print header

9 טיפים למניעת הרטבת לילה אצל ילדים

אין כמעט הורה שלא מכיר את המצב השכיח הזה שבו הוא קם בבוקר, מעיר את ילדו, ומתברר שהקטן הרטיב במהלך הלילה את המיטה בעקבות בריחת שתן בלתי רצונית בשינה. זה אמנם יכול לתסכל במידה מסוימת ולייצר לכם עבודה נוספת על הבוקר, אבל חשוב כמובן להבין שמדובר בתופעה נורמלית ושכיחה שהרבה מאוד ילדים סובלים ממנה – כך שילדכם אינו מפגין התנהגות ייחודית ומדאיגה, וכמובן גם שהוא לא עושה זאת בכוונה. למרות זאת, ברור שמדובר בעניין שאתם רוצים לפתור ולמנוע את המשך קיימו. כדי לעשות את זה צריך להתאזר במעט סבלנות, ולעקוב אחר 9 הטיפים הבאים שיכולים לעזור לכם לפטור את הילד מאותה הרטבה לילית מתסכלת.

טיפים למניעת הרטבת לילה: ילדה ישנה

1. צמצמו את כמות הנוזלים שהוא שותה לפני השינה

כדי למנוע מהשלפוחית של ילדכם לעלות על גדותיה במהלך הלילה, חשוב לשלוט על כמות הנוזלים שהוא שותה במהלך אחר הצהריים ובשעות שלאחר מכן. תנו לו לשתות מספיק מים במהלך שעות הבוקר והצהריים, אך החלו להוריד לאט לאט את הכמות ככל שהיום מתקדם; כמו כן, חיוני שילדכם ילך לשירותים להתפנות בכל לילה, ממש לפני השינה – עליכם לגרום לו להפוך את זה לחלק משגרת ההתארגנות לשינה שלו.

2. הימנעו מלתת לילדכם מאכלים שיכולים לגרות את שלפוחית השתן שלו

ישנם כמה וכמה סוגי מאכלים שיכולים לגרות את שלפוחית השתן של ילדכם ולגרום לאותם מקרי הרטבה מצערים בזמן שהוא ישן, מכיוון שבגילו הצעיר עדיין אין לו מספיק שליטה עליה. לכן, לפני השינה הימנעו מלתת לו לצרוך מזונות ומשקאות חומציים מדי, כמו מיצי פירות, משקאות מוגזים, עגבניות ומוצריהן. בנוסף, דעו כי אכילת מוצרי חלב למיניהם בשעות הערב, כמו יוגורטים ומעדנים, יכולה להשרות עייפות גדולה מאוד על ילדכם, דבר שימנע ממנו לקום לשירותים תוך כדי שינה, לכן מומלץ להימנע גם מהם בשלבים המאוחרים של היום.

טיפים למניעת הרטבת לילה: ילד שותה מכוס על רקע שמש הבוקר

3. קבעו לילדכם "הפסקות שירותים" באמצע הלילה

ילדים מטבעם נוטים לישון עמוק, ולכן לעיתים קשה להם להתעורר בלילה, אפילו כשהם חשים שהשלפוחית שלהם מלאה ושהם צריכים להתפנות. לכן הרעיון הוא "להפריע" לילדכם באמצע הלילה ולמעשה להכריח אותם (לא בכוח כמובן, אך כן בסמכותיות הורית) לקום וללכת לשירותים כדי לרוקן את השלפוחית; זה יעזור להם להיות יותר מודעים לעניין, ולבסוף גם לקום לבד במהלך הלילה, באופן טבעי, ולהתפנות בעצמם כשיש בכך צורך.

כדאי שתבחנו את מספר הפעמים שילדכם הולך לשירותם במהלך היום ומה היא התכיפות שבה הוא עושה את זה, כך תדעו כמה פעמים ומתי להעיר אותו בלילה לשם כך: למשל – אם ילדכם מבקר בשירותים כ-7 פעמים ביום כל 3 שעות, אז נסו להעיר אותו כל 3 שעות בלילה כדי לעשות זאת. לאט לאט ניתן לשנות את זה לכל 4 שעות, לאחר מכן לפעם אחת, ולבסוף – כאשר עובר שבוע ואתם רואים שהוא לא הרטיב כלל במיטתו – הפסיקו את התערבותכם; בעזרת השיטה הזאת אתם עשויים לראות מהר מאוד שהוא יהיה מאומן בללכת לשירותים בעצמו.

4. הכפילו את צריכת המגנזיום של ילדכם

על פי מחקר שנערך על ידי המרכז הקליני הלאומי בארה"ב, ילדים עלולים לסבול מהרטבה לילית מכיוון שישנו מחסור במגנזיום בתזונתם; המחסור ברכיב החיוני הזה גורם לירידה במוכנות וביכולת התגובה של מערכת העצבים שלהם, ולכן במהלך שנתם הם לא מודעים לרגעים שבהם יש צורך לקום וללכת לשירותים. אך אל דאגה – אין צורך לתת לילדכם תוספים כדי לשפר את תזונתו ולהוסיף לה מגנזיום, אלא רק לשלב בארוחות מאכלים עשירים במגנזיום כמו אבוקדו, בננה, סלמון, קטניות וטופו.

טיפים למניעת הרטבת לילה: ילדה אוכלת בננה

5. ערכו "יומן פעילות" מסודר

בהרבה מאוד מקרים של בעיות כאלו ואחרות שחוזרות על עצמן, רופאים, מטפלים ומומחים ממליצים לערוך "יומן פעילות", בעזרתו ניתן לעקוב אחרי כל מה שקורה במהלך היום ולבדוק אם גורמים מסוימים משפיעים לרעה או לטובה על תהליך הטיפול. הדבר נכון גם בנוגע לבעיית הרטבה במיטה של ילדים – ניהול יומן שכזה יסייע לכם לעקוב אחר כל ההרגלים, הפעילויות, צריכת המזון והנוזלים ומצבו הרגשי של ילדכם כדי שתוכלו לחתור יחד להתגברות על הבעיה.

יומן פעילויות יכול לעזור להבהיר לכם מה עלול לעורר את הצורך של ילדכם להתפנות במיטה תוך כדי שינה; יכול להיות שזה קשור למזונות מסוימים שהוא אוכל וגורמים לו לגירוי, או למשקאות שהוא שותה לפני הלילה. לכן חשוב לכתוב ביומן שכזה כל דבר שקורה עם הילד במהלך היום, כדי להצליח להבין מה עומד מאחורי התופעה, וכן אם יש אנשי מקצוע שעוזרים לכם להתמודד איתה ולמצוא טיפול – זה בהחלט יכול לעזור גם להם.

6. שוחחו עם ילדכם

מומלץ לכם ליזום שיחה פתוחה מלב אל לב עם ילדכם בנוגע לנושא הזה ומה הוא מרגיש באופן כללי; השיחה ממש לא צריכה לסוב סביב בעיית ההרטבה שלו, אלא להתמקד במצבו הרגשי המקיף. כדאי להבין כי ילדים עוברים שינויים רבים בחייהם - לעיתים גם כאלו שאתם בכלל לא מודעים אליהם, למשל כאלה שמתרחשים בגן, בבית הספר או במסגרת אחרת שבה הם נמצאים ללא נוכחותכם. המצבים הללו יכולים לגרום לילדיכם לחוות לחץ או חרדה, שאחד מתסמיניהם הוא ההרטבה במיטה. אם המשבר אצל הילד לא באמת חריף, סביר להניח שהדברים יחלפו עם הזמן, אך בינתיים כדאי שתגרמו לו לחוש שאתם תומכים בו ושהוא לא מובך או מושפל, ותוך כדי השיחה איתו תנו לו לדעת שאתם איתו ובשבילו תמיד - כל אלו יכולים לסייע לכם להעביר את בעיית ההרטבה במקרה שבו היא נובעת מגורם פסיכולוגי.

טיפים למניעת הרטבת לילה: אם וביתה צועדות יד ביד ברחוב

7. תגמלו את ילדכם

בכל מה שנוגע להרטבה במיטה, חשוב להשתמש בחיזוקים חיוביים ובפרסים כדי לתגמל את ילדכם, אך לא בהכרח במצבים שבהם לא עשה זאת. צריך לזכור שבשלבים הראשונים עדיין אין לילד שליטה על המצב, ואם תתגמלו אותו על לילה אחד שבו לא הרטיב במיטה, אך לילה לאחר מכן תתרחש בריחת שתן – הוא עלול לחוש כישלון בהתקדמות, והדבר יכול להשפיע עליו לרעה. לכן, הקפידו בהתחלה להעניק לו פרסים ותגמולים קודם כל על דברים שהוא כן יכול לשלוט עליהם ולהתמיד בהם, ושקשורים לאותן נקודות חשובות בתהליך שהזכרנו קודם לכן, כמו למשל:

  • כשהוא מקפיד על שתיית מים בבוקר ובצהריים, ונמנע משתיית מיצים ומשקאות מוגזים בערב.
  • כשהוא מסיים לאכול את כל הארוחות העשירות במגנזיום שהכנתם לו.
  • כשהוא יוזם בעצמו הליכה לשירותים לפני שהוא נכנס למיטה.

8. עודדו את ילדכם באמצעות נתינת אחריות

בנוסף לתגמולים ולפרסים שאתם נותנים לילדכם על מאמציו, חשוב גם שתעודדו אותו לפתח חוש אחריות ועצמאות, עד מידה מסוימת ואפשרית. אם למשל לילה אחד הוא הרטיב במיטתו, אל תתנו לו לשבת בצד ולהתבוסס באשמה בזמן שאתם מנקים ומסדרים את הכל בעצמכם; במקום זאת, הסבירו לו בעדינות איך הוא יכול לעזור לכם; להחליף יחד אתכם את הסדינים במיטה שלו, לקחת בעצמו את הבגדים שלבש ולשים אותם בכביסה ואפילו הראו לו כיצד אתם מפעילים את המכונה. כל אלו עשויים לגרום לו להעריך אתכם יותר, מה שיוביל אותו לרצות להיות יותר אחראי בכל מה שקשור למצב יבש בלילה.

טיפים למניעת הרטבת לילה: אם וילדה הקטנה מכניסים כביסה למכונת הכביסה

9. הבינו באיזה שלב כדאי לכם להתייעץ עם רופא

הרטבה במיטה היא דבר נורמלי ונפוץ שברוב המקרים עובר מעצמו, או בזכות ההתערבות שלכם על פי אותם טיפים ועצות שחילקנו לכם עד כה. עם זאת, יש מקרים שבהם צריך להתייעץ עם רופא, וזאת כאשר המצב לא משתפר. אלו הם המקרים שבהם צריך לשקול להתייעץ עם רופא בנושא:

  • כשילדכם מרטיב גם בלילה וגם במהלך היום והוא עבר את גיל 5.
  • כשילדכם מרטיב בלילה במיטה והוא עבר את גיל 7.
  • כשילדכם מעל גיל 5, ועוברים חודשים שלמים בלי שהוא מרטיב במיטתו, ואז לפתע הוא מתחיל שוב לעשות זאת.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.