print header

10 טיפים לבחירת המוצרים הטובים והטריים ביותר בסופר

קניית מזון ברשתות השיווק היא כמו טיול בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות; המדפים שמסודרים ועמוסים בכל טוב לצד דוכני הירקות הצבעוניים יוצרים אשליה שהמוצרים עברו כבר את כל הבדיקות הנחוצות לווידוא איכותם ושאין עוד צורך לבחון בהם דבר. לצערנו לא כך הם פני הדברים... על אף שהמוצרים עברו בדיקות איכות ראשוניות, הם יכולים להינזק בתהליך השינוע או האחסון, כך שגם אם המוצר נראה טוב והתאריך האחרון לשיווק עדיין בתוקף, אין זה מעיד על טיבו ואיכותו. על מנת שלא תרכשו מוצרים פגומים או מקולקלים שעלולים לפגוע בבריאותכם, כדאי לכם מאוד לשים לב לסימני הזיהוי שבכתבה הבאה ובכך לחסוך מעצמכם את מפח הנפש כאשר תגיעו לביתכם.
 
איך לבחור מוצרים נכון:  צילום מלמעלה של דוכנים בתוך מכולת
 

1. מיונז וסלטים מוכנים

מיונז הוא מוצר רגיש מאוד ואחסונו בתנאים לא ראויים עלול להיות מסוכן, לכן כדאי לבדוק לפני הרכישה את הוראות השימוש והאחסון של המוצר לפני ואחרי פתיחתו. אין לרכוש קופסה תפוחה או כזו שתוכנה נזל ממנה אפילו במעט. אם המיונז מאוחסן בצנצנת שקופה, וודאו שהתכולה אחידה במרקמה, ללא נוזלים ולא מפורקת. סלטים מוכנים הנמכרים בקופסאות פלסטיק או צנצנות זכוכית חייבים להיות מאוחסנים בקירור ולפי הוראות משרד הבריאות, אין לקנות את המוצרים האלו אם הם לא מאוחסנים בטמפרטורה המומלצת, שרשומה לרוב על גבי האריזה.

2. קטניות למיניהן ומוצרים מיובשים   

קטניות ופירות יבשים נמכרים ברוב המקרים באריזות ניילון סגורות, אך ישנן חנויות שמשווקות את מרכולתן בתפזורת, וכך המוצרים נחשפים לפגיעה של מזיקים, חרקים, חיידקים ומחוללי צרות אחרים. על המוצרים הארוזים מצוין תאריך תפוגה ובכל זאת מומלץ לתת את הדעת לגורמים נוספים, למשל אם קיימים גופים זרים באריזה כמו: חתיכות עץ, חתיכות מתכת או חוטים דקים דמוי קורי עכביש, העלולים להעיד שהמוצר הוחזק בתנאים לא ראויים ויש אפשרות שהוא לא טרי, פגום ו/או לא ראוי למאכל.

