print header

8 מיתוסים על חשמל והאמת שמאחוריהם

לחשמל יש קשת רחבה של שימושים חיוניים עבור בני האדם - הוא מאיר את הבתים שלנו, מאפשר לבתי החולים לתפקד כהלכה ובעשור האחרון הוא הופך אט אט להיות מרכיב מרכזי בכלי התחבורה שלנו. זהו כמובן רק קצה הקרחון של התועלות שמביא לנו החשמל והגיע הזמן שתכירו אותו קצת טוב יותר. ככל הנראה החשיבות הגדולה של החשמל בחיינו, לצד העובדה שהוא נמצא כמעט בכל בית, הביאה ליצירת מיתוסים רבים לגביו לאורך השנים, שחלקם הפכו להיות רווחים במיוחד. בכתבה הבאה ניקח 8 מיתוסים כאלה, שחלקנו האמנו בהם בעצמנו, וננפץ אותם אחת ולתמיד.

מיתוס 1: כבל חשמלי שניתק מעמוד חשמל אינו פעיל

האמת: כשכבל חשמלי מתנתק מעמוד החשמל ונופל ארצה, חשוב שתדעו שהוא ממשיך להיות פעיל. זה נכון גם במקרים שבהם הוא נופל על קרקע שאינה מוליכה חשמל (כמו אספלט), וגם כאשר אין רמזים גלויים לכך - כמו למשל ניצוצות, שלרוב מופיעים כאשר המגע בינו לבין המוליך הוא לא יציב, כך שאם לא רואים כאלה יש סיכוי שהסכנה אפילו גבוהה יותר. מה שעוד חשוב לציין זה שרוב כבלי החשמל התלויים ברחובות כיום הם לא מבודדים ויש להימנע ממגע עמם בכל מצב, כיוון שמדובר בסכנת חיים של ממש. בכל פעם שאתם רואים מחזה שכזה, מומלץ להתרחק לפחות 6-10 מטרים מהמפגע ולדווח לחברת החשמל.
 
מיתוסים על חשמל: עמוד חשמל

מיתוס 2: גומי ועץ הם חומרים שלא מוליכים חשמל

האמת: זה נכון שברוב המקרים מדובר בשני חומרים שמשמשים כמבודדי חשמל יעילים, אך הם לא ערובה בטוחה למניעת תאונות. רוב החפצים כיום שנועדו להגן מפני התחשמלות, כמו למשל נעליים או כפפות ייעודיות, לא עשויים מגומי טהור ומכילים גם חומרים זולים נוספים שעלולים להיות מוליכי חשמל. על כן, אין לצפות שהם יגנו עלינו באופן מושלם. בנוגע לעץ, זה לא נכון לומר שהוא לא מוליך חשמל כלל, אלא שהוא עושה זאת בעצימות נמוכה שהיא לכאורה לא מסוכנת. אך כשהוא בא במגע עם מים או אם משולבים בו חלקי מתכת, יכולת הולכת החשמל שלו מתגברת ומגע ישיר עמו עלול להוות סכנה להתחשמלות.

מיתוס 3: מכשיר חשמלי כבוי לא צורך חשמל

האמת: רוב המכשירים החשמליים בבית שלנו מחוברים באופן ישיר לאחת מנקודות החשמל, כך שגם אם אנחנו מכבים אותם, ברוב המקרים עדיין מתרחשת פעילות חשמלית כלשהי - רמז לכך בחלק מהמכשירים הוא נורית החיווי או תצוגת השעון שממשיכה להופיע עליהם. זה נכון בעיקר למכשירי חשמל כמו טלוויזיה, מיקרוגל, מכונות קפה ואפילו מטענים. שכשאנחנו מכבים כל אחד מהמכשירים הללו, הם נכנסים למצב "המתנה" (Standby) וממשיכים לצרוך חשמל בעצימות משתנה. חלקם אפילו צורכים חשמל בכמות זהה למצב בו הם נשארים דולקים.
 
מיתוסים על חשמל: אדם מחזיק תקע

מיתוס 4: השארת האור או המחשב דולקים חוסכת בחשמל

האמת: ישנה אמונה שהפעולה של כיבוי אור והדלקתו מחדש מבזבזת יותר חשמל מאשר השארתו דולק באופן רצוף. אך מתברר שמדובר בטעות, כיוון שעצם הפעולה הזו לא מבזבזת יותר חשמל וכי השארתו כבוי כנראה תחסוך לכם יותר כסף בחשבון החשמל בסוף החודש. אמונה זו רווחת גם בנוגע למחשבים, אבל שם זה תלוי מאוד בפרק הזמן שאתם מתכוונים להשאיר אותם דולקים ללא שימוש - אם זה פחות מ-20 דקות, מוטב להשאירו דולק, אבל אם זה יותר מכך מוטב לכבות אותו כי הוא צפוי לצרוך חשמל רב יותר באופן מצטבר.

מיתוס 5: סוללות מאחסנות חשמל

האמת: אם נפתח סוללה, וזה כמובן מסוכן ולא משהו שיש לבצע, אנחנו נגלה בתוכה נוזל בעל מרק מעט סמיך. הנוזל הזה הוא חומר מסוג אלקטרוליט (חומר המכיל יונים חופשיים) והוא מצוי במקום שמחבר בין שתי האלקטרודות שבתא הסוללות של המכשיר החשמלי - החיובית והשלילית. כשאנחנו מכניסים סוללות אל תוך מכשיר חשמלי, מה שקורה זה שהמגע בין שתי המתכות שנמצאות בתושבת של המכשיר לבין הנוזל הסמיך (האלקטרוליט), יוצר תגובה כימית שמתבטאת בנדידת יונים וכתוצאה האלקטרונים (שנושאים מטען שלילי) מתנתקים מהאלקטרודות החיוביות. למעשה, בתוך הסוללה אין שום חשמל, אבל יש שם את כל מה שנחוץ כדי לאפשר לו לזרום.
 
מיתוסים על חשמל: סוללות

 

מיתוס 6: חשמל נע במהירות האור

האמת: זה לא לגמרי שגוי, אך זוהי אינה קביעה חד משמעית, כיוון שמהירות החשמל תלויה במידה רבה במוליך שרגו הוא עובר. בתוך כבלי חשמל שונים יש הרבה מאוד התנגדות, לכן מהירות החשמל בהם היא לפעמים רק 50% ממהירות האור. האמת המסוימת שחבויה במיתוס הזה היא שכשגלים אלקטרומגנטיים נעים דרך מוליכים אחרים, הם מסוגלים להגיע עד ל-99% ממהירות האור.

מיתוס 7: חשמל סטטי שונה מחשמל "רגיל"

האמת: יש הבדל בין החשמל שנמצא בשקעים שפזורים ברחבי הבית או המשרד שלנו, לבין הזרם הקטן שאנחנו מרגישים לפעמים כשאנחנו באים במגע עם חפצים או אנשים אחרים. אך חשמל הוא עדיין חשמל וההבדל בין שני הסוגים האלו לא מתייחס למהות, אלא רק לדרך דרך שבה הוא נוצר. חשמל סטטי נוצר כששני מוליכים עם מטען שונה מתקרבים זה לזה, והפרש המתחים מתפרק בצורה של ניצוץ חשמלי. מנגד, אנרגיה חשמלית "קלאסית" נוצרת בשל שדה חשמלי יציב בעקבות, למשל, חיבור בין שקע לתקע. החשמל הוא אותו חשמל ומה ששונה זה רק דרך יצירתו.
 
מיתוסים על חשמל:  אדם מחזיק נורה

מיתוס 8: כבלים עבים מעבירים יותר חשמל

האמת: זה שכבל חשמלי הוא גדול ממדים אין זה אומר שהוא בהכרח מסוגל להעביר יותר חשמל. מה שקורה בפועל זה שהזרם החשמלי שעובר בו נע בקצב איטי יותר מאשר זה שנמצא בכבל צר ודק ממנו, אך כמות החשמל היא זהה ומתפרשת בצורה שונה. אפשר להמשיל זאת לנהר מים - באזורים שבהם גדותיו רחבות למדי המים יהיו רגועים וינועו בקצב איטי יחסית, אבל באזורים הצרים שלו הזרם יגבר כדי "לפצות" על שטח הפנים הקטן יותר - ובסופו של יום אותה כמות של מים תגיע לים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.