print header

כך מתמודדים עם תופעות נפוצות ומטרידות

טוב לדעת

אומנם לא מדובר בתופעות בריאותיות מסכנות חיים, אבל שיהוקים, שלפוחיות, מים באוזניים, שיערה שצומחת בתוך העור ועקיצות, יכולים להית דבר כואב ומטריד מאוד. רובינו מתעלמים מהם ומחכים שהם יעברו מעצמם, אך למעשה, ישנם צעדים פשוטים שניתן לנקוט כדי לזרז את היעלמותם או למנוע מהם להופיע מלכתחילה.

לפניכם 15 תופעות גוף נפוצות ומטרידות - מה גורם להם וכיצד ניתן לטפל בהן.

Previous
  •  
    1. מים באוזניים

     

    הגורם: מים מוצאים את דרכם אל תעלת האוזן לרוב בזמן שחייה, ומפריעים לחדות השמיעה.

    מה לעשות: לעיתים קרובות, מספיק להטות את הראש הצידה ולמצוא את הזווית שתאפשר למים להתנקז החוצה. אופציה נוספת היא להחזיק מייבש שיער מספר ס"מ מהאוזן כדי לייבש את הנוזלים. אך הקפידו להשתמש בעוצמה עדינה, כיוון שאם המייבש נמצא על עוצמה גבוהה מדיי או בטמפרטורה חמה מדיי, אתם עשויים לגרום לעצמכם כוויה או לפגוע בשמיעה.


  • 2. שיהוקים

     

    הגורם: שיהוק מתרחש כאשר שריר הסרעפת מתחיל לעלות ולרדת באופן בלתי נשלט ולא רצוני. בית הקול נסגר במהירות עם כל התכווצות, מה שגורם להתפרצות קול פתאומית ומהירה ולצליל המוכר "היק". שיהוקים לרוב נגרמים על ידי גירוי שמשפיע על העצבים המוליכים לשרירי  הסרעפת, כמו למשל - חומציות גבוהה בקיבה, שתייה ואכילה מהירה, כניסת אוויר מיותר לקיבה, התרגשות או מתח.

    מה לעשות: מומלץ לשתות מים או לעצור את הנשימה. כל דבר שישבש את מחזור הנשימה באופן כזה שיאפשר לסרעפת להירגע ולהפסיק את העוויתות. אם זה לא עוזר, השיהוקים ירגעו מעצמם בתוך מספר דקות. במידה וזה נמשך יותר משלוש שעות ומקשה לנשום או לבלוע, מומלץ לגשת לטיפול רפואי.


  • 3. יובש בפה

     

    הגורם: האטה בייצור הרוק יכול לנבוע מסיבות רבות; התייבשות, תופעות לוואי של תרופות שונות, עישון וצריכת קפאין מוגברת.

    מה לעשות: לשתות יותר מים, ללעוס מסטיק ללא סוכר או למצוץ סוכריה. הפחיתו את צריכת הקפאין והפסיקו לעשן. אם אף אחד מהפתרונות הללו לא עוזר, יש סיכוי שמדובר בתופעת לוואי של בעיה בריאותית אחרת כמו דלקת בדרכי הנשימה, סינוסיטיס כרוני או סוכרת, ומומלץ לגשת להיבדק.

  • צ'יה
    דלג
  •  
    4. שלפוחיות

     

    הגורם: חיכוך של הנעל והרגל יכול לגרום לנוזל להצטבר בין שכבות העור ולהיהפך לבועת נוזלים. גם כוויות ופגיעות עור אחרות יכולות לגרום לשלפוחיות.

    מה לעשות: הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות הוא להניח לשלפוחית. שלפוחיות יכולות להזדהם בקלות ובגלל זה לא מומלץ לפוצץ אותן, אלא אם הן ממש גדולות. אם אין ברירה ואתם חייבים לפוצץ את השלפוחית, וודאו שהידיים שלכם נקיות, השתמשו במחט סטרילית, דקרו את השלפוחית ואפשרו לנוזל להתנקז החוצה. אל תסירו את העור המקופל המכסה את השלפוחית וחבשו בפלסטר או פד גזה. אם האיזור סביב השלפוחית נהיה אדום או שהנוזל המתנקז מלא מוגלה ודם, זה יכול להצביע על זיהום ודורש טיפול רפואי.


  • 5. התקפי עיטוש

     

    הגורם: התקפי עיטוש תכופים יכולים להצביע על תופעה אלרגית או כסימן לתחילתו של זיהום ויראלי.

    מה לעשות: אם אתם סובלים באופן קבוע מהתקפי עיטוש, שימו לב מתי הם מתרחשים ובאיזה מקום. ייתכן שאתם אלרגיים למשהו מסויים באותה הסביבה. אבק, אבקנים מן הצומח וקשקשים של בעלי חיים הם הגורמים השכיחים, כך שאם אתם מתעטשים כשאתם בקרבתם, זו כנראה אלרגיה. כדי לאשר זאת, ניתן לבצע בדיקה רפואית.


  • 6. צוואר תפוס

     

    הגורם: החזקת הראש במצב לא נוח לתקופת זמן ארוכה גורמת לאימוץ שרירי הצוואר, מה שמוביל לכאב ונוקשות.

    מה לעשות: היו מודעים ליציבה שלכם. אם אתם עובדים במשרד, וודאו שהשולחן והמחשב ממוקמים בזווית הנכונה המאפשרת לכם לעבוד בנוחות. אותם כללים חלים גם בבית. אם הצוואר אינו משתחרר במהלך השבוע, למרות שהשתמשתם במשככי כאבים, כריות חימום ועיסוי עדין, גשו להיבדק.

    לחצו כאן כדי ללמוד כיצד לשבת נכון מול מחשב!


  • 7. שפתיים סדוקות

     

    הגורם: שפתיים סדוקות נגרמות בדרך כלל כתוצאה ממזג אוויר יבש, אוויר קר או חם וחשיפה מוגברת לשמש. העור על השפתיים הוא עדין יותר מעור הפנים ואינו מכיל בלוטות שומן, לכן הוא מתייבש ביתר קלות. יובש זה גורם לשפתיים סדוקות ועלול לגרום לדימום.

    מה לעשות: ליקוק שפתיים עם רוק יכול להחמיר את המצב, לעומת זאת מריחת וזלין, שמן זית, דבש או אלוורה תלחך את העור ותסייע לו להחלים. רופאי עור ממליצים להשתמש בשפתון עם מקדם הגנה נגד השמש ולהתרחק ממרכיבים כמו אקליפטוס, מנטול או קמפור שעלולים לייבש את השפתיים עוד יותר. אם השפתון לא עושה את העבודה, גשו לייעוץ רפואי. סדקים בזוויות הפה עשויים להיות סימן של מחסור בויטמינים, או סימן להרפס.

  • שווידן ביטר
    דלג

  • 8. כיווצי שרירים

     

    הגורם: התכווצויות שרירים ברגל או בכף הרגל בדרך כלל מתרחשות מספר שעות לאחר אימון מאומץ או בסוף יום של הליכה ארוכה עם עקבים. התייבשות או רמה נמוכה של מינרלים כמו אשלגן ומגנזיום, יכולה גם היא להיות סיבה  להתכווצויות  שרירים, במיוחד בשרירי הרגליים במהלך הלילה ובעת פעילות גופנית.

    מה לעשות: לעיתים נדירות, העוויתות הן תולדה של פגיעה עצבית הנובעת מפריצת דיסק. אם הן מתרחשות לעיתים קרובות, מומלץ לעבור בדיקה נוירולוגית, אך אם התדירות נמוכה, אין סיבה לדאגה. הקפידו על חימום ומתיחות לפני ואחרי כל פעילות גופנית. כמו כן, נסו לאכול יותר מזונות המכילים אשלגן ומגנזיום, או לצרוך אותם כתוספי תזונה.

    לפרטים נוספים על המינרל החיוני ביותר - מגנזיום - לחצו כאן!


  • 9. רגל רדומה

     

    הגורם: רגל, יד או כל איזור אחר בגוף "נרדם" כשמשהו לוחץ על המסלול העצבי המחבר בינו לבין המוח. תחושת העקצוץ והנמלול הנלווית לתופעת ההירדמות מתרחשת כאשר הלחץ מוסר והחלק בגוף "מתעורר" ומתחיל לתקשר עם המוח מחדש.

    מה לעשות: סיבוב הרגל במעגלים או פתיחה וסגירה של כף היד צריכה לסייע לנטרל את הדקירות והנמלול. כמו-כן, ניתן למנוע מצבים של "הירדמות" על ידי שינוי תנוחה תדיר ושמירה על זרימת דם ועצבים סדירה. במידה והחלקים שנרדמו בגוף לא מתעוררים תוך מספר דקות, או שהתופעה חוזרת על עצמה לעיתים קרובות ובאותם איזורים, ייתכן שיש בעיות במחזור הדם או במערכת העצבים ומומלץ לפנות לבדיקה רפואית.


  • 10. שערה חודרנית

     

    הגורם: כאשר שיערות צומחות פנימה אל תוך העור הן יכולות ליצור בליטות כואבות ומכוערות. לרוב הן נובעות מגילוח ונפוצות אצל אנשים עם שיער מסולסל או עבה.

    מה לעשות: רככו את העור ואת השיער לפני הגילוח במים חמים ורצוי עם סבון. הקפידו לרכך את העור גם יום-יומיים לאחר הגילוח, כך שקצוות השיער יצמחו רכות יותר. שפשפו את האיזור עם מגבת חמה ונקייה בצורה מעגלית כדי לא לחדד את הקצוות. במידה ואתם סובלים מעור יבש במיוחד, השתמשו בתכשיר פילינג לעור כדי להסיר את התאים המתים. אם מופיעה אדמומיות, אפשר למרוח מלח וסוכר שירגיעו את העור, וגם אלוורה תעזור. הימנעו מגילוח קרוב מדי לעור ואל תמתחו את העור בזמן הגילוח. כמו-כן, אל תגלחו נגד כיוון צמיחת השיער.