3. ירקות

בעת קניית ירקות, המשפט "קודם העיניים אוכלות" נכון שבעתיים, משום שירקות פגועים בעלי מראה חיוור או עם סימנים לא מוכרים, מעידים על חוסר טריות. לפעמים סימנים אלו אף מזהירים מפני בעיות בריאותיות שעלולות להיגרם בגינם, ועל אף שירקות הם סמל לבריאות ותזונה נכונה, חשוב מאוד לדעת איך לבחור אותם נכון, למשל:
  • תפוחי אדמה - מומלץ שלא לקנות תפוחי אדמה ירוקים או כאלה עם כתמים ירוקים, כיוון שהם לא יבשילו בבית, בדומה לבננות למשל. הימנעו גם מתפוחי אדמה עם פגם או עם ניצנים של נבטים מכיוון שבניגוד לתפוחי אדמה טריים, הם מכילים כמות גבוהה של רעלנים שעלולים לגרום לסחרחורות, בעיות במערכת העיכול, מערכת העצבים, בחילות ובמקרים קיצוניים מאוד של צריכה מרוכזת, אף למוות.
  • מלפפונים, חצילים, פטריות, כרובית וברוקולי - מלפפונים עדיף לקנות כאשר הצבע שלהם נע בין ירקרק לירוק כהה, ואם הם צהובים או לבנים, הם לא טריים או לא ראויים למאכל עדיין. מלפפון צריך להיות קשה לכל אורכו ולא עבה מידי. חציל טרי קונים רק כשהוא מוצק ובעל גוון סגול בהיר. ככל שהצבע של החציל כהה יותר, זה מעיד על כך שהוא בשל מידי ולא טרי. כרובית וברוקולי הם ירקות שפעמים רבות מכילים תולעים, לכן צריך לוודא שאין עליהם נקודות שחורות בראשי הפרחים ושהם קשיחים ולא רכים. פטריות רצוי לקנות רק כאשר הן סגורות והכיפה שלהן צמודה לרגל, שכן מרגע שהפטרייה מתחילה להיפתח, היא משחירה מעט ומתחילה את תהליך ההזדקנות שלה. פטרייה לא טרייה אסורה למאכל וחלקן אף מסוכנות לשימוש במצב זה.
  • בצל - הבצל הוא מהירקות הכי שימושיים במטבח וכמעט כל תבשיל מתחיל בשימוש בו. על מנת לבחור בצל טוב צריך לוודא שהוא קשיח, נקי וללא נקודות שחורות או אזורים רכים. אם מהבצל מתחיל לנבוט גבעול ירוק, סימן שהוא מונח זמן רב על המדף. הריחו את הבצל ובדקו אם יש לו ריח משונה, אם כן אל תיקחו! לבצל לא אמור להיות ריח חזק אלא אם הוא פגוע, חתוך או מקולקל. בקניית בצל ירוק חשוב לבדוק שהגבול בין החלקים הירוקים ללבנים יהיה בהיר, אם הוא כהה או ירקרק מידי הבצל יהיה קשה ולא טוב למאכל.
איך לבחור מוצרים נכון:  מדפים של ירקות
 

4. מוצרים קפואים 

כאשר אתם צריכים לקנות מוצרים קפואים בזמן מסע הקניות שלכם, דאגו שקנייתם תהיה בסוף, מכיוון שהם עלולים להפשיר ולהיפגם בזמן שאתם מכניסים מוצרים אחרים לעגלה. ומה צריך לבדוק בהם? תחילה מששו את האריזה ושימו לב שהמוצר קפוא לחלוטין וללא אזורים רכים שמעידים על הפשרה מוקדמת. כמו כן, יש להימנע מקניית מוצר מצונן שאינו קר למגע. יש לקרוא את הוראות האחסון של המוצר ולבדוק בכמה מעלות הוא צריך להישמר - חפשו את מד הטמפרטורה שנראה כמו שעון מחוגים/דיגיטלי ומצוי בכל מקפיא, ובדקו שהמספרים המופיעים בו לא שונים מאלו הכתובים בהוראות האחסנה. אם קיים הבדל משמעותי בין טמפרטורת הקירור המומלצת של המוצר לזו שמוצגת במקפיא של החנות, יש להימנע מקניית המוצר. 
 
5. שוקולד 
שוקולד הוא מוצר "מפונק" שמומלץ לקנות במקומות ממוזגים בלבד כי תנאי אחסון לא נכונים עלולים לפגוע בטעמו, איכותו ומראהו. שוקולד מריר איכותי הוא כזה שמכיל 56% מוצקי קקאו לפחות, לעומת שוקולד חלבי טוב שיכיל כ-36% בלבד. בנוסף, וודאו שהמוצר מכיל חמאת קקאו או שמן קקאו טבעי, ולא שמן צמחי אחר, שהאריזה שלו אטומה ושאין בה חורים.
 
6. קופסאות שימורים/מזון לתינוקות
מזונות רבים, הכוללים בין היתר גם מזונות לתינוקות, נמכרים בקופסאות שימורים, שחלקן עשויות מתכת וחלקן זכוכית או אריזות פלסטיק גמישות שחיידקים עלולים לחדור לתוכן, מה שניתן לראות לפי הסימנים הבאים:
  • קופסאות פח - אסור שיהיו סימני נזילות, חלודה, מעיכה או פגיעה כלשהי וכמובן שאין לרכוש קופסאות נפוחות.
  • שימורי זכוכית - חשוב לבדוק שמכסה הצנצנת שקוע ואינו נפוח, וכן שהוא מהודק היטב למקומו. 
  • שימורים באריזה גמישה - ישנם מזונות אשר נארזים באריזה גמישה, כמו ערמונים וגם דייסות של מזון לתינוקות, ויש לשים לב שהאריזה שלמה, לא נפוחה וללא נזקים בחלקה החיצוני. 
איך לבחור מוצרים נכון: קופסאות צנצנת מונחות על מדפים
 
7. בשר טרי
מה צריך לבדוק כאשר ניגשים לקנות בשר טרי מלבד הניקיון של אזור הקצבייה? ובכן, מראה עיניים ראשוני צריך להתמקד בצבע הבשר שאמור להיות בגוונים של אדום-ורוד ולא מבריק. אם צבעו נוטה לחום או אדום בוהק, זהו סימן שלא מדובר בבשר טרי. אם יש באפשרותכם לגעת בבשר או לבקש מהקצב ללחוץ על הבשר עשו זאת, מפני שבשר טרי הוא גמיש ויחזור לצורתו כפי שהייתה טרם הלחיצה, לעומת בשר מופשר או ישן שאינו חוזר לצורתו. בקניית בשר טחון טרי, ישנו כלל חשוב שאסור לכם לוותר עליו: קנו בשר שטוחנים במקום לנגד עיניכם בלבד. בקשו מהקצב לא להוסיף למנה שלכם את הבשר מהטחינה הראשונית שיוצאת מהמכונה אם היא עמדה ללא שימוש קודם לכן, וזאת משום ששאריות הבשר שנותרו במכונה לא היו בתנאי קירור נאותים ואולי אף נחשפו למזיקים שונים.
 
8. ביצים
בבואכם לקנות ביצים, חפשו את חותמת השיווק המופיעה על כל ביצה. על כל אחת מודפסים שני תאריכים; העליון מעיד עד איזה תאריך מותר לשווק את הביצים והתחתון עד מתי ראוי לצרוך את הביצים כשהן בקירור. גם אם תבניות הביצים מוחזקות בקירור בבית העסק וראיתם שהתאריך האחרון לשימוש במקרר עדיין בתוקף, אך תאריך השיווק חלף, מומלץ שלא לקנותן.  
 
איך לבחור מוצרים נכון: ביצה
 

9. דגים

בבחירת דגים טריים יש מספר מדדים שחובה להכיר: על הדג להיות בעל ניחוח אופייני למקום ממנו הוא הגיע - ים או בריכה או עם מעט מאוד ריח. אם הדג בעל ריח חזק או ניחוח מוזר אחר, הוא איננו טרי. העיניים של הדג אמורות להיות צלולות ולא עמומות ו/או בולטות, נקודות לבנות בעיניי הדג מעידות שהוא הוקפא והופשר. על הזימים להיות בצבע אדום בלבד, לא אפור ולא חום. גופו של הדג אמור להיות קשיח וגמיש ובלחיצה קלה על בשרו, עליו לחזור לצורתו המקורית. מידע חשוב שחייבים לקחת בחשבון - דגים טריים קונים רק אם הם נמצאים במקרר ומכוסים בפתיתי קרח.
 
10. לחם טרי
הלחם שאתם קונים במרכולים מאוחסן לעיתים בצורה לא נכונה, דבר שפוגם באיכותו ובטריותו. אם תרצו לדעת שהלחם שאתם קונים אכן טרי, געו בו. מגע הוא אחת מהפעולות החשובות בקניית לחמים, ואם הם פריכים ומשמיעים רעשי פיצוח קלים בלחיצה עדינה סימן שהם טריים. אם הם קשים מידי, כנראה שהם כבר הרבה פחות טריים. כיכר לחם המונחת זמן רב על המדף ללא כיסוי מתחמצנת, מה שגורם לה להתיישן בצורה מהירה יותר, לעומת לחם שארוז בשקית ניילון ששומרת על טריותו לאורך זמן רב יותר. אם קיימת מאפיית לחמים במכולת שאתם הולכים אליה, קנו את הלחמים שיצאו באותו הרגע מהתנור, הכניסו לשקית נייר ולאחר הצטננות קלה לשקית ניילון, על מנת לשמור על טריותו של הלחם לפרק זמן ארוך יותר.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.