print header

14 פרחים יפהפיים שגדלים בחורף ובאקלים קר

רבים אוהבים לקשט את ביתם וגינתם בצמחים בימי האביב, שבהם הפריחה של הטבע היא בשיאה – אך ישנם לא מעט פרחים שעבורם התקופה הזו היא מאוחרת מדי. מדובר בפרחים שזקוקים לאקלים ממוזג וקריר, שמן הסתם ניתן למצוא בארץ החמימה שלנו לרוב רק בסוף הסתיו ובחורף. אז במקום לחכות עד לאביב כדי ליהנות מפרחיה צבעונית, אספנו עבורכם 14 פרחי חורף שזקוקים לטמפרטורות נמוכות יחסית, שתוכלו לגדל ושיעטרו את ביתכם וגינתכם. כמובן שלכל אחד מהם צרפנו גם הוראות גידול בסיסיות, לנוחיותכם.
 

1. כרכום

פרחי-חורף: פרחי כרכומים בגוונים סגול-לבן
הפרח הרב שנתי היפהפה הזה שהוזכר בתנ"ך כצמח בושם, שייך למשפחת האירוסיים וכנראה מוכר לכם כמקור לתבלין הזעפרן. אזור התפוצה של הכרכום די נרחב, וכולל את החוף של מרכז ודרום אירופה, האלפים התחתיים, צפון אפריקה, מרכז אסיה עד למערב סין, וגם המזרח התיכון שבו אנו חיים. כפי שאתם רואים, הוא פורח בצבעי סגול-ורוד ולבן, וניתן למצוא אותו גם בגווני ארגמן וצהוב. בארץ הוא נשתל לרוב בסתיו ובתחילת החורף, ופורח במלוא הדרו בין החודשים פברואר לאפריל. יש לגדל אותו בקרקע לחה ובאזור מואר ומוצל, ולשתול באדמה בקדמת הערוגה או בעציצים בבית אחרי הגשם הראשון ובמזג אוויר קריר.

2. פעמוני שלג

פרחי-חורף: פעמוני שלג
הפרח הזה, שזכה לשם קסום שגורם לו להישמע כאילו יצא הישר מיער מהאגדות, הוא צמח בצל רב שנתי שיכול לעטר את ביתכם או גינתכם בעלים לבנים. הוא מגיע אלינו הישר מאירואסיה, וזקוק לקרני שמש ולאדמה מאווררת ומנוקזת אך לא מוצפת. יש לשתול אותו בחודשים ספטמבר-דצמבר, זאת על מנת שיפרח בפברואר-אפריל. הוא יכול להשתלב בשלל אזורים בגינה שלכם, למשל בשבילים, ערוגות, סביב סלעים או מתחת לעצים ולשיחים, או לחלופין בביתכם, בתוך עציצים ואדניות.

3. סיגל

פרחי-חורף: סיגליות בגוונים סגול וצהוב
אם גם אתם אוהבים את פרח הסיגל, הידוע גם כ"סיגלית", אתם ממש לא צריכים לחכות לקבל זר שלו קשור בסרט בתשיעי בכל נובמבר, כנאמר בשירו הנודע של דויד ברוזה. הצמח העשבוני הרב-שנתי הזה, שיש לו גם כמה מינים מיוחדים שהם חד-שנתיים, מגיע אלינו בעיקר מהחצי הצפוני והממוזג של כדור הארץ. עם זאת, ניתן למצוא זנים מיוחדים שלו גם באזורים טרופיים ומדבריים, כשלראייה, 4 מתוך כ-500 המינים שלו צומחים בארצנו. הפרחים שלו מתהדרים בגוונים כמו סגול, כחול, לבן וצהוב, ויש גם סגלים עם יותר מצבע אחד, כמו אמנון ותמר.
אפשר לגדל אותו בגינה או בעציץ בתוך הבית, כשמומלץ לשתול אותו במקום מואר ומוצל כבר בימים הקרירים והנעימים של אמצע הסתיו, ולספק לו השקיה במידה בינונית. דרך אגב, כדאי שתדעו שלחלקיו השונים של הצמח יש שימושים רפואיים, קולינריים, קוסמטיים ותעשייתיים, ושהוא מותיר אחריו זרעים שלפעמים יכולים לצמוח מעצמם באביב, מה שהופך אותו לאוצר של ממש.