    לטיפים נוספים כיצד להתמודד עם שערה חודרנית - לחצו כאן!


  • 11. עקיצת יתוש

     

    הגורם: כאשר יתושים מוצצים דם הם משאירים קצת רוק מאחור. הבליטה המגרדת המופיעה על העור נגרמת כתגובה של מערכת החיסון לחלבונים שברוק של היתוש.

    מה לעשות: התרופה הטובה ביותר היא להימנע מעקיצה על ידי שימוש בחומר דוחה יתושים, לבישת בגדים ארוכים, הקפדה על רשתות סגורות בחודשי הקיץ ושריפת ענף מרווה, בדומה לקטורת, המבריחה מעופפים.

    לקבלת טיפים ביתיים שימושיים להתמודדות עם עקיצות יתושים - לחצו כאן!

  • אומגה 3
    דלג

  • 12. גירוד בגרון

     

    הגורם: גירוד בגרון יכול לנבוע מהתקררות, שפעת, נזלת אלרגית, זיהום אוויר ואפילו צרחה חזקה מדי.

    מה לעשות: רוב הזמן, הגרון יגיב היטב לתרופות ביתיות כמו שתייה מרובה של נוזלים, גרגור מי מלח חמימים (חצי כפית מלח בכוס מים), סוכריות מציצה, עשבי תיבול, דבש, לימון או שימוש במשככי כאבים ללא מרשם מסוג פרצטמול. גם מכשיר אדים בחדר השינה יכול לעזור. במידה והגרון המגרד הוא תולדה ברורה של אלרגיה, שימוש באנטיהיסטמינים עשוי להקל על התחושה ולטפל בסימפטומים הנלווים. במידה והכאב מחמיר ומשתק, ייתכן ומדובר בדלקת גרון המצריכה אנטיביוטיקה.


  • 13. עור יבש

     

    הגורם: מזג אוויר חם, מזג אוויר קר, אוויר יבש, שמש, שימוש במוצרי קוסמטיקה חריפים... כל אלה ועוד יכולים לגרום ליובש בעור. עור יבש יכול להיות גם תולדה של תת פעילות בלוטת התריס.

    מה לעשות: אם היובש נגרם מגורמים סביבתיים, שימוש במוצרי לחות ורחצה במים פושרים יכולים לעשות את ההבדל, אך אם התופעה נמשכת גשו לרופא, הוא עשוי לרשום לכם משחות שיפתרו את הבעיה ולקבוע האם היובש הוא תופעת לוואי של הפרעה רפואית אחרת.


  • 14. נפיחות

     

    הגורם: הרגשה של בטן מלאה המתרחשת כאשר עודף גז נלכד בקיבה ובמעיים. נפיחות יכולה להיות מופעלת על ידי מספר גורמים, החל מאכילה מוגזמת ועד מצבים רפואיים כמו תסמונת המעי הרגיז.

    מה לעשות: פעילות גופנית אולי היא הדבר האחרון שבא לכם לעשות כשהבטן כואבת, אבל 10-15 דקות של הליכה יכולה לעשות פלאים. אם לא תתאמנו, פעילות המעיים תאט, מה שעשוי לגרום להתכווצויות ועצירות. אפשרות נוספת היא הפעלת לחץ עדין בתנועה סיבובית כארבע אצבעת מעל הטבור במשך חמש דקות. זו טכניקה שנקראת אקופרסורה (לחיצה באמצעות אצבעות).


  • 15. אקנה ופצעונים

     

    הגורם: אקנה היא דלקת בבלוטות החלב המופיעה כתגובה לקויה להורמון הטסטוסטרון. היא אומנם מזוהה כתופעה של גיל ההתבגרות, אך ברוב המקרים היא חוזרת ומופיעה גם בגילאים אחרים, כתולדה של שינויים הורמונליים. היא נוצרת כאשר הנקבוביות או זקיקי השיער נסתמים,  מה שמאפשר לחיידקים להתרבות ולפתח דלקת בזקיק השיערה היוצרת את הפצעון.

    מה לעשות: אם תנסו לפוצץ פצעון ותעשו זאת בצורה לא נכונה, תשארו עם צלקת. כדי להסיר פצעון כמו שצריך, הניחו מטלית נקייה, חמה ורטובה על הפצעון במשך שלוש דקות. לאחר מכן, עטפו את האצבעות בנייר טואלט עדין וסחטו את שני צידי הפצעון עד שהנוזל יתנקז החוצה. אם זה דורש מכם חיטוט ולא יוצא בקלות, עצרו ונסו שוב מאוחר יותר. בסוף הטיפול, יבשו את המקום בעדינות ומרחו משחה שתסייע להחלמת העור. לחץ, תזונה והגיינה משפיעים גם הם על הופעת פצעונים. לחצו כאן כדי ללמוד את כל השיטות המומלצות לטיפול באקנה ופצעונים.

  • כורכום
    דלג
Next
 
 

עריכה: טל עזר

תמונות: FreeDigitalPhotos.net

תרגום מאנגלית - מילה תרגומים

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.