maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 מאכלים בריאים עם תכולת סיבים תזונתיים גבוהה

 מרגישים שאתם צריכים לעשות לגוף שלכם "ניקוי" רציני? סביר להניח שאתם צודקים, כי בשל כל המזון הלא בריא שמקיף אותנו כיום, קל להתפתות לתזונה משמינה ומזיקה שלא מספקת לגוף רבים מהרכיבים החיוניים שהוא זקוק להם. אחת מהדרכים היעילות ביותר לבצע ניקוי שכזה ולשפר את התזונה באופן כללי כדי לסלק חומרים מזיקים ממערכת העיכול חומרים מזיקים, לווסת את תהליך העיכול ולהוריד במשקל, היא להתחיל לאכול יותר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, שהם חומרים בעלי השפעה נהדרת על הגוף, המצויים במספר מאכלים יומיומיים אהובים. כדי שתבינו בדיוק למה ואיך ניתן לעשות זאת, הכנו עבורכם הסבר קצר על יתרונות הסיבים התזונתיים, וכן רשימה ובה 10 מאכלים נהדרים שעשירים בהם.

מאכלים עם סיבים תזונתיים: אישה מודדת את היקף בטנה

אז מה הם בעצם סיבים תזונתיים ומה יתרונותיהם הבריאותיים?

סיבים תזונתיים הם למעשה פחמימות שגופנו, על אנזימי העיכול שבקיבתו, אינו מסוגל לעכל, והם מפורקים אך מעט בלבד באמצעות חיידקי המעי הגס. נוהגים לחלק את סוגי הסיבים השונים לשניים: מסיסים במים ושאינם מסיסים במים, כששני הסוגים נבדלים אחד מן השני בתכונותיהם הביולוגיות. עם זאת, לשני הסוגים גם יחד ישנם יתרונות אדירים עבורנו בכל הקשור למערכת העיכול, כשהם תורמים במידה רבה מאוד לשיפור פעילותה ותפקודיה השוטפים, והסיבים המסיסים אף עוזרים בזירוז תהליך ההתרוקנות של הגוף ובשחרור עצירויות. כמו כן הסיבים התזונתיים מסייעים לתהליך של הורדה במשקל וניהול נכון של תזונה מאוזנת, מכיוון שהם מספקים תחושת שובע לזמן רב אך ערכם הקלורי נמוך מאוד. עוד דבר שכדאי לציין הוא שלסיבים יש את היכולת לצמצם את רמת ספיגת הכולסטרול המזיק בגוף, וכן שהם עוזרים לווסת את מינוני הסוכרים בדם - דבר שהופך את המאכלים העשירים בהם למומלצים מאוד עבור חולי סוכרת וכן לאלו הסובלים מכולסטרול גבוה.

הצריכה היומית המומלצת לסיבים עומדת על 25 גרם ליום לנשים ו-38 גרם ליום לגברים, אך למרבה הצער מרבית האנשים צורכים כחצי מהכמות הזאת. כדי להעלות את רמת הסיבים בגופכם מבלי לקחת תוספי תזונה כאלו או אחרים, נסו לשלב בתזונתכם את 10 המאכלים המופיעים ברשימה הבאה:

10 מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים

 1. זרעי צ'יה

אם אתם חובבי בריאות, לבטח אתם כבר מכירים את הזרעים הקטנים, השחורים, והכה בריאים הללו – ואם לא, כדאי לכם להתחיל ולהתוודע להם. זרעי הצ'יה מגיעים אלינו ממקסיקו, שם משמעות שמם הוא "שומני", מאחר וכל זרע כזה מכיל כ-25%-30% שמן הניתן להפקה, הכולל חומצות שומן אומגה 3 וחומצה אלפא-לינאולית. מלבד זאת, מדובר באחד המאכלים העשירים ביותר בסיבים תזונתיים שיש, כשמנה של 100 גרם ממנו תכלול לא פחות מ-34% סיבים, וכן גם כמות ראויה לציון של מגנזיום וסידן. את הזרעים הזעירים הללו ניתן להוסיף לכל ארוחה על מנת להעשירה בתוספת בריאות: בבוקר תוכלו לפזרם על מנת שיבולת השועל, היוגורט או הסלט שאתם אוכלים, או על השייק שאתם שותים, ובצהריים או בערב תוכלו להוסיפם לתערובת של קציצות הבשר או חזה העוף שאתם מכינים לעצמכם כמנה עיקרית.

מאכלים עם סיבים תזונתיים: זרעי צ'יה על כף

2. פופקורן

אולי תתפלאו לשמוע, אבל מתברר שגרעיני התירס המתפצחים שכולנו כה אוהבים לנשנש מול מסך הטלוויזיה או בקולנוע, הם גם מאכל עשיר במיוחד בסיבים תזונתיים: ב-100 גרם של פופקורן ישנם 14.5% סיבים תזונתיים, ובחצי כוס כ-1.2 גרם סיבים. אם כך, בכל הנוגע לחטיפים קטנים שאנחנו אוכלים להנאתנו בין הארוחות או בזמן הפנוי, ניתן לומר כי הפופקורן הוא בין המומלצים ביותר, לפחות מבחינת כמות הסיבים שהוא מעניק לגונו. עם זאת, כדאי להיזהר מאכילה מרובה מדי ממנו, גם בגלל תכולת המלח הגבוהה וגם בגלל שהוא עלול להכיל כמויות גדולות של שומנים מזיקים.

3. שיבולת שועל

בכל הנוגע לשיבולת השועל ברור וידוע לנו כי מדובר במאכל בריא במיוחד, ואולי אף באחד הדגנים הבריאים ביותר על כדור הארץ, כששפע הוויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון בו פשוט מסחרר. בין שלל היתרונות שהופכים אותה למרכיב מרכזי בארוחת בוקר של אנשים שרוצים לשמור על בריאותם ועל משקל תקין של גופם, ניתן לציין גם את היותה מקור נהדר לסיבים תזונתיים – כשבכוס אחת של שיבולת שועל יש כ-8 גרם של סיבים תזונתיים מסיסים, שלא רק יטיבו עם תהליך העיכול שלכם, אלא גם ישמרו אתכם מלאים ושבעים לזמן ארוך יותר.

מאכלים עם סיבים תזונתיים: שיבולת שועל

4. שוקולד מריר

את העובדה ששוקולד מריר הוא אחד מהמעדנים המפנקים ביותר שיש כולנו יודעים (אפילו אלו שמעדיפים שוקולד חלב), אך האם ידעתם שמדובר גם במאכל שמכיל לא מעט סיבים תזונתיים? לא פחות מ-11 גרם סיבים יחכו לכם ב-100 גרם שוקולד מריר. מעבר לכמות הסיבים הזו, יש לשוקולד המריר עוד לא מעט יתרונות בריאותיים משום שהוא עשיר בנוגדי חמצון וחומרים מזינים נוספים – ואם אתם רוצים שגופכם יקבל את כל אלו, דעו שעליכם לבחור בסוגי השוקולד המריר שמכילים 60-95% מוצקי קקאו וכמות יחסית נמוכה של סוכר.

5. ארטישוק

ארטישוק הוא ללא ספק אחד המועמדים לתואר "ירק השעה" – לא רק שהוא נהיה מרכיב חיוני בעוד ועוד מנות נהדרות המוגשות במסעדות הפופולאריות ביותר, הוא גם כה עשיר בסגולות בריאות שפשוט כיף לאכול אותו! מדובר בירק המכיל מינונים גבוהים במיוחד של נוגדי חמצון כמו ויטמין C וחומצה פולית, וכן מגנזיום ואשלגן האחראים על הורדת לחץ הדם, ובנוסף כדאי גם למנות את הסיבים תזונתיים הכלולים בו –כ-8.6 לכל 100 גרם. את כל אלו אתם יכולים לקבל מבלי לטרוח יותר מדי – כל מה שצריך הוא לאדות את הירק מעט, ואז ניתן להגישו כמנת צד טעימה בכל ארוחה.

מאכלים עם סיבים תזונתיים: ארטישוק

6. קטניות

לא רק המטבח הישראלי גדוש בקטניות המשמשות להכנת מנות שונות, יש גם עוד מטבחים רבים בעולם שמשתמשים בהן לעיתים קרובות ויש לכך כמה סיבות טובות במיוחד: לא רק שהקטניות למיניהן הן טעימות ומשביעות, הן גם נוטות להיות שופעות בסיבים תזונתיים. כך למשל בלא יותר מ-¼ כוס של אפונה חצויה תמצאו כ-8 גרם סיבים, בכוס של גרגירי חומוס ישנם כ-10.6 גרם של סיבים, כ-100 גרם של עדשים יכילו 7.9 גרם סיבים ומאכילת 100 גרם של שעועית אדומה גופכם יקבל כ-6.4 גרם סיבים.

7. אגסים

גם לפירות המתוקים והטעימים מגיע חלק ברשימה הזו, ובכל הנוגע לסיבים תזונתיים ניתן לומר כי האגס מככב בגדול. אמנם בארץ הסוג הירוק הוא הנפוץ והרווח ביותר, אך גם הסוגים האדומים והחומים של הפרי ניחנו ביתרונות בריאותיים לא מעטים, ביניהם כאמור תכולת סיבים גבוהה להפליא – כ-7 גרם לאגס גדול וכ-5-6 גרם לאגס בגודל ממוצע, המהווים כ-24% מצריכת הסיבים היומית המומלצת. מלבד זאת, האגס גם עשיר בוויטמין C ובאשלגן, כך שהבריאות באכילתו מובטחת.

מאכלים עם סיבים תזונתיים: אגס

8. אבוקדו

פרוס לפרוסות ומוסף לסלט, מרוח על פרוסת לחם או אפילו תחליף לחמאה במאפים שונים – לאבוקדו האהוב בהחלט יש שימושים רבים במטבח, כשמעבר לכך יש לו גם יתרונות נהדרים לגופנו, מאחר והוא מקור נפלא לוויטמינים C, B ו-E, כמו גם לאשלגן, מגנזיום וחומצות אומגה 3, החיוניות במיוחד לתפקודו התקין של הלב. בנוסף תוכלו למצוא בו גם מינון נאה של סיבים תזונתיים – לא פחות מ-15 גרם לכוס אחת של אבוקדו מרוסק . רק שימו לב שיש בכמות הזו גם 368 קלורית ו-34 גרם שומן, אז היו זהירים בקשר למינוני האבוקדו שאתם צורכים.

9. פטל

פרי הפטל המתוק-חמצמץ, המשדרג לרוב את טעמם של קינוחים רבים, גדוש בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ועוד רכיבים טבעיים רבים שמקפיצים אותו למקום גבוה ברשימת הפירות הבריאים, שצריכתו מסוגלת להביא לשיכוך דלקות שונות בגופכם ואף להורדת הסיכון ללקות במחלת הסרטן. בנוסף גם תכולת הסיבים התזונתיים שבפרי ראויה לציון – כשבכל כוס פירות יער שכאלו תמצאו לא פחות מ-8 גרם סיבים; כך שאם אתם חושקים בפינוק אמיתי ומלא בסיבים חיוניים לקראת סוף היום, תוכלו לשלב לכם את הפטל יחד עם מעט שבבי שוקולד מריר למשל, ולאכול בהנאה. 

מאכלים עם סיבים תזונתיים: פטל

10. בטטה

הבטטה המתוקה והטעימה, שרבים כל כך אוהבים לאדות או לאפות ואז לאכול כתוספת מרעננת או אף כמנה עיקרית צמחונית – היא מקור לכמה מהחומרים היותר טובים ובריאים שיש, כמו סידן, אשלגן, וויטמינים מסוג A ו-C, שכולם מסייעים לחיזוק העצמות ומערכות רבות אחרות בגוף. גם עבור חיזוק תהליכי העיכול בגופנו הבטטה יכולה להרים תרומה נאה, וזאת בזכות תכולת הסיבים התזונתיים שבה – כ-4 גרם לבטטה מורתחת ומקולפת אחת.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו