print header

8 יתרונות בריאותיים ונפשיים של בכי

זה קורה לנו כשאנחנו עצובים, כששוברים לנו את הלב, כשאנו מתאבלים, כשאנו לבד וגם לעיתים כשאנו עם אחרים, כשרע לנו או דווקא כשאושר ענק מציף אותנו – סכר הדמעות נפרץ והעיניים עולות על גדותיהן. הוא יכול להיות שקט וחרישי או יבבני ומובחן – אך הוא שם בכל כך הרבה מצבים בחיים, כשגם שננסה להסתיר אותו לא תמיד נצליח. אך האם הבכי הוא בהכרח דבר רע בגלל שאין לנו שליטה עליו או בגלל שהוא נובע מתוך רגש עוצמתי ולרוב שלילי? התשובה היא ממש לא! יש לפעולה הזו הרבה יתרונות, פיזיים ונפשיים כאחד, שהמומחים בהחלט יכולים להצביע עליהם ולמנות אותם. אנחנו מביאים כאן בפניכם את 8 העיקריים, מגובים בדבריהם של מומחים שחקרו את התחום – ותוכלו להתעודד מהמחשבה עליהם בכל פעם שבכי יפרוץ מכם.    

1. משחרר לחצים

בני האדם הם כנראה המין היחיד בעולם שמזיל דמעה בגלל תחושות המתעוררות בו, אם כי מדענים עדיין לא יודעים בדיוק איך הפעולה הפיזית של בכי קשורה לרגשות שלנו. אז למה אנחנו בוכים שאנחנו עצובים? אחד ההסברים האפשריים יכול להיות קשור לכך שזה עוזר לנו לשחרר את המתח הפיזי שנוצר בגלל תחושת הדאגה שהעצב מביא איתו. "נראה שבכי מתחיל רגע אחרי השיא של ההתעוררות הפסיכולוגית, שפעילות מערכת העצבים הסימפתטית מתחילה לרדת ופעילות מערכת העצבים הפאראסימפתטית מתחילה לעלות ועוזרת להשיב את הגוף חזרה לאיזון", אומרת הפרופסורית לורן ביילסמה מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פיטסבורג. במילים אחרות, בכי מתרחש כשהגוף שלנו חוזר ממצב מעורר של "הילחם וברח" למצב רגיעה של "נוח ועכל", ומסייע בשחרור הלחץ המופעל על הגוף במקרים שכאלו.   

2. עשוי לשפר את מצב הרוח

בהתאם לעובדה שכאמור בכי עוזר בשחרור לחצים, השפעתו על מצב הרוח שבא אחריו יכולה להיות ברורה – אם כי היא אינה מוחלטת לגמרי. "בסקרים כשני שלישים מהאנשים העידו שבאופן כללי הם מרגישים טוב יותר אחרי בכי", מדווח ד"ר ג'ונתן רוטנברג, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת דרום פלורידה. כדאי לדעת שאחד הגורמים הכי חשובים בקביעת הרגשתנו לאחר הבכי היא הדרך שבה אחרים מגיבים לפעולה הזו. ד"ר אד וינגרהוטס, פרופסור למדעי החברה וההתנהגות באוניברסיטת טילבורג שבהולנד ומחבר הספר "למה רק בני אדם מייבבים", מסביר זאת כך: "אם הם (אנשים בסביבת מי שבוכה) מגיבים בהבנה ובסיוע, סביר יותר שתרגישו טוב יותר מאשר אם הם מגיבים בגיחוך ואתם חשים מובכים. בהרבה מקרים, התחושה הטובה אחרי בכי היא לפיכך התוצאה של קבלת תמיכה ונחמה רגשית".

יתרונות בריאותיים ונפשיים של בכי: אדם צוחק ובוכה

3. משמש כקריאה לפעולה ומשפר את יכולת התקשורת הבינאישית שלנו

כנראה שלא יפתיע אתכם לשמוע שאצל בני אדם, הבכי מופיע לראשונה כדרך של התינוק למשוך את תשומת ליבה של אימו. "פעוטות אדם הם היצורים הכי חסרי ישע שיש – הם לא יכולים להיצמד לפרווה כמו פרימטים אחרים, או לעקוב אחרי אימם כמו ברווזים" אומר ד"ר וינגרהוטס. דמעות של תינוקות וילדים מוסיפות רכיב חזותי לבכי שלהם ועוזרות להם במטרתם להשיג את תשומת ליבו של האדם שמטפל בהם. כבוגרים, אנשים מאמצים את התפקיד הביולוגי הזה של הדמעות כמרכיב רגשי. "דמעות של אנשים בוגרים, כמו גם בכי בקול, בעיקר מעבירים את המסר 'אני צריך אותך, תעזור לי!'" אומר ד"ר וינגרהוטס, "זה בייחוד תגובה למצב של חוסר אונים, שהוא ההיפך מהילחם או ברח".

4. יכול להעיד על קרבה ולחזק את הקשר הבינאישי

צריך לזכור שכשאנחנו בוכים ומתקשרים עם אחרים דרך דמעותינו, אנחנו חושפים למעשה את חולשותינו ופגיעותנו. "עבור האנשים התומכים, זה יכול ליצור עלייה בתחושת ההיקשרות", אומרת הפסיכאטרית ד"ר ג'ודית' אורלוף, "אתם סומכים מספיק על אנשים כדי לבכות בסביבתם". לפיכך אפשר לומר שבכי הוא סימן לכך שאנחנו מרגישים קרובים למישהו, וזה יכול לקדם תגובה אמפתית והיקשרות רגשיות. ד"ר וינגרהוטס אומר שבגלל שאנחנו לא אוהבים להראות את החולשות שלנו לזרים, אנחנו משתדלים שלא לבכות מולם ובמקום זאת אנחנו שומרים את הבכי לקרובים אלינו באמת.  

יתרונות של בכי: אישה בוכה על כתף גבר

5. מסייע בניקוי רעלנים מהגוף

הביוכימאי וויליאם פריי הציג בשנת 1983 מחקר פורץ דרך בנושא בכי, שתוצאותיו הצביעו על כך שדמעות עוזרות בניקוי הגוף מרעלנים בלתי רצויים. ד"ר בייסלמה הסבירה זאת כך: "הוא השווה בין דמעות שנובעות מגירוי (כמו למשל בעקבות חיתוך בצל) לדמעות שנובעות מרגש ומצא מספר הבדלים כימיים, כמו תכולה גבוהה יותר של חלבונים בדמעות הרגשיות, שאולי נובעת משחרור של תוצרי לוואי מהלחץ". עם זאת, מדגישה ד"ר ביילסמה, התוצאות האלו לא שוחזרו מאז, בעיקר בגלל שקשה לבדוק זאת במעבדה. "זה מאתגר מאוד להביא אנשים לבכות באופן טבעי מגירוי רגשי ולאסוף את הדמעות שלהם, שרוב הדמעות נספגות במעברי האף ולא יכולות להיאסף".

6. עוזר להרגיע כאבים

יש סיבה לכך שאחרי בכי אתם מרגישים לא רק תחושת שחרור, אלא אף הפחתה של כאבים שונים שאולי חשתם רגע לפני שסכר הדמעות נפרץ. בכי ממושך משחרר בגוף את ההורמון אוקסיטוצין ואת התרכובת הכימית אנדורפין – שני חומרים הידועים ככאלו הגורמים להרגיש טוב יותר ומסייעים בשיכוך כאבים פיזיים ורגשיים כאחד. ברגע שהאנדורפין משתחרר בגוף, הגוף עובר למצב רפוי, בעוד שהאוקסיטוצין יכול לתת לכם הרגשת רוגע ורווחה נפשית. מחקר שפורסם בשנת 2014, ובו היו מעורבים ד"ר בייסלמה וד"ר וינגרהוטס, אושש את ההנחה הזו ובמסקנותיו קבעו החוקרים שישנן הוכחות חותכות להשפעתו המשככת והמרגיעה של הבכי.

יתרונות של בכי: אישה מנגבת את דמעותיה

7. תורם לחיטוי העיניים והעשרת לחותן

לבכי, ובעיקר לדמעות שאנחנו מזילים במסגרתו, יכולות להיות סגולות בכל מה שקשור לניקוי העין ושמירה על הראייה. "התפקיד הביולוגי של דמעות הוא לשמור על העין לחה או להגן עליה מפני אדים ומטרדים שנכנסים אליה" אומרת ד"ר ביילסמה, "נראה שדמעות רגשיות התפתחו מתוך המנגנון הביולוגי הבסיסי הזה למשהו מורכב יותר בבני אדם שיכול להתרחש בשל רגש ולא רק מסיבות פיזיות". המנגנון הביולוגי הקשור לבכי עדיין קיים בנו - דמעות בסיסיות (Basal Tears) שמופרשות למעשה בכל פעם שאדם ממצמץ, עוזרות להשאיר את העיניים שלנו לחות ומונעות מקרומי התא הריריים בעין מלהתייבש. לדמעות הללו יש השפעה ש"משמנת" את העין ועוזרת לראייה שלנו להיות ברורה וחדה יותר – כשללא ה"בכי" הזה קרומי התא עלולים להתייבש והראייה תיפגע.

8. מעודד שינה טובה יותר

מבחינה מדעית היתרון הזה נכון בעיקר לתינוקות, אך כדאי למבוגרים להכיר אותו... במחקר שהתפרסם בשנת 2016 וכלל 43 פעוטות והוריהם, השתמשו ההורים בשיטת "בכי נשלט" כדי להרדים את הקטנטנים שלהם. זה אומר שהם הותירו אותם לבכות במשך כמה דקות לפני שהתערבו ובאו לסייע להם. זה אמנם עלול להישמע לכם מעט אכזרי, אך התוצאות הראו שהבכי הן העלה את אורך השינה של התינוקות והן הוריד את מספר הפעמים שהם התעוררו במהלך הלילה. בבדיקה שנעשתה שנה לאחר מכן ניכר שהבכי הנשלט לא גרם לעלייה בלחץ אצל התינוקות ולא השפיע לרעה על הקשר בינם לבין הוריהם. אז האם מה שטוב לתינוקות טוב גם למבוגרים? בהחלט נדמה שיש שיעידו שלאחר שהם פרקו את לחציהם בבכי משחרר – שנתם השתפרה פלאים, אם כי אין לכך אי אלו הוכחות מדעיות.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.