4. רקפת

פרחי-חורף: רקפות ורודות בגוון פוקסיה
פרח נוסף שנכתב עליו שיר עברי יפהפה הוא הפקעת הרב-שנתית הזו, שמגיעה בגווני ורוד, לבנדר, לבן או פוקסיה. בדומה לסיגל, גם הוא מגיע אלינו מהאזורים הקרים והממוזגים של כדור הארץ, כשבארץ נפוצים שני מינים שלו – רקפת יוונית ורקפת מצויה. אמנם בישראל הוא נחשב לצמח מוגן שאין לקטוף, אך ניתן לרכוש עציץ שלו ולגדל אותו בגינה או בבית. כדי שהוא יפרח כראוי בתוך מבנה, מומלץ למקום אותו באזור המואר ביותר בבית, למשל על אדן חלון שלא מקבל שמש ישירה, במרפסת או בגינה, ולהשקות את הצמח בטפטוף כשהאדמה כמעט יבשה לחלוטין.

5. בן-חצב יקינתוני

פרחי-חורף: בן-חצב יקינתוני
רבים יודעים שהחצב הוא אחד מהסימנים של הסתיו, והיום נציג בפניכם מין של צמח הקרוב לו ובעל שם דומה – בן-חצב. כמו אחיו הסתווי, גם הצמח הזה משתייך למשפחת האספרגיים, כאשר יש לו כ-80 מינים שגדלים בחופי אירופה, אפריקה ואסיה. לצמח הזה יש פרחים כחולים, לבנים, ורודים וסגולים, וניתן למצוא שני מינים שלו בארץ, כשאחד מהם הוא בן-חצב סתווני שפורח באוקטובר-נובמבר.
המין השני שגם נתמקד בו היום, הוא בן-חצב יקינתוני שנחשב לצמח מוגן, אותו תוכלו לשתול ולטפח כבר בין החודשים ספטמבר לדצמבר, לאחר הגשמים הראשונים, וליהנות מעמלכם ומפרחיו הסגולים בחודשי האביב. כדי לעזור לו לשגשג, מומלץ למקם אותו באזורים מוארים ומוצלים בגינה, באדמה מדושנת היטב ולחה – וחשוב לציין שהצמח הזה לא מתאים לעציצים.

6. מהוניה

פרחי-חורף: מהוניה
אם אתם רוצים לקשט את ביתכם בגוון צהוב שיאיר את ביתכם, מהוניה יהיה כמו שמש קטנה ויפהפייה. זהו צמח רב שנתי ששייך למשפחת הערטינתיים מסדרת הנוריתאים, מגיע אלינו ממזרח אסיה, מהרי ההימלאיה ומאמריקה הצפונית והמרכזית, ואוהב מזג אוויר קריר. כמה מהזנים שלו נחשבים לשיחים פופולריים שאפשר לגדל כצמחי נוי, והם כוללים עלים קטנטנים שהם כאמור צהובים ברובם.
בנוסף לכך יש לצמח המיוחד הזה גם פירות יער כחולים-שחורים שהם אכילים ועשירים בוויטמין C, אבל מומלץ להימנע מאכילתם, זאת מכיוון שיש בהם גם חומרים שעלולים לגרום להקאות, ירידת לחץ דם והורדת קצב פעימות הלב. על מנת ליהנות מפריחתו הנפלאה באביב, כדאי לשתול אותו בחורף באזורים מוצלים, למשל מתחת לעצים, ולספק להם השקיה בינונית עד מעטה.

7. נרקיס

פרחי-חורף: פרחי נרקיס בגוון לבן וצהוב
את הפרח הזה אתם כנראה מכירים מצוין כ"מלך הביצה" ולא בכדי – באמת אפשר לאתר אותו באדמות כבדות ומוצפות חלקית בחורף. הוא שייך למשפחת הנרקיסיים שמונה כ-65 מינים, כששניים מתוכם – נרקיס מצוי ונרקיס סתווי – גדלים בארץ וזוכים להגנה אז אסור לקטוף אותם. אפשר לאתר מינים שונים שלו במרכז אסיה ובסין, כמו גם באגן הים התיכון, כשזה שנמכר בארצנו כצמח נוי הוא הנרקיס המלבין.
מועד השתילה המומלץ של הנרקיס הוא בחודשים אוקטובר-דצמבר, כאשר הוא פורח בכל סוג קרקע בשיא עונת הגשמים, בעיקר בפברואר-מרץ. מקמו אותו באזור מואר ומוצל בגינה או בעציץ בבית, ושמרו על אדמתו מדושנת היטב ולחה. אתם תראו שהמאמץ ישתלם לכם, מכיוון שהנרקיס מפיץ ריח נפלא!

8. זלזלת

פרחי-חורף: פרחי זלזלת בגוון סגול
למרות שמו המעט מרתיע, מדובר בפרח יפהפה שיעטר את ביתכם או גינתכם בגווני בורדו, אדום, ורוד, תכלת, כחול, סגול ולבן. 300 המינים שלו משתייכים למשפחת הנוריתיים, והוא נפוץ בעיקר באזורים סובטרופיים וממוזגים באירופה, אסיה ואמריקה. גם בארץ ניתן למצוא באופן טבעי מינים שלו, כמו זלזלת הקנוקנות, שנחשב לצמח רב שנתי, וזלזלת מנוצה.
בנוסף אליהם, ניתן לקנות שלל מינים אחרים שלו שמשמשים כצמחי נוי, אשר פורחים בחודשים דצמבר-ינואר. ניתן לגדל אותו באזור מואר ומוצל ברמות שונות, בכלי גדול או בתוך קרקע קלה בפינה קרירה. דרך אגב, לצמח הזה יש סגולות נהדרות, ואפילו הרמב"ם התייחס אליו כצמח מרפא, וברפואה העממית הוא משמש להגברת כוח הגברא ולריפוי פצעים פתוחים.

9. יערה רבת-ריח

פרחי-חורף: פרחי יערה רבת-ריח
הפרח הרב שנתי הזה שמגיע אלינו ממשפחת היערתיים, נפוץ בעיקר בסין ויצבע את ביתכם וגינתכם בגוונים בהירים של צהוב ולבן. הוא פורח כשיח בחודשים דצמבר-פברואר, ואפשר למקם אותו באזור של שמש מלאה או חלקית, ולהשקות אותו במידות שונות. אפשר להשתמש בפרח יחיד שלו או בקבוצה שלו, ולשלב אותו בסידור פרחים או לשתול ליד גדר לאורך קיר. לא משנה איך והיכן תמקמו אותו – אתם יכולים להיות בטוחים שהוא יפיץ ריח חזק ונפלא!

10. קמליה

פרחי-חורף: קמליה בגוון ורוד

הפרח שלדעתנו הוא היפה ביותר ברשימה הזו, ולכן אין זה פלא שהוא נמנה על אחד מהמבוקשים בעולם, שייך למשפחת התה. הוא מגיע אלינו ממזרח ומדרום אסיה, בעיקר מיפן, וניתן לגדל אותו ברוב אזורי הארץ למעט באזורים יבשים וחמים כמו הערבה והנגב. יש לו שלל מינים וצורות, כשמאחד מהם אף מכינים את כל סוגי התה בעולם. פרח הקמליה דומה לוורד מגיע בצבעים שונים כגון אדום, ורוד ולבן, ולכן הוא מושלם אם אתם רוצים להעניק זר שלו לאהובים שלכם.

כדי לקשט את ביתכם וגינתכם עימו, עליכם לשתול אותו באזורים עם קרקע עשירה וחומצית, באזור מואר ביותר אך לא עם שמש מלאה וישירה, ולהשקות פעם או פעמיים בשבוע. אם אתם רוצים לגדל אותו בתוך הבית, מומלץ לשתול את הצמח במכל רחב עם חורי ניקוז גדולים בתחתית, כדי לזכות בניקוז טוב. הקמליה פורח ומראה את יופיו בין החודשים נובמבר לאפריל, והכי כדאי לגדל אותו בגינה ובמרפסת מוארת.

