הסכנה שבאכילה מהירה החוקרים מניו זילנד לא הראשונים לטעון כך. למעשה, מחקר יפני קודם שנערך באוניברסיטת אוסקה בקרב 3000 בני אדם, מצא כי זלילה יכולה להכפיל את הסיכון של נשים לסבול מעודף משקל ולהגדיל את הסיכוי של גברים ב-84%. "אכילה מהירה מדיי עוקפת את המנגונים שמספרים למוח שהוא שבע" מסביר איאן מקדונלד, פרופסור לפיזיולוגיה מטבולית מאוניברסיטת נוטינגהאם. "העצבים שולחים אותות למוח כשהבטן מתרחבת", הוא ממשיך, "ובמקביל, ייצור ההורמון שנקרא גרלין, שמיוצר בדרך כלל כשהבטן מתרוקנת, יורד. זה לוקח כ-20 דקות מתחילת האכילה עד שהמסר של השובע מועבר מהבטן אל המוח. במילים פשוטות, כשאוכלים מהר מדיי, צפויים לסבול מזלילה ולהאביס על הקיבה הרבה יותר ממה שצריך". זלילה יכולה גם להעלות את הסיכון לריפלוקס חומצי, טוענים החוקרים מהאוניברסיטה הרפואית של דרום קרוליינה. המחקר שערכו הראה כי אכילת ארוחה בת 690 קלוריות ב-5 דקות במקום ב-30 דקות, הגבירה עד 50% את תופעת הריפלוקס (החזר ושטי). העומס בקיבה גורם לתופעת הריפלוקס שמתבטאת בעיקר בצרבת וטעם חומצי בפה.
תדירות גבוהה של תופעת הריפלוקס יכולה להפוך למחלת הושט, GERD, שהסובלים ממנה מתארים כצריבה אינטנסיבית בחזה. מחלת הושט מקושרת לבעיות קשות יותר כמו היצרות הושט, דימום או מצב טרום סרטני ע"ש בארט (מצב בו רירית הושט משתנה לרירית של המעי, כאשר אצל חלק מהסובלים זה עשוי להתפתח לסיבוך נדיר של סרטן הושט). הטיפול המומלץ לתופעת הרפלוקס הוא בעיקר שינוי בהרגלי האכילה. במקרים רבים ניתן להקל על התסמינים, באמצעות תרופות סותרות חומצה.
מה מומלץ לעשות?
הסכנה שבנשימה מהירה הסימפטומים הם סימן לכך שאדם נושם נשימות קצרות דרך הפה במקום לקחת נשימה עמוקה דרך האף. "זה מוביל לירידה ברמות דו תחמוצת הפחמן בדם וכתוצאה מכך, החמצן לא מספיק להגיע לשרירים ולאיברים הפנימיים". אומרת פיונה ומוסיפה כי נשימות מהירות עשויות לגרום להתכווצויות שרירים, בדרך כלל במעי הגס, שיכולות להחריף ולהוביל לתסמונת המעי הרגיז. "אם המוח לא מקבל מספיק חמצן, זה יכול לגרום לתחושה של בלבול וסחרחורת". נשימה מהירה היא בעצם הרגל רע. אומנם "אין לה השלכות ארוכות טווח לבריאות הגוף", אומר סטיבן ספירו, פרופסור לרפואה באוניברסיטת לונדון. "עם זאת, היא יכולה להיות סימן למחלת ריאות, אסטמה וברונכיטיס במוח. בתנאים כאלה", הוא מוסיף, "דרכי הנשימה של הריאות הופכים צרים ואז לאוויר קשה יותר לנוע פנימה והחוצה". מה לעשות?מומלץ לספור את קצב הנשימות במנוחה. אם אתם בפלוס 20 נשימות וחווים חלק מהסימפטומים האחרים, מומלץ להתייעץ עם רופא. "הרופא צריך לבצע בדיקה לתפקודי ריאות ובדיקות דם" אומרת פיונה טרופ. "ייתכן מאוד והבדיקות ייצאו תקינות, אך עדיין הנשימה תהיה כבדה ומואצת. אז מומלץ לגשת לפיזיותרפיסט ולתרגל נשימה סדירה".
הסכנה שבשתיה מהירה "מספיק משקה אחד יותר מדיי כדי לגרום להצטלקות הכבד" מסביר פול וואלאס, פרופסור לטיפול ראשוני באוניברסיטת לונדון. "אומנם כל אחד מעבד אלכוהול במידה שונה, על פי הגוף, המגדר, הגודל הפיזי ואפילו המוצא האתני, אבל כלל זהב שתקף לכולם - הכבד יכול לעבד רק יחידה אחת של אלכוהול לשעה". לצורך העניין, שתיית עשר יחידות אלכוהול תוך שעתיים, שוות ערך ל-2-3 כוסות גדולות של יין, עדיין מותירות 8 יחידות אלכוהול שהגוף מתקשה לעבד לאחר שעתיים. בכל המשקאות האלכוהוליים יש אתנול, תרכובת שידועה כבעלת השפעה מרגיעה ומסממת. כך ששתיה מוגברת של יותר מיחידה בשעה עשויה להציף את המוח, טוען פרופסור וואלאס. "גם שתיית מים רגילים ונוזלים אחרים מהר מדיי עשויה לגרום לאי נוחות, גיהוק וסיכון של ריפלוקס חומצי, כיוון שהעמסת יתר של נוזלים עשויה לעלות חזרה אל הושט", אומרת ד"ר סוזן שירפס, מומחית הידרציה באוניברסיטת Loughborough.
מה לעשות?
היתרון של הליכה מהירה ניתוח של למעלה מ-34,000 נתונים של מבוגרים בגילאי 65 ומעלה הראו כי הליכה של 80 ס"מ בשנייה מתקשרת לתוחלת חיים ממוצעת, בעוד שקצב הליכה של מטר בשנייה מצביע על שיעור הישרדות גבוה יותר. החוקרים הדגישו כי הליכה מהירה לא בהכרח תאריך את החיים, אלא שהקצב המהיר, במיוחד בגילאים המבוגרים הוא אינדיקציה לבריאות טובה. ג'ון ברואר, פרופסור לספורט באוניברסיטת בדפורדשייר, אומר כי להעלות את הקצב, בכל גיל, יכול להיות יתרון אמיתי. "הליכה מהירה מחזקת את העצמות מפני אוסטאופרוזיס, מגדילה את מסת השריר, מגבירה את קצב חילוף החומרים ועשויה לעזור בשמירה על משקל תקין, תוך מתן יציבות ושיווי במשקל במקרה של נפילה, דבר שחשוב מאוד בגילאי הזהב". מה לעשות?מהירות איטית אומנם דורשת פחות אנרגיה, אבל היא פחות יעילה ומסתכמת בסופו של דבר באותו המרחק. לעומת זאת, היתרון הבריאותי של הליכה מהירה או ריצה יכול להגדיל את קצב שריפת הקלוריות, הורדת הכולסטרול ולחץ הדם.
פרופסור ברואר אומר כי מירב היתרונות של הליכה מהירה יושגו כאשר אדם מגיע ל- 70-75 אחוז מהמאמץ המקסימלי שלו. לכל אחד מאיתנו יש מקצב פנימי משלו. הקצב בו אנחנו מדברים, חושבים, צועדים, מגיבים ומעכלים... ובכל זאת, אם נדע היכן כדאי להאט ואיפה מומלץ להגביר, נוכל לשמור על דופק נכון יותר לבריאות שלנו. |
ליקטה וערכה: טל עזר
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: