print header

מה לאכול וממה להימנע כדי לשמור על מערכת עיכול בריאה – טיפים ממומחה למיקרוביוטה

״אפשר לשנות את המיקרוביוטה שבמערכת העיכול תוך שבוע מהרגע שבו משנים את התזונה״, כך טוען מומחה המיקרוביוטה, ד״ר טים ספקטור, שמדבר בהרחבה על הנושא הזה בספריו ובפודקאסט שלו. הוא מספר שבמעיים שלנו חיים מיליארדי חיידקים ידידותיים, והם מתפתחים ללא הרף בהתאם למזון שאנחנו מכניסים לגופנו. אם תיתנו להם לאכול את מה שהם רוצים, הם ימשיכו לשגשג ולהתרבות, וגם יעשו זאת בקצב מהיר מאוד. אז כאן בעצם עולה השאלה: מה החיידקים האלה צריכים כדי לשגשג? ד״ר ספקטור מספק 4 טיפים שלדעתו חשובים מאוד לשמירה על החיידקים האלה ועל מערכת עיכול בריאה.
 

1. 30 צמחים שונים בשבוע

ראשית, ד״ר ספקטור ממליץ לגוון ככל הניתן בצמחים (פירות, ירקות,עשבי תיבול...) שאתם צורכים בארוחות שלכם, ואף מציין כי יש לשאוף ל-30 שונים. ההמלצה הזו לטענתו מגיעה ממחקר שפורסם בשנת 2018בו נמצא כי נחקרים שצרכו 30 סוגים שונים של צמחים לאורך שבוע היו בעלי המיקרוביוטה הבריאה ביותר. גיוון בתזונה מוביל לגיוון בחיידקים שחיים במעיים שלכם, וכל סוג יכול לייצר כימיקלים מועילים אחרים לגופכם, על כן הגיוון הזה הוא הכרחי. ״יש יותר מ-50,000 סוגים שונים של כימיקלים במזון, וכל אחד מהם מיועד לחיידקים שניזונים מהם באופן פרטני״, כך מסביר ד״ר ספקטור. ״לכן חשוב להכניס לגוף מגוון רחב של כימיקלים שכאלה, וזאת על מנת לוודא שיהיה בגוף כל זן אפשרי של חיידק ידידותי״.
טיפים ממומחה למיקרוביוטה לשמירה על מערכת העיכול: הרבה מזון צמחי
אכילת 30 צמחים בשבוע נשמעת כמו אתגר בלתי אפשרי, אך נסו לחשוב קצת מחוץ לקופסה. ״זה כולל לא רק פירות וירקות, אלא גם אגוזים, זרעים, עשבי תיבול ותבלינים, אז זה לא קשה כמו שזה נשמע״, מעודד ד״ר ספקטור. ״מיקס של אגוזים וזרעים עם דגני בוקר או יוגורט זה כבר כמעט 10 צמחים״, הוא מוסיף. ״ברגע שתתחילו לחשוב כך אתם תוסיפו יותר תבלינים לארוחות שלכם, ותראו שזה טעים וגם פשוט״.

2. שימו דגש על צמחים בכל הצבעים

זה נשמע דומה לטיפ הראשון, אך ד״ר ספקטור מציין ומדגיש שיש לתת חשיבות גם למגוון צבעים. ״צמחים מלאים בצבעים – אדומים, סגולים, ירוקים, צהובים – בכל צבע יש כימיקלים אחרים ששומרים על הצמח בחיים, והם כמו דלק לחיידקים שבמעיים״, כך הוא מספר. יתכן שתשמעו גם על ״כוכבים״ מסוימים כמו הליקופן שבפירות ובירקות האדומים או הבטא-קרוטן שבכתומים, אך לדעת ספקטור אף אחד מהם לא חשוב יותר מהאחרים – גופכם צריך את כולם. ״הדבר החשוב ביותר הוא לאמץ את הגיוון ולהשתדל גם לאכול דברים חדשים מדי שבוע – לא לנסות להגביל את עצמכם למזון-על אחד או שניים״.

3. אכלו מזון מותסס

כמו מומחי תזונה רבים אחרים, גם ד״ר ספקטור הוא חסיד של מזון מותסס. ״אכלו מזון מותסס, ואפילו כמה מנות מדי יום״, הוא אומר, ״וגם פה נסו לגוון ככל שניתן״. הוא ממליץ במיוחד על קימצ׳י, קפיר, קומבוצ׳ה וכרוב חמוץ, וכן על מיסו ויוגורט. ״רוב היוגורטים בריאים, חוץ מאלו שמעובדים מאוד, בהם יש ממתיקים מלאכותיים ומסירים מהם את השומן הבריא״, הוא מסביר, וממליץ לבחור ביוגורט מלא.
טיפים ממומחה למיקרוביוטה לשמירה על מערכת העיכול: מזון מותסס

4. הימנעו ממזון אולטרה מעובד

ההמלצה להימנע ממזון מעובד ידועה ומוכרת לכולם, ורובנו לא מקפידים עליה במאה אחוז, אך אם יש משהו שחייב להקפיד עליו זה להימנע ממזון אולטרה מעובד. ״אלו הם מזונות שערבים לחך אך לא ממלאים אותנו בשום צורה, ומרוב שהם כה מעובדים, הם יכולים לעשות נזק כבד למיקרוביוטה שלכם״, כך הוא אומר ואף מציין מחקר שנערך בנושא והראה זאת ב-2022לא מדובר על מאכלים שעברו עיבוד קל, אלא על מאכלים שמלאים בצבעי מאכל, תוספות טעם, שומנים שאינם בריאים וכדומה. כמה דוגמאות הם למשל דגני בוקר ממותקים, משקאות קלים, חטיפים, מנות להכנה מהירה עם מים חמים, מנות מוכנות ומוקפאות לחימום במיקרוגל וכדומה.
 
לסיכום
״הבחירות שאתם מקבלים בנוגע למזונכם בכל יום חשובות מאוד עבור בריאותכם״, כך מסכם ד״ר ספקטור את דבריו. הטיפים שהובאו בפניכם הם רק כמה מהדברים הטובים שאתם יכולים לעשות עבור המיקרוביוטה שלכם, אז אל תזלזלו בהם. נסו כבר מעכשיו לצרוך לפחות 30 צמחים לאורך השבוע בשלל צורות, ותראו שזה כלל לא קשה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.