להם לטפח מערכות יחסים בריאות

"החוסן הנפשי שלנו תלוי רבות במערכות היחסים שאנחנו מנהלים בחיינו" כך מציין ד"ר לותר, חוקר פגיעות וחוסן נפשי. למעשה, הגורם מספר אחד שמנבא את החוסן הנפשי של האדם הוא מערכת התמיכה שעומדת מאחוריו, כשאצל ילדים ונערים זה כולל חברים טובים או מבוגרים שעליהם הם סומכים. כאן יש עדיפות לאיכות על פני כמות, והילדים צריכים מישהו שיוכל לעודד אותם כשהם עומדים מול אתגר מסוים.
 
לכן חשוב שתפתחו יחסי ביטחון שכאלה עם ילדיכם, אך לא רק. עזרו להם לטפח יחסים טובים עם חבריהם ולדעת לזהות על מי מהם הם יכולים לסמוך, וודאו שגם המורים שלהם הם אנשים שיכולים לתת להם ביטחון עצמי ולא לקחת אותו מהם.

2. למדו אותם להתרכז במה שהם יכולים לשלוט בו

במרכז להתפתחות הילד שבאוניברסיטת הרווארד זיהו שילדים עם חוסן נפשי מפתחים תחושת הסתמכות עצמית ושליטה. הם לומדים כיצד להתרכז במה שהם יכולים לשנות ומקבלים את מה שאינם יכולים לשנות, לדוגמה, בימינו הם מודעים לכך שאינם יכולים להשפיע על מגיפת הקורונה, אך יודעים כיצד להתגונן מפניה. 
 
אז איך אתם יכולים לתרום לילדיכם בתחום הזה? עזרו להם להבחין במה שהם יכולים לשלוט בו וסייעו להם לעשות בחירות נכונות שיחדירו בהם ביטחון. למשל, אם ילדיכם חוששים מפני הלמידה מרחוק – דבר שאין ביכולתם להשפיע עליו – עזרו להם להקים לעצמם עמדת למידה שתחדיר בהם ציפייה לקראת השיעור הבא בזום.
איך לפתח חוסן נפשי אצל ילדים: אימא וילדה מול מחשב

3. עודדו אותם לשחק ולפתח תחביבים

במחקר שנערך על ידי עמותת הלגו, נמצא כי משחק ממריץ את כל חלקי המוח, וכן הוא התגלה כיעיל בשימור יכולות רגשיות וחברתיות שנדרשות להתמודדות עם מצבים מאתגרים ולפיתוח חוסן נפשי ויצירתיות. בנוסף ילדים שעוסקים בתחביבים יצירתיים יכולים ללמוד כיצד להתקדם גם ועל אף שהם עושים טעויות ונכשלים, וניתן לראות כיצד הם בונים לעצמם יכולות כל עוד הם נאבקים מול קשיים, מה שמעודד את התפתחותו של חוסן נפשי.
 
אם כן התחביבים הטובים ביותר עבורם הם אלו שעוזרים להם ליהנות ולשחק, ובה בעת ללמוד ולהתפתח, כשלדוגמה חוג ריקוד או לימוד נגינה על כלי מסוים יכולים לעזור בכך מאוד. לנגינה יש עוד שלל יתרונות לילדיכם, ותוכלו ללחוץ כאן כדי להכיר אותם.

4. עודדו את ילדיכם לפתח נקודת מבט אופטימית

"במחקרים נמצא כי אנשים בעלי חוסן נפשי מחפשים את הטוב גם במצבי לחץ", כך אומר קית' בליזי, פרופסור להתפתחות בני האדם. היכולת להכיר בעובדות ובאתגרים, אך בה בעת גם לראות את חצי הכוס המלאה או את הדברים הטובים שבמצב הקיים, מקושרת לחוסן נפשי באופן שהוא כלל לא מפתיע, ואתם בטח כבר יודעים זאת מהניסיון שלכם אם גם אתם עושים את זה.
 
לכן עודדו את ילדיכם לחשוב בכל יום על 3 דברים שהם אומרים עליהם תודה. אלו יכולים להיות דברים קטנים, כמו אוכל טעים שאימא מכינה או סתם רגע מהנה שהיה להם עם חבר בשעת משחק. זה יעזור להם מדי יום להתרכז יותר בדברים הטובים ופחות באלו הרעים.
איך לפתח חוסן נפשי אצל ילדים: ילדה עם צבע על הידיים

5. עודדו אותם לעזור לאחרים

אחת הדרכים הטובות ביותר להגביר את הביטחון העצמי של ילדיכם ואת החוסן הנפשי שלהם היא לעזור להם למצוא הזדמנויות שבהן הם יכולים לסייע לאחרים. זה גורם להם להרגיש בעלי יכולת לעזור גם לעצמם במקרה הצורך, ובאופן כללי מלמד אותם שיש להם את הכוח ליצור שינוי משמעותי וחיובי בחייהם ובחיים של אחרים.
 
אחת הדרכים לעשות זאת היא לקחת אותם להתנדב יחד איתכם בארגונים שונים, אולם דרך אחרת יכולה להיות פשוט על ידי מתן עזרה לשכן שזקוק לה או לאדם ברחוב, כמו קשיש שסוחב שקיות כבדות. האפשרויות הן אינסופיות, ואתם רק צריכים לפקוח את העיניים שלכם ושל ילדיכם אליהן.

6. אפשרו להם לקחת סיכונים

אם אתם מסוג ההורים שדואגים שהילדים לא יפלו מהמתקן שבפארק השעשועים וחגים סביבם כמו הליקופטר על מנת להגן עליהם מכל פגע, מומלץ שתיקחו צעד אחד אחורה. כל עוד מדובר בסיכון בריא – כזה שדוחף את ילדכם לצאת מאזור הנוחות שלו ושיכול להסתכם בנזק מזערי אם ייכשל – אפשר ורצוי לתת לו לקחת אותו.
 
כמובן שלא מדובר דווקא בלשים את ילדיכם במצב מסוכן, אלא בלעודד אותם להתנסות בדברים חדשים כך שלא יחששו מהתוצאה השלילית שעלולה להיות להם. רשמו את ילדיכם לחוג ספורט חדש, עודדו אותם לדבר עם ילד או ילדה שהם מחבבים אך לא ניגשים אליהם וכדומה. בסופו של דבר כך ילדיכם ילמדו כיצד לדחוף את עצמם ויפתחו חוסן נפשי. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.