11. לוע הארי

פרחי לוע הארי גדלים על צמח רב שנתי ממשפחת הלחכיים, וכפי ששמן מרמז, עם קצת דמיון ניתן לדמות אותם ללוע של אריה שואג כאשר לוחצים קלות על עלי הכותרת. צבעי לוע ארי הם לרוב ארגמן, צהוב או ורוד, אך ישנם מגוון זני לוע הארי מתורבת שניתן לגדל בגינה או בבית והם פורחים בצבעים נוספים כמו כתום ולבן. אם אתם מחפשים צמח חורף לגינה, לוע הארי הוא בחירה נהדרת.

למידע מפורט על תנאי השתילה, ההשקיה, גידול וגיזום של צמחי לוע הארי, צפו בסרטון הבא: 

12. לובליה

פרחי חורף בצבעי כחול, לבן ותכלת-סגול שיכולים ללבלב בצפיפות מרשימה הם מאפיין ידוע של צמחי הלובליה. הם נחשבים לצמחי גן לשתילה בחורף שמעדיפים שמש ישירה ומרווח שתילה של כ-30 ס"מ בין צמח לצמח, כאשר עומק השתילה צריך להיות רק 0.5-1 ס"מ. הלובליה דורש השקיה בינונית-מרובה וקצב הצמיחה שלו הוא בינוני. הוא מתאים מאוד לכיסוי שטחים נרחבים בגינה או למילוי אדניות, משום שמדובר בצמח משתרע שגדל רק לגובה של כ-25 ס"מ ואז מתפשט לרוחב.

פרחי-חורף: לובליה

13. מנתור

גידול מנתור בגינה או בבית יוסיף לסביבה שלכם פרחי חורף ריחניים בצבעים ורוד, סגול, צהוב ולבן. ישנם הרבה סוגים שונים של צמחי מנתור שגדלים באופן טבעי בארץ, כמו למשל המנתור הערבי הנדיר שפורח בדרום הנגב ובאדום, או מנתור מצוי שגדל במרכז ובדרום ישראל, וצבע עלי הכותרת של פרחיו הוא ורוד-לבן. כמעט כל סוגי המנתור הם צמחים עונתיים של חורף שפורחים בעונה הגשומה, ומומלץ לשתול אותם בחודשים ספטמבר-ינואר. המקום המתאים לגידולם יספק להם תנאי שמש מלאה או חלקית, השקיה בינונית ומרחב לגדול בערך 20-30 ס"מ לכל כיוון.

פרחי-חורף: מנתור

14. חרצית

חרציות הן צמח רב שנתי שפורח במקומות רבים בטבע הישראלי, ורבים גם בוחרים בו כדי שיוכלו ליהנות ממראות של פרחי חורף לגינה או לקישוט המרפסת. חרוץ היא מילה נרדפת לזהב, לכן השם מתאים מאוד לפרחי החרצית הצהובים והבוהקים, אך במשתלות רבות ניתן גם למצוא חרציות בצבעים לבן, סגול, ורוד, ארגמן ועוד. צמח החרצית מכיל חומרים הנקראים פירטרינים (pyrethrins) שהם רעילים לחרקים, ולכן הוא למעשה מכיל "קוטל מזיקים" פנימי ולרוב לא זקוק להגנה מיוחדת. רצוי לבצע שתילה וגידול חרציות באזור עם שמש מלאה או חלקית במרווחים של כ-40 ס"מ. הצמח שיגדל יהיה זקוף וגבוה יחסית (40-50 ס"מ) והוא מאוד "אוהב" מים, לכן יש להשקות אותו כך שהאדמה בעציץ או בגינה תמיד צריכה להיות לחה, אך אל תציפו אותו ביותר מדי מים אחרת יש סכנה שהצמח יירקב. 

פרחי-חורף: חרצית

מקור התמונות: Dominicus Johannes BergsmaHans BernhardDr. avishai teicher Pikiwiki IsraelForest Wanderyewchan

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.