print header

עכברת (הלפטוספירזיס): כל מה שצריך לדעת על המחלה והנחלים שמסכנים בהדבקה

בימים האחרונים משרד הבריאות קורא לכל אזרחי המדינה לטייל בצפון הארץ במשנה זהירות, זאת בעקבות התפרצות מחלת הלפטוספירוזיס (עכברת) במי הנחלים שבשמורות הטבע ואתרי הטיולים בצפון. אמנם אין צורך להימנע לחלוטין מטיולים בצפון הארץ ומשרד הבריאות אף מרגיע את הציבור וקורא לו להמשיך בשגרת הטיולים, אולם לאור מקרי ההדבקה הרבים מומלץ להקפיד על ההנחיות של הגופים המוסמכים ולהכיר את המחלה ואת תסמיניה, זאת על מנת שניתן יהיה להימנע ממנה או לכל הפחות לזהות אותה בזמן כדי לפנות לקבלת טיפול מתאים.
 
לפטוספירוזיס בנחלי ישראל: משפחה מטיילת בתוך מי נחל

מה זה לפטוספירוזיס / עכברת?

לפטוספירוזיס, המוכרת גם בשמות "עכברת" או "מחלת וייל", היא מחלה זיהומית שעוברת מבעלי חיים לבני אדם, לרוב על ידי חולדות. המחלה הזו שכיחה באזורים טרופיים ופוגעת בעיקר בבעלי חיים, אולם ברחבי העולם ישנם יותר ממיליון מקרים של תחלואת בני אדם מדי שנה, בעיקר במדינות עולם שלישי. בישראל המחלה הזו נחשבת לנדירה יחסית, כשבממוצע נדבקים בה כ-10 אנשי מדי שנה, לרוב אנשים שמטפלים בביוב ומי שפכים או וטרינרים ועובדי משק שעובדים עם בעלי חיים.
 
משום שהמחלה מתפשטת בין היתר דרך השתן של בעלי החיים, הסכנה העיקרית למטיילים בישראל היא בעת רחצה במי נחלים ומקורות מים אחרים, כשבימים אלו המחלה מתפשטת בעיקר באזור הצפון ועל כן קיימת אזהרה מפני רחצה במי חלק מהנחלים באזור זה.

איך יודעים אם נדבקים במחלה?

כדי להידבק במחלה יש לבוא במגע עם חיידק הלפטוספירה, שכאמור מצוי כיום במי חלק מהנחלים בצפון. על כן אם טיילתם בצפון וקיימתם מגע עם מי נחלים או עם אדמה ספוגה במי נחל מתאריך 1.7.2018, יתכן שחליתם במחלה ושתפתחו את תסמיניה.
 
תסמיני המחלה מזכירים את אלו של מחלת השפעת, והם מופיעים רק כ-7-12 ימים לאחר ההדבקה. במקרים חריגים התסמינים עלולים להופיע גם 3 ימים או 3 שבועות לאחר ההדבקה. בשלב הראשון הסימנים של מחלת העכברת הם:
 
  • חום גבוה ופתאומי
  • התקררות
  • כאבי ראש
  • כאבי שרירים
  • כאבי בטן
  • הקאות
  • שיעול
  • דלקת בלחמיות העין
  • בלוטות לימפה מוגדלות
התסמינים האלה נמשכים כשבוע ולאחר מכן קיימת ירידה בחום הגוף למשך 3-4 ימים.
 
בשלב השני של המחלה קיימת עלייה מחודשת בחום הגוף, ולעיתים מתפתחים תסמינים קשים יותר כמו צהבת בעקבות פגיעה בכבד ודלקת קרום המוח. במקרים שכאלה קצב ההתקדמות של המחלה הוא מהיר מאוד, וישנו אף סיכוי של 5-15% למוות.
לפטוספירוזיס בנחלי ישראל: מד חום דיגיטלי שמציג חום של 40.3 מעלות

רשימת הנחלים שיש להימנע מהם בעקבות העכברת

משרד הבריאות מזהיר מפני טיול בנחלים הבאים עקב חשד להדבקה במחלת הלפטוספירוזיס:
 
  • נחל הזאכי (שמורת נחל המשושים)
  • נחל יהודיה
  • נחל זוויתן
  • נחל הירדן (באזור פארק הירדן בלבד)
  • שפך נחל דליות באזור המג'רסה (בטיחה, בקעת בית צידה)
  • נחל ג'ילבון
שימו לב כי יתכן שנחלים נוספים יתווספו לרשימה זו בימים הקרובים, לכן חשוב מאוד להתעדכן באתר של רשות הטבע והגנים ולשים לב לשילוט במקום שבו אתם מטיילים. לעת עתה, נכון לתאריך 16.8.2018 אין שום סימן להימצאות חיידקי המחלה בנחלים אחרים באזור הצפון, ובהם אתם יכולים לטייל בבטחה.

מה עושים במקרה של חשד להדבקה?

אם טיילתם באחד מהנחלים שברשימה מתאריך 1.7.2018 וסבלתם מחום גבוה בשבועות האחרונים, עליכם לגשת בדחיפות לרופא המשפחה ולעדכן אותו בנוגע למצבכם. שימו לב – אם טיילתם בנחלים אלו ולא סבלתם מחום גבוה בשבועות האחרונים, אין צורך להילחץ ולהיבדק. סיכויי ההידבקות במחלה הם לא גבוהים, וגם כאשר נדבקים התסמינים הינם לרוב קלים ואינם הופכים לקשים ומסוכנים – לא כל מקרה של חשיפה לחיידק הלפטוספירה מסתיים במוות.
 
לאחר בדיקת הרופא, אם אכן יתגלה שנדבקתם במחלת הלפטוספירוזיס, תקבלו טיפול באנטיביוטיקה בכדורים או דרך הווריד. לרוב אין צורך באשפוז וניתן פשוט לקבל את הטיפול ולהשתחרר הביתה. המחלה אינה מדבקת בין בני אדם משום שנדבקים בה בעיקר דרך חשיפה לשתן, לכן אין צורך לחשוש מפני הדבקה של שאר בני המשפחה.
 
מקור התמונות: Dglick5

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.