print header

הכירו את שיטת הטיהור שתבטיח לכם מים נקיים ואיכותיים בבית

 אוסמוזה הפוכה נחשבת לאחת השיטות היעילות בעולם בתחום טיהור המים, בין אם מדובר בטיהור מים לצריכה ביתית ובין אם מדובר על טיהור מים לצריכה גדולה יותר, כמו מכוני טיהור מים או התפלת מים. שיטה זו נשענת על חוקי הפעפוע, הדיפוזיה, אך בצורה הפוכה, כלומר בניגוד לחוקים הבסיסיים שחלים על נוזלים במצב של דיפוזיה רגילה (או אוסמוזה), כדי שלבסוף נקבל נוזל מטוהר ונקי ממלחים, מתכות, סוגים שונים של מינרלים ושאר לכלוכים. 
 
טיהור מים: ילד שותה מים

מהי דיפוזיה? מהי אוסמוזה? 

מטהרי מים ביתיים בשיטת אוסמוזה הפוכה יעילים ביותר בטיהור המים, וכדי להסביר למה נתחיל במעט הסברים בסיסיים. פעפוע בעברית, או דיפוזיה, זה מעבר של חומר בגז, בנוזל או במוצק, ממקום בו הריכוז גבוה למקום בו הריכוז נמוך. קיימים סוגים שונים של פעפוע, אולם כולם נובעים מאנרגיית התנועה הבסיסית הקיימת בכל מולקולה. ניתן להסביר זאת כך: כל מולקולה נעה ללא הרף, ולכן מולקולות בחומר גם נתקעות זו בזו. ברגע שניתנת ההזדמנות, המולקולות יעברו למקום שבו "קל" יותר לנוע, כלומר למקום שבו יהיה להן יותר מרחב. לעיתים, מתקיים מעבר של נוזל או גז וכדומה (במקום המולקולות של החומר עצמו) עד שלבסוף מתקיים שוויון בין הריכוזים, שזוהי האוסמוזה. עד כאן ההסבר הפיזיקלי המאוד מאוד כללי שלנו. איך זה מתקשר לטיהור מים?

אוסמוזה הפוכה

אם למשל ניקח שתי תמיסות מים, שבאחת קיים ריכוז גבוה של מתכות ובשנייה לא, ונשים ביניהן מסנן מיוחד שמסוגל להעביר דרכו רק את מולקולות המים, המים יתחילו לעבור בין הריכוז הראשון לשני, עד שנקבל שתי תמיסות שבכל אחת מהן ריכוז שווה של מתכות. אולם, כשאנו באים לטהר מים, אנחנו מעוניינים להשאיר את מולקולות המתכות בצד אחד (ביחד עם חלק מהמלחים ושאר לכלוכים) ואת המים הנקיים לקבל בצד השני. לכן, אנו מפעילים לחץ העולה על לחץ האוסמוזה הרגיל, לחץ אשר גורם למים לעבור מצד אחד לצד השני, ולבסוף, אנחנו מקבלים מים מטוהרים ונקיים ללא טעם לוואי המגיע מכל אותם מרכיבים לא רצויים. היכן עוד נוכל לראות שימוש באוסמוזה הפוכה? בין היתר בתעשיית המזון בייצור מוצרים כגון סירופ מייפל או תרכיזים של מיצי פירות, ואף בייצור יין, כאשר מעוניינים להפוך את היין למרוכז יותר, להוריד מעט את רמת האלכוהול שבו וכמובן, לסנן מתוכו רכיבים שונים שאינם רצויים במוצר הסופי. 
טיהור מים: מזיגת מים לכוס

מדוע צריך מטהרי מים ביתיים בשיטת אוסמוזה הפוכה?

למרות שמי הברז בישראל ראויים לשתייה, כלומר מוזרמים לצינורות המים שלנו כשהם נקיים, עדיין לצערנו המים שלנו עוברים שלבים רבים בדרך אשר יכולים לזהם לנו אותם כמעט בלי שנרגיש. אחד ממזהמי המים העיקריים אשר פוגעים לנו באיכות מי השתייה הוא ליקויי הצנרת (חלודה, שבבי מתכות ועוד), לצד מלחים, חול, אבק וכדומה, אשר אוספים המים בדרך אלינו. בטח גם אתם מכירים אנשים אשר לא אוהבים את טעם המים היוצא מהברזים, בעוד שלאנשים אחרים הוא לא מפריע – הבדלים אלו יכולים להצביע על הבדל באיכות המים המגיעים לכל בית ובית, בהתחשב בדרך השונה אשר עושים המים בכל אזור גיאוגרפי, שכונה או בניין. בר מים עם מטהר מים איכותי בשיטת האוסמוזה ההפוכה, כולל בדרך כלל כמה שלבי סינון, אשר נבדלים זה מזה בסוג החומר הנדלה מן המים בכל שלב. טיהור המים במטהרים אלה, נשען בין היתר על כוח המשיכה בפעמים רבות, אשר מפעיל לחץ טבעי על המים העוברים דרך המסנן. המים המתקבלים ראויים לשתייה, איכותיים וטעימים יותר.
 
מקור התמונות: shutterstock
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו