print header

8 סימנים לכך שאתם צריכים לצמצם או להפסיק את צריכת החלב שלכם

אם יש דימוי בריא אחד שרבים בעולם שלנו מכירים טוב למדי זה הרגע של פתיחת היום עם שתיית כוס חלב, כזו שמשאירה לנו "שפם" לבן על השפתיים, חיוך גדול על הפנים ושפע של אנרגיה בגוף, ממש כמו שאנחנו רואים בפרסומות השונות למוצר מזון זה. אך בחינה מעט יותר מעמיקה של הדברים וממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה תמונה קצת אחרת – החלב אמנם מכיל חומרים בעלי חשיבות לגוף, אך כמו כל דבר אחר - בכמויות ובמינונים גבוהים הוא עלול להיות מזיק לבריאות. כדי שתוכלו להיזהר קצת יותר מפני הסכנות שבשתיית כמות מוגזמת של חלב וכדי שתדעו מתי עליכם להתחיל לצמצם בצריכתו, הכנו עבורכם את רשימת 8 הסימנים הבאים שכדאי לכם להכיר.

סימנים לכך שצריך להפסיק לצרוך חלב: כוס עם חלב ש"מקפץ" בתוכה

1. אתם כל הזמן עייפים

חלב מכיל מולקולות של אופיואידים – קבוצת תרכובות הנקשרות לקולטני האופיואיד בגוף שבכמויות גדולות גורמות לדיכוי מערכת העצבים המרכזית ומפחיתות את יכולות הגוף להגיב לגירויים. במינונים שבהם מצויים האופיאודים בחלב - הם גורמים בעיקר לתחושת עייפות ולהירדמות מהירה. עם זאת, זה לא אומר ששתיית חלב תגרום לכם לישון טוב יותר מכיוון שלגוף לא תמיד קל לפרק את רכיבי המשקה הזה - מערכת העיכול שלנו תידרש ליותר אנרגיה כדי לעשות זאת, מה שעלול לפגוע במעגל השינה שלכם ולהותיר אתכם עייפים למשך כל היום. לכן, אם אתם חשים מנומנמים כל הזמן כדאי שתתחילו להוריד את כמויות החלב שאתם שותים, במיוחד לפני השינה, ובמקום זאת הוסיפו לתפריטכם פירות וירקות עשירים בטריפטופן – חומצת אמינו חיונית ומעודדת שינה טובה – כמו ברוקולי, בטטות, בננות ותפוחים.

2. פצעונים ואקנה הופיעו על פניכם

אקנה היא תופעה נפוצה בקרב נערים ונערות בגילאי ההתבגרות, אז היא נובעת בעיקר מהשינויים ההורמונליים המתחוללים בגופם, אך אם היא מופיעה גם בגיל מבגר יותר – סימן שיש בעיה שאולי קשורה לצריכת החלב שלכם. מכיוון שהוא משפיע בגוף על הורמונים כמו אינסולין ופקטור גדילה דמוי אינסולין (הנמצא לרוב אצל ילדים ומתבגרים), לחלב יכולה להיות השפעה בלתי חיובית על עורכם, ולכן כדאי לכם להיזהר מצריכת יתר שלו. במחקרים שונים כבר הוכח כי חלב רזה מעלה את הסיכון להתפרצות אקנה גם אצל מבוגרים צעירים בגילאי 20-30, כך שאם אכן צצו אצלכם פצעונים על פניכם – השתדלו לצמצם את כמות החלב שאתם צורכים או אף לחדול משתייתו לתקופה מסוימת, ובדקו כיצד זה משפיע על עור הפנים שלכם.

סימנים לכך שצריך להפסיק לצרוך חלב: אישה הסובלת מפצעונים על פניה

3. אתם סובלים מכאבי מפרקים ושרירים

במחקר משנת 2019 שנערך בשיתוף פעולה בין חוקרים מאוניברסיטת ליידן שבהולנד ואוניברסיטאות גרנדה ונווארה שבספרד, ופורסם בכתב העת של האגודה הבינלאומית לתזונת ספורט, נמצא שרכיבים מסוימים בחלב עלולים לגרום לדלקות שונות, המתבטאות בכאבי פרקים ושרירים. לכן, אם אתם מתאמנים באופן תדיר, אבל לפעמים חשים שעדיין קשה לכם להתאושש מתפיסות שרירים, או שלפתע אתם חשים את מפרקי גופכם דואבים ללא שום סיבה נראית לעין – יכול להיות שכל מה שאתם צריכים לעשות זה להפסיק לצרוך חלב או לצמצם במינוניו, ואז המצב ישתפר.

4. תהליך העיכול שלכם לא עובר בצורה חלקה

אחד הדברים שהכי תורמים לרווחת חיים הוא תהליך עיכול תקין וחלק, שמאפשר למערכת העיכול שלנו להתנהל בצורה טובה ומונע כאבים וצרות אחרות. עם זאת, לא פחות מ-65%-70% מאוכלוסיית העולם, כך על פי מחקר שפורסם בשנת 2017, רגישה במידה כזאת או אחרת ללקטוז – דו-סוכר הנמצא באופן טבעי בחלב – ורבים סובלים מאי סבילות אליו. בחלב הפרה שאנו שותים אמנם אין כמות גדולה יותר של לקטוז מזאת שיש בחלב אם למשל, אך בכל זאת קשה לנו יותר לעכל אותו. לכן אם אתם סובלים מנפיחויות, בחילות, הצטברות גזים או שלשולים על בסיס יומיומי – זה בהחלט יכול להוות סימן עבורכם שאתם לוקים באי סבילות ללקטוז ושעליכם להפסיק לשתות חלב או לצמצם מאוד בצריכתו.

סימנים לכך שצריך להפסיק לצרוך חלב: אישה מחזיקה בכאב בבטנה

5. אתם סובלים מאלרגיות בעור

הזכרנו קודם לכן את היכולת של שתיית חלב מופרזת לגרום להופעת אקנה ופצעונים בעור פניכם, אך מעבר לכך היא יכולה לגרום גם לאדמומיות וגרד בעור הגוף כולו. זאת בעיקר במקרה שבו אתם סובלים מאלרגיה לחלב אך לא מודעים לכך; לרגישות זאת יכולים להיות תסמינים דומים לאלו של אי סבילות ללקטוז – כמו למשל הופעתן של בעיות עיכול כדוגמת עצירויות, שלשולים וכאבי בטן – אך כאשר פריחה בעור מתלווה אליהם, ניתן להבין כי הבעיה היא אלרגיה למוצר מזון זה. 5% מהילדים סובלים מאלרגיה לחלב, אך היא יכולה להתפתח גם בבגרות, ולכן אם התסמינים האלו לא זרים לכם ואתם סובלים מהם בתדירות גבוהה, אל תתעלמו מהם או תחשבו שהם נובעים מבעיות אחרות – פשוט קצצו בצריכת החלב שלכם ובדקו עד כמה זה משפיע על גופכם.

6. אתם סובלים מערפול מוחי

ערפול מוחי היא תופעה רווחת אך לא תמיד מוכרת, שבמסגרתה אנו חשים תשושים ומצוברחים, דעתנו מוסחת מכל דבר קטן ואנחנו חשופים יותר להופעת דיכאון וחרדות (אם תרצו לדעת יותר על התופעה הזו, גורמיה ודרכי הטיפול בה – קראו את הכתבה הבאה). חשוב לדעת שזוהי אינה מחלה, אלא למעשה תסמין של בעיות אחרות המתרחשות בגופנו, ועל אף שיכולות להיות לה סיבות שונות, גם צריכת יתר יומית של חלב יכולה להוות זרז משמעותי להתפתותה, וזאת בגלל מינוני חלבון הקזאין הגבוהים שיש במשקה הזה – מינונים הגורמים לתחושת סיפוק מזויפת, שכאשר היא יורדת עלול להופיע הערפול המוחי. מחקרים רבים, שנכללו בסקירת מחקרים שנערכה באוניברסיטת אתונה הובילו למסקנה כי צמצום צריכת חלב יכול לסייע להילחם בדיכאון ולמנוע את הערפול המוחי.

סימנים לכך שצריך להפסיק לצרוך חלב: אישה מריכה את ראשנה בערפל

7. יש לכם כולסטרול גבוה

כולנו, כך אפשר לקוות, מכירים כבר את ההשפעות הבריאותיות הקשות והשליליות של מינוני כולסטרול גבוהים בדם – החל מעלייה בלחץ הדם, דרך חסימות עורקים וכלה בבעיות ומחלות לב שונות. על פי הנתונים שפרסם משרד החקלאות של ארה"ב, ב-100 גרם חלב פרה יש 10 גרם כולסטרול – מה שעלול להפוך למסוכן אם אתם צורכים את המשקה בכמויות גבוהות ועל בסיס יומיומי. בין אם כבר אובחנה אצלכם בעיית כולסטרול ובין אם אתם רוצים להימנע ממנה – צמצמו בצריכת החלב שלכם, ועברו לצרוך יותר ממוצרי המזון המפורטים בכתבה הבאה, שיעזרו לכם לצמצם את רמת הכולסטרול בדמכם.

8. העצמות שלכם נשברות בקלות

סידן הוא אחד הרכיבים הכי בסיסיים ונדרשים עבור הגוף שלנו – הוא הרי זה המרכיב את עצמות גופנו, ולכן גם אחראי ישירות על התפתחות ושלמותן, בעיקר בתקופת הילדות אך גם לאחר מכן. על אף שידוע שחלב הוא מקור נהדר לסידן, עדיין חשוב לא להגזים בצריכתו, כי מלבד סידן יש בו גם חומציות גבוה, שעלולה להוביל דווקא לירידה במינוני הסידן בגוף. כך למשל במחקר שפורסם בשנת 2014 נמצא כי נשים השותות 3 כוסות חלב ביום או יותר מכך נמצאות בסיכון גבוה להיווצרות שברים בעצמות. לכן, מננו את צריכת החלב שלכם ואל תפריזו בשתייתו בשום אופן.

לסיכום

על אף כל הנאמר פה, צריך לזכור שמחקרים וממצאים רבים מעידים על כך שלחלב עדיין יש לא מעט יתרונות בריאותיים וכי בהחלט מומלץ להמשיך ולצרוך ממנו. עם זאת, כמו כל דבר בחיים, חשוב למנן את הכמות היומית ולא להפריז בה - כלומר לא לשתות יותר מ-2-3 כוסות חלב ביום. במקרה שהסימנים שהזכרנו כאן בכתבה הופיעו אצלכם - מומלץ לקצץ בצריכת החלב או אף לחדול ממנה לחלוטין, אפילו אם רק באופן זמני, כדי לשלול את האפשרות שאותן בעיות בריאותיות הן תוצאה של שתיית חלב תכופה ורבה מדי. 